Arhīva kalendārs

« February 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

Alūksnes novada pašvaldība ir iesaistījusies Eiropas Savienības starpreģionu sadarbības programmā URBACT III, kas atbalsta projektus ilgtspējīgai pilsētu attīstībai. 31. janvārī un 1. februārī Alūksnē notika programmas atbalstītā projekta “Augoša pilsēta: Ilgtermiņa lejupslīdes pārvarēšana mazajās pilsētās” (Re-grow City: Tackling Long Term Decline in Smaller Cities”) partneru darba sanāksme.

Programmas ietvaros pašvaldības veido starptautiskus tīklus savstarpējai pieredzes apmaiņai un labās prakses tālāknodošanai, kas veicina to teritoriju attīstību un izaugsmi pozitīvu izmaiņu virzienā. Katrā sadarbības tīklā kāda pašvaldība dalās ar savu labo pieredzi. Projekta “Augoša pilsēta: Ilgtermiņa lejupslīdes pārvarēšana mazajās pilsētās” labās prakses pilsēta ir Altena Vācijā, kas atzīta par labās prakses piemēru, jo vairāku gadu garumā, stratēģiski plānojot, ir risinājusi problēmas un izmantojusi esošo potenciālu pilsētā un apkārtnē. Par pilsētas attīstības mērķiem Altenā noteikti inovatīva pilsētas attīstība un pilsoniskās sabiedrības attīstība, strukturāli pielāgojot to situācijai.

Daudzu gadu garumā Altena cīnījusies ar tādām pašām problēmām, kas šobrīd skar Latviju un arī Alūksni - vietējo nozaru slēgšana, bezdarba pieaugums, iedzīvotāju skaita samazināšanās, jaunu cilvēku aizbraukšana. Šobrīd Altena ir pilsēta ar 18 tūkstošiem iedzīvotāju, taču laika posmā no 1975. gada līdz 2014. gadam tā bija zaudējusi 14 tūkstošus iedzīvotāju. Līdz ar to Altenā ir nācies risināt sarukšanas problēmu un mēģināt atdzīvināt pilsētu ar minimālu ārējo resursu izmantošanu.

Projekts ir saistīts ar pieredzes pārnesi – labās prakses aizgūšanu no Altenas un pielāgošanu savā situācijā katrā no projekta dalībpašvaldībām. Projektā kopā ar Alūksnes novada pašvaldību piedalās: Idrija (Slovēnija), Melgaco (Portugāle), Manresa (Spānija), Nyirbator (Ungārija) un Igoumenitsa (Grieķija). Šis tīkls atbalstīs partnerus, lai atdzīvinātu sabiedriskos pakalpojumus un ekonomiku, atjaunotu pilsētvides struktūru un attīstītu pilsonisko sabiedrību ilgtermiņa lejupslīdes kontekstā.

Darba sanāksmes laikā projekta dalībnieki galveno uzmanību pievērsa mazo un vidējo pilsētu brīvo darbavietu un iekšpilsētu atjaunošanai. Vadošajam partnerim Altenai ir vairāki piemēri, kur radīti jauni ilgtspējīgi uzņēmumi, izmantojot novatorisku sadarbību ar vietējiem dalībniekiem, tostarp tūrisma, viesmīlības un mazumtirdzniecības uzņēmumiem. Katram projekta partnerim būs jāizstrādā labās prakses Pārneses plāns, kas kalpos kā pamatdokuments mācību tīkla laikā. Pirmajā tikšanās dienā pārrunājām projekta progresu, veicām pirmās iestrādnes Pārneses plāna saturā, koncentrējoties uz pārneses specifiku, kā arī izvirzījām turpmākos mērķus un plānu nākamajiem trim mēnešiem. Otrajā tikšanās dienā partneri devās apmeklēt iespējamās vietas Alūksnē, lai izpētītu pop-up veikalu metodes izmantošanas iespējas, jo tieši šo virzienu esam izvēlējušies kā vienu no iespējām, lai stiprinātu vietējo mazo uzņēmējdarbību, - stāsta projekta vadītāja Kristīne Lāce.

“Re-growCity” ir viens no 23 sadarbības tīklu projektiem labās prakses pārnesei Eiropā. Labās prakses pārneses projektos no Latvijas pilsētām piedalās Rīga (divos projektos), Jūrmala un Alūksne.

 

Evita APLOKA
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts:  evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26646749, +371 64381502
Adrese:   Dārza iela 11, Alūksne, Alūksnes novads, LV-4301

Valmieras novada fonds sadarbībā ar SIA “Wunder Latvia” ir izsludinājis projektu konkursu “Wunder idejlauzis”, lai rosinātu Vidzemes Augstskolas studentu pašiniciatīvu un vēlmi iesaistīties augstskolas vides un Valmieras apkaimes pilnveidošanā. Konkursā ikviens students var saņemt līdz pat 2000 eiro atbalstu savas idejas jeb projekta īstenošanai. Pirmie ideju uzmetumi jāiesniedz līdz 28. februārim.

Studentiem tā ir arī lieliska iespēja vienlaikus gan sakārtot vidi sev apkārt, gan gūt gandarījumu par līdzcilvēku prieku, gan tikt pie pieredzes projektu īstenošanā.

Projektu tēmas un mērķauditorijas nav ierobežotas. Tā var būt gan telpu un teritorijas labiekārtošana augstskolā, kopmītnēs vai citvietā Valmierā un tās apkaimē. Tie var būt arī kultūras, sporta un izglītojoši pasākumi. Tās var būt kampaņas par kādas nozīmīgas tēmas skaidrošanu vai popularizēšanu. Galvenais nosacījums – ideju īsteno studenti un no tā ieguvēji ir sabiedrība vai kāda tās daļa, tostarp arī studenti. Fonds un “Wunder Latvia” ir atvērti arī drosmīgām un inovatīvām idejām, kuru rezultātiem šodien varbūt grūti noticēt, taču ir vērts mēģināt!

14. un 15. februārī augstskolā notiks “ideju rades” darbnīcas, lai palīdzētu tikt pie projektiem, ja kaut kas iekšā gruzd, bet nav īsti skaidrs, kā to uzlikt uz papīra. Idejas uzmetums jāiesniedz līdz 28. februārim. Pēc tam notiks apmācības un projektu aizstāvēšana “Wunder Latvia” birojā 21. martā.

Vairāk informācijas par “Wunder idejlauzi” – fonda mājaslapā www.vnf.lv sadaļā “Īsteno ideju”.

Valmieras novada fonds jau 13 gadus ir filantropijas partneris ziedotājiem un ideju cilvēkiem, atbalsot vietējo iedzīvotāju iniciatīvas dzīves uzlabošanai Valmierā un apkaimē. Regulāri tiek organizēti dažādi projektu konkursi – “Sev, tev, novadam”, Ziedotāju aplis, “Jaunieši dod iespēju jauniešiem”, Bērnu un jauniešu izcilību programma, arī tematiskie konkursi ar atsevišķu ziedotāju atbalstu.

 

Papildu informācija:
Ansis Bērziņš, Valmieras novada fonda valdes priekšsēdētājs
Tālrunis: 26136756, 64281792; e-pasts: vnf PIE vnf PUNKTS lv
http://www.vnf.lv