Arhīva kalendārs

« July 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) pārstāvji kopā ar Vidzemes Augstskolas (ViA) un Vides risinājumu institūta vadītājiem jūnijā devas uz Eindhovenu (Nīderlande) un Flandriju (Beļģija), lai iepazītos ar šo reģionu labajiem piemēriem pētniecības un inovāciju infrastruktūras atvēršanai un izmantošanas veicināšanai mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Kopā ar projekta INNO INFRA SHARE partneriem no citiem Eiropas reģioniem Vidzemes pārstāvjiem bija iespēja ielūkoties viena no vadošo Eiropas pētniecības un inovāciju reģiona aizkulisēs.

Projekta INNO INFRA SHARE partnerībā ir reģioni no Itālijas, Beļģijas, Vācijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un Zviedrijas. Daloties ar savu valstu praksi un mācoties no citu pieredzes, partneri strādā pie pētniecības un inovāciju (P&I) infrastruktūru uzlabošanas ar mērķi padarīt tās pieejamākas un piemērotākas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) vajadzībām.

Pieredzes apmaiņas vizīte 
Projekta pirmā fāze ir pilnībā veltīta zināšanu apmaiņai starp partneriem, tajā skaitā gan pieredzes apmaiņas vizītēm, gan vietējās situācijas analīzei. Pirmajā pieredzes apmaiņas vizītē partneri devās uz Brainport attīstības aģentūru Eindhovenā Nīderlandē un uz Flandriju Beļģijā. Partneri viesojās Eindhovenas Tehniskajā Universitātē, kur iepazinās ar reģiona inovāciju vidi un tās vēsturi, kur īpaša loma ir bijusi ekosistēmai un daudzpusējai sadarbības struktūrai, kas ir veicinājusi P&I attīstību reģionā. Vēlāk partneriem bija iespēja apmeklēt "Nanolab@tu/e" tīrtelpas, kas pieejamas gan Universitātes studentiem un mācībspēkiem, gan ārējiem interesentiem, piemēram, uzņēmumiem.  

Atvērto inovāciju pieeja

Otrajā vizītes dienā partneri devās uz "High Tech Campus Eindhoven", kur tā vadītājs iepazīstināja ar atvērto inovāciju pieeju un vēlāk saules enerģijas tehnoloģiju pētniecības institūts "Solliance Solar Research" demonstrēja šo pieeju savā darbībā. Institūtu, kurā pieejamas modernākās iekārtas pētniecībai un pilot-ražošanai vienotā partnerībā izveidojuši trīs Nīderlandes, Beļģijas un Vācijas pētniecības institūti, reģionu pašvaldības un uzņēmumi, lai kopīgi izmantotu vienu infrastruktūru un veiktu kopīgus pētījumus, kas tālāk izmantojami produktu ražošanā un jaunu tehnoloģisko risinājumu testēšanā. Savukārt Beļģijā partneri apmeklēja "iMec" Gentes laboratorijas, kurās tiek veikti fleksiblās elektronikas (piem. mikroshēmas, kas iestrādājamas lokanos materiālos) un bezvadu tīkla risinājumu un tehnoloģiju pētījumi un testēšana uzņēmumu vajadzībām, kā arī ar Flanders FOOD pārtikas klasteri, kurā ražotāji cieši sadarbojas ar pētniekiem jaunu risinājumu izstrādē pilot-laboratorijās.

Gūtā pieredze

Vizītes noslēgumā partneri, balstoties uz šajās dienās gūto pieredzi, meklēja risinājumus savu reģionu izaicinājumu risināšanai. Vidzemes pārstāvji kopā ar Čehijas un Nīderlandes partneriem strādāja pie idejām inovāciju ekosistēmas izveidei un talantu piesaistei reģionam. Kā secināja Vides risinājumu institūta vadītāja Inese Suija-Markova:

Būtisks priekšnosacījums inovāciju ekosistēmas ilgtspējīgai attīstībai ir politiķu un ierēdņu izpratne par šādu struktūru nepieciešamību, kā arī vitāla uzņēmējdarbības vide, kurā darbojas gan globālas korporācijas, gan arī starptautiska un nacionāla līmeņa mazie un vidējie uzņēmumi un jaunuzņēmumi. Latvijā vēl ir tāls ceļš ejams, lai izveidotu tāda tipa inovāciju ekosistēmu, kāda ir abās šajās valstīs, bet es ticu, ka mēs varēsim izmantot šeit iegūtās zināšanas un pieredzi situācijas uzlabošanai mūsu reģionā. Mums jāsāk būvēt savstarpējā uzticība un sadarbība starp vietējiem politiķiem, uzņēmējiem un pētniekiem, un jāpārvērtē esošās investīciju stratēģijas, veidojot tās gudrākas un fokusētākas."

Nepieciešamību attīstīt inovāciju vidi reģionā, ņemot vērā ārvalstu pieredzi, uzsvēra arī Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš:

“Galvenā atšķirība no Latvijas – visas puses darbojas orientēdamās uz ilgtermiņa mērķiem, vidējā termiņā pašas sev uzstādot kādus sasniedzamos rezultātus.

Tiešā veidā Nīderlandes un Beļģijas pieredzi pārnest uz Vidzemes reģionu nav iespējams, jo tie ir ļoti atšķirīgi lielumi (g.k. industriālās intensitātes, cilvēkresursu un pieejamo finanšu apjoma ziņā). Pieredzi var pārnest izpratnes ziņā – industrijas un zinātnes sadarbība ir ilgtermiņa pasākums, no kura iegūst visas puses. Piemēram, ViA varētu savās telpās atrast vietu dažiem nelieliem uzņēmumiem, kuru darbības virziens sakrīt ar ViA pētniecības virzieniem un laboratorijām. Vidzemē varētu izveidot spēcīgāko pašvaldību un zinātnisko institūciju, kā arī uz attīstību orientēto uzņēmumu konsorciju, kas plāno kopīgu ilgtermiņa attīstību.”

 

Nākamā INNO INFRA SHARE pieredzes apmaiņas vizīte ir plānota novembrī uz Itāliju. Pirms tās atsevišķi partneri ar kopīgām interesēm tiksies salīdzinošās izvērtēšanas tikšanās, lai mācītos no interesantākajām labajām praksēm un meklētu turpmākas sadarbības iespējas starp reģionos esošajām P&I infrastruktūrām.

Plašāk par projektu lasiet projekta mājaslapā vai VPR mājaslapā.

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

RATIO projekta partneri strādā pat viskarstākajās jūlija dienās Eiropā, sanākot kopā  partnervalstu  pieredzes apmaiņas pasākumā 17. - 19. jūlijā Prāgā.  Šoreiz čehu partneriem no Usti reģiona laiks lepoties ar sevi. No Čehijas pieredzes varam mācīties - reģioni ar apņēmīgu rīcību var izdarīt  daudz un  ātri. Tie spēj radīt inovāciju atbalsta rīkus, veidot sadarbību ar pašvaldībām, zinātniekiem, profesionālajām skolām un uzņēmējiem. Iespējams, ka ar papildus atbalstu un iespējām attīstībai MVU aktīvāk domās par  inovācijām savā biznesā.


Kā saka čehu eksperti, uzņēmējdarbību valstī nevar balstīt uz vienu dominējošu nozari. Usti vienmēr ir bijis industriāls reģions. Lai saglabātu  konkurētspēju un sekmētu reģiona ekonomisko izaugsmi, ražošanai jābūt balstītai uz zināšanām un inovācijām. Usti reģions aktīvi rīkojas pats, negaidot valsts vai Eiropas Savienības inovāciju atbalsta instrumentu ieviešanu. 2015. gada nogalē izveidots Inovāciju atbalsta centrs, kura dibinātāji ir reģiona pārvalde (nodrošina 90% finansējuma), 3 universitātes un biznesa centrs. Centra darbības mērķis ir sniegt ieguldījumu reģiona ekonomikas izaugsmē, palielinot uzņēmumu konkurētspēju, sekmējot inovācijas, moderno tehnoloģiju ieviešanu ražošanā, aktivizējot sadarbību starp ražotājiem un pētniecības institūcijām. Gada laikā ir sasniegti ļoti labi rezultāti: izveidoti 7 jauni uzņēmumi, 14 stratēģiskās partnerības, 15 uzņēmumi  uzsākuši sadarbību ar pētniekiem, radītas 200 jaunas darba vietas. Kā labs piemērs tika minētas arī koprades mājas izveide, kur jaunie  var sākt  savu darbību, testēt idejas un atsperties ceļā uz nopietnu ražošanu.

Pakalpojumi un konsultācijas Inovāciju centrā klientiem ir bez maksas. Viena no inovāciju atbalsta programmām ir Inovāciju vaučeris ar kopējo finansējumu EUR 75 000- 110 000 gadā. Tā atbalsta produkta dizaina uzlabošanas ieceres, jaunu darba metožu ieviešanu, diagnostiku, produkta testēšanu, prototipu izstrādi u.c. Maksimālā atbalsta summa vienam uzņēmumam nav liela – EUR 4444, līdzfinansējums pašam - 15%. Naudu gan iespējams  atgūt pēc projekta noslēguma atbilstoši programmas nosacījumiem. Kā uzsver čehi,  diemžēl izglītoti jaunieši labāk grib būt darba ņēmēji kā darba devēji. Jāpiezīmē, ka valsts Inovāciju vaučera programmu uzsāka tikai 2017. gadā, kad Usti reģions jau bija padarījis ļoti daudz pašu spēkiem.

Čehijas apmeklējuma laikā bija iespēja iepazīt arī inovatīvu, daudzprofila   uzņēmumu Hennlich CZ, kas tirgum piegādā  tehnoloģiskās komponentes, piedāvā kompleksus inženiertehniskos risinājumus mašīnbūvniecībā, aviorūpniecībā, kalnrūpniecībā un citās nozarēs. Firmas darbībā 60% aizņem tirdzniecība, 40% -pētniecība, veiksmīgi piesaistot arī Eiropas Savienības fondu naudu.  Ik gadu 10 milj. čehu kronu tiek investēti pētniecībā. Uzņēmums izmantojis arī Usti reģiona Inovāciju vaučera programmu, sadarbības veidošanai ar universitātēm. Hennlich CZ ir gan veiksmīgs biznesā, gan sociāli atbildīgs uzņēmums.  Viņu filozofija – Hennlich CZ nav tikai stāsts par biznesu. Lielākā vērtība ir cilvēks, t.i. rūpes par darbinieku, viņu kvalifikācijas celšanu, veselību, par ģimeni un bērniem, nodrošinot bērnu aprūpi darba laikā , rīkojot vasaras nometnes pilnvērtīgai ģimenes atpūtai, piedāvājot  speciālus kursus jaunajām māmiņām, pilnu vai nepilnu darba slodzi, atgriežoties no bērnu kopšanas atvaļinājuma. Tādējādi  kvalificēti kadri tiek ilgstoši noturēti uzņēmumā. Firmas  vadība uzskata, ka labumu no biznesa jāgūst ne tikai īpašniekiem, bet ikvienam šeit strādājošam. 

Uzklausot Īrijas Korkas tirdzniecības kameras ekspertu viedokli, bija patīkami dzirdēt atzinīgus vārdus arī par Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera darbu, ko koordinē VPR projektu vadītājs  un RATIO eksperts Kristaps Ročāns. Klastera koncepciju  kā labās prakses piemēru ir gatavi pārņemt īri un arī poļi.  Pamatojums viņu izvēlei ir Latvijas partneru veiksmīgā pieredze klasteru darbības  jomā, spēcīgs publiskā  sektora atbalsts, labi dokumentēts klastera attīstības process, dalība Eiropas Savienības projektos un sadarbība ar citām valstīm.

Arī Latvija saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem un šķēršļiem inovāciju attīstībā: trūkst reģionālā un vietējā inovāciju politika, inovāciju atbalsta instrumentu nepietiekošs skaits un ļoti niecīgs finansējums, sarežģīta  pieteikšanās un birokrātiska  administrēšana. Čehijas pieredzes apmaiņas braucienā iegūtās zināšanas un idejas lieti noderēs Vidzemes reģiona Rīcības plāna izstrādē, kurā tiks pētīta Vidzemes reģiona situācija inovāciju ieviešanas jomā, inovāciju atbalsta instrumentu pieejamība un izmantošana, izstrādātas  rekomendācijas inovāciju politikas uzlabošanai.

Izvērtējot redzēto, RATIO projekta eksperte Irīna Kulitāne secina, ka arī pašu spēkiem varam izdarīt daudz. Nevar paļauties bezgalīgi uz Eiropas naudu, kas mazināsies. Jāstrādā pie cilvēku spēju attīstīšanas, kompetencēm.  Jo darba rezultāts ir no cilvēka atkarīgs. Labu ideju var norakt vai arī attīstīt. Lai ko veidotu, visa sākums un beigas ir cilvēks - viņa  prasmes, spējas un motivācija.

RATIO projekts tiek īstenots Interreg Europe programmas ietvaros.

Vairāk par projektu lasi šeit.

 

Papildus informācija:
Laima Engere, RATIO projekta vadītāja
e-pasts: laima.engere @ vidzeme.lv, tālr. 28376912