Arhīva kalendārs

« June 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Energoefektivitātes nedēļas ietvaros, biedrība “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” aicina piedalīties pasākumā “Ūdeņradis – tā iespējas lokālā līmenī”, kas norisināsies 16. jūnijā no plkst. 14.00 līdz 17.00 viesnīcā “Wolmar”, Tērbatas ielā 16A, Valmierā. Interesenti aicināti reģistrēties, aizpildot pieteikuma anketu: https://greentechlatvia.eu/lv/energoefektivitates-nedela-2023/

Pasākums norisināsies divās daļās, uzstājoties vairākiem nozares ekspertiem.

1. daļā “Vai esam gatavi ūdeņradim? Aktuālie ūdeņraža projekti”

  • HyTruck – ūdeņraža uzpildes staciju tīkla izveide. Vidzemes plānošanas reģiona projekta eksperts Arturs Dombrovksis;
  •  
  • H2Value projekts – zaļais ūdeņradis transportā. Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve Krista Pētersone un Latvijas Ūdeņraža asociācijas valdes loceklis Aivars Starikovs; 
  • BalticSeaH2 – Baltijas ūdeņraža ekosistēmas izveides projekts. SIA “H2Latvia” valdes priekšsēdētājs, Latvijas Ūdeņraža Alianses darbības koordinators, Zaļo un viedo tehnoloģiju klastera projekta vadītājs Kaspars Liepiņš.

Pasākuma 2. daļā jeb diskusiju panelī “Ūdeņradis – tā iespējas lokālā līmenī” piedalīsies:

  • Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve Krista Pētersone;
  • AS “Valmieras stikla šķiedra” projektu daļas vadītājs Egils Kruzenbergs;
  • SIA "ZAAO" RAAC Daibe attīstības vadītājs Mārtiņš Niklass;
  • SIA “ZAAO” valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis;
  • Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs un “Sunly” izpilddirektors Latvijā Toms Nāburgs;
  • “MP Industries” pārstāvis Mārtiņš Brīniņš;
  • Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Pasākuma moderators – SIA “H2Latvia” valdes priekšsēdētājs, Latvijas Ūdeņraža Alianses darbības koordinators, Zaļo un viedo tehnoloģiju klastera projekta vadītājs Kaspars Liepiņš.

Pasākums interesentiem pieejams bez maksas. Vairāk informācijas un pieteikšanos meklē Zaļo un viedo tehnoloģiju klastera mājaslapā https://greentechlatvia.eu/lv/energoefektivitates-nedela-2023/ un “Facebook” lapā https://www.facebook.com/greentechlatvia

Energoefektivitātes nedēļas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un gudru enerģijas resursu izmantošanu, kā arī informēt uzņēmējus un mājsaimniecības par energoefektīviem risinājumiem. Tās ietvaros interesenti varēs uzzināt  vairāk par tādām tēmām, kā energoefektivitāte mājsaimniecībās, energoefektīvi risinājumi, ūdeņraža iespējas, klimatneitralitāte, ilgtspēja u.c.

Pasākumu organizē biedrība "Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris". Pasākumu finansiāli atbalsta Liepājas valstspilsētas pašvaldība, Elektrum Energoefektivitātes centrs, Valmieras Attīstības aģentūra, Liepājas enerģija un Vidzemes plānošanas reģiona īstenotais Eiropas Reģionālās attīstības fonda Starpreģionu inovāciju investīciju instrumenta (I3) programmas 2021.-2027. gadam projekts "H2Value" saskaņā ar granta līguma Nr. 101083881.

Informāciju sagatavoja:
Biedrības “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Dana Liniņa
Tālrunis: +371 28327089
E-pasts: info PIE greentechlatvia PUNKTS eu

Jau ziņots, ka Vidzemes plānošanas reģiona ieviestā projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” ietvaros tiek īstenota aktivitāte “Produktu attīstības apmācību un veicināšanas pasākumi”. Šobrīd pieņemts lēmums par biznesa ideju iesniegšanas otrās kārtas izsludināšanu. Tās pieteikt iespējams līdz 10. augustam, aizpildot ANKETU un sūtot to uz uznemejdarbiba PIE vidzeme PUNKTS lv.

Aktivitātes ietvaros tiks piedāvātas apmācības un praktiskas konsultācijas tehniski ekonomiskajā priekšizpētē, rūpnieciskajos pētījumos, eksperimentālajā izstrādē, produkta rūpnieciskā dizaina izstrādē, jauna produkta, procesa un stratēģijas izstrādē, biznesa modeļu un inovāciju vadības attīstībā uzņēmumā. Svarīgi, ka katrs pretendents var pieteikties vienai atbalsta aktivitātei. Iepazīsties ar aktivitātes nolikumu ŠEIT.

Šīs aktivitātes mērķis ir tieši jauniešu iesaiste uzņēmējdarbībā Vidzemē, kas ir viens no projekta uzdevumiem un tās ietvaros tiks nodrošināts atbalsts specifiskām apmācībām un praktiskām konsultācijām idejas attīstībai. Lai veicinātu izpratni par aktivitāti, jūnija noslēgumā tiks organizēts arī informatīvs tiešsaistes seminārs, kurā tiks runāts par biznesa ideju attīstību un dažādiem citiem jautājumiem, kas interesentiem radušies pieteikuma izstrādes procesā. Informācija par semināru sekos.

Jāņem vērā, ka piesakoties dalībai faktiskā atbalsta uzsākšana notiks pēc līguma slēgšanas un VPR tirgus izpētes vai iepirkuma veikšanas. Provizoriskais aktivitātes atbalsta uzsākšanas termiņš ir 2023. gada septembris līdz oktobris. Apmācību un praktisko konsultāciju termiņš ir pieci mēneši, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 20. martam. Finansējumu šajā aktivitātē atbalstāmo darbību ietvaros piešķir kā de minimis atbalstu.

Aktivitāti organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildu informācijai: Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, e-pasts: laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions jau vairākus gadus pārstāv Vidzemi Baltijas jūras valstu reģionu sadarbības organizācijā (BSSSC), kur tas ne tikai vada Inovāciju pārneses darba grupu, bet arī aktīvi līdzdarbojas jauniešu iesaistes jautājumos. Tādēļ aicinām reģiona jauniešus, vecumā no 18 līdz 25 gadiem, piedalīties BSSSC jauniešu pasākumā, kas notiks no 9. līdz 13. septembrim Polijā, Ščečinā. Piedaloties pasākumā, tiek nodrošināta dalība arī BSSSC ikgadējā konferencē (https://www.bsssc.com/). Dalībnieki tiks atlasīti konkursa kārtībā, balstoties motivētos pieteikumos dalībai pasākumā. Jauniešiem tiks segtas ceļošanas un uzturēšanās izmaksas.

 

Līdz 1. augustam aicinām sūtīt motivētu pieteikumu uz eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv, norādot, kāpēc jaunietis būtu pelnījis/-usi dalību pasākumā, kā arī sniedzot argumentētu skatījumu angļu valodā par vienu vai vairākām tēmām, kas šogad tiks pārrunātas konferencē. Tās ir:

  • ilgtspējīga enerģija,
  • ilgtspējīgs transports un mobilitāte,
  • inovāciju pārnese,
  • sadarbība Ukrainai,
  • reģionu loma krīžu laikmetā.

Pieteikuma apjomam jābūt ne mazākam par 1800 rakstu zīmēm bez atstarpēm.

Pasākums ir lieliska iespēja ne tikai gūt jaunas zināšanas par ES politiku, bet arī prezentēt savu viedokli un skatījumu par reģionālajām tendencēm, trenēt publiskās runas prasmes un iegūto pieredzi vēlāk pielietot arī lokālajā līmenī.

Konkursu organizē EUROPE DIRECT Vidzeme, Eiropas Prasmju gada ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kontaktinformācija saziņai: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

EUROPE DIRECT Vidzeme mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Jūnija nogalē noslēgsies projekts “RurCultural”, kura laikā trīs pilotvietās Līgatnē (Latvijā), Papilē (Lietuvā) un Billundā/ Grindstedā (Dānijā) tika īstenotas kultūrkartēšanas aktivitātes. Izmēģinot urbānos centros lauku teritorijās kultūrplānošanas pieeju un veicot kultūrkartēšanu, ir iegūts vērtīgs materiāls. Izpētes rezultāti Līgatnē izmantoti, lai sagatavotu dizainētu un digitālu “Līgatnes Kultūrkarti”. Tās autore - projekta eksperte Līva Kreislere, arhitekte un urbāniste. “Līgatnes Kultūrkarte” ir publicēta tīmeklī un pieejama plašam interesentu lokam, tai skaitā līgatniešiem un ar Līgatni cieši saistītajiem cilvēkiem, kas aicināti kļūt par atgriezeniskās saites devējiem.

Līgatnes kultūrkartēšanas dokumenta pamats ir 25 sarunas ar Līgatnes iedzīvotājiem, uzņēmējiem, aktīvistiem un pašvaldības institūciju pārstāvjiem. Tās notika 2022. gada vasarā, īsi pēc administratīvi teritoriālās reformas, kad Līgatnes novads tika iekļauts Cēsu novada sastāvā. Sarunas vadīja Līva Kreislere, bet to organizēšanā piedalījās arī Vidzemes plānošanas reģiona un Līgatnes tūrisma un informācijas centra pārstāves.

LĪGATNES KULTŪRKARTE PIEEJAMA  >> ŠEIT <<

Privātās sarunās tika noteiktas līgatniešu vērtības, uzklausītas atmiņas, atklāti sapņi par Līgatnes attīstību, apzinātas vietas attīstības iespējas. L. Kreislere atzīst: “[..] veiktais apkopojums ir ieskats dzirdētajā, lasītajā un redzētajā, taču tas nebūt nav pabeigts, jo aptver tikai daļu Līgatnes iedzīvotāju un ieinteresēto pušu vēstījumus.” Lasītāji tiek aicināti iesaistīties dokumenta papildināšanā ar savām atziņām, atmiņām un ieteikumiem, nosūtot tos uz e-pasta adresi: lkreislere PIE gmail PUNKTS com">lkreislere PIE gmail PUNKTS com. Iecere ir, ka “Līgatnes Kultūrkarti” periodiski atjauninās ar jaunu informāciju, lai vienmēr būtu interesanti to apskatīt, uzzināt pārmaiņas.

Publicētajā materiālā ir apskatāma arī sociālā tīklojuma karte - viens no veidiem kā kartēt pilsētu, atrast tās portretu. L. Kreislere uzsver: “Katra vieta izskatās citādāk. Dažās ir viens centrālais punkts, kas organizē visu kopienā notiekošo. Dažreiz ir daudz punktu, kas ir pavisam nošķirti un nemaz nav sadarbībā viens ar otru [..]”.

L. Kreislere atklāj, ka Līgatnē veiktā kultūrkartēšana ir palīdzējusi atklāt tās kultūras resursus, to aktivitātes mērogus un savstarpējo sadarbību, kā arī noteikt aktīvos kultūras virzītājspēkus un to ietekmes apmērus. Projektā paveiktais ļauj novērtēt esošo situāciju Līgatnē un kopienā, identificēt notiekošās izmaiņas un to tendences, kā arī prognozēt turpmākos attīstības virzienus.

Līgatnes papīrfabrikas strādnieku dzīvoklis kultūrkartēšanas laikā 2022. gada jūnijā. Foto: Līva Kreislere

Aicinām iepazīties ar "Līgatnes Kultūrkarti"!

 _____

Kontekstam – projekts “RurCultural” ir radies balstoties uz zināšanām, kas tika kultivētas un testētas INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas projektā “UrbCulturalPlanning” (2019-2021) tādās pilsētās kā Rīga, Viļņa, Gdaņska, Ķīle, Pori u.c. Vairāk informācijas: www.urbcultural.eu. Projektā “RurCultural” trīs partnervalstis veido kultūras kartēšanas aktivitātes, lai pieteiktu ilgtermiņa projektu ES finansējumam. “RurCultural” ir saņēmis Baltijas jūras valstu padomes (CBSS) Sekretariāta Projektu atbalsta fonda (PSF) finanšu atbalstu.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta "RurCultural" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA ZIŅAS

 

.

Eiropas Prasmju gada ietvaros, EUROPE DIRECT Vidzeme organizēja pārgājienu Ogres Zilajos kalnos, kā dalībnieki tika iepazīstināti ar dabas daudzveidības piemēriem un izaicinājumiem dabas vērtību saglabāšanā un atjaunošanā, tai skaitā arī invazīvo sugu izplatības problemātiku Latvijā.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Bioloģiskās daudzveidības stratēģiju 2030. gadam, ES dalībvalstis vienojušās, ka aizsargājamo teritoriju platībai visā ES būtu jāsasniedz trīsdesmit procentu. Šobrīd ES ir aizsargātas apmēram astoņpadsmit procentu sauszemes teritorijas (Latvijā 12%) un tikai astoņu procentu jūras teritorijas. Tāpat stratēģija paredz, ka līdz 2030. gadam vismaz 30% sugu un biotopu ir nonākuši labvēlīgā saglabāšanās stāvoklī vai vismaz uzrāda virzību uz to. Stingri nepieciešams aizsargāt vismaz trešdaļu no ES aizsargājamajām teritorijām, to vidū visus atlikušos ES pirmatnējos un senos mežus.

Ne visi biotopi ir aizsargājami, tomēr, pārsvarā, izmantojot terminu “biotops”, tas tiek attiecināts tieši uz aizsargājamām dzīvotnēm. Aizsargājamie biotopi atšķiras ar to, ka ir salīdzinoši reti sastopami vai nu dabas apstākļu dēļ, piemēram, dolomītu atsegumi, vai cilvēka saimnieciskās darbības dēļ – piemēram, veci skujkoku meži. Tā ir Latvijas dabas neskartākā un daudzveidīgākā daļa un tajos mīt īpaši aizsargājamas sugas, kas citos apstākļos nevarētu izdzīvot,” teikts Dabas aizsardzības mājaslapā (https://www.daba.gov.lv/lv/aizsargajamie-biotopi).

Ogres Zilie kalni ir viena no vietām, kur tiek sargātas Eiropas nozīmes dabas vērtības un ir iespēja redzēt daudz aizsargājamo augu sugu un vismaz četrus no 58 aizsargājamajiem biotopiem, kas atrodami Latvijā. Sugu un biotopu aizsardzība ES balstās uz divām direktīvām – Putnu un Biotopu –, kā īstenošanai ir izšķiroša nozīme, lai sasniegtu ES izvirzītos dabas aizsardzības mērķus. “Mēs nepietiekami rūpējamies par vērtībām, kuras paši esam uzņēmušies sargāt, iestājoties Eiropas Savienībā,” iesāk pārgājiena vadītājs Rolands Ratfelders, kurš ir bioloģiskās daudzveidības un ilgtspējas eksperts ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi. Kamēr, piemēram, Igaunijā labvēlīgā aizsardzības statusā ir ap sešdesmit procentu ES nozīmes biotopu, Latvijā to ir tikai desmit procentu, kas ir pat par pieciem procentiem zemāk nekā vidēji ES.

Interesanti, ka Ogres Zilos kalnus visvairāk raksturo tieši ļoti retais ES nozīmes biotops – skujkoku meži uz osveida reljefa formām – , kas Latvijā kopumā aizņem ne vairāk kā 0,02% jeb 14 km2. Tā kā augsni šajā biotopā veido ekonomiski augstvērtīga smilts un grants, daudzi osi ir norakti. Vēl dabas parkā sastopami tādi aizsargājami ES nozīmes biotopi kā augstais purvs un veci vai dabīgi boreāli meži. Savukārt no aizsargājamām aizsargājamām augu sugām, kas raksturīgas minētajiem skujukoku mežiem uz osiem, parkā sastopamas meža silpurene, smiltāju esparsete, šaurlapu lakacis, Ruīša pūķgalve, pundurbērzs, pļavas silpurene.

Liela problēma šobrīd ir tā, ka ļoti daudzi Eiropas nozīmes aizsargājamie meža biotopi, kuriem pagaidām formāli nav piešķirts nekāds aizsardzības statuss, tiek pastiprināti izcirsti, aizbildinoties ar to, ka to vietā taču tiekot stādīti stādīti jauni meži. Tomēr tiek aizmirsts, ka mežs kā dabas (un ne tikai tirgus) vērtība ir vērtīgs tikai tad, ja tajā ir visi attiecīgajai ekosistēmai nepieciešamie elementi: tas ir daudzveidīgs, tajā ir veci un krituši koki un tajā atrodams attiecīgs sugu sastāvs, kas nodrošina funkcionalitāti un mazina meža slimības. Tas nozīmē, ka tikai jaunu meža plantāciju veidošana nav esošās problēmas risinājums un trūkst izpratnes par to, cik svarīgi ir turpināt dzīvot labvēlīgā vidē,” tā eksperts.

Citiem biotopiem ir arī citi izaicinājumi: mitrājiem (purviem un palienām) problēma ir nosusināšana, dabiskajām pļavām – aizaugšana ar krūmiem un kokiem un intensīvā lauksaimniecība, taču saldūdeņiem – dažādi aizsprosti, koku izciršana upju krastos un upju dabiskā tecējuma pārveide.

Vietējām sugām un dzīvotnēm drauds ir arī invazīvās sugas, tādas kā nu jau plaši pazīstamā Kanādas zeltgalvīte jeb zeltslotiņa, Sosnovska latvānis, krokainā roze, puķu sprigane, ošlapu kļava, savu daudzkrāsaino ziedu dēļ cilvēku iecienītā daudzlapu lupīne un daudzas citas. Latvijas saldūdeņos mīt invazīvais Amerikas signālvēzis un dzeloņvaigu vēzis, kas izkonkurē vietējo platspīļu vēzi. Savukārt dārzos un saimniecībās apdraudējumu rada Spānijas kailgliemezis, bet bēdīgi slavenais latvānis rada veselības riskus iedzīvotājiem. Pārgājiena laikā dalībnieki bieži novēro vārpaino korinti, par kuru daudzi nemaz nezin, ka tā ir invazīva un Latvijas dabai nevēlama suga. Kopumā Latvijā sastopamas jau ap 50 invazīvas augu un dzīvnieku sugas.

Ratfelders uzsver, ka šobrīd svarīgākais ir iestāties par to, ka dabas vērtības ir jāsargā un jāatjauno. Svarīgi arī izdarīt spiedienu uz attiecīgajiem spēlētājiem, kas šo saimniecisko darbību šobrīd intensificē vietās, kur tas nav pieļaujams, citādāk pastāv iespēja daudzas no šīm dabas vērtībām jau pavisam drīz zaudēt neatgriezeniski.

Secināts, ka sabiedrībai kopumā nav pietiekamu zināšanu par dabas nozīmi un pastāv pārāk maza izpratne par tās procesiem un mijiedarbību ar cilvēku, ko vislabāk var apgūt tikai praktiskā ceļā – dodoties dabā. Arī pārgājiena laikā, mainoties mežu biotopiem, dalībnieki novēroja, kādu atvieglojumu karstajās dienās sniedz veci un dabiski meži. Tie dod patvērumu no saules un elpot kļūst vieglāk.

Pasākumu, Eiropas Prasmju gada ietvaros, organizēja EUROPE DIRECT Vidzeme. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kontaktinformācija saziņai: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Turpinās pieteikšanās konsultācijām, ko Vidzemes uzņēmējdarbības centrā sniedz uzņēmējdarbības konsultante un inovāciju brokere Rita Sprindžuka. Viņas galvenā loma šajā procesā ir palīdzēt ar tām zināšanām, kuras konkrētajā brīdī uzņēmumam ir nepieciešamas tālākajā attīstībā, lai veidotu uzņēmuma ilgtspējīgu un inovatīvu izaugsmi. Konsultācijām pieteikties var aizpildot pieteikuma formu: https://forms.office.com/e/8TZw8ZpVRa.

Sadarbība un jaunu zināšanu apguve ir kā LEGO konstruktors, kur apvienotas uzņēmumā jau esošās spējas, zināšanas, resursi ar jaunām idejām, pieejām un kontaktiem. Tas rada jaunas prasmes un stimulē inovācijas,” tā Rita.

Minētos pakalpojumus šobrīd pamatā izmantojuši uzņēmumi, kuri ir sava ceļa pašā sākumā, taču konsultēties aicināti gan tādi uzņēmumi, kas ir sava ceļa sākumā, gan jau pieredzējuši uzņēmumi, neatkarīgi no to lieluma. Jau pēc pirmās tikšanās reizes tiek gūts priekšstats par nepieciešamo virzienu savas idejas tālākai attīstībai un pieejamo finansējumu.

Uzņēmējdarbības konsultācijas ir pirmais solis virzībā uz mērķi situācijās, kad aktuāls kļuvis kāds no šiem vai līdzīgiem jautājumiem:

•  finansējuma pieejamība un atbalsta programmas,
•  inovāciju ieviešana uzņēmumā,
•  jaunu produktu attīstīšana,
•  nākamie attīstības soļi,
•  jaunu eksporta tirgu apgūšana,
•  eksporta apgrozījuma palielināšana,
•  uzņēmuma esošās situācijas analīze,
•  izaugsmes iespēju redzējums.

Uzņēmēji konsultācijas var saņemt trīs dažādos līmeņos jeb pakalpojumu pakās

Starta paka ietver konsultācijas trīs stundu apjomā, kas sadalītas vairākās tikšanās reizēs. Šis pakalpojums palīdz uzņēmējam saprast, kas šobrīd ir nepieciešams: konsultācijas par pieejamiem finanšu instrumentiem, atbalsts eksporta partneru vai starptautisku sadarbības partneru atrašanā, sarunu cikls, lai nokļūtu nākamajā līmenī vai vēl kas cits? Tie var būt gan nākamo līmeņu pakalpojumi, kurus sniedz uzņēmējdarbības konsultants, gan tādi, kas ir ārpus konsultanta kompetences, un jebkurā gadījumā konsultāciju noslēgumā uzņēmējam būs skaidrs plāns tuvāko uzdevumu veikšanai. Šis pakalpojums ir bez maksas un noderēs mazajiem uzņēmumiem, kuri vēlas augt un attīstīties, bet nepārzina pieejamos atbalsta instrumentus.

Pacelšanās pakalpojumu pakas ietvaros konsultants, pamatojoties uz Starta pakas rezultātiem, kopā ar uzņēmumu vai idejas autoru sastāda darbību plānu, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Šajā etapā jau diezgan skaidri ir iespējams noformulēt vajadzības un uzdevumus sadarbības partneriem, lai attīstītu produktu. Konsultants atbalsta arī kontaktu meklēšanas procesā un palīdz sagatavoties sarunām. Pakalpojuma ietvaros paredzētas vismaz piecas kontaktstundas. Pacelšanās piemērota mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuri ļoti skaidri zina, kas nepieciešams izaugsmei un meklē papildus resursus finansējuma piesaistei, uzņēmuma reorganizācijai, digitalizācijai vai eksportam. Šo pakalpojumu uzņēmums saņem kā de minimis atbalstu.

Pakalpojumu pakas Lidojums ietvaros uzņēmums vai ideju autors, atbilstoši iepriekš formulētajiem mērķiem un uzdevumiem, vienojas par ilgstošu sadarbību ar uzņēmējdarbības konsultantu. Šīs sadarbības ietvaros konsultants palīdz ne tikai ar sākotnējo kontaktu meklēšanu un uzrunāšanu, bet atbalsta arī tālākajā darbībā un iesaistās progresa uzraudzības aktivitātēs. Ja nepieciešams, uzņēmējs saņem atbalstu mērķu un uzdevumu pārformulēšanā. Šī pakalpojuma ietvaros sadarbība ilgst vismaz trīs mēnešus un tās mērķi var būt produktu attīstīšana, tai skaitā sadarbībā ar zinātnes institūtiem, finansējuma piesaiste, eksportēšanas uzsākšanas u.c. Kā noprotams, šis pakalpojums piemērots uzņēmumiem, kuri meklē papildus atbalstu un jau ir noformulējuši izaugsmes nepieciešamību. Uzņēmums pakalpojumu saņem de minimis atbalsta ietvaros.

Konsultācijām pieteikties var aizpildot pieteikuma formu: https://forms.office.com/e/8TZw8ZpVRa.

Konsultācijas tiek piemērotas kā de minimis atbalsts. Par de minimis atbalstu tiek uzskatīts atbalsts, kas nepārsniedz 200 000 EUR. Minēto 200 000 EUR bruto summu nedrīkst pārsniegt trīs fiskālo gadu laika posmā.

Uzņēmējdarbības konsultācijas organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!


Projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” aktivitātes “Produktu attīstības apmācību un veicināšanas pasākumi” ietvaros Vidzemes uzņēmējdarbības centrs aicina pievienoties tiešsaistes semināram par biznesa ideju attīstību, kas norisināsies 11. jūlijā no 10:00 līdz 12:00 tiešsaistes platformā ZOOM. Seminārā uzstāsies Vita Brakovska, biedrības “Zināšanu un inovācijas sabiedrība” vadītāja un Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja. Tiešsaistes nodarbības ietvaros tiks sniegts ieskats un ieteikumi sekmīgākai pieteikumu sagatavošanai dalībai aktivitātē. Reģistrēšanās: https://forms.gle/xEatJHnqqAmCoLty5

Seminārā tik skaidrots, ko vēl bez atbalsta aktivitātēm gūs jaunais uzņēmējs, kādi stratēģiski aspekti jāņem vērā gatavojot savu pieteikumu, veicināta izpratne par savu gatavību dalībai un runāts par katra konkurētspējas priekšrocību novērtējumu labāka rezultāta sasniegšanai starp spēcīgiem sāncenšiem.  Šis pasākums ir iespēja smelties iedvesmu no dzirdētā un jau tuvākajā laikā pielietot praksē pārbaudītas atziņas, lai rezultatīvi startētu aktivitātē.

Jau ziņojām, ka pieņemts lēmums par biznesa ideju iesniegšanas otrās kārtas izsludināšanu. Tās pieteikt iespējams līdz 10. augustam, aizpildot ANKETU un sūtot to uz uznemejdarbiba PIE vidzeme PUNKTS lv. Aktivitātes ietvaros tiks piedāvātas apmācības un praktiskas konsultācijas vidzemniekiem, vecumā no 18 līdz 40 gadiem, tehniski ekonomiskajā priekšizpētē, rūpnieciskajos pētījumos, eksperimentālajā izstrādē, produkta rūpnieciskā dizaina izstrādē, jauna produkta, procesa un stratēģijas izstrādē, biznesa modeļu un inovāciju vadības attīstībā uzņēmumā. Svarīgi, ka katrs pretendents var pieteikties vienai atbalsta aktivitātei. Iepazīsties ar aktivitātes nolikumu ŠEIT.

Aktivitātes mērķis ir tieši jauniešu iesaiste uzņēmējdarbībā Vidzemē, kas ir viens no projekta uzdevumiem un tās ietvaros tiks nodrošināts atbalsts specifiskām apmācībām un praktiskām konsultācijām idejas attīstībai. Lai veicinātu izpratni par aktivitāti, jūnija noslēgumā tiks organizēts arī informatīvs tiešsaistes seminārs, kurā tiks runāts par biznesa ideju attīstību un dažādiem citiem jautājumiem, kas interesentiem radušies pieteikuma izstrādes procesā. Informācija par semināru sekos.

Jāņem vērā, ka piesakoties dalībai faktiskā atbalsta uzsākšana notiks pēc līguma slēgšanas un VPR tirgus izpētes vai iepirkuma veikšanas. Provizoriskais aktivitātes atbalsta uzsākšanas termiņš ir 2023. gada septembris līdz oktobris. Apmācību un praktisko konsultāciju termiņš ir pieci mēneši, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 20. martam. Finansējumu šajā aktivitātē atbalstāmo darbību ietvaros piešķir kā de minimis atbalstu.

Semināru un aktivitāti organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildu informācijai: Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, e-pasts: laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions sadarbība ar Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas speciālistiem īstenoja informatīvus pasākumus sociālo pakalpojumu sniedzējiem. Divu apmācību cikla ietvarā nodarbībās piedalījās vairāk nekā 30 grupu dzīvokļu darbinieki, lai gūtu padziļinātas zināšanas par darbu ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem dažādās krīzēs. Ikdienā grupu dzīvokļu darbinieki ir tie, kuri ir visciešākajā saskarē ar to iedzīvotājiem, tādēļ viņu darbā būtiski ir spēt atpazīt cilvēka uzvedību, lai nenokļūtu līdz krīzes stāvoklim. Šajos pasākumos kopīgi ar slimnīcas speciālistiem pievērsta uzmanība tam, kā atpazīt un izprast dažādās emocijas, risināt agresijas situācijas, atpazīt pirmsagresijas izpausmes, vadīt situāciju, pielietot agresijas mazināšanas metodes, kā arī komunikācijas metodes.

Pasākumus vadīja pieredzējuši speciālisti, kuri ikdienā strādā Strenču psihoneiroloģiskajā slimnīcā ar pacientiem. Ārste - psihiatre Inga Bauska stāstīja par slimību izpausmēm un uzvedību pacientiem ar konkrētām diagnozēm.  Savukārt par pirms agresijas pazīmēm runāja psihiatre Ieva Everte. Viņa iepazīstināja ar universālo emociju spektru (bailes, dusmas, riebums, pārsteigums, prieks, skumjas, nicinājums) un dalījās padomos, kā atpazīt šīs emocijas cilvēka uzvedībā, žestos, mīmikā. Tāpat ārste ieteica pieeju, kā rīkoties situācijās, kad novērojamas pirms agresijas pazīmes.

Klīniskais kapelāns un grupu terapeits apmācībā Andris Reiters stāstīja par cilvēka pamatemocijām. Atklājot savu lekciju, viņš citēja ārstes A. Zikusas pausto – “laipnību uztver pat agresīvs pacients”, papildus uzsverot cieņu kā vienu no pamata elementiem darbā ar jebkuru cilvēku. Ārsts -narkologs Edvīns Krastiņš stāstīja par komunikāciju ar agresīviem un iereibušiem klientiem, un dalījās savā līdzšinējā pieredzē, kā tās labāk risināt.

Savukārt slimnīcas fizioterapeites Alise Janševska un Zanda Amoliņa runāja par pašu darbinieku emocionālo pašsaglabāšanos caur fiziskajām aktivitātēm. Viņas uzsvēra stresu un izdegšanu darba vietā, piebilstot, ka profesionālā izdegšana visbiežāk rodas darbiniekiem, kuri savā ikdienā strādā ar cilvēkiem. Pasākumu laikā klātesošie iepazinās ar dažādām tehnikām un metodēm, elpošanas, muskuļu relaksācijas vingrinājumiem, kas palīdz atbrīvot sasprindzinājumu ķermenī, samazināt trauksmi un nomierinātu.

Šādus informatīvos pasākumus īstenot ierosināja Vidzemes plānošanas reģions projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros, balstoties uz Vidzemē izveidoto grupu dzīvokļu darbinieku līdzšinējo pieredzi un izrietošajiem jautājumiem par to, kā visefektīvāk nodrošināt atbalstu situācijās, kas saistītas ar grupu dzīvokļu iedzīvotājiem nepieciešamo psihiatrisko palīdzību. Tiekoties un pārspriežot esošās problēmas un bažas, slimnīcas vadība un ārsti pauda atbalstu un motivāciju īstenot informatīvus pasākumus.

Līdz šim Vidzemes pašvaldībās deinstitucionalizācijas procesa ietvaros izveidota nozīmīga infrastruktūra cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, lai veicinātu viņu patstāvīgu dzīvi, tajā pašā laikā nodrošinot arī speciālistu atbalstu ikdienas dzīvē. Šobrīd šādi grupu dzīvokļi izveidoti Valmierā, Valkā, Cēsīs, Rūjienā, Mazsalacā, Drustu pagastā, Amatas pagasta Spārē, Tirzā, kur pakalpojumus saņem vairāk nekā 100 cilvēki.  Papildus pakalpojumu uzsāk sniegt grupu dzīvoklis Madonā, savukārt šādi pakalpojumi vēl tiek veidoti Smiltenē un Vaidavā.

Tuvojoties projekta “Vidzeme iekļauj” noslēgumam, kas īsteno un koordinē deinstitucioalizācijas procesu sadarbībā ar Vidzemes pašvaldībām, vēl tiek organizētas dažādas apmācības sociālo pakalpojumu darbiniekiem, bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vasaras nometnes. Tāpat noris intensīvs darbs ar ministriju un pašvaldībām, lai aktualizētu deinstitucionalizācijas ilgtspēju pēc projekta noslēguma, kas radījis bažas ne vienai vien pašvaldībai.

Aktivitātes notiek deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģions