Arhīva kalendārs

« July 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Šajā vasarā astonsimtgadi svin vēsturiskais Piebalgas novads.

1224. gadā Rīgas bīskaps Alberts un Zobenbrāļu ordenis sadala savā starpā Tālavu un dalīšanas dokumentā pirmo reizi parādās Piebalgas vārds. Vēlākos gadsimtos Piebalgas slava izplatās tuvu un tālu. Līdz pat šai dienai. 2023. gadā Piebalgas kultūrtelpa kā vērtība iekļauta Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā.

Taču arvien no jauna rodas jautājumi par to, kādēļ Piebalga ir tik īpaša. Vai tas ir kāds īpašs Piebalgas kods, vai tā ir lielā vēstures nejaušība jeb likumsakarība.

Lai plašākai sabiedrībai atklātu, atgādinātu  Piebalgas unikalitātes cēloņsakarības un rosinātu tās  izprast, Piebalgas muzeju apvienība “Orisāre”  š.g. 26. jūlijā Vecpiebalgā organizē kultūrvēsturisku konferenci “Piebalgas žurme.” Žurme ir Piebalgas izloksnes vārds, ko mūsdienās lieto vien retais. Īsi skaidrojot vārda nozīmi, tā ir vienkārša - enerģija, mundrums. Taču konferences kontekstā tas ir viens no t.s. “Piebalgas brīnuma” noslēpumu stūrakmeņiem.

Ikvienam latvietim ir pazīstams Brāļu Kaudzīšu, Kārļa Skalbes, Emīla Dārziņa un daudzu citu Piebalgas personību vārds un devums. Tāpat vairāk vai mazāk, tomēr katrs ir kaut ko dzirdējis par zemes mērīšanu Piebalgā. Taču ne jau šie dižgari un populāri notikumi vien ir Piebalgas slavas kaldinātāji. Līdzīgi kā dārgu (un nereti slepenu) recepšu sastāvā ir daudz būtisku komponentu, kuri tikai zināmos savienojumos un kombinācijās rada vajadzīgo efektu, tā arī Piebalgas zemes sāls ir procesu un personību kopumā.

Konferences referenti- Dr.philol. Ausma Cimdiņa, Dr.habil.med. Jānis Vētra, Dr.hist. Tālis Vigo Pumpuriņš, Mg.paed. Jānis Polis, Mg.hist. Edgars Žīgurs, Mg.hist. Gints Skutāns, novadpētniece Vēsma Johansone un Piebalgas muzeju speciālisti pievērsīsies kā dažādu mītu interpretācijām, tā vēstīs par plašākai publikai mazāk zināmiem, taču būtiskiem vēstures notikumiem, procesiem, personībām. Diskusijās mēģinās atrast Piebalgas noslēpuma atminējumu. Konferences izstādē PMA “Orisāre” eksponēs krājuma jaunieguvumus un citas vērtības. To vidū vecākā zināmā karte latviešu valodā- 1831. gada Piebalg-Orisare Pastorat zemju plāns.

Konference notiks 26. jūlijā Vecpiebalgas kultūras namā. Sākums plkst.10:00

Laipni aicināts ikviens interesents! Tālrunis sīkākai informācijai: 26131784.

Konferenci finansiāli atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Sagatavoja: Līva Grudule, PMA “Orisāre” vadītāja, liva.grudule PIE cesunovads PUNKTS lv

.