Arhīva kalendārs

« September 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Valmieras muzeja pagalmā 9. septembrī no plkst. 12.00 starptautiskās iniciatīvas "Eiropas kultūras mantojuma dienas 2017” laikā norisināsies aktivitāte "Valmiera. Hanzas pilsēta”, aicinot izzināt Valmieras vēsturi viduslaiku periodā. No plkst. 12.00 līdz 16.00 Hanzas namiņos būs skatāma ekspresizstāde “Dzīve viduslaiku pilsētā”, plkst. 14.00 uzstāsies viduslaiku mūzikas grupa “Artemisia Absinthium”. Savukārt plkst. 15.00 tiks atklāti nezināmie vēstures stāsti un notiks viduslaiku tērpu demonstrēšana.

Mijoties mūzikai, stāstiem un vēsturisko tērpu atrādīšanai, Valmieras muzeja vēsturnieki klātesošos ievedīs viduslaiku pilsētas noskaņās, uzburot ainas, kurās darbosies to laiku tirgotāji un amatnieki. Stāsti atklās, kā viduslaikos tērpās iedzīvotāji, kāda bija kultūra, ēšanas un dzeršanas paradumi, izklaides, kā svētkus svinēja 13.-17. gadsimtā. Stāsti veidoti pēc vēsturnieka Ilgvara Misāna projekta laikā tapušā pētījuma “Valmiera senās Hanzas pilsētu savienībā: mantojuma izpēte”. Tajā Hanza apskatīta ne tikai kā politisko notikumu dalībniece, bet arī uzsvērts tās saimnieciskais un sociālais devums.

Interesentiem būs iespēja uzzināt arī par Valmieras pils funkcionālo izmantošanu, pils militārās, administratīvās, saimnieciskās un sociālās funkcijas.

Grupas “Artemisia Absinthium” izpildījumā Eiropas viduslaiku mūzikas skaņas radīs vijole, blokflautas, dūdas, bungas un dažādas perkusijas, izpildot dziedājumus no krājumiem Libre Vermell un Cantigas de Santa Maria. Būs skatāmas arī viduslaiku dejas.

Valmierai bija sava vieta un loma Hanzas tirdzniecībā, īpaši agrīnajā periodā. Lejasvācu tirgotāju no 12. līdz 15. gadsimtam izveidotajā tirdzniecības tīklā aktīvi darbojās dažādas izcelsmes tirgotāji, šī aroda meistarus pulcējot no aptuveni 200 Ziemeļjūras reģiona valstīm, Baltijas jūras reģiona un Viduseiropas iekšzemes pilsētām.

Ieeja – bez maksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Papildu informācija no 1. septembra – Valmieras muzeja mājaslapā muzejs.valmiera.lv.

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir veltītas Latvijas valsts simtgadei ar mērķi apzināt un no jauna iepazīt tās vietas, kas saistītas ar nozīmīgiem notikumiem Latvijas teritorijas vēsturiskajā attīstībā un mūsu vēsturē svarīgu personību dzīvi un darbu.

Viduslaiku tērpi un mūzikas instrumenti ir iegādāti ar projekta "Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” finansiālu atbalstu.

Norise “Eiropas kultūras mantojuma dienas 2017” tiek finansēta no Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam līdzfinansēta projekta Nr. CB110 “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” (projekta nosaukums angļu valodā “Hanseatic Approach to New Sustainable Alliances”), atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Mob. tālr.: 26443410

2017. gada 29. augustā Alūksnē notika Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta SWARE darba grupas sanāksme. Šoreiz tās dalībnieki iepazinās ar Alūksnes novada veiksmīgo piemēru, kā dabas un kultūrvēsturisko mantojumu sasaistīt vienotā tūrisma piedāvājumā.

Sanāksmes ievaddaļā Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “ALJA” direktors Māris Lietuvietis iepazīstināja ar paveikto pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo publisko ūdeņu apsaimniekošanas jomā. Aģentūras galvenie uzdevumi ir pašvaldības pārraudzībā esošo 8 publisko ūdenstilpju aizsardzība, zivju resursu saglabāšana un atjaunošana, rūpnieciskās zvejas organizēšana, kā arī zinošas un atbildīgas sabiedrības veidošana, kas ir īpaši būtiski saistībā ar pēdējos gados pieaugošo makšķernieku skaitu. Dalībnieki atzinīgi novērtēja Alūksnes pašvaldības plānu sadalīt Pilssalu tematiskajās zonās (rekreācijas, sporta, parka un aktīvā zona), kā arī veidot izmantošanas zonējumu Alūksnes ezeram.

Sanāksmes turpinājumā Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere iepazīstināja ar pašvaldības pieredzi tūrisma jomā. Par galvenajiem novada trumpjiem ir noteikta ekoloģiski tīrā daba un kultūrvēsturiskais mantojums, jo Alūksne lepojas ar 28 valsts nozīmes kultūras pieminekļiem. Tas ir viens no būtiskākajiem iemesliem,  kāpēc pašvaldība izvirzījusi tūrismu par attīstības prioritāti. Sanāksmes dalībnieki dalījās pieredzē, ka šobrīd tūrisma tirgū vērojams pieprasījums pēc gatava produkta – izstrādāta kompleksa tūrisma maršruta ar skaidrām norādēm. Alūksnes pieredze arī liecina, ka, sakārtojot piekļuves infrastruktūru objektiem un piešķirot pievienoto vērtību, var panākt būtisku tūristu plūsmas pieaugumu. Alūksnes gadījumā ievērojams devums ir muzikālais un vakaros izgaismotais gājēju tilts uz Pilssalu. Turpmāk pašvaldība plāno vēl citu objektu izveidi un sakārtošanu, kas tiks īstenots darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa (SAM) 5.5.1. "Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus" ietvaros. Cita starpā tiks atjaunots Livonijas ordeņa pilsdrupu Dienvidu tornis un izveidota vēstures ekspozīcija, tiks atjaunots Mauzolejs Muižas parkā un izveidota interaktīva skaņas un gaismas izrāde, kā arī tiks restaurēts šaursliežu dzelzceļa stacijas kompleksa bagāžas šķūnis un izveidota ekspozīcija “10 staciju stāsti”.

Sanāksmes dalībnieki diskutēja par to, ka līdztekus tūrisma veicināšanai jādomā par vietējo iedzīvotāju interesēm un iesaistīšanu pilsētas attīstībā, veidojot vidi, kur patīkami atpūsties ir gan tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem. Par svarīgu veiksmīgas attīstības priekšnoteikumu tika atzīta arī starpnozaru sadarbība un ideju apmaiņa pašvaldības iekšienē un starp ieinteresētajām pusēm.

Sanāksmes noslēgumā dalībniekiem bija iespēja klātienē apskatīt daļu no Alūksnes kultūrvēsturiskā mantojuma un iepazīties ar Alūksnes ezera stāstu. Dalībnieki atzina, ka šādas pieredzes vizītes veicina diskusijas un iegūtā informācija palīdzēs izstrādāt reģionālo rīcības plānu politikas instrumentu uzlabošanai pie iekšzemes ūdensceļiem esošā dabas un kultūras mantojuma pārvaldības jomā.

 

 

Par SWARE projektu:

Eiropas Reģionālās attīstības fonda starpreģionu sadarbības programmas “Interreg Europe 2014.–2020. gadam” finansētais projekts “Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos” (SWARE) tiek īstenots no 2016. gada aprīļa līdz 2020. gada septembrim. Projekta mērķis ir veicināt iekšzemes ūdensceļu reģionu dabas un kultūras mantojuma integrētu pārvaldību. Plašāk par SWARE projektu lasiet attiecīgajā sadaļā VPR mājaslapā (šeit) un SWARE oficiālajā mājaslapā angļu valodā (šeit).

Šī publikācija atspoguļo vienīgi tās autora viedokli, un Interreg Europe programmas vadības organizācijas nevar būt atbildīgas par jebkādu tās satura izmantošanu.

Papildu informācija:

Lelde Ābele

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 29266757

lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

2017. gada 16. septembrī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina ikvienu piedalīties Eiropas sadarbības dienas svinībās Doma laukumā.

Eiropas sadarbības dienas svinībās kopā pulcēsies Latvijas projektu pārstāvji no dažādām Eiropas teritoriālo sadarbību programmām. Šis pasākums ļaus gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem no Latvijas reģioniem iepazīties ar programmu sniegto ieguldījumu dzīves kvalitātes uzlabošanai reģionos un aktīvi piedalīties Latvijas projektu partneru rezultātu demonstrācijā. 

Pasākuma apmeklētājus sagaida Jāņa Deinata un Ilmāra Znotiņa fotoizstādes atklāšana, kas iepazīstinās ar dažādiem un interesantiem projektiem, kas tiek īstenoti Latvijā sadarbībā ar citām valstīm Eiropas teritoriālās sadarbības programmu ietvaros.

Mazākajiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja piedalīties viktorīnā un radošajās darbnīcās mākslinieka vadībā, kā arī ar valsts robežsardzes un policijas pārstāvjiem  apskatīt šo projektu rezultātā iegādāto tehniku un aprīkojumu. Būs iespēja arī vērot robežsardzes suņus darbībā un piedalīties dažādās Hanzas laika aktivitātēs, piemēram, sveču liešanā, naudas kalšanā un dažādu labumu degustācijā. Pasākuma gaitā notiks arī dažādi muzikāli priekšnesumi, kā, piemēram, Daugavpils Latviešu Kultūras centra orķestra “Daugava”, Limbažu mūzikas skolas akordeonistu un suitu sievu uzstāšanās.

Pasākums ilgs no pulksten 13:45 līdz 16:45.

Pasākums ir bezmaksas.

Eiropas Sadarbības diena visā Eiropā tiek atzīmēta jau sesto reizi. Tāpat kā katru gadu, arī šogad īpaša uzmanību tiek vērsta uz pārrobežu sadarbības un labu kaimiņattiecību nozīmi reģionālajā attīstībā.

Lai iegūtu vairāk informācijas par Eiropas sadarbības dienas pasākumiem un atbalstītiem projektiem citur Eiropas Savienībā un tuvākajās kaimiņvalstīs, lūdzu apmeklēt - www.ecday.eu 

 

Informāciju sagatavoja:
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026905
E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv
www.varam.gov.lv

Sestdien, 16. septembrī, Vidzemes plānošanas reģions (turpmāk – VPR) piedalīsies Eiropas sadarbības dienā Doma laukumā Rīgā, prezentējot trīs Eiropas teritoriālās sadarbības projektus. VPR ieviestais Interreg Europe programmas projekts “SWARE” ir iekļauts fotoizstādē. Arī Igaunijas–Latvijas programmas projekts “Industriālais mantojums” būs apskatāms fotoizstādē, kā arī tam būs atsevišķs stends, kur to pārstāvēs Vidzemes uzņēmums “Ķoņu dzirnavas”, savukārt, Centrālās Baltijas programmas projekts “HANSA” priecēs apmeklētājus ar dažādām aktivitātēm viduslaiku teltī. Pasākumu Latvijā organizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar aicinājumu ikvienam interesentam klātienē iepazīties ar dažādo Eiropas Savienības līdzfinansētu projektu aktivitātēm.

Kopā ar vēsturiskajām Hanzas pilsētām, projekta “HANSA” partneriem, aicinām no pulksten 13:45 līdz 16:45 ielūkoties viduslaikos - izkalt Limbažu monētu, mazākā Hanzas pilsēta pasaulē - Straupe piedāvās spēli ar metamo kauliņu un karti, Cēsis – sveču liešanas darbnīcu. Garšas kārpiņas varēs palutināt ar Kuldīgas magoņmaizītēm, kas tapušas pēc projekta “HANSA” laikā atrastas vēsturiskas receptes un Limbažu maiznīcas “Lielezers” gardumiem. Tūrisma informācijas centri aicinās apciemot viduslaiku pilsētas, piedāvājot tūrisma informāciju - kartes, maršrutus, informāciju par pasākumiem, savukārt VPR pārstāvji pastāstīs par kopējā projekta aktivitātēm. Lai piedalītos minētajās aktivitātēs, aicinām Doma laukumā meklēt projektu “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” jeb “HANSA”.

 

Informācijai: Eiropas sadarbības dienas svinībās kopā pulcēsies Latvijas projektu pārstāvji no dažādām Eiropas teritoriālo sadarbību programmām. Šis pasākums ļaus gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem no Latvijas reģioniem iepazīties ar programmu sniegto ieguldījumu dzīves kvalitātes uzlabošanai reģionos un aktīvi piedalīties Latvijas projektu partneru rezultātu demonstrācijā. 

Pasākuma apmeklētājus sagaida Jāņa Deinata un Ilmāra Znotiņa fotoizstādes atklāšana, kas iepazīstinās ar dažādiem un interesantiem projektiem, kas tiek īstenoti Latvijā sadarbībā ar citām valstīm Eiropas teritoriālās sadarbības programmu ietvaros.

Mazākajiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja piedalīties viktorīnā un radošajās darbnīcās, kā arī ar valsts robežsardzes un policijas pārstāvjiem  apskatīt šo projektu rezultātā iegādāto tehniku un aprīkojumu. Būs iespēja arī vērot robežsardzes suņus darbībā. Pasākuma gaitā notiks arī dažādi muzikāli priekšnesumi, kā, piemēram, Daugavpils Latviešu Kultūras centra orķestra “Daugava”, Limbažu mūzikas skolas akordeonistu un suitu sievu uzstāšanās.

Pasākums ilgs no pulksten 13:45 līdz 16:45.

Pasākums ir bezmaksas.

Eiropas Sadarbības diena visā Eiropā tiek atzīmēta jau sesto reizi. Tāpat kā katru gadu, arī šogad īpaša uzmanību tiek vērsta uz pārrobežu sadarbības un labu kaimiņattiecību nozīmi reģionālajā attīstībā.

Lai iegūtu vairāk informācijas par Eiropas sadarbības dienas pasākumiem un atbalstītiem projektiem citur Eiropas Savienībā un tuvākajās kaimiņvalstīs, lūdzu apmeklēt - www.ecday.eu

 

Informācija sagatavota izmantojot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas un Limbažu tūrisma informācijas centra informāciju.

Foto autors: Cēsu Tūrisma informācijas centrs

Vai zini, kā Sv.Sīmaņa baznīcai dots nosaukums un kas iepriekš atradās pašreizējā rātsnama ēkā? Vai vari iztēloties, kāda izskatījās Livonijas ordeņa pils ar 10m augstām sienām, no kuras tagad pāri palikušas drupas? Vai zināji, ka Valmierā 1920. gadā sākusi darboties Latvijā pirmā mūzikas skola ārpus Rīgas? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atbildes atradīsi Valmieras audiogidā.

Lai informāciju par Valmieras vēsturi, dabu un tūrisma apskates objektiem padarītu pieejamāku un vieglāk uztveramu pilsētas viesiem no Latvijas vai ārvalstīm, Valmierā tiek turpināts darbs pie audio gida piedāvājuma paplašināšanas. Tagad pie 12 nozīmīgākajiem objektiem Valmieras vecpilsētā, ir uzstādītas īpašas audio gida zīmes. Tajās redzama informācija, kā izmantot audio gidu, tālruņa numurs (t: 25440011), uz kuru zvanot iespējams noklausīties stāstījumu par konkrēto apskates objektu. Uz zīmes izvietots arī QR kods, kuru noskenējot var iegūt papildu informāciju par Valmieru.

Jāuzsver, ka audio gida pakalpojums Valmierā ir pieejams jau vairākus gadus, un tajā iekļauti 46 īpaši stāsti par pilsētu, apskates vietām, tūrisma objektiem, to vēsturisko izcelsmi un nozīmi mūsdienās. Stāsti par Valmieru, tās cilvēkiem, vēsturi, sasniegumiem un piedzīvojumiem pieejami latviešu, angļu, igauņu, krievu un vācu valodās. Plašāka informācija rodama arī Valmieras Tūrisma informācijas centrā un pilsētas tūrisma vortālā - http://visit.valmiera.lv/lv/iepazisti/audiogids/

Savukārt, lai popularizētu Valmieras pilsētu, tās kultūrvēsturisko mantojumu, tradīcijas un ļautu izzināt pilsētas vēsturisko nozīmību, Valmieras Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar biedrību “Teātris jauniem cilvēkiem” ir izveidojis video, kuru skatoties, ikvienam ir iespēja sajust īpašo Hanzas laiku garšu Valmierā, “baudīt” ēdienu, sabiedrību, mūziku, vidi un ieplānot laiku Valmieras apmeklējumam un iepazīšanai.

Aicinām noskatīties Valmieras – Hanzas pilsētas video šeit: http://www.visit.valmiera.lv/lv/galerija/video_/82_hanzas_pilseta_valmiera/

Valmieras audiogida informatīvās zīmes un video par Valmieru kā Hanzas pilsētu tapis Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020.gadam līdzfinansēta projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:

Laura Moča

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26349122

Jau otro reizi Valmiera aicinās uz Restorānu nedēļu, apmeklētājus iepriecinot ar seno garšu piedāvājumu mūsdienīgā izpildījumā. Restorānu nedēļa šoruden notiks no 6. novembra līdz 12. novembrim, un tā tiek rīkota projekta HANSA un aktivitāšu kopuma “Eiropas Gastronomijas reģions 2017” ietvaros.

Jau izsenis ļaudis pratuši novērtēt un izmantot dabas sniegtās veltes. Jau senajā viduslaiku virtuvē galdā tikuši celti labumi, ko dāsni piedāvāja vietējie lauki, meži, upes un pļavas, tā arī mūsdienās augstā godā tiek turēti sezonālie, Latvijā audzētie un lolotie produkti. Valmieras Restorānu nedēļas apmeklētājiem šoruden būs iespēja iepazīt bagātīgās gastronomiskās tradīcijas un plašo Latvijas virtuves garšu paleti šādos restorānos: “Rātes Vārti” (www.ratesvarti.lv); “Vecpuisis”  (www.koncertzalevalmiera.lv); “Agnese” (www.hotelwolmar.lv); Dikļu pils restorāns (www.diklupils.lv); Valmiermuižas alus virtuve (www.valmiermuiza.lv).

Īpašie piedāvājumi būs pieejami par 20 EUR kā vairāku kārtu maltīte, ko katrs restorāns piedāvās pēc savas izvēles. Lai nobaudītu senās garšas mūsdienīgā izpildījumā, aicinām veikt iepriekšēju galdiņu rezervāciju kādā no sev interesējošajiem restorāniem. Plašāka informācija par Valmieras Restorānu nedēļas rudens ēdienkartēm jau drīzumā www.visit.valmiera.lv, kā arī restorānu mājaslapās. Uz tikšanos gardēžu svētkos Valmierā!

Valmieras restorānu nedēļa norisināsies Centrālās Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020.gadam līdzfinansēta projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”  un aktivitāšu kopuma “Eiropas Gastronomijas reģions 2017” ietvaros. Pasākumu informatīvi atbalsta portāls “Valmieras Ziņas” (www.valmieraszinas.lv).

Par Eiropas Gastronomijas reģionu 

 2017. gadā Rīgas–Gaujas reģions nes Eiropas gastronomijas reģiona titulu. Valmiera kopā ar sadarbības partneriem Rīgas–Gaujas reģionā (Cēsīm, Gaujas Nacionāla parka tūrisma klasteri, Siguldu un Rīgas Tūrisma attīstības biroju) izveidoja īpašu konceptu “Ar dabu šķīvī” reģiona gastronomijas daudzveidības iepazīšanai. Vairāk informācijas www.rigagauja.lv

 

Publicitātes foto no Dikļu pils foto arhīva.

Informāciju sagatavoja:

Anita Tīlena

Valmieras Tūrisma informācijas centra

Galvenā tūrisma projektu vadītāja

Mob. tālr.: 25437177