Arhīva kalendārs

« July 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Laikā, kad daba pamazām tuvojas savam pilnbriedam, 14. jūlijā, sestdienā, Zaubē norisināsies jau trešais savvaļas kulinārais festivāls, kur ikviens ir aicināts novērtēt “Košo dabas garšu”. Visas dienas garumā dažādās Zaubes vietās un daudzveidīgos kulināros notikumos festivāla apmeklētājiem būs iespēja atklāt un baudīt Latvijas dabas veltes – medījumus, zivis, ogas un citus gardumus. Festivālā kuplā skaitā piedalīsies tirgotāji, ēdinātāji un meistarīgi pavāri, kas būs sarūpējuši Latvijas mežu un pļavu labumus un sātīgus ēdienus.

Ikvienam gardēdim no plkst. 13:00 līdz 18:00 būs iespēja apmeklēt festivāla “Garšu tirgu”. Tur tiks viesmīlīgi uzņemti arī vairāk nekā divdesmit tūrisma zīmolam “Livonijas garša” (Igaunijas – Latvijas programmas projekta “Livonijas kulinārais ceļš”) piederīgi uzņēmēji – mazie ražotāji un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji. Viņi būs atveduši festivāla tēmai atbilstošus meža, pļavu un lauku gardumus, cels galdā īpašus kulināros meistarstiķus, kas tapuši iedvesmojoties no Livonijas laika kulinārā mantojuma un “savvaļas virtuves”.

Kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā apakšzīmola “Taste HansEATica” uzņēmēji sabrauks gan no paša Amatas novada, gan tālākām Vidzemes vietām - Madonas, Raunas, Kocēnu novadiem. Tirgus piedāvājums būs bagātīgs - kazas un govs piena siers, lauku tējas. Būs arī izsmalcināti dzērieni: ogu un augu uzlējumi, mājas vīni un vermuti, dažādi labumi no ķiplokiem, kā arī citas lauku veltes. Tirgū viesosies arī tūrisma ceļa “Livonijas garša” igauņu mazais ražotājs no Valgas apkārtnes saimniecības “Savvaļas dzīve” (“Metsik Elu”). Saimnieki piedāvās nobaudīt un iegādāties kazas piena sviestu un svaigo sieru.

Savukārt izmeklētu gardēdības baudījumu sniegs "Lejasezera garšu svētki”, kur deviņkārtu mielasta ēdienus būs gatavojuši pavārmeistari no Amatas novada un tūrisma ceļa “Livonijas garša" restorāniem: “Anna Hotel”, "Jonathan’s Restaurant", Kārļamuižas restorāns, līdzdarbosies arī kvinojas audzētāji no uzņēmuma “Gusts Apinis”.

Nākamie kulinārie festivāli ar tūrisma ceļu “Livonijas garša” un “Taste HansEATica” dalībnieku piedalīšanos notiks:

18. augusts Festivāls “Rodam Raunas novadā”

25. augusts “Burtnieka ezera svētki 2018”

7. oktobris Dzērveņu festivāls Straupes zirgu pasts

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. 

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

Sestdien, 28. jūlijā, no plkst. 11:00 līdz 14:00 Valmieras pilsētas 735. gadadienas svinību laikā svētku ciemiņi un gastronomijas entuziasti ir aicināti apmeklēt Valmieras muzeja garšaugu dārzu, kur notiks Livonijas kulinārās garšas meistarklase. Meistardarbnīcā taps brangs dzīru mielasts, kas ļaus iepazīt Valmieras Livonijas laika kulināro mantojumu un izbaudīt ēdienus ar “vēstures garšu”. Svētku meistarklase papildinās Vidzemes plānošanas reģiona un sadarbības partneru veidoto reģionālā tūrisma ceļa “Taste HansEATica” piedāvājumu un bagātinās jaunizveidoto Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu “Livonijas garša”.

Kulinārajā meistarklasē amata prasmēs un garšas veidošanas noslēpumos dalīsies Dikļu pils restorāna šefpavārs Jānis Siliņš ar savu palīgu. Viņi palīdzēs izzināt viduslaikiem raksturīgās garšas un produktus, atklās, ko iespējams pagatavot šodien, demonstrēs kādu meistarstiķi un mielasta tapšanā iesaistīs klātesošos. Livonijas laika pilsētnieki ar ēdieniem neskopojās un maltītēs uz galda valdīja pārpilnība. Kaut ko no tā visa būs iespējams baudīt arī meistardarbnīcas dalībniekiem.

Livonijas garšas meistarklases vadītājs - Dikļu pils restorāna šefpavārs Jānis Siliņš. Dikļu pils publicitātes fotogrāfija.

Sanākušajiem, gatavojot kopā ar Dikļu pils restorāna pavārmeistariem, būs izdevība parādīt savas prasmes viduslaiku recepšu iedvesmotu gardu gaļas ēdienu tapšanā. Tajos laikos Valmierā vienā maltītē mēdza baudīt pat vairākus gaļas veidus. Meistardarbnīcas laikā uz oglēm gatavos jāņogu vīnā izturētu trusi, kā arī dūmu krāsnī sāls-garšaugu kažokā ceps cāli. Valmierā izsenis mielasta laikā galdā cēla arī zivis, tālab meistarklasē uz oglēm gatavos vietējo upju un ezeru zivis. Pagatavoto baudīs kopā ar saderīgām, Livonijas laika virtuvei atbilstošām piedevām: sakņu - dārzeņu biezeņiem, lēcām, alū briedinātiem kviešiem. Ēdienu garšas nianses paspilgtinās Valmieras muzeja garšaugu dārzā plūkti augi, jo viduslaikos ikvienā pilsētas piemājas dārziņā auga garšvielas, kuras pievienoja ēdieniem.

Top gards mielasta ēdiens. Dikļu pils publicitātes fotogrāfija.

Neiztiks arī bez burvīga saldā ēdiena. Tā kā Livonija reiz bija bagāta ar plašiem mežiem, pļavām un ganībām, un bija medus pārpilnība, tad šefpavārs Jānis Siliņš ir lēmis rādīt un mācīt, kā gatavot pļavu ziedu sieru ar meža ielokā vākta medus šūnām un dažādām savvaļas un dārza ogām.

Meistardarbnīcā aicināti līdzdarboties tūrisma ceļu “Livonijas garša” un “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti. Līdzdalība garšu darbnīcā - bez maksas. Vietu skaits meistardarbnīcā ir ierobežots. Dalību lūdzam pieteikt, sūtot e-pastu: sanita.rubene PIE diklupils PUNKTS lv.

Nākamās reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklases notiks:

29. jūlijs           Maizes diena Āraišu dzirnavās
1. septembris    Tomātu svētki Brenguļos
8. septembris    Jērcēnu diena “Ne pūku, ne spalvu!”

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

Lai radītu informatīvu, izglītojošu un izklaidējošu saturu tūristiem un citiem interesentiem par Latvijas un Igaunijas industriālā mantojuma objektiem, ir uzsākts darbs pie šo tūrisma apskates objektu atspoguļošanas tematiskos video un 360 grādu fotogrāfiju virtuālajās tūrēs.

Projektā “Industriālais mantojums” šī gada jūnijā tika noslēgts līgums ar SIA Phycon, kas veidos tematiskus video un 360 grādu fotogrāfiju virtuālās tūres industriālā mantojuma objektos, aptverot projektā iekļautās piecas dažādās tematiskās apskates objektu grupas – dzirnavas un hidroelektrostacijas, vecās ražošanas vietas, dzelzceļa mantojumu, bākas un ūdenstorņus.

Šobrīd norit darbs pie industriālā mantojuma filmēšanas un fotografēšanas. SIA Phycon ir piesaistījis Itālijas ekspertus Rosalia Le Calze (video) un Vittorio Ghelfi (360 grādu fotogrāfijas un virtuālās tūres), lai veidotu interesantus un saistošus video. Itāļu eksperti ir patiesi pārsteigti un iepriecināti par industriālā mantojuma objektiem Latvijā un Igaunijā, to dažādību un piedāvājumu.

