Arhīva kalendārs

« November 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Saulkrastu novada kultūras namā “Zvejniekciems” 7. novembrī norisinājās Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Mežtakas un Jūrtakas pārgājienu taku pieejamības uzlabošana dažādām sociālajām grupām” (turpmāk – “Accessible Hiking Trails”) darbseminārs. To rīkoja projekta sadarbības partneri  - Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs” un Vidzemes plānošanas reģions. Pasākums vienkopus pulcēja gan valsts un pašvaldību iestāžu pārstāvjus, tūrisma speciālistus, gidus, gan nevalstisko organizāciju pilnvarotos un citus interesentus ne vien no Vidzemes, Rīgas un Pierīgas, bet arī no citiem Latvijas reģioniem un Igaunijas.

Semināra mērķis bija diskutēt par Mežtakas un Jūrtakas pieejamības uzlabošanu. Šīm pārgājiena takām jābūt pieejamām un drošām ikvienam dabu mīlošam cilvēkam - ne tikai aktīvajiem un labi trenētajiem, bet arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, ģimenēm ar maziem bērniem, senioriem.

Darbseminārs Mežtakas un Jūrtakas pārgājienu taku pieejamības uzlabošanai Saulkrastu novada kultūras namā “Zvejniekciems” 

Semināru atklāja biedrības “Lauku ceļotājs” valdes priekšsēdētāja Asnāte Ziemele. Viņa iepazīstināja ar projektu “Accessible Hiking Trails” un tajā plānotajiem risinājumiem Latvijā un Igaunijā, lai iesaistītu sociālās grupas, kurām līdz šim bijušas ierobežotas iespējas doties dabā.

Seminārā  dalībnieki varēja uzzināt vairāk par Eiropā gūto praktisko pieredzi pieejamības uzlabošanai dabas takās un apskates vietās. Tajā dalījās ārvalstu eksperti no Norvēģijas, Itālijas, Lielbritānijas un Igaunijas. Christian Hellevang no Norvēģijas vietējo un reģionālo pašvaldību asociācijas iepazīstināja ar Norvēģijas apņemšanos pilnībā ieviest universālo dizainu līdz 2025. gadam. Viņu pašvaldības un novadi neatlaidīgi strādā pie tā, lai ēkas, ārtelpa, un atpūtas vietas brīvā dabā atbilstu universālā dizaina principiem. Pieredzes apmaiņā svarīgi ir pašvaldību tīklojumi. Izskanēja doma, ka universālais dizains uzlabo pieejamību visiem, tas neattiecas tikai uz cilvēkiem ar invaliditāti. Bieži cilvēki pat nepamana, ka daudzviet ir nodrošināts universālais dizains – tas vienkārši tur ir un veido labu pieredzi ikvienam.

Atšķirībā no Norvēģijas, kur pielāgo vidi, Itālijā turpretī vairāk domā par apmeklētāju iespēju pielāgošanu un specifiskiem tehniskiem risinājumiem, piemēram, vadāmiem ratiņiem, lai padarītu pieejamas apskates vietas un takas. Par šo savu pieredzi pastāstīja Angelo M. Latorre no Itālijas pārgājienu federācijas. Viņš arī iepazīstināja klātesošos ar Itālijas dabas taku klasifikācijas sistēmu. Tur taku atbilstība pieejamības prasībām tiek izteikta 10 punktu skalā, norādot, kādām sabiedrības grupām takas ir piemērotas.

Meelis Joost no Igaunijas cilvēku ar invaliditāti organizāciju apvienības iepazīstināja ar dažādu sabiedrības grupu gaidām un vajadzībām, kā arī iespējām samazināt barjeras, kas traucē pieejamībai, piemēram, kultūrvēsturiskās vietās. Viņš arī pastāstīja par Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektu “Access Routes”, kas ir vērsts uz taku un apskates vietu pieejamību.

Jack Cornish no labdarības organizācijas “Ramblers” Lielbritānijā stāstīja par savu organizāciju, kura apvieno pastaigu un garo pārgājienu cienītājus. Šai organizācijai ir svarīga loma taku tīkla aizsargāšanā,  paplašināšanā un uzlabošanā, veidojot to visiem pieejamu. Tā daudz strādā kopā ar vietējām pašvaldībām un brīvprātīgajiem. Organizācija veic dabas taku monitoringu ar mērķi fiksēt aktuālo stāvokli, gājēju skaitu un citas lietas. Tas palīdzēs veikt nepieciešamos uzlabojumus. Runātājs uzsvēra, ka iešana dabā ir nodrošinājums katra veselībai, un arī ieguvums valsts ekonomikai. Lielbritānijā to lēš 2 miljardu eiro apmērā ik gadu.

Pasākuma dalībniekus uzrunāja arī Steen Kobberø-Hansen no Eiropas kājāmgājēju asociācijas. Šī organizācija 2023. gadu ir pasludinājusi par garo distanču pārgājienu maršruta E9 gadu. Maršruts sākas pie Sv. Vincenta raga Portugālē un beidzas Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, bet Jūrtaka ir E9 daļa Baltijas valstīs. 

Vakara pārgājiena dalībnieki Saulkrastos 

Semināra dalībniekiem bija iespēja piedalīties divos pārgājienos. Vakara pārgājienā dalībnieki devās gar jūru Saulkrastos, bet nākamajā dienā, 8. novembrī, mēroja garāku ceļu no Lilastes līdz Carnikavai. Pārgājiena dalībnieki varēja baudīt jūras piekrastes dažādību 10 kilometru garumā. Pārgājiena noslēgumā Carnikavas Novadpētniecības centrā visus gaidīja uz ugunskura vārīta zupa, un muzeja vadītāja Olga Rinkus pastāstīja par Carnikavu, zvejniekiem un viņu dzīvesveidu laiku lokos.

Pārgājiens no Lilastes līdz Carnikavai 

_____

Vairāk par projektu un aktivitātēm: Eva Meijere, projekta “Accessible Hiking Trails” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 25665567, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

Šī aktivitāte tiek veikta kā daļa no projekta "Mežtakas un Jūrtakas pārgājienu taku pieejamības uzlabošana dažādām sociālajām grupām” (EE-LV00013). Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības Interreg Igaunija-Latvija programmas 2021-2027 finansiālu atbalstu. Šī preses ziņa atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Šī gada 29. novembrī Valkā, Beverīnas ielā 3, notiks darbseminārs pašvaldību speciālistiem un energopārvaldniekiem. Tā ietvaros uzmanība tiks vērsta uz privātā sektora iesaisti pašvaldību ilgtspējīgas enerģijas un klimata plānu izstrādē un ieviešanā. Aicinām citus interesentus pieteikt savu dalību, aizpildot reģistrācijas saiti līdz 27. novembrim  plkst. 11:00 https://forms.gle/RMwhC32mg8ziwNKs5

 Darbsemināra pasākuma programma pieejama ŠEIT.

Pašvaldību sagatavotie ilgtspējīgas enerģijas un klimata plāni (turpmāk arī SECAP plāni) visbiežāk fokusējas uz tām rīcībām un pasākumiem, kas ir pašvaldību kompetencē. Tā, piemēram, enerģijas patēriņa dati tiek apkopoti par pašvaldībai piederošajām ēkām (skolas, bērnudārzi, administrācijas ēkas u.c.), ielu apgaismojumu, sabiedrisko transportu, pašvaldību kapitālsabiedrību sniegtajiem pakalpojumiem siltumapgādes, ūdensapgādes, kanalizācijas nodrošināšanai un atkritumu apsaimniekošanā u.c.  Taču SECAP plāniem jākoncentrējas visu pašvaldības ģeogrāfisko teritoriju, paredzot rīcības, kuru mērķis ir samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas un mazinātu/pielāgotos klimata pārmaiņām. Enerģijas patēriņa dati jāapkopo, ilgtspējības mērķi jāizvirza, iekļaujot pēc iespējas vairāk informāciju arī par privāto sektoru - dzīvojamais sektors, pakalpojumu (terciārais) sektors, rūpniecība, privātais transports, lauksaimniecība (arī zemnieku saimniecības).

Par to, kā veiksmīgāk SECAP plānu sagatavošanas posmā uzrunāt un iekļaut būtiskāko informāciju arī par privāto sektoru, 29. novembrī Valkā stāstīs VPR Vecākā eksperte, zinātņu doktore Laura Dzelzkalēja. Darbseminārā piedalīsies Rīgas Tehniskās Universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta (turpmāk arī VASSI) Vadošā pētniece, profesore Ieva Pakere. I.Pakere dalīsies zināšanās par individuālo enerģijas patēriņa datu uzskaites metodēm un analīzi. Praktiskajā daļā darbsemināra dalībnieki būs aicināti piedalīties VASSI sagatavotajā spēlē par enerģijas kopienām. Tās laikā tiks izmantots digitāls rīks, kas tapis projekta BRIDGE ietvaros. Simulācijas rīks ļauj uzzināt vairāk par dažādu faktoru ietekmi uz dzīvojamās ēkas kopējo enerģijas patēriņu, kā arī labāk izprast, kuri ikdienas paradumi un nākotnes lēmumi var nodrošināt ne tikai lielāku ekonomisko izdevīgumu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas apsaimniekošanā, bet arī veicina klimatatbildīgu rīcību un dzīves kvalitātes paaugstināšanos nākotnē.

Par CEESEU-DIGIT darbsemināriem

Sākot ar šī gada 4. oktobri vairākās Vidzemes vietās notiks darbsemināri pašvaldību speciālistiem ar mērķi veicināt energopārvaldnieku un citu speciālistu zināšanas, izstrādājot un atjaunojot ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānus. Tajos plānojot arī pasākumus taisnīgas enerģijas pārejai, enerģētiskās nabadzības mazināšanai un rīcības klimata pārmaiņu mazināšanai. Pirmais darbseminārs notika 4.oktobrī Kocēnos, kura fokusā bija pašvaldību enerģijas un klimata rīcības plāni kontekstā ar nacionālo un Eiropas enerģētikas un klimata politiku. Turklāt CEESEU-DIGIT projekta galvenais rezultāts būs Vidzemes plānošanas reģionam sagatavotais enerģijas un klimata rīcības plāns 2030. gadam. Būtisks atbalsts plāna sagatavošanā būs 11 Vidzemes reģiona pašvaldības un to esošie enerģijas un klimata plāni, kā arī ieviestā energopārvaldības sistēma.

Gan darbsemināri, gan arī reģionālais plāns tiks izstrādāts Eiropas Savienības “Life” programmas projekta “Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienības reģionālo pārvalžu iniciatīvu izstrāde un ieviešana taisnīgas pārkārtošanās nodrošināšanai enerģētikas nozarē” (turpmāk arī CEESEU-DIGIT) ietvaros. CEESEU-DIGIT galvenais mērķis ir sešos Centrālās un Austrumeiropas valstu reģionos, tostarp Vidzemes plānošanas reģionā, izstrādāt un īstenot enerģijas un klimata rīcības plānu, kā arī pilnveidot pašvaldību spējas sagatavot, finansēt un ieviest savus enerģijas un klimata rīcības plānus saskaņā ar nacionāla un reģionāla līmeņa enerģētikas plānošanas dokumentiem.

Šis projekts ir saņēmis Eiropas Savienības finansējumu saskaņā ar granta līgumu Nr. 892270. Visu atbildību par darbsemināru saturu uzņemas tā autori. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Ne Eiropas Komisija, ne EASME neatbild par ievietotās informācijas izmantošanu

Jautājumiem: Maija Rieksta, Vidzemes plānošanas reģions, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. Saziņai: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes restorānu pārstāvjiem ir iespēja piedalīties jaunā projektā, kas palīdzēs samazināt atkritumu daudzumu un veicināt resursu efektīvu izmantošanu ēdināšanas nozarē. Projekts “Ce4Re” (Aprites ekonomikas risinājumi restorānos) tika atklāts 8. novembrī Līgatnē, restorānā "Pavāru māja", kur notika informatīvais seminārs.

 

 

“Ce4Re” ir starptautisks sadarbības projekts, kuru īsteno Satakuntas lietišķo zinātņu augstskola un tās Tūrisma uzņēmējdarbības attīstības centrs kopā ar partneriem no Vidzemes plānošanas reģiona Latvijā, Ekomatcentrum Zviedrijā un Pyhäjärvi institūtu Somijā.

Projekta mērķis ir izstrādāt vienotus aprites ekonomikas risinājumus restorāniem, kas ietver pārtikas iegādes, gatavošanas un pasniegšanas posmus. Sadarbībā ar restorāniem un nozares ekspertiem tiks izstrādāti digitālie rīki, kas palīdz izveidot aprites ekonomikas principiem atbilstošas ēdienkartes un ļauj samazināt atkritumu apjomu.

Projekta ietvaros piedalīsies 300 restorāni, un vairāk nekā 60 no tiem aktīvi piedalīsies risinājumu izstrādē un testēšanā.

Atklāšanas seminārā restorānu pārstāvji varēja uzzināt vairāk par projektu un aprites ekonomikas principu ieviešanu restorānu nozarē. Viņi arī dzirdēja pieredzes stāstus no restorānu biedrības prezidenta Jāņa Jenža, Vides izglītības fonda vadītāja Jāņa Ulmes, Pavāru kluba vadītājas Svetlanas Riškovas un šefpavāra un restorāna "Pavāru māja" īpašnieka Ērika Dreibanta.

Projekta “Ce4Re” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā Lienīte Priedāja-Klepere aicina restorānu pārstāvjus pieteikties dalībai projektā, kas sniegs viņiem iespēju uzlabot savu uzņēmējdarbības ilgtspēju un konkurētspēju. "Projekts Ce4Re ir lieliska iespēja restorāniem iegūt jaunas zināšanas un prasmes par aprites ekonomikas principiem un to, kā tos piemērot savā darbībā. Projekts arī sniegs restorāniem zināšanas un praktisku pieredzi izmaksu samazināšanā, kvalitātes, zīmola atpazīstamības un pievilcības uzlabošanā, kā arī vides aizsardzības un sociālās atbildības veicināšanā," viņa saka.

Projekta ieviešanas laiks: 01.09.2023. – 30.06.2026. Projekta kopējais budžets – 1 117 759,60 EUR, Vidzemes plānošanas reģiona budžets – 195 859,20 EUR

Seminārs tika organizēts Interreg Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2021.-2027.gadam projekta „Ce4Re” (Aprites ekonomikas risinājumi restorānos) (projekta Nr. #CB0100058) ietvaros.

"Ce4Re" ir Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027.gadam projekts, ko finansē Eiropas Savienība un tā projekta partneri. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas uzskatus un viedokļus. Par tiem nav atbildīga ne Eiropas Savienība, ne Eiropas Komisija.

Lai iegūtu vairāk informācijas par projektu “Ce4Re”, apmeklējiet tīmekļa vietni: https://ej.uz/ce4re

 

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere,  projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv, t. 26133028

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, t. 28246484

Vidzemes plānošanas reģions Valmierā uzņēmis 12 partnerorganizācijas no 7 valstīm, kas projekta “Ilgtspējīgas pārtikas sistēmu atbalstoša vide” (KISMET) ietvaros strādā pie ilgtspējīgiem risinājumiem vietējās pārtikas sistēmās  visā Baltijas jūras reģionā.

Vizītes ietvaros partneri tika iepazīstināti ar Vidzemes reģiona ekonomiskajiem pīlāriem, akcentējot kokrūpniecības, lauksaimniecības un pārtikas ražošanas lomu. Tika veikts ieskats Latvijas pārtikas bioekonomikas klastera darbībā un jaunizveidotā Gaujas Nacionālā parka bioreģiona konceptā, kas ir apņemšanās kopīgiem spēkiem visos iesaistes līmeņos veidot Gaujas Nacionālo parku dabai un klimatam draudzīgu, resursu taupīgu, dažādu sabiedrības grupu iekļaujošu un aprites ekonomikā balstītas uzņēmējdarbības atbalstošu.

