Arhīva kalendārs

« April 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Vidzemes plānošanas reģions aicina pašvaldību iepirkumu speciālistus, vietējo rīcības grupu pārstāvjus un citus interesentus pieteikties vienas dienas apmācībām par pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumu veidošanu. Apmācību semināri tiks organizēti š.g. 14. aprīlī Valmierā (viesnīca “Wolmar”) un 12. maijā Gulbenē (Vecgulbenes muiža). Apmācības vadīs Ingrīda Millere, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta galvenā speciāliste-eksperte.

Apmācību seminārā tiks skatītas tādas tēmas kā pārtikas produktu iepirkuma un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumu galvenās atšķirības, priekšrocības; iepirkuma priekšmeta dalīšana daļās, to noteicošie faktori; piedāvājuma izvēles kritēriju noteikšana; tehniskās specifikācijas izstrāde pārtikas piegādes un ēdināšanas pakalpojumu (ēdienu piegādes) iepirkumos.

Apmācības notiks mazās grupās, lai dalībniekiem būtu iespējams uzdot visus interesējošos jautājumus un saņemt izsmeļošas atbildes. Dalība ir bez maksas. Interesentiem jāveic iepriekšēja pieteikšanās apmācībām, izvēloties sev vēlamo datumu: https://ej.uz/Apmacibas_ZPI_Vidzeme.

3. martā Cēsīs notika pirmais apmācību seminārs par pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumu veidošanu. Dalībnieki bija ieradušies no Cēsu, Valmieras, Limbažu, Varakļānu un Saulkrastu novadiem. Sniedzot apmācību satura novērtējumu, daži no dalībniekiem bija atzīmējuši, ka par visu seminārā aplūkoto tematiku būtu nepieciešamas papildu apmācības iepirkumu speciālistiem. Tāpat tika norādīts, ka vēlētos uzzināt vairāk par saņemto piedāvājumu izvērtēšanu un līgumu izpildes kontroli, iepirkuma līguma grozīšanu. Apmācību dalībniekiem būtu interesanti dzirdēt Iepirkumu uzraudzības biroja speciālistu skatījumu par iepirkumiem (prakse, ieteikumi, īpatnības, biežāk pieļautās kļūdas, jautājumi, kam būtu pievēršama uzmanība utml.).

Apmācības norisinās programmas “Apvārsnis 2020” projekta “Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai” (CITIES2030) ietvaros. Tā atslēgas tēmas ir aprites ekonomika un veselīga, ilgtspējīga pārtika. Semināri par pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkuma veidošanu ir viena no vairākām aktivitātēm, kura tiek īstenota projekta CITIES2030 Vidzemes dzīvās prakses laboratorijā (living lab). Tā radīta, sadarbojoties Latvijas partneriem - Vidzemes plānošanas reģionam un Latvijas lauku forumam, izvēlētajā pilotteritorijā – Vidzemes reģionā.

*Ilustrācijai izmantotā foto autori: Mārtiņš Taube, Annija Ratniece.
_____

Projekts "CITIES2030" ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640.

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta "CITIES2030" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA “CITIES2030” ZIŅAS

.

Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmēji aicināti pieteikties De Minimis finansētām konsultācijām, kas var kļūt par spēcīgu atbalstu uzņēmuma mērķu definēšanā un sasniegšanā, inovāciju un starptautiskās sadarbības attīstīšanā kā arī Latvijā un Eiropas Savienībā pieejamo uzņēmējdarbības atbalsta instrumentu apgūšanā.

Kā novērojusi uzņēmējdarbības konsultante Rita Sprindžuka: “Galvenie iemesli, kādēļ uzņēmumi vēršas pie uzņēmējdarbības konsultanta, ir vēlme uzlabot uzņēmējdarbības efektivitāti, palielināt peļņu un sasniegt savus mērķus. Tomēr uzņēmumi ir dažādi un tikpat dažādas ir to vajadzības, tāpēc konsultācijas laikā ar uzņēmuma pārstāvi noskaidrosim aktuālos izaicinājumus, un esmu droša, ka kopīgi atradīsim piemērotākos risinājumus. Risinājumi var būt gan ES fondu piesaiste, gan dažādas pašvaldību programmas, bieži vien par efektīvu atbalstu uzņēmēji atzīst mērķtiecīgas konsultācijas uzņēmuma attīstībai un procesu uzlabošanai.”

Vidzemes uzņēmējdarbības centra uzņēmējdarbības konsultanta pakalpojumi lielākoties noderēs maziem un vidējiem uzņēmumiem, lai palīdzētu orientēties pieejamās atbalsta programmās, tāpat arī lai novērtētu uzņēmuma attīstības iespējas gan vietējā, gan pārrobežu kontekstā.

Uzņēmējdarbības konsultācijas ir pirmais solis virzībā uz mērķi situācijās, kad aktuāls kļuvis kāds no šiem vai līdzīgiem jautājumiem:

•  Finansējuma pieejamība un atbalsta programmas
•  Inovāciju ieviešana uzņēmumā
•  Jaunu produktu attīstīšana
•  Nākamie attīstības soļi
•  Jaunu eksporta tirgu apgūšana
•  Eksporta apgrozījuma palielināšana
•  Uzņēmuma esošās situācijas analīze
•  Izaugsmes iespēju redzējums.

Uzņēmēji konsultācijas var saņemt trīs dažādos līmeņos jeb pakalpojumu pakās

Starta paka ietver konsultācijas trīs stundu apjomā, kas sadalītas vairākās tikšanās reizēs. Šis pakalpojums palīdz uzņēmējam saprast, kas šobrīd ir nepieciešams: konsultācijas par pieejamiem finanšu instrumentiem, atbalsts eksporta partneru vai starptautisku sadarbības partneru atrašanā, sarunu cikls, lai nokļūtu nākamajā līmenī vai vēl kas cits? Tie var būt gan nākamo līmeņu pakalpojumi, kurus sniedz uzņēmējdarbības konsultants, gan tādi, kas ir ārpus konsultanta kompetences, un jebkurā gadījumā konsultāciju noslēgumā uzņēmējam būs skaidrs plāns tuvāko uzdevumu veikšanai. Šis pakalpojums ir bez maksas un noderēs mazajiem uzņēmumiem, kuri vēlas augt un attīstīties, bet nepārzina pieejamos atbalsta instrumentus.

Pacelšanās pakalpojumu pakas ietvaros konsultants, pamatojoties uz Starta pakas rezultātiem, kopā ar uzņēmumu vai idejas autoru sastāda darbību plānu, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Šajā etapā jau diezgan skaidri ir iespējams noformulēt vajadzības un uzdevumus sadarbības partneriem, lai attīstītu produktu. Konsultants atbalsta arī kontaktu meklēšanas procesā un palīdz sagatavoties sarunām. Pakalpojuma ietvaros paredzētas vismaz piecas kontaktstundas. Pacelšanās piemērota mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuri ļoti skaidri zina, kas nepieciešams izaugsmei un meklē papildus resursus finansējuma piesaistei, uzņēmuma reorganizācijai, digitalizācijai vai eksportam. Šo pakalpojumu uzņēmums saņem kā De Minimis atbalstu.

Pakalpojumu pakas Lidojums ietvaros uzņēmums vai ideju autors, atbilstoši iepriekš formulētajiem mērķiem un uzdevumiem, vienojas par ilgstošu sadarbību ar uzņēmējdarbības konsultantu. Šīs sadarbības ietvaros konsultants palīdz ne tikai ar sākotnējo kontaktu meklēšanu un uzrunāšanu, bet atbalsta arī tālākajā darbībā un iesaistās progresa uzraudzības aktivitātēs. Ja nepieciešams, uzņēmējs saņem atbalstu mērķu un uzdevumu pārformulēšanā. Šī pakalpojuma ietvaros sadarbība ilgst vismaz trīs mēnešus un tās mērķi var būt produktu attīstīšana, tai skaitā sadarbībā ar zinātnes institūtiem, finansējuma piesaiste, eksportēšanas uzsākšanas u.c. Kā noprotams, šis pakalpojums piemērots uzņēmumiem, kuri meklē papildus atbalstu un jau ir noformulējuši izaugsmes nepieciešamību. Uzņēmums pakalpojumu saņem De Minimis atbalsta ietvaros.

Konsultācijas ir pieejamas ar De Minimis atbalstu un tām pieteikties var aizpildot pieteikuma formu: https://forms.office.com/e/8TZw8ZpVRa .

Uzņēmējdarbības konsultācijas organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Informāciju sagatavoja: Sabīne Mieze, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, sabine.mieze PIE vidzeme PUNKTS lv, 29475722

Marta mēnesī EUROPE DIRECT Vidzeme aicināja skolēnus visā Vidzemes reģionā startēt konkursā “Kas mums ir Eiropas Savienība? Kas mēs esam Eiropas Savienībai?”, ar mērķi veicināt skolēnu izpratni par Eiropas Savienības (ES) vērtībām, kā arī pievērst pedagogu uzmanību ES jautājumiem skolās. Konkursa ietvaros ekspertu komisija izvēlējusies divus labākos darbus, kā veidotāji ieguvuši apmaksātu braucienu uz kādu no pašu izvēlētām ES mājas nodarbībām visai klasei.

Konkursā tika vērtēts, kā un cik radoši skolēni spēj atspoguļot savas sajūtas par Eiropas Savienību un viņu lomu tajā. Uzvarētāji tika noteikti divās atsevišķās grupās: 4.–6.klašu posmā un 7.–9. klašu posmā. Ļoti sīvā konkurencē par konkursa uzvarētājiem tika atzīti Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas 6. klases skolēni Marta Brante Tomass, Gustavs Celenbergs, Jānis Kozuliņš, Emīls Jurka, Amanda Skaistkalne, Justs Krūmiņš un Estere Līga Zariņa, skolotājas Sarmītes Apines pavadībā un Valmieras Valsts ģimnāzijas 9.a klases skolnieces Vineta Arta Ķirse un Beatrise Silanža, kuras atbalstīja skolotāja Ineta Amoliņa.

“Mūsuprāt, Eiropas Savienība mums ir mūsu drošība, mūsu patvērums un aizsardzība. Mēs esam maza valsts, ar mazu iedzīvotāju skaitu, taču Eiropas Savienība stiprina mūsu Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus, atbalstot finansiāli, gan daloties pieredzē un zināšanās,” tā Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas skolēni.

Konkurss organizēts projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Aicinām piedalīties vebinārā "Pilsoniskās sabiedrības loma, virzoties uz ilgtspējīgumu? Trondheimas un Tamperes piemēri". Tas notiks 25. aprīlī no plkst. 10:00 – 12:30 tiešsaistē.

Vebināri ir paredzēti lokāla un reģionāla mēroga pārvaldes iestādēm, kā arī sabiedrības pārstāvjiem, pētniekiem un ikvienam, kurš interesējas par pārejas pārvaldību un pilsonisko līdzdalību. Pirmā vebināra galvenais lektors ir Tomas Moe Skjølsvold no Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģijas universitātes (Norweigian University of Science and Tehnology, NTNU) kopīgi ar Sampsa Hyysalo no Aalto Universitātes Somijā. Vebinārā ir iekļauti arī interesanti pilsoniskās līdzdalības piemēri no Norvēģijas un Somijas. Dalībniekiem būs iespēja apmainīties ar pieredzi vebināra grupu diskusijās.

Reģistrēšanās iespējama: https://www.lyyti.fi/reg/transition

Vebināra darba valoda: angļu

Vebinārs notiek Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021. - 2027.gadam projekta “Ceļā uz ilgtspējīgu un noturīgu sabiedrību, stiprinot pilsonisko līdzdalību un inovāciju” (We Make Transition)  ietvaros un tā mērķis ir ir stiprināt sabiedrības noturību un eko-sociālo ilgtspēju, pielāgojot pārejas pārvaldības metodoloģiju, kuras pamatā ir sociālās un vides vajadzības. Vairāk: šeit

Informāciju sagatvoja: projekta "We Make Transition" partneri. 

No šī gada 22. līdz 26. maijam Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicina uzņēmējus piedalīties pieredzes apmaiņas braucienā uz Islandi, lai iepazītu Islandes inovāciju nedēļu 2023 (Iceland Inovation Week 2023). Tās ietvaros norisināsies pasākumi uzņēmumiem, kam saistoša aprites ekonomikas joma, jo īpaši – pārtikas, enerģētikas un veselības tehnoloģijas, kā arī zilās bioekonomikas tehnoloģijas. Tāpat paredzēts, ka programmas saturs būs atbilstošs augsto tehnoloģiju attīstītājiem, t.sk. finanšu sfērā. Aicinām pieteikumus dalībai sūtīt līdz 2023. gada 21. aprīlim, aizpildot anketu šeit: https://forms.gle/TWAXqcpnnb6L5QLb8.

Aicinām uzņēmumus pārstāvošas organizācijas deleģēt biedrus, kam aktuālas šīs tēmas un kas iegūtās atziņas varēs izplatīt arī citiem uzņēmumiem. Ja pieredzes apmaiņas pasākumā vēlas piedalīties uzņēmums, kas nav kādas uzņēmumu pārstāvošas organizācijas biedrs, tad brauciena izmaksas tiks uzskaitītas kā De Minimis atbalsts.

Prioritāri dalībai apmaiņas braucienā tiks izvirzīti tie, kuri:

  • atrodas un darbību veic Vidzemes plānošanas reģionā;
  • ir uzņēmumu pārstāvošas organizācijas biedrs;
  • pārstāv uzņēmumu, kura virziens atbilst kādai no VPR viedās specializācijas jomām (ilgtspējīga, eksporta un tehnoloģiju ietilpīga:​ kokapstrāde, pārtika, mežsaimniecība, lauksaimniecība, atjaunojamo resursu enerģijas ražošana, veselības rehabilitācija un aprūpe, zilā bioekonomika).

Pieredzes brauciena galvenais mērķis ir apmeklēt Islandes inovācijas nedēļas konferenci un tīklošanās pasākumus inovāciju speciālistiem, zinātniekiem un uzņēmējiem. Kā papildu aktivitāte brauciena laikā plānota vizīte uz organizācijām, ar kuru palīdzību tiktu veicināta Vidzemes uzņēmēju sadarbība ar uzņēmējiem Islandē.

Islandes inovāciju nedēļa ir festivāls, kurā katru gadu tiek izceltas un demonstrētas inovācijas Reikjavīkā. Visas nedēļas garumā dažādās vietās notiek dažādi pasākumi, sākot no The Nordic Startup Awards līdz klimata samitam, paneļdiskusijām, uzņēmumu apmeklējumiem, peldēšanai okeānā, svētku sapulcēm un daudz ko citu. Šobrīd ir izziņoti jau pirmie Islandes inovāciju nedēļas 2023 runātāji, ar kuriem iepazīties iespējams šeit: https://www.innovationweek.is/speakers.

 
Braucienu organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildu informācijai: Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, e-pasts: laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv, tālrunis: +371 28376912

Kultūra un sabiedrības noturība jeb dzīvotspēja – tam ir veltīts jaunais Baltijas jūras reģiona programmas projekts "Baltijas jūras reģiona kultūras pērles noturīgākām pilsētām un reģioniem" (turpmāk arī BSR Cultural Pearls). Piedaloties projekta 12 partneru pārstāvjiem, tostarp Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības un projektu nodaļas vadītājai Lailai Gercānei un projekta vadītājai Leldei Ābelei, Stokholmā, Zviedrijā, no 29.–30. martam notika projekta uzsākšanas sanāksme. Svarīgākais sanāksmes uzdevums bija vienoties par nākamajiem soļiem projektā, lemjot par aktivitātēm un rezultātiem, kā arī veidot ciešāku saikni starp dažādajiem partneriem.

Apjomīgā un trīs gadus ilgstošā projekta mērķis ir uzlabot mazāku pilsētu un reģionu sociālo noturību, to iedzīvotāju dzīves kvalitāti, izmantojot vietējai sabiedrībai jau raksturīgās kultūras vērtības un veidojot jaunas.

Pēdējie pāris gadi (pandēmija, karš Ukrainā, ekonomiskās un klimata pārmaiņas) ir apstiprinājuši to, ka krīzes situācijās ir būtiska sabiedrības noturība jeb dzīvotspēja (eng. - social resilience). To raksturo spēja pārvarēt satricinājumus, pielāgoties un mainīties. Kultūra un māksla ir kā spēcīgs instruments un neizsmeļams ierosmes avots, lai šo noturību veicinātu. Stiprinot kopienu, tiek stiprināta tās dzīvotspēja. Uzrunā sanāksmes dalībniekiem projekta koordinators Fēlikss Šartners Giertta (Felix Schartner Giertta) no Baltijas jūras valstu padomes (projekta vadošais partneris) atzīmēja: "Kultūra ir kopienas veidošanas stūrakmens, ar tās palīdzību iespējams palielināt sociālo noturību, īpaši Baltijas jūras reģionā."

 

Projekta BSR Cultural Pearls atklāšanas sanāksme Stokholmā, Zviedrijā. Publicitātes foto

Projekta īstenošanas laikā tiks veidots labās prakses piemēru repozitorijs (aut.- datu glabātuve) sociālās noturības palielināšanai ar kultūras palīdzību. Labie piemēri būs iedvesmas avots pašvaldībām un reģioniem to sociālās noturības plānu veidošanā. Projektā taps īpaši rīki, kas palīdzēs pašvaldībām izstrādāt pielāgotus sociālās noturības plānus, būs nodrošināta mentoringa programma, lai atbalstītu pašvaldības to sociālās noturības plānu īstenošanā. Tāpat projektā tiks izvēlētas (apbalvotas) pilsētas un reģioni, kuri tiks atspoguļoti kā Baltijas jūras reģiona “Kultūras pērles”. Ar to novērtēs izcili paveiktu pašvaldību darbu sociālās noturības veicināšanas jomā.

 

VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne un projekta vadītāja Lelde Ābele projekta BSR Cultural Pearls atklāšanas sanāksmē Stokholmā, Zviedrijā. Publicitātes foto

“Projekta ietvaros uzsvars tiek likts uz risinājumiem un radošiem procesiem, stiprinot pilsonisko līdzdalību un veicinot sabiedrības noturību caur kultūras procesiem, vienlaikus saglabājot dzīves kvalitāti. Šie ir aspekti, kuri mērķtiecīgi saskan ar Vidzemes plānošanas reģiona attīstības virzieniem par sadarbību un pilsonisko līdzdalību, stiprinot vietējās kopienas un uzlabojot dzīves kvalitāti, kā arī veidojot stipras institūcijas un ciešu dialogu starp visām iesaistītajām pusēm,” norāda Lelde Ābele, projekta BSR Cultural Pearls vadītaja VPR.  

Projektu BSR Cultural Pearls finansē INTERREG Baltijas jūras reģiona programma 2021. -2027. gadam. 

Jautājumiem par projektu BSR Cultural Pearls: Lelde Ābele, VPR projektu vadītāja, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

 

.

Ceturtdien, 25. aprīlī, plkst. 15.00 pēc Latvijas laika projekta BSR Cultural Pearls partnerība aicina interesentus pievienoties tiešsaistes darbsemināram par kultūru un sociālo noturību jeb dzīvotspēju (eng. - social resilience). Darba valoda – angļu.

Pēc īsa semināra ievada par sociālo noturību, pilsētvides aktīvists un producents Jāko Blombergs (Jaakko Blomberg) no Helsinkiem, Somijā, iepazīstinās dalībniekus ar dažiem piemēriem no savas profesionālās pieredzes un paskaidros sīkāk par saikni, kāda ir starp kultūru un sociālo noturību. To tālāk apspriedīs semināra dalībnieki.

Semināra otrajā daļā tiks aplūkoti daži labās prakses piemēri un to saistība ar kultūras procesiem un aktivitātēm.

>> SAITE, LAI PIESLĒGTOS SEMINĀRAM

https://us06web.zoom.us/j/88949940992?pwd=Z1plbEswbDRrYytla2lXM1BqTUtyQT09

__________

Kontekstam: Baltijas jūras reģiona programmas projekts BSR Cultural Pearls ir pazīstams arī ar nosaukumu "Baltijas jūras reģiona kultūras pērles noturīgākām pilsētām un reģioniem". Tā mērķis ir uzlabot mazāku pilsētu un reģionu sociālo noturību, to iedzīvotāju dzīves kvalitāti, izmantojot vietējai sabiedrībai jau raksturīgās kultūras vērtības un veidojot jaunas. Projektā apvienoti 12 partneri, tostarp Vidzemes plānošanas reģions, no 8 valstīm. BSR Cultural Pearls finansē INTERREG Baltijas jūras reģiona programma 2021. -2027. gadam. 

Jautājumiem par projektu BSR Cultural Pearls: Lelde Ābele, VPR projektu vadītāja, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

 

.

Valmierā noticis noslēdzošais Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” ietvaros rīkotais hakatons jauniešiem “Pārcēlāji – Eiropas nākotnes arhitekti”. Šoreiz piedalīties bija aicināti arī skolēni no Norvēģijas.

Šis bija jau ceturtais no četriem jauniešu hakatoniem, no kuriem pirmie trīs norisinājās Limbažos, Ogrē un Smiltenē. Tie pulcējuši vairāk nekā 100 jauniešu, kuri kopā radījuši inovatīvas uzņēmējdarbības idejas. Šoreiz, divu dienu laikā, sešas komandas no Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas, Valmieras 2. vidusskolas, Valmieras tehnikuma un Elverumas vidusskolas Norvēģijā sastrādājās, lai rosinātu ilgtspējīgas biznesa idejas dzīves kvalitātes uzlabošanai savā dzīves vietā, apkaimē, skolas un darba vidē.

No 87 idejām tika izvirzītas sešas, ar kurām jaunieši strādāja padziļināti, lai vēlāk saņemtu pelnītas balvas no Vidzemes plānošanas reģiona un Valmieras novada pašvaldības. Hobiju izstāde aktivitāšu izmēģināšanai, aplikācija, kurā savstarpēji iepazīties sporta entuziastiem – tikai dažas no idejām, ar kurām hakatona otrajā dienā dalījās skolēni. Savukārt uzvaras laurus plūca trīs komandas ar idejām par:

  • spēli GenTalk, kas tuvinātu dažādas paaudzes, uzlabojot savstarpējo komunikāciju;
  • aplikāciju EVENTS, kas vienuviet apkopotu tuvākajā apkaimē notiekošos pasākumus;
  • aplikāciju ZOOLO, kas būtu kā hologrāfisks zoodārzs, kurā izmirušie un apdraudētie dzīvnieki redzami to dabiskajā vidē.

Jauniešu biznesa ideju hakatons ļauj skolēniem izprast un testēt savu biznesa ideju un motivē domāt par savu uzņēmējdarbību. Savs bizness nav kaut kas tāls, bet tā uzsākšana ir atkarīga no pašu motivācijas un spējas saplānot darbības un to visu mācās jauniešu hakatonā. Pasākuma noslēgumā dzirdējām ļoti labas prezentācijas, kur jaunieši bija vērtējuši un plānojuši savas idejas attīstību un cerams, ka šis ir tikai sākums jaunu ideju radīšanā un arī realizēšanā,” tā hakatona žūrijas locekle, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja Laima Engere-Levina.

Hakatonu “Pārcēlāji – Eiropas nākotnes arhitekti” rīko Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Elverum pašvaldību Norvēģijā un biedrību „Zināšanu un inovācijas sabiedrība” projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā” ietvaros un tas tiek īstenots Vietējās attīstības, nabadzības mazināšanas un kultūras sadarbības programmā, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildu informācijai: Ilze Liepa, projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” asistējošā eksperte, tālrunis: 29335677, e-pasts: ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv