Arhīva kalendārs

« November 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Oktobra vidū Bratislavā, Slovākijā tika aizvadīta kārtējā projekta „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” partneru tikšanās. Pašlaik projektā notiek aktīvs darbs pie datu ievākšanas un apstrādes pilota aplikāciju izstrādei, tāpēc šajā tikšanās reizē galvenais uzsvars tika likts uz tehniskajiem jautājumiem. Tāpat arī tika pārrunāts projekta ieviešanas progress un projekta tehniskā izvērtējuma rezultāti.

Projekta un tā rezultātu validācija notiek 2 līmeņos. Pirmkārt, mākoņa platformas līmenī tiks piesaistīti datorspeciālisti, programmētāji, kuri varēs izmantot mākoni un tā pieejamos pakalpojumus savu mobilo aplikāciju gatavošanā. Otrkārt, lai pārbaudītu un demonstrētu mākoņa platformas piedāvātās iespējas, validācija notiks pilota aplikāciju līmenī. Tiks piesaistīti aplikāciju lietotāji – pašvaldības, teritorijas attīstības plānošanas speciālisti, tūrisma speciālisti, uzņēmēji un citi, kuriem pilota aplikāciju piedāvātās iespējas būtu noderīgas profesionālajā darbībā. Projekta ietvaros tiek veidotas 6 pilota aplikācijas: iedzīvotāju iesaiste dabas parku aizsargājamo sugu un vēsturiskā mantojuma saglabāšanas aplikācija, tūrisma interešu punktu aplikācija, sensoru datu izmantošanas aplikācija, zemes izmantojuma veidu kartēšanas aplikācija, eAtlasa veidošana ar spēles elementiem jauniešiem, kā arī ekosistēmu novērtēšanas aplikācija tūrisma veicināšanai. Ar tehnisko informāciju angļu valodā par katru aplikāciju var iepazīties šeit.

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

Aizvadītajā nedēļā Berlīnē, Vācijā tikās vairāk nekā 40 starptautiskā sadarbības tīkla “Inovāciju aplis” (Innovation Circle Network) domubiedri, lai divu dienu konferencē apmainītos ar idejām, dalītos pieredzē un veidotu aizmetņus jauniem pārrobežu projektiem. Tā kā šī gada konferences tēma - ilgtspējīga izaugsme caur uzņēmējdarbību un inovatīvu pārvaldību, ir aktuāls jautājums Vidzemes plānošanas reģionam (VPR), tajā piedalījās arī VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne. Tāpat konference bija lieliska iespēja pārrunāt turpmākos sadarbības projektus ar potenciālajiem partneriem.

Konferencē piedalījās Zviedrijas, Norvēģijas, Polijas, Vācijas, Igaunijas, Skotijas, Somijas, Francijas un Latvijas reģionu un pašvaldību pārstāvji. Viņi strādāja pie jaunām idejām un projektiem, lai stātos pretī izaicinājumiem, kas ir līdzīgi visiem Ziemeļeiropas attālajiem reģioniem. Konferencē dažādi speciālisti uzstājās ar prezentācijām par pārmaiņu piemēriem, dizainu un attīstību, aktuālajām tendencēm pilsētu attīstībā, par inovatīvu pārvaldību un pielāgošanās stratēģijām. Vācijas pārstāvis dalījās ar Ratenovas (Rathenow) pilsētas pieredzi, kā viņi, izmainot vietējo iedzīvotāju domāšanu, pārvarējuši depopulācijas sekas un 2015. gadā pirmo reizi sagaidījuši iedzīvotāju skaita pieaugumu kopš 1991. gada. Konferencē Ziemeļeiropas attālāko teritoriju pārstāvji dzirdēja virkni šādu iedvesmojošu stāstu vietu pievilcības veicināšanā un kopīgi strādāja pie jaunām projektu idejām.

Sadarbības tīkls “Inovāciju aplis” kā nevalstiska organizācija darbojas jau kopš 2008. gada, un tā misija ir attīstīt mazās un vidēji lielās Ziemeļeiropas teritorijas, veicinot to ilgtspējīgu attīstību un pievilcību. “Inovāciju aplis” ik gadu rīko konferenci, veic speciālistu apmācības un iniciē pārrobežu sadarbības projektus.

Papildu informācija: Laila Gercāne Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja, mob. +371  29120536; e-pasts: laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv.

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) izsludina 2016. gada projektu pieteikumu konkursu Eiropas Savienības (ES) Erasmus+ programmā izglītības un mācību jomā. Konkursā var piedalīties organizācijas, kas darbojas izglītības, mācību, jaunatnes vai sporta jomā.

“Šogad programmas Erasmus+ konkurss izsludināts jau trešo reizi un, tāpat kā iepriekšējos konkursos, galvenās programmas aktivitātes ir personāla mobilitāte un stratēģiskās partnerības projekti visos izglītības sektoros – augstākajā, profesionālajā, skolu un pieaugušo izglītībā. Augstākās izglītības sektorā aktuāla ir starptautiskā studentu un personāla mobilitāte ārpus ES. Līdzīgi kā iepriekšējos konkursos, arī šoreiz sagaidām lielu projektu iesniedzēju aktivitāti. Šogad Erasmus+ programmā Latvijai pieejamais finansējuma apmērs ir palielināts, sasniedzot vairāk nekā 14 miljonus eiro izglītības sektoram,” atklāj ES Izglītības programmu departamenta direktore Ennata Kivriņa.

Konkursā pretendenti - juridiskas personas - var iesniegt projektu pieteikumus finansējuma saņemšanai. Pirms projekta pieteikuma aizpildīšanas VIAA aicina iepazīties ar ES Erasmus+ programmas 2016. gada konkursa vadlīnijām.

Projektu pieteikumi Erasmus+ programmā iesniedzami elektroniski. Aizpildīta projekta pieteikuma veidlapa ir jānosūta tiešsaistē atbilstoši projekta pieteikuma veidlapā un veidlapu aizpildīšanas vadlīnijās minētajai informācijai.

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņi:

Mācību mobilitāte:

  • Personu mobilitāte izglītības un mācību jomā, t.sk. starptautiskā augstākās izglītības iestāžu studentu un personāla mobilitāte – 2016. gada 2.februāris; 
  • Erasmus Mundus Kopīgo maģistra programmu īstenošana – 2016. gada 18. februāris. 

Sadarbība inovācijas veicināšanai un labas prakses apmaiņa:

  • Stratēģiskās partnerības izglītības un mācību jomā – 2016. gada 31. marts; 
  • Zināšanu apvienības, nozaru prasmju apvienības – 2016. gada 26. februāris;
  • Kapacitātes stiprināšana augstākajā izglītībā partnervalstīs - 2016. gada 10. februāris.

Žana Monē (Jean Monnet) programma:

  • Moduļi, profesūras, izcilības centri, atbalsts asociācijām, tīkli, projekti – 2016. gada 25. februāris. 

Eiropas Komisija ir noteikusi, ka visi projektu pieteikumu iesniegšanas termiņi beidzas plkst.12.00 (pusdienlaikā) pēc Briseles laika.

VIAA atbilstoši kompetencei (skolu, profesionālās, pieaugušo, augstākās izglītības un mācību jomā) organizēs seminārus par projektu pieteikumu sagatavošanu, iesniegšanu un vērtēšanas kārtību.

Plašāka informācija par Erasmus+ programmu, Erasmus+ 2016. gada projektu pieteikumu konkursu, projektu sagatavošanas vadlīnijām un iesniegšanas kārtību pieejama EK mājaslapā un VIAA mājaslapā. Papildu informācija pieejama arī Erasmus+ programmas Latvijas mājaslapā: www.erasmusplus.lv.

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par ES Erasmus+ programmas īstenošanu Latvijā, savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūra un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra nodrošina ES Erasmus+ programmas ieviešanu.

 

Informācijas avots: Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA)

 2015. gada 20. novembrī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina uz Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta “Nacionālā klimata politika” (Klimata programma)* starpposma novērtējuma semināru, kas notiks divās daļās Rīgā un Ādažos.

Aicinām pieteikties valsts institūciju, pašvaldību, nevalstisko institūciju pārstāvjus, komersantus un citus interesentus.                                      

Klātesošie tiks informēti par Klimata programmas ietvaros īstenoto projektu sasniegtajiem rezultātiem un to ietekmi uz Latvijas klimata politiku, kā arī sadarbības pieredzi ar Norvēģiju. Semināra laikā plānots apmeklēt vienu no atklātā konkursa būvniecības projektiem - “Ādažu Brīvās Valdorfa skolas sporta zāles būvniecība”. Tā īstenošanas rezultātā tiks uzbūvēta zemas enerģijas patēriņa sporta zāle. Projektu plānots pabeigt 2016.gada sākumā.

