VPR jaunumi

26.martā Pārgaujas novada Auciema muižā notika Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēde. Gulbenes novada priekšsēdētājs Nikolajs Stepanovs savas un citu kaimiņpašvaldību (Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Madonas, Cesvaines, Smiltenes un Lubānas pašvaldības) vārdā lūdza VPR Attīstības padomes locekļu atbalstu slēgtās dzelzceļa līnijas Gulbene –Pitalova atjaunošanai. VPR Attīstības padomes locekļi sniedza konceptuālu atbalstu idejai kā stratēģiski nozīmīgai Vidzemes reģionā.  Ar līdzīgu lūgumu Gulbenes novada pašvaldība vērsusies arī pie Latgales plānošanas reģiona.

 

Klātesošajiem pašvaldību vadītājiem bija iespēja uzklausīt arī vairāku ministriju pārstāvju informāciju par Eiropas Savienības struktūrfondu sadalījumu pa nozarēm 2014.-2020.gada plānošanas periodā.  Pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Zemkopības ministrijas sniedza atbildes uz pašvaldību vadītāju interesējošiem jautājumiem, kā arī uzklausīja iebildes un ieteikumus, kā līdzekļus pārdalīt efektīvāk. Tā Labklājības ministrijas pārstāve pašvaldību vadītājus informēja, ka turpmāk no Eiropas Sociālā fonda netiks vairs finansēti t.s. simtlatnieki, diskusijās tika paustas šaubas par dažādu sociālo pabalstu lietderību tiem bezdarbniekiem, kuri neizrāda motivāciju savu dzīvesveidu mainīt. Līdzīgi vairāki pašvaldību vadītāji uzskata par neefektīvu mācību programmu organizēšanu bezdarbniekiem, jo novērots, ka par spīti dažādām iegūtajām kvalifikācijām, darbs joprojām netiek meklēts un šim mērķim novirzītie finanšu līdzekļi netiek lietderīgi izmantoti.

Saistībā ar Eiropas mājas atklāšanu Ostrovā, Pleskavas apgabalā, kultūras koordinatore Olita Landsmane pašvaldību vadītājus informēja par plānotajiem pieredzes apmaiņas braucieniem starp Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību un Pleskavas apgabala kultūras koordinatoriem un izglītības darbiniekiem, lai nākotnē sekmētu efektīvu Eiropas Savienības pārrobežu sadarbības programmu finanšu līdzekļu piesaisti teritorijās.

Sēdē par dalību septembrī izstādē „Riga FOOD 2014” informēja VPR ES fondu informācijas centra vadītāja Ina Miķelsone. Attīstības padomes locekļi pauda atbalstu dalībai šāda veida izstādē, kā arī tika nolemts, ka visas pašvaldības līdzfinansēs šī gada vietējo mājražotāju un sīkražotāju dalību, organizatoriskos darbus deleģējot Vidzemes plānošanas reģionam.

Par sadarbības iespējam ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, kā arī par izstādi- gadatirgu „Vidzemes uzņēmēju dienas 2014” informēja šo organizāciju pārstāvji.

Sēdes laikā tika sniegta arī informācija par kārtējo konkursa „Eiropas gada pašvaldība 2014” kārtību, skaidrojot, ka šogad vērtēšana notiks trīs kategorijās – pašvaldības līdz 7000 iedzīvotājiem, pašvaldības ar vairāk kā 7000 iedzīvotājiem un republikas nozīmes pilsētu pašvaldības. Tāpat tika pastāstīts, ka konkursam ir atvieglota pieteikšanās kārtība.

 

Prezentācijas par Eiropas Savienības struktūrfondu sadalījumu pa nozarēm 2014.-2020.gada plānošanas periodā: Labklājības ministrija; Izglītības un zinātnes ministrija, Ekonomikas ministrija

Papildus informācija: Guna Kalniņa-Priede, VPR Administrācijas vadītāja, Mob.: +371 29477997, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv   , www.vidzeme.lv

31.03.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031