Tika prezentēti arī tādi projekti kā "Cities 2030" un "Ce4Re Project", kas demonstrē apņemšanos pārveidot vietējās pārtikas sistēmas un ieviest aprites ekonomikai piemērotākas ēdienkartes restorānos, lai cīnītos pret pārtikas izšķērdēšanu. Ievērību partneru vidū izpelnījās REKO tirgus Valmierā, platforma, kas savieno vietējos ražotājus ar pircēju pieprasījumu, kā arī tādas unikālas iniciatīvas kā Mājas kafejnīcu dienas un rudens Restorānu nedēļa, kas koncentrējas uz vietējās un sezonālās pārtikas popularizēšanu.

Partneri atzina, ka vietējās alus darītavas “Valmiermuiža”, ilgtspējīga augsto dobju dārza “LAUX” un Grasbergu ģimenes saimniecības “Zilūži” apmeklējums un iepazīšanās ar Vidzemes plānošanas reģiona īstenotajiem projektiem un iniciatīvām ir uzskatāmi par labiem piemēriem, kā pašvaldībās un reģionos attīstīt ilgtspējīgas pārtikas sistēmas.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

KISMET ir sadarbības iniciatīva, kas vērsta uz ilgtspējīgas pārtikas vides veicināšanu visā Baltijas jūras reģionā, un to finansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma 2021.-2027.gadam. Apvienojot dažādas ieinteresētās puses, KISMET mērķis ir radīt ilgstošus risinājumus, kas veicina videi draudzīgu praksi, kā arī noturīgu un ilgtspējīgu nākotni.

Par projektu vairāk uzzināt iespējams šeit: https://interreg-baltic.eu/project/kismet/

 

Limbažos 2.decembrī notiks seminārs “Kā rūpēties par daudzdzīvokļu māju un samazināt enerģijas izmaksas?”, kurā aicināti piedalīties iedzīvotāji, daudzdzīvokļu ēku apsaimniekotāji un citi interesenti, kuriem rūp ēku energoefektivitāte, enerģijas patēriņa un izmaksu samazināšana, kā arī citi ēku atjaunošanas jautājumi. Seminārā padomos dalīsies Vidzemes plānošanas reģions kopā ar Limbažu novada pašvaldību, Elektrum Energoefektivitātes centru un Attīstības finanšu institūciju Altum.

Seminārs notiks 2. decembrī laikā no plkst. 11:00 līdz 14:30 Limbažos, domes ēkā Rīgas ielā 16. Pasākuma programma pieejama ŠEIT. Aicinām līdz 29. novembrim plkst. 17:00 pieteikt savu dalību, aizpildot reģistrācijas anketu. Dalību semināram iespējams pieteikt arī sūtot īsziņu ar savu vārdu un uzvārdu vai zvanot uz tālruni Vidzemes plānošanas reģiona Projekta vadītājai Maijai Riekstai mob. tel.  +371 26099521

Seminārā Elektrum Energoefektivitātes centrs vērsīs uzmanību uz to, kā katrs daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājs var pats rūpēties par savu privātīpašumu, ieviešot paradumus un risinājumus enerģijas patēriņa un izmaksu samazināšanai. Aplūkosim vairākus iemeslus, kāpēc dzīvokļu īpašniekiem nepieļaut mājas nonākšanu līdz avārijas stāvoklim un kāpēc ir svarīgi atjaunot ēku. Par pieejamo atbalstu stāstīs Attīstības finanšu institūcija Altum un Limbažu novada pašvaldība. Ar pieredzes stāstu un veiktajiem soļiem, izaicinājumiem dalīsies mājas vecākā no Cēsu pilsētas.

Semināru organizē EUROPE DIRECT VIDZEME centrs kopā ar Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto Eiropas Savienības “Life” programmas projektu “Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienības reģionālo pārvalžu iniciatīvu izstrāde un ieviešana taisnīgas pārkārtošanās nodrošināšanai enerģētikas nozarē” (CEESEU-DIGIT).  Visu atbildību par semināra saturu uzņemas tā autori. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Ne Eiropas Komisija, ne EASME neatbild par ievietotās informācijas izmantošanu.

Jautājumiem: Maija Rieksta, Vidzemes plānošanas reģions, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. Saziņai: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Aizvadītajā nedēļā, no 14. līdz 15. novembrim, Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) un Latvijas Lauku foruma (LLF) pārstāvji piedalījās konferencē “Digitālās tehnoloģijas ilgtspējīgas pārtikas sistēmās”, kas notika Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētā Skopjē. Pasākumu organizēja starptautiskā projekta CITIES2030 partneri Ziemeļmaķedonijā “Green Growth Platform” un “AgFutura Technologies”. Divu dienu konference bija veltīta digitālo risinājumu izmantošanai lauksaimniecībā un to ietekmei uz noturīgām pārmaiņām pārtikas sistēmās.

Divu dienu garumā pārstāvji no akadēmisko un inovāciju jomas, lauksaimniecības nevalstiskajām organizācijām, politikas plānotāji un ieviesēji iepazīstināja ar savām atziņām par digitālo transformāciju dažādās nozarēs, tai skaitā valsts pārvaldē, izglītībā un lauksaimniecībā. Konferencē bija pārstāvēti dažādi redzējumi un viedokļi. Eksperti uzstājās ar iedvesmas runām, notika prezentācijas un paneļdiskusijas. Auditorijā un dalībnieku vidū bija pārstāvji gan no Eiropas Savienības, gan Balkānu valstīm.

Klausītājiem bija iespēja uzzināt vairāk par digitālo lauksaimniecību un tās tehniskajiem risinājumiem, kuru vidū ir arī dronu tehnoloģija un mākslīgais intelekts (AI). Tehnoloģijas ļauj pieņemt datos balstītus, ekonomiski izdevīgus lēmumus. Vienlaikus samazinās ražošanas izmaksas, bet produktu ražošanas apjomi pieaug. Tā kā var labāk kontrolēt lauksaimniecībā izmantojamo ķīmiju, tad mazinās tās ietekme uz cilvēku veselību un vidi. Dabas resursi tiek prasmīgāk izmantoti. Tehnoloģiskās inovācijas turpina attīstīties, un arī lauksaimniecībai ir jāmainās tām līdzi. Pāreja uz savādāku - ilgtspējīgu un digitālu - lauksaimniecību būs ieguvums visiem pārtikas ķēdes dalībniekiem - gan lauksaimniekiem, gan patērētājiem. Šīs tehnoloģiskās inovācijas iespaidos pārtikas kvalitāti, drošību un izsekojamību.

Konferencē iezīmējās arī daudzveidīgs risināmo problēmu loks - digitālo tehnoloģiju izraisītās pārmaiņas ir straujas un nesaudzīgas, tās maina izpratni par lauksaimniecības būtību; patlaban ir vērojama liela plaisa starp dažādiem digitāliem rīkiem un lauksaimnieku prasmēm tās lietot; jāiegulda liels izglītojošs darbs, lai panāktu, ka lauksaimnieki maina savu uztveri par tehnoloģijām un ievieš tās savās saimniecībās; jārunā par lauksaimniecības prestižu un pārmaiņām, kad tā no roku darba strauji kļūst par “smadzeņu” darbu; jāveicina jaunās, digitālās paaudzes atgriešanās laukos.

“Dalība konferencē un citu valstu pieredzes uzklausīšana saistībā ar digitālo tehnoloģiju izmantošanu lauksaimniecībā bija noderīga abiem Cities2030 pilotteritorijas Vidzemē partneriem - Vidzemes plānošanas reģionam un Latvijas Lauku forumam,” vērtē Lienīte Priedāja-Klepere, projekta CITIES2030 vadītāja VPR. “Arvien vairāk izmantojot digitālos risinājumus, sākot no ražošanas līdz pat patēriņam, mēs pakāpeniski tuvojamies lielajam mērķim par pārtikas sistēmas izmaiņām, un tam, ka tā kļūst videi un cilvēka veselībai draudzīgāka.”

* Publikācijā izmantotas fotogrāfijas no AgFutura Technologies arhīva.

 _____

Projekts "CITIES2030" ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640. Ar plašāku informāciju par projektu "CITIES2030" iespējams iepazīties ŠEIT.

Papildu jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta CITIES2030 vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26133028, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA “CITIES2030” ZIŅAS

.

Jau šogad noslēdzas apjomīgie deinstitucionalizācijas projekti reģionos, tādēļ 1. decembrī Vidzemes plānošanas reģions organizē projekta “Vidzeme iekļauj” noslēguma konferenci. Tajā atskatīsies uz deinstitucionalizācijas procesā paveikto, radītajām izmaiņām cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitātes uzlabošanā, dažādu pakalpojumu sniedzēju veiksmēm un izaicinājumiem, kā arī vēlreiz aktualizēs nepieciešamību pēc valsts atbalsta sociālo pakalpojumu nodrošināšanas izmaksu segšanai.

Konferencē piedalās projektā iesaistīto Vidzemes pašvaldību vadītāji un sociālo dienestu pārstāvji, sociālo pakalpojumu sniedzēji, Labklājības ministrijas pārstāvji un citi speciālisti. Tā tiks atklāta ar Labklājības ministra Ulda Auguļa video uzrunu, savukārt Vidzemes plānošanas reģiona speciālisti prezentēs pārskatu ar sniegtā atbalsta apmēru pieaugušajiem un bērniem ar invaliditāti kopš deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” uzsākšanas 2016. gadā, kā arī rosinātajiem dzīves kvalitātes uzlabojumiem, pārejot no institucionālās aprūpes uz dzīvi sabiedrībā.

Lai pārspriestu katras pašvaldības redzējumu, kā turpmāk nodrošināt sociālos pakalpojumus un izvērtētu padarīto, radot nozīmīgus pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti, piemēram, dienas aprūpes centrus, specializētās darbnīcas un grupu dzīvokļus, notiks pašvaldību vadītāju paneļdiskusija “Deinstitucionalizācijas dzirnakmeņos”.

Konference notiks 1. decembrī no plkst. 10:30 koncertzālē “Valmiera” (Leona Paegles iela 10, Valmiera) un vienlaikus būs arī projekta "Vidzeme iekļauj" apjomīgā projekta noslēgums.

Tajā ir iespēja piedalīties jebkuram interesentam, lai saņemtu aktuālo informāciju par deinstitucionalizācijas procesu pašvaldībās un valstī kopumā. Dalība tikai ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz e-pastu ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv līdz 27. novembrim.

Par deinstitucionalizāciju reģionos

Līdz ar gada nogali noslēdzas arī būtisks sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu izveides un ieviešanas jeb deinstitucionalizācijas procesa posms, kā ietvaros kopš 2016. gada pašvaldībās izveidota apjomīga pakalpojumu infrastruktūra cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Šo gadu gaitā izdevumi par pakalpojumu sniegšanu kompensēti no ES fondu līdzekļiem, savukārt, sākot jau ar šī gada nogali, pašvaldībām jāparedz būtiski līdzekļi izveidoto sabiedrībā balstīto sociālo pakalpojumu nodrošināšanas izmaksu segšanai.

Šobrīd pašvaldībās tiek izstrādāti saistošie noteikumi, kas turpmāk noteiks saņemamo pakalpojumu klāstu, to saņemšanas un apmaksas kārtību no 2024. gada. Lai arī tik nozīmīgu atbalstu, kā tas bija projekta laikā, saņemt nebūs iespējams, tomēr ikviena pašvaldība sava budžeta iespēju robežās turpmāk plāno atbalsta pasākumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem.

Pasākums notiks deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions