Arhīva kalendārs

« August 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

18. augustā no plkst. 10:00 līdz plkst. 19:00 Rīgas svētku ietvaros Esplanādes parkā projekta HANSA pilsētas – Koknese, Kuldīga, Straupe, Limbaži un Cēsis – aicinās uz virkni daudzveidīgu aktivitāšu, piedāvājot rīdziniekiem un svētku viesiem iepazīt un izpētīt vēsturisko Hanzas laiku un tā mantojumu mūsdienās.

Seno pilsētu ikdienas ainas uzburs amatu pratēji, aicinot gan vērot, gan līdzdarboties meistarklasēs. Ikvienam būs iespēja izgatavot sev Rīgas arhibīskapa māla karotīti, izkalt senās Hanzas monētu. Īpaši viduslaiku pilsētu atmosfēru papildinās dažādi meistari, kas savas prasmes un iemaņas ieguvuši gadsimtiem izkoptās un paaudžu paaudzēs nodotiem seniem amatiem. Darbošanos ar ādu un paraugdemonstrējumus piedāvās amatniecības centrs “Mazā kāpa” un SIA “Marten”. Biedrība “9 arodi” pastāstīs par aušanu, dziju krāsošanu ar dabīgiem materiāliem,  aicinās apgūt celaiņu darināšanu. Ekstrēmu izjūtu cienītāji varēs izmēģināt sēdēšanu uz Zinātkāres centra ZINOO adatu krēsla vai atrisināt uz galvaspilsētu atvestos galvlauža uzdevumus.

Savukārt gardēžiem piedāvājums nobaudīt sierus no “Ievas siers” plauktiem, Limbažu maiznīcas “Lielezers” produkciju, Cēsu maizi, Gogelmogels saldējumu, unikāla iespēja pagaršot kazu saimniecības z/s "Virbotnes" kazas piena mīksto saldējumu vafeļu konusā, kazas sieru, izgaršot z/s “Ezermalas” īstu Latvijas pļavu ziedūdeni, noskaidrot ziedu vēstījumus, iegādāties bioloģiskās  z/s “Janavas” dabisko kosmētiku (krēmi, losjoni utt.), baudīt Hanzas pilsētu vietējo mājražotāju sarūpētos kulinārijas un konditorejas izstrādājumus.

Muzikāli pasākumu kuplinās bungu ritmi no Limbažiem, bet dančus vedīs kapela “Aizezeres muzikanti”  no Kokneses. Lieliskai piemiņai no Hanzas pilsētu apmeklējuma noderēs paša darināts suvenīrs no tekstilmākslinieces Neldas Blūmas lina maisiņu un kartīšu apdrukas darbnīcas.

 

Pasākumā pārstāvētas piecas apburošas Hanzas pilsētas, kas kopā ar citām mazajām Hanzas pilsētām no Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas īsteno Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam projektu “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)”, kura mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. Projekts vieno 11 projekta partnerus no Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas.

Sekojiet līdzi aktualitātēm arī projekta Facebook lapā un projekta mājaslapā!

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Sarapova, projekta HANSA sabiedrisko attiecību speciāliste, liene.sarapova PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 22307826.

Jau sestdien, 25. augustā, Burtniekos, pie Burtnieku centra laivu kanāla, tuvi un tāli viesi varēs svinēt pirmos Burtnieka ezera svētkus. Svinībās būs vieta sportiskiem, izklaidējošiem un kulturāliem notikumiem, bet īpaša vieta svinībās būs ierādīta gardēdības norisēm. No plkst. 12.00 līdz 16.00 gan lieli, gan mazi apmeklētāji varēs gūt patīkamas garšas sajūtas, apmeklējot iemīļoto mājražotāju tirdziņu “Gardu muti”, ko šoreiz kuplinās gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāju sagādātie labumi. Degustācijās būs iespēja nobaudīt Burtnieka ezera veltes, kuru pagatavošanu būs iedvesmojušas senās Livonijas garšas.

Svētku dalībniekiem būs izdevība vērot, kā brīvdabā top pavārmākslas meistarstiķi - tiek kūpinātas un grilētas Burtnieka ezera zivis, kā vārās zivju zupa un, protams, visu arī nogaršot. Īpašs pārsteigums ēdiena baudītājiem būs pavāru sarūpēts kūpinātu zivju saldējums. Burtnieka ezera zivju bagātīgās garšas un aromātu nianses klātesošajiem atklās “Valmiermuižas alus virtuves” pavārs Aivars Graudiņš un “Valtera restorāna” šefpavārs un saimnieks Valters Zirdziņš. Svinību dalībnieki varēs iegūt savā īpašumā recepšu brošūras ar ierosmēm zivju ēdienu gatavošanai mājās.

Publicitātes foto: Valmiermuižas kultūras biedrība

Burtnieka ezera svētku tirgū ar saviem gardumiem un vasaras nogales veltēm tirgosies  arī kupls skaits jaunā gardēžu ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieku. Tirgotāji būs saveduši labumus gan ikdienas galdam, gan svētku mirkļu radīšanai. Tirgū būs gan bīdelēti milti, jaunās ražas zirņi, kaņepes, ķiploki, gan maize, dažādi sieri, saldējums, zāļu tējas, medus, dabīgi našķi, kā arī "štengrāki" dzērieni – alus, vīni un uzlējumi. Saimnieki labprāt stāstīs par pacietīgo un rūpīgo darbu, radot savus gardumus, mudinās tos nogaršot un arī iegādāties sev vai ciemakukulim.

Svētkos Livonijas garšu ar savu meistarstiķu palīdzību ļaus iepazīt šādas gardēžu pieturvietas: Rūjienas amatnieku biedrība ”Rūzele”, zemnieku saimniecības “Zilūži”, "Kaņepītes", "Buliņi", "Adzelvieši", uzņēmēji no bērzu sulas ražotnes “BIRZĪ”, “Naukšēnu vīna darītavas”, “Veselības laboratorijas”, “Raiskuma labumu darītavas", "Latvijas ķiploka", "55 mārītes", kā arī mājražotāji Ingūna Zukure, Imants Dauksts un citi.

Šoruden tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” dalībnieki vēl būs sastopami Dzērveņu festivālā Straupes zirgu pastā 7. oktobrī.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. 

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

6. septembrī pl.10 Limbažu Galvenajā bibliotēkā notiks konference «Hanza un lokālā vēsture. Jaunākie pētījumi», kurā tās apmeklētājiem būs iespēja uzzināt kādi pētījumi veikti projekta “HANSA” realizācijas laikā sešās Latvijas Hanzas pilsētās- Cēsīs, Kuldīgā, Koknesē, Limbažos, Straupē un Valmierā.  Interesentiem būs iespēja uzzināt par pētījumu, kas veikts Limbažiem „Limbažu pilsēta un mikroreģiona saimnieciskā telpa un apdzīvotība Hanzas periodā”. 

Pētījuma autors,  Latvijas Vēstures institūta pētnieks, Dr.hist. Muntis Auns, priekšlasījuma tēmu definējis kā “Kas baroja Hanzu? Limbažu saimnieciskā telpa un apdzīvotība 16.-17. gadsimtā." Darba kārtība paredzēta tā, lai uzreiz pēc lasījuma būtu iespēja uzdot interesējošos jautājumus un veidotos dialogs.

Otra lekcija būs kopsavilkums par projekta “HANSA” laikā veiktajiem pētījumiem pārējās Latvijas Hanzas pilsētās. Ar kopsakarībām un jaunumiem iepazīstinās Valmieras muzeja vadošā pētniece, Mg.hist. Liene Rokpelne. Pētniece projekta ietvaros apmeklējusi Hanzas galvaspilsētas- Lībekas arhīvu Vācijā,  vairākkārtīgi bijusi Berlīnē Prūsijas Slepenajā arhīvā, kur glabājas Vācu ordeņa arhīvs, kas ir saistīts ar Hanzas periodu un Livonijas pilsētu pārvaldi un iesaisti dažādos politiskos notikumos. Autorei izveidojusies laba sadarbība ar Lībekas arhīvu un Hanzas muzeju, viņa dalīsies pieredzē gan no zinātniskā, gan gluži praktiskā viedokļa- kā tas ir pieskarties gadsimtiem senām, vaskā zīmogotām vēstures liecībām.

Pasākumu vadīs Limbažu muzeja galvenais speciālists Gundars Plešs, kurš labi pārzina Limbažu vecpilsētas specifiku, Hanzas laiku liecinieces- Limbažu viduslaiku pils būvvēsturi. Noslēgumā apmeklētāji aicināti doties ekskursijā speciālista pavadībā, lai iepazītos ar Hanzas perioda liecībām  Limbažu vecpilsētā, pilsētvides unikalitāti, mūsdienu nostādnes vecpilsētas mantojuma saglabāšanā.

Interesentus aicinām pieteikt dalību pasākumā līdz 4. septembrim sekojot saitei http://ejuz.lv/hansapetijumi. Vietu skaits ierobežots, dalība bez maksas. Pasākuma programma pieejama šeit.

Sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, no 2015.gada oktobra līdz 2018.gada decembrim tiek īstenots projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”. Projekts tiek realizēts ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014.-2020.gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. No Latvijas projektā piedalās Cēsu Kultūras un tūrisma centrs, Kokneses, Limbažu, Pārgaujas un Kuldīgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Vidzemes plānošanas reģions. Savukārt no Igaunijas projekta partneri ir Pērnavas un Viljandi pilsētu pašvaldības, bet no Zviedrijas – Gotlandes reģions un Gotlandes tūrisma attīstības aģentūra “Inspiration Gotland”, kas ir arī projekta vadošais partneris. Vairāk par projektu lasiet šeit. Sekojiet līdzi projekta aktualitātēm arī projekta Facebook lapā!

Informāciju sagatavojusi:

Ilze Millere, projekta HANSA koordinatore Limbažos,
ilze.millere PIE limbazi PUNKTS lv 
www.visitlimbazi.lv

Sestdien, 1. septembrī, no plkst. 12.00 – 14.00 Brenguļu Tomātu svētku viesi un kulinārijas interesenti tiek gaidīti Brenguļu alus sētā, lai izjustu ēst gatavošanas prieku kulinārajā meistarklasē, kurai ierosmes un noskaņas būs aizgūtas no Livonijas laika virtuves. Meistardarbnīcā kopā ar saimniecības “Vīnkalni” saimnieci meistaros maltīti ar trīs ēdieniem.

Tā ļaus izbaudīt Livonijas garšas, iepazīt Beverīnas novada saimniecībās un apkārtnes mežos sagādātās veltes un piedāvās idejas gardu ēdienu gatavošanai. Svētku meistarklase top Vidzemes plānošanas reģiona un sadarbības partneru veidotā reģionālā tūrisma ceļa “Taste HansEATica” ietvaros un sekmē jaunā Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmola “Livonijas garša” atpazīstamību.

 

Publicitātes fotogrāfija: Vidzemes plānošanas reģions

“Īstā latvju saimniece” Zanda Žentiņa kopā ar savu palīdzi meistardarbnīcas dalībniekiem rādīs, kā pagatavot maltīti, kurā apvienojas gan tradicionālais kulinārais mantojums, gan jaunrade. Viņas izmantos vietējos un sezonas produktus, liks lietā zināšanas par vēsturiskām garšām un improvizēs ar produktiem un garšvielām, kādus Livonijas laikā nepazina. Saimnieces palīdzēs saprast līdz šim daudziem nezināmas lietas par produktiem un garšām, tradicionālo Livonijas laika virtuvi. Tā, kopā gatavojot, taps īpaša maltīte meistarklases dalībnieku un viesu priekam.

Livonijas laikā galvenokārt ēda liellopu gaļu, tālab meistardarbnīcā maltītei tiks sarūpēta Brenguļu alū gatavota teļa gaļa ar tvaicētiem, apceptiem kailgraudu miežiem un vietējos mežos lasītām baravikām. Ēdiena Livonijas laika garšu bagātinās pļavā plūktas garšvielas. Lai gan viduslaikos tomātus uzskatīja par indīgiem, taču laika gaitā tie iemantoja lielu cilvēku piekrišanu, arī Latvijā. Un kā gan Tomātu svētkos iztikt bez šī dārzeņa cildināšanas! Tāpēc meistarklasē Zanda Žentiņa pamācīs, kā tomātus kopā ar ķiplokiem pārvērst gardā uzkodā.

Saldā ēdiena gatavošanā saimnieces atkāpsies no viduslaiku virtuves klasikas un tolaik zināmajiem produktiem. Viņas vairāk uzsvērs tās garšas, kas jābauda vasaras nogalē. Deserts taps no šokolādē mērcēta svaigā Trikātas siera, un to papildinās lielogu mellenes, brūklenes un lazdu rieksti, kuri Livonijas laikā bija ļoti iecienīts našķis. Gan sātīgā pamatēdiena, gan saldā ēdiena gatavošanā izmantos tikai vietējās Beverīnas novada saimniecībās audzētos, lolotos un mežos ievāktos produktus: teļa gaļu, tomātus, garšvielas, ogas, sēnes, sieru, šokolādi. Viduslaiku virtuves noskaņu palīdzēs uzburt Beverīnas amatnieces Līgas Merginas veidotie melnie māla trauki un saimnieču senatnīgie tērpi.

Meistardarbnīcā līdzdarbosies tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti. Līdzdalība meistardarbnīcās ir bez maksas. Vietu skaits - ierobežots. Dalību lūdzam pieteikt, sūtot e-pastu: evija PIE vinkalniesi PUNKTS lv. Arī Tomātu svētku viesi ir aicināti piestāt meistardarbnīcas norises vietā, lai aprunātos ar saimniecēm, uzzinātu ko jaunu par vēsturiskām garšām un novērtētu pagatavotos ēdienus.

Gardēžu ceļa “Taste HansEATica” garšas meistardarbnīcu cikls Vidzemē šogad noslēgsies ar meistarklasi Jērcēnu dienā "Ne pūku, ne spalvu!", kas risināsies 8. septembrī.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. 

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

Projektā INSURE izdota informatīvā ziņu lapa, kurā atspoguļots partneru paveiktais laika posmā no 2018. gada februāra līdz augustam.

Ziņu lapa pieejama: ŠEIT 

Projekta INSURE mērķis ir palielināt ilgtspējīgu piesārņoto vietu attīrīšanas metožu izmantošanu, uzlabot piesārņoto vietu  attīrīšanas vadības metodes, kā arī uzlabot piesārņoto vietu  vizualizāciju un prioritizēšanu Centrālbaltijas reģionā, sadarbojoties partnerorganizācijām no Latvijas, Zviedrijas un Somijas. Projekts INSURE tiek īstenots Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv