Arhīva kalendārs

« October 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Ziemeļvalstu dienu Valmierā laikā, 11.oktobrī plkst.18.30, Valmieras Drāmas teātrī skanēs komponista Jāņa Lūsēna un dziedātājas Inetas Rudzītes dziesmu cikls "Manā varā”, kas saturiski balstās 14 izcilu latviešu dzejnieču dzejā. “Izpildīt dziesmas, kuru vārdu autores ir sievietes, ir ļoti viegli. Sajūtas, dzīves situācijas ir piedzīvotas,” stāsta soliste Ineta Rudzīte.

Komponists Jānis Lūsēns ir teicis: “Sieviete man vienmēr bijusi liels noslēpums, līdz galam neatklāta pasaule. Sieviete var būt gan mūza, gan dieviete, gan amazone, gan būrēja… Gluži tāpat, kā to savos vārdojumos apliecina mūsdienu dzejnieces.” Autora un izpildītāja mijiedarbības nozīmi uzsver arī I.Rudzīte, stāstot, ka klausītājs dzird gan autora domu, gan mākslinieka interpretāciju. “Esmu mamma divām brīnišķīgām meitām, sieva, meita savai mammai, esmu arī Islandes goda konsule Latvijā, tāpēc man ir iespēja izbaudīt dažādās sievietes būtības šķautnes, par ko stāstu arī mūzikā.”

Komponistu Jāni Lūsēnu iedvesmojušas izcilas latviešu dzejnieces: Vizma Belševica, Anna Rancāne, Anna Auziņa, Astrīde Ivaska, Velta Sniķere, Māra Zālīte, Liāna Langa, Ieva Roze, Ingmāra Balode, Amanda Aizpuriete, Inga Gaile, Inese Zandere, Velga Krile un Velta Toma.

Koncertprogrammā dziesmas skanēs gan latviešu, gan dāņu, norvēģu, islandiešu, somu un zviedru valodā.

No 11. līdz 14.oktobrim Valmierā notiks Ziemeļvalstu dienas, kas pilsētas un apkārtējo novadu iedzīvotājiem piedāvās iespēju piedalīties semināros un diskusijās, klausīties priekšlasījumus, vērot izstādes, skatīties kino un klausīties muzikālus priekšnesumus. Informācija pieejama Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā mājaslapā www.norden.lv un Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv.

Ziemeļvalstu dienas Valmierā rīko Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, Zviedrijas vēstniecība, Norvēģijas vēstniecība, Somijas vēstniecība, Dānijas vēstniecība, Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un citiem partneriem.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Vēl līdz decembra beigām turpinās „Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2018" projektu pasākumi - programma ir ļoti bagātīga un daudzveidīga, kur katram iespējams atrast sev interesējošus notikumus.

Lielākā daļa no Vidzemes kultūras programmas atbalstītajiem projektiem saistīti ar bērnu un jauniešu kultūrizglītību, radošo industriju attīstību, meistarklašu, semināru, nometņu rīkošanu. Ar programmas atbalstu tiks izveidotas vairākas izstādes un tiks rīkotas meistarklases par vidzemniekiem nozīmīgām tēmām tradicionālās kultūras un nemateriālā mantojuma saglabāšanai. Tāpat arī jau tradicionāli ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu tiek izdotas dažādas grāmatas. Tā kā vasara ir festivālu un koncertu laiks, arī šogad vairākās vietās norisināsies brīvdabas pasākumi. Sekojiet līdzi pasākumu kalendāram.

Aicinām ikvienu izbaudīt un apmeklēt plašo pasākumu programmu!

 

Vairāk par visiem Vidzemes kultūras programmas pasākumiem variet uzzināt Vidzemes plānošana reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv kultūras sadaļā.

Plašāka informācija: Dace Laiva, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. 25670756, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv

No 2018. gada maija līdz decembrim Drabešu muižas Amatu mājā tiek īstenots  projekts bērniem un skolu jauniešiem „Reiz dzīvoja Āraišos”. Projekta ietvaros Amatu mājā notiek amatu un tradīciju darbnīcas, kurās bērni un skolu jaunieši apgūst iemaņas darbā ar vilnu, koku, mālu, aušanas pamatus, stikla apgleznošanu, tautas mūzikas instrumentus un stāstītprasmi.

Apgūtās prasmes un pašu izveidotos „rekvizītus”/pasaku tēlus un citus priekšmetus/ bērni izmantos, paši izveidojot animācijas filmu „Reiz dzīvoja Āraišos”. Filmas sižets tiek veidots, izmantojot Drabešu un Āraišu apkaimē pierakstītās latviešu tautas teikas.

Projekta ietvaros notiek vilnas velšanas, leļļu gatavošanas, aušanas, keramikas, stikla apgleznošanas, koka /kokļu gatavošana un citi koka priekšmeti/, mūzikas / tautas mūzikas instrumenti, skaņu rīki, spēlēšana, dziedāšana/ , stāstu darbnīcas un animācijas darbnīca.

Darbnīcas vada Drabešu muižas Amatu mājas amatu meistari un māksliniece Dace Liepa, tekstu un mūziku filmai bērni  ierakstīs skaņu ierakstu studijā „Lauska”.

Projektā iesaistījušās un aktīvi darbojas 6 Amatas novada skolas.

Savu darbu jau gandrīz pabeigusi keramikas darbnīca – ir  izgatavoti un apdedzināti māla podi, putniņi, mājas, cilvēki. Aktīvi un aizrautīgi turpinās darbs stikla apgleznošanas darbnīcā – tiek zīmēts ezers – tas tiks veidots no daudziem maziem stikla gabaliņiem, spociņi un citi interesanti tēli. Koka darbnīcā tiek gatavotas kokles un koka mājiņas. Filcētāji mācās izgatavot lelles, suņus un citus sīkdzīvniekus.

Mūzikas darbnīcas dalībnieki veido visam skaņu pavadījumu – spēlē kokles un citus instrumentus, izmanto dažādus skaņu rīkus, lai atveidotu vēja šalkšanu, ūdens šļakstus, putnu balsis un citas. Stāstnieki mācās, lai izteiksmīgi izstāstītu teikas.

Kad sagatavošanas darbi tiks paveikti, mūzika un stāsti ierakstīti, sāksies pati interesantākā – animācijas darbnīca, kurā notiks filmēšana. Tajā piedalīsies visi bērni, kuri cītīgi strādājuši amatu darbnīcās.

Filmas pirmizrāde paredzēta 30. novembrī.

Projektu realizē biedrība „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe”, finansiāli atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.   

 

Informāciju sagatavojusi Inese Roze, TKIC "KasTe".