Ieskatam daži no SIA Phycon ekspertu līdz šim veidotajiem video materiāliem:

https://www.youtube.com/watch?v=aC684NJRbgI&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=kFDTPXEs1Vo

360 grādu virtuālās tūres:

http://www.ghelfi360.com/2016/martini%26rossi/index.html

http://www.ghelfi360.com/2016/TenutadiFiore/

 

Par projektu:

No 2017. gada maija līdz 2019. gada aprīlim Interreg Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros tiek īstenots projekts  „Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai”. Projekta sadarbības partneri ir Kurzemes, Vidzemes un Rīgas plānošanas reģioni, kā arī  Rietumigaunijas un Dienvidigaunijas tūrisma asociācijas, iesaistot projekta īstenošanā 26 industriālā mantojuma objektu apsaimniekotājus Latvijā un Igaunijā. Projekta mērķis ir atdzīvināt industriālo mantojumu tūrisma attīstībai, veicinot izpratni par industriālā mantojuma vērtībām un nozīmi tūrisma piedāvājuma dažādošanai projekta reģionos, izveidojot sadarbības tīklu starp iesaistītajām pusēm tūrisma un industriālā mantojuma sfērā, attīstot industriālā mantojuma objektus par pievilcīgām tūrisma vietām, kā arī reklamējot industriālā mantojuma tūrisma vietas ārvalstu un vietējiem ceļotājiem.

 

Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, VPR sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr.: +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

Rakstā izmantota Rīgas plānošanas reģiona sniegtā informācija.

Svētdien, 29. jūlijā no plkst. 12:00 līdz 17:00 Āraišu vējdzirnavās kā katru gadu svinēs Maizes dienu, aicinot ciemiņus no tuvienes un tālienes. Senie latvieši centās pirms Jēkaba dienas sākt rudzu pļauju, lai šo dienu sagaidītu ar jaunu rudzu maizi. Jēkabu uzskatīja kā maizes tēvu, un tā bija katra saimnieka goda lieta šai dienā savai saimei un kaimiņiem celt galdā jauno maizi. Ievērojot šo parašu, arī Āraišu vējdzirnavās tiks cepta maize, cienāti viesi un meistardarbnīcās izzināts, ko iespējams pagatavot no rudzu miltiem un rupjmaizes.

Lai godam pieminētu Jēkabus kā saimnieku un Annas kā saimnieču dienu, šeit risināsies arī reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklase ar garšas darbnīcām, kuras vadīs tūrisma ceļa pieturvietu saimnieki. Maizes darbnīcas “Donas” saimniece Ilze Briede stāstīs, rādīs un kopā ar mācekļiem ceps rudzu maizi jaunizveidotajā māla krāsnī. Lauku viesnīcas – restorāna “Kārļamuiža” saimniece Baiba Stepiņa ierādīs rudzu deserta pagatavošanu. Savukārt Amatas novada “Veselības laboratorijas” brūveris Guntis Kurmis pamācīs, kā pagatavot gan štengrākus, gan atspirdzinošus rupjmaizes dzērienus. Ikvienam interesentam būs iespēja ņemt dalību plāceņu jeb “mīļmaizīšu”, kurām būs bagātīga virsa, cepšanā.

Meistardarbnīcās aicināti līdzdarboties tūrisma ceļu “Livonijas garša” un “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti. Darbnīcu norises papildinās reģionālā tūrisma ceļa “Taste HansEATica” piedāvājumu un bagātinās jaunizveidoto Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu “Livonijas garša”.

Līdzdalība meistardarbnīcās ir bez maksas. Vietu skaits - ierobežots. Dalību lūdzam pieteikt, zvanot pa tālr. 29238208 (Vineta Cipe) vai 29334753 (Zane Kaķe).

Meistarklasi ar garšas darbnīcām papildinās citas Maizes dienas svinību norises - "Annas pankūku" cepšana, branga mielošanās un "Kukuļtirdziņš", kur būs gan maize, gan siers, gan biškopības izstrādājumi, gan zāļu tējas, gan amatnieku darinājumi, un būs vēl izglītojošā un izklaidējošā "Kukulīšu taka", kur ģimenes ar bērniem varēs izzināt maizes ceļu.

Nākamās reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklases notiks:
1. septembris Tomātu svētki Brenguļos
8. septembris Jērcēnu diena “Ne pūku, ne spalvu!”

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.