Tā kā vietu skaits pasākumā ir ierobežots, lūgums līdz 2015.gada 13.novembrim pieteikt savu dalību, aizpildot dalībnieku reģistrācijas anketu saitē: /lat/aptauja/pieteiksanas/. Pēc reģistrācijas dalībniekiem tiks nosūtīts apstiprinājums dalībai, kā arī papildus praktiskā informācija par pasākuma norisi.

Semināra darba valodas ir latviešu un angļu, vienlaikus nodrošinot tulkošanu.

Seminārs tiek finansēts EEZ finanšu instrumenta programmas “Nacionālā klimata politika” ietvaros.

*Klimata programmas ietvaros tiek īstenoti divi iepriekš noteiktie projekti (/lat/fondi/grants/EEZ_2009_2014/nacionala_klimata_politika/?doc=14950) un 25 atklāto konkursu projekti (/lat/fondi/grants/EEZ_2009_2014/nacionala_klimata_politika/?doc=19680). To mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz klimata pārmaiņām un to radītajām sekām, kā arī projekti dod iespēju izveidot jaunu, ilgtspējīgu ēku modeli, kas var kalpot kā labs piemērs ilgtspējīgu ēku būvniecībā. Programmu plānots īstenot līdz 2017.gadam.

 

Informāciju sagatavoja:

Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 
Tel.+371 67026418 
E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv   
www.varam.gov.lv

Vai tu zināji, ka vari organizēt starptautiskus projektus jauniešiem no mazāk labvēlīgas vides, kuriem ir mazāk iespēju salīdzinājumā ar viņu vienaudžiem? Līdz 8. decembrim piesakies trīs dienu ilgām apmācībām un uzzini, ko programma „Erasmus+: Jaunatne darbībā” var sniegt tev.  Apmācības norisināsies no 9. līdz 13. februārim, Somijā.

 

„Izgaršo” mobilitātes projektus

Starptautiskie projekti (jauniešu apmaiņas, Eiropas Brīvprātīgais darbs, ...) var būt iespēja, kas pilnībā izmaina jauniešu no mazāk labvēlīgas vides dzīvi.

Šīs apmācības sniegs tev konkrētus piemērus, ko var īstenot starptautiskajos „Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektos, iepazīstinās tevi ar citām organizācijām, kas darbojas sociālās iekļaušanas jomā, izskaidros, kāds finansējums ir pieejams konkrēti šiem iekļaujošajiem projektiem, kā arī soli pa solim parādīs, kā norisinās pieteikšanās process, gadījumam, ja tu vēlēsies pamēģināt īstenot savu ideju.

Apmācību mērķgrupa

Apmācību kurss paredzēts „jauniņajiem” programmā „Erasmus+: Jaunatne darbībā”, kas strādā ar jauniešiem no mazāk labvēlīgas vides (tie ir jaunieši ar speciālām vajadzībām, ar sociālekonomiskām grūtībām, ar ierobežotām iespējām, no diskriminētām grupām, minoritātēm,...).

Ja tu nekad neesi organizējis starptautisku projektu šādai jauniešu mērķgrupai, bet vēlies uzzināt, kā tas ir iespējams, tad šīs apmācības ir kā radītas tev!

Šajās apmācībās var piedalīties arī dalībnieki ar speciālām vajadzībām (par atbalsta iespējām sazinies ar SALTO Inclusion tony PIE salto-youth PUNKTS net).

Praktiskā informācija

Pieteikties iespējams līdz 2015. gada 8. decembrim SALTO Resursu centra tīmekļa vietnē
https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/mobility-taster-for-inclusion-organisations.5404/

Dalībniekiem jābūt vismaz 18 gadus veciem.

Lai elektroniski aizpildītu anketu, vispirms jāreģistrējas SALTO tīmekļa vietnē. Tad uz savu norādīto e-pastu saņemsi paroli un varēsi aizpildīt pieteikuma anketu.

Visas izmaksas tiks segtas no programmas „Erasmus+” līdzekļiem, dalībniekiem jānodrošina līdzfinansējums 28.46 euro apmērā.

Lai nodrošinātu programmas „Erasmus+” redzamību, kā arī iekļautu pēc iespējas vairāk jauniešus programmas aktivitātēs, pēc apmācībām dalībnieks apņemas:

1. kopā ar projektu koordinatori pārrunāt pasākuma rezultātus un ieplānot to izplatīšanas aktivitātes;

2. nodrošināt vismaz vienu publikāciju medijos;

3. sešu nedēļu laikā pēc atgriešanās organizēt rezultātu izplatīšanas aktivitāti, iekļaujot vismaz vienu tikšanos ar ieinteresēto mērķa grupu (vismaz 15 personas)

Tāpat jāatceras par atskaišu un segto izmaksu apliecinājumu iesniegšanu!

Papildus informācija:

Vladislava Šķēle, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras projektu koordinatore, E-pasts: vladislava.skele[at]jaunatne.gov.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Jolanta Sermā

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras

Komunikācijas daļas vecākā referente

Tālr.: +371 67356251

jolanta.serma PIE jaunatne.gov PUNKTS lv

www.jaunatne.gov.lv

Twitter: @Jaunatne, @ErasmusPlusLV

Draugiem.lv lapa: Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra

Facebook: Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, Erasmus+ Latvija

Projektā "Riverways" izveidoti daudz un dažādi vērtīgi materiāli, kas noderēs gan ūdenstūrisma pakalpojumu sniedzējiem, gan pašiem ūdenstūristiem, izvēloties upi un dodoties laivu braucienā. Tie visi vienkopus apskatāmi un lejupielādējami šajā lapā.

Brošūra par ūdenstūrisma iespējām Latvijā un Igaunijā


Latviešu valodā pieejama šeit.

Angļu valodā pieejama šeit.

Krievu valodā pieejama šeit.

Igauņu valodā pieejama šeit.

Lietuviešu valodā pieejama šeit.

Somu valodā pieejama šeit.

Vācu valodā pieejama šeit.

 

Detalizētas Vidzemes upju ūdenstūrisma kartes

 

Abuls upes karte latviešu un igauņu valodā pieejama šeit 

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

Aiviekstes upes karte latviešu un igauņu valodā pieejama šeit 

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

Amatas upes karte latviešu un igauņu valodā pieejama šeit 

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

Braslas upes karte latviešu un igauņu valodā pieejama šeit 

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

Burtnieku ezera, Briedes, Rūjas un Sedas upju karte latviešu un igauņu valodā pieejama šeit

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

Gaujas upes karte latviešu un igauņu valodā pieejama šeit

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

Ogres upes karte latviešu un igauņu valodā pieejama šeit

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

Pededzes upes karte latviešu un igauņu valodā pieejama šeit 

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

Salacas upes karte latvieš u un igauņu valodā pieejama šeit 

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

Vaidavas upes karte latviešu un igauņu valodā pieejama šeit

angļu un krievu valodā pieejama šeit.

 

 

Laivošanas maršrutu plānotājs

Saplānot laivošanas maršrutu Latvijā un Igaunijā, uzzināt noderīgu informāciju, kas jāņem vērā dodoties laivu braucienā, sekot jaunumiem un īpašiem piedāvājumiem - to visu var izdarīt vienuviet Maršruta plānotājā www.upesoga.lv!

Tāpat arī sekojiet jaunumiem Upes ogas Facebook lapā.

 

Rokasgrāmata ūdenstūrisma pakalpojumu sniedzējiem "Vai klientam vienmēr taisnība?"

Rokasgrāmatā atradīsi ieteikumus kvalitatīvai ūdenstūrisma pakalpojumu sniegšanai un konkurētspējīga uzņēmuma izveidošanai, kā arī labās prakses piemērus no citām valstīm! Rokasgrāmata latviešu valodā lejupielādējama šeit.

 

Video par ūdenstūrisma iespējām Vidzemes upēs 

Vidzemes upes – piedzīvojumi aiz katra līkuma!

 

Vidzemes upes – laimīgiem kopābūšanas mirkļiem

 

Sargiet sevi un cieniet dabu – drošība uz ūdens

 

27. novembrī Valmierā “Via Hanseatica” padomes sēdē visu trīs projektā iesaistīto valstu (Latvijas, Igaunijas un Krievijas) pārstāvji lēma par turpmākajiem darbības plāniem. Par galveno prioritāti nākamajam gadam tika izvirzīta “Via Hanseatica” mārketinga attīstība.

 

“Via Hanseatica” projekta aktīvais laiks noslēdzās 2014. gadā, tādējādi 2015. gads bija īpaši nozīmīgs, projekta partneriem turpinot darbu bez tieša ES fondu līdzfinansējuma. Šogad dalībnieki lielāko uzmanību veltīja sadarbības loka paplašināšanai un aktīvi darbojās ar komunikācijas jautājumiem. Tika organizēti konkursi un veidotas reklāmas un citi mārketinga materiāli. “Via Hanseatica” pārstāvji stiprināja savu sadarbību ar tūrisma aģentūrām, gūstot vērtīgus ieteikumus tālākai attīstībai. Projekta partneri analizēja potenciālās sadarbības un izaugsmes iespējas, bet Vidzemē tika noslēgts jauns sadarbības līgums, kurā jau esošajiem dalībniekiem no Latvijas pievienojās arī citas reģiona pašvaldības.

Attiecībā uz turpmāko darbu “Via Hanseatica” padome vienojās, ka viena no nākamā gada “Via Hanseatica” prioritātēm ir mārketings. Tiks turpināts aktīvs darbs ar interneta resursiem, uzlabojot komunikācijas kvalitāti projekta “Facebook” lapās un pēc iespējas arī citos sociālajos medijos. “Ir jāveido aktīvāka komunikācija starptautiskā līmenī. Jāsinhronizē un jāaktualizē sociālo mediju lapu saturs dažādās valodās. Mārketinga aktivitātēm jāpiesaista arī uzņēmēji un citi nozares lielie spēlētāji,” norādīja “Via Hanseatica” padomes locekle un projekta kādreizēja vadītāja Sille Talveta.

Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, tika pieņemts lēmums atjaunot arī “Via Hanseatica” grāmatu krājumu angļu valodā – daudzi iepriekšējie materiāli jau ir atraduši ceļu pie patērētājiem, turklāt paredzams, ka interese pēc tiem nemazināsies. Tāpat tiks attīstīti arī citi informatīvie materiāli, piemēram, brošūras. “Via Hanseatica” padome lēma arī par aktīvākas sadarbības veidošanu ar tūrisma aģentūrām. Tām tiks organizēta iepazīšanās tūre, tāpat “Via Hanseatica” ar savu partneru starpniecību plāno piedalīties vairākos nozīmīgos tūrisma gadatirgos. Aģentūras jau ir sniegušas vairākus ieteikumus, kurus partneri centīsies pārvērst reālās izmaiņās. Tāpat turpināsies tūrisma sektora iepazīstināšana ar “Via Hanseatica” produktiem.

Padome vienojās, ka ierobežoto resursu dēļ būtiski ir stiprināt sadarbību gan ar vietējiem uzņēmējiem, gan ar publisko sektoru. Finanšu jautājums bija īpaši aktuāls pēc projekta formālā noslēguma, taču  partneri veiksmīgi spēja tikt galā ar šo izaicinājumu. “2015. gads parādīja, ka partneri spēj atrast finansējumu nepieciešamajām aktivitātēm. Ar savu ieguldījumu piedalījās gan privātais, gan publiskais sektors. Šis gads bija labs piemērs, kā mums rīkoties turpmāk”, atzina S. Talveta.

Tālākā perspektīvā ir nepieciešams domāt arī par tūrisma infrastruktūras uzlabojumiem “Via Hanseatica” teritorijā. Šajā ziņā ir jāorganizē ne tikai finansējuma piesaiste, bet arī esošās situācijas izpēte, lai varētu definēt labākos attīstības virzienus.

“Via Hanseatica” ir starptautisks tūrisma maršruts, kas no Sanktpēterburgas līdz Rīgai savieno vairākas pilsētas Krievijā, Igaunijā un Latvijā. “Via Hanseatica” uzdevums ir veicināt attālo Igaunijas, Latvijas un Krievijas projekta teritoriju ilgtspējīgu attīstību, izmantojot pārrobežu tūrisma maršrutu potenciālu. Projekta finansējuma lielāko daļu nodrošināja Latvijas-Igaunijas-Krievijas Pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta 2007-2013 ietvaros.

Aktīvais projekta ieviešanas laiks bija no 2012. gada janvāra līdz 2014. gada decembrim. Pēc projekta beigām “Via Hanseatica” turpina darbu, balstoties uz noslēgto sadarbības līgumu.

 

Papildus informācija:

Ilze Liepa

Vidzemes plānošanas reģions

Tūrisma eksperte

+371 64219021

+371 29335677

Ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:

Jānis Rubulis

Vidzemes plānošanas reģions

Sabiedrisko attiecību speciālists

+371 64116007

+371 28735705

janis.rubulis PIE vidzeme PUNKTS lv