Arhīva kalendārs

« February 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) aicina uzņēmējus un zinātniekus piedalīties Eiropas programmas EUREKA projektu konkursā. Programma atbalsta uzņēmēju un zinātnisko institūciju starptautisko sadarbību, lai izstrādātu un ieviestu tirgū pieprasītus, inovatīvus un konkurētspējīgus produktus, tehnoloģijas vai pakalpojumus. Projektu pieteikumi iesniedzami līdz š.g. 31. martam.

EUREKA projektu konkursā var piedalīties Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra Komercreģistrā reģistrēts sīkais (mikro), mazais, vidējais vai lielais komersants ar juridiskās personas statusu vai zinātniskā institūcija, kas reģistrēta Latvijas Republikas Zinātnisko institūciju reģistrā.

Maksimālais atbalsts vienam dalībniekam ir 60 000 eiro gadā, projekta maksimālais īstenošanas laiks ir 36 mēneši, un inovatīvā produkta komercializācijas periods - līdz 3 gadiem. Plānots, ka konkursā tiks atbalstīti pieci līdz seši EUREKA programmas projekti.

Lai skaidrotu ar projektu konkursu saistītus jautājumus, ceturtdien, 4. februārī, plkst. 15.00 VIAA telpās, Vaļņu ielā 1, 4. stāva zālē, Rīgā, notiks Ziņu diena.

Programma EUREKA ir uzsākta 1985. gadā, lai sekmētu Eiropas rūpniecības un ekonomikas konkurētspēju pasaules tirgū. Šobrīd programmā ir 40 dalībvalstis un Eiropas Savienība kā organizācija. Latvija EUREKA programmā piedalās kopš 2000. gada. Līdz šim ir apstiprināti 49 EUREKA projekti, kuros piedalās Latvijas institūcijas.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Keiča
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67854760, mob.: 28628088
e-pasts: kristine.keica PIE viaa.gov PUNKTS lv

Otrdien, 2016. gada 2. februārī, valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto priekšlikumu par projekta “Publiskās pārvaldes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju arhitektūras pārvaldības sistēma” (PIKTAPS) īstenošanu 4,5 miljonu eiro apmērā no ES fondu 2014.-2020. gadam plānošanas periodā pieejamiem finanšu līdzekļiem*.

PIKTAPS projekta galvenais mērķis ir nodrošināt ES fondu 2014.-2020. gada plānošanas perioda ERAF informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) projektu savstarpējo saskaņotību. Vienlaikus šī projekta mērķis ir attīstīt sabiedrības spējas un ieinteresētību efektīvi izmantot radītos risinājumus, kas ir izstrādāti un ieviesti ERAF IKT projektu ietvaros.

Lai sasniegtu izvirzītos projekta mērķus, plānots izveidot un ieviest Valsts informācijas resursu, sistēmu un sadarbspējas reģistru (VIRSIS), tajā uzkrājot publiskās pārvaldes informācijas sistēmu un to sadarbspējas datus par jauna plānošanas perioda projektos attīstītajiem IKT risinājumiem. Tāpat tiks attīstīta drošas elektroniskas piegādes platforma, uzlabojot klienta darba vietas funkcionalitāti www.latvija.lv. Vienlaikus paredzēts izveidot datu publicēšanas platformu un veikt atkalizmantojamo datu publicēšanas koordinēšanu, t.sk. attīstot publiskās pārvaldes datu kopu katalogu un datu apmaiņas standartu un šo standartu ieviešanas pārvaldību.

Savukārt, lai pilnveidotu IKT iespēju izmantošanu sabiedrībā, plānots veicināt sabiedrības izpratni par drošu e-identifikāciju, organizēt apmācības par e-pakalpojumu izmantošanu un drošu e-vidi, kā arī izstrādāt mācību programmas un materiālus par e-pārvaldības rīkiem.

Tāpat otrdien, valdības sēdē tika nolemts, ka VARAM izstrādās un savā mājas lapā ievietos projektu iekļaušanas mērķarhitektūrā metodiku. Tādējādi projektu iesniedzējiem ERAF IKT attīstības projektu apraksti būs jāsagatavo un jāiesniedz iekļaušanai mērķarhitektūrā saskaņā ar šo VARAM izstrādāto metodiku. Šī metodika jau ir izstrādāta un tiks publicēta VARAM mājas lapā jau drīzākajā laikā.  

* PIKTAPS projektu finansēs ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas perioda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 2.2.1.specifiskā atbalsta mērķa “Nodrošināt publisko datu atkalizmantošanas pieaugumu un efektīvu publiskās pārvaldes un privātā sektora mijiedarbību” 2.2.1.1. pasākuma “Centralizētu publiskās pārvaldes IKT platformu izveide, publiskās pārvaldes procesu optimizēšana un attīstība” ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Kļaveniece

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Tel.67026533

E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv

www.varam.gov.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina reģistrēties Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam (turpmāk – programma) semināram par otro projektu konkursu. Seminārs notiks 2016. gada 16. un 17. martā Rīgā, Kuģu ielā 24, Radisson Blu Daugava Hotel.

Pasākuma mērķis ir informēt par programmas otro projektu konkursu, nodrošināt potenciālajiem projektu partneriem tīklošanās iespējas, kā arī iespēju saņemt individuālu konsultāciju par projekta ideju.

Semināra laikā programmas Vadošās iestādes/Kopīgā Sekretariāta pārstāvji prezentēs programmas galvenās iezīmes, sadarbības jomas un tēmas, par kurām sadarbības projekti otrajā projektu konkursā ir īpaši gaidīti. Tāpat tiks skaidroti projekta budžeta veidošanas un komunikācijas jautājumi, izklāstītas gūtās atziņas pēc pirmā projektu konkursa, kā arī sniegta informācija, kad un kur pieteikties programmas finansējumam, kur saņemt atbalstu jautājumu gadījumā. Tiks nodrošināta arī iespēja komunicēt ar potenciālajiem projektu partneriem tematiskos stūrīšos „Inovācijas”, „Dabas resursi” un „Transports”.

Tāpat interesentiem, kuri iepriekš būs pieteikušies, tiks nodrošinātas individuālas projektu konsultācijas.

Tā kā vietu skaits pasākumā ir ierobežots, interesentiem līdz 2016. gada 29. februārim lūgums reģistrēties programmas tīmekļa vietnē: http://www.interreg-baltic.eu/event-detail/event/xx-interreg-baltic-sea-region-information-seminar.html.

Programmas mērķis ir stiprināt integrētu teritoriālo attīstību un sadarbību, lai padarītu Baltijas jūras reģionu inovatīvāku, vieglāk pieejamu un ilgtspējīgāku.

Programmas finansējuma saņēmēji ir valsts budžeta iestādes (piemēram, nozaru ministrijas, aģentūras), no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskās personas un to izveidotās iestādes (piemēram, plānošanas reģioni, zinātniskās institūcijas), pašvaldības un to izveidotās iestādes, pašvaldību un valsts kapitālsabiedrības, biedrības un nodibinājumi, kā arī komercsabiedrības.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija īsteno Nacionālās atbildīgās iestādes funkcijas Eiropas Strukturālo un investīciju fondu mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” programmām, tai skaitā Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam koordināciju Latvijā.

 

Informāciju sagatavoja:

Sabiedrisko attiecību nodaļa 
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026418
E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv

Četri Eiropas Savienības (ES) projekti, kas tiek ieviesti ES Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma” ietvaros parakstījuši Saprašanās memorandu. Projekts “SDI4Apps”, kuru ievieš Vidzemes plānošanas reģions un projekti “OpenTransportNet”, “FOODIE” un “ECIM” vienojušies par sadarbību datu pārvaldībā un datu koplietošanā.

Visi četri projekti saņēmuši ES finansējumu, lai veicinātu atvērtās ģeogrāfiskās informācijas izmantošanas iespējas, lai atvieglotu jaunu uzņēmumu ienākšanu tirgū, kā arī lai attīstītu inovatīvus pakalpojumus, kas balstīti atvērtajos ģeogrāfiskajos datos.

Projektus vieno trīs telpisko datu tematiskie virzieni – transporta tīkli, zemes izmantojuma veidi un tūrisma interešu punkti. Šie tematiskie virzieni un atbilstošie paņēmieni datu pārvaldībā ir galvenie Saprašanās memoranda aspekti.

Visi četri projekti veiks līdzīgas aktivitātes, to skaitā datu modelēšanu, jaunu atvērtu datu meklēšanu, kas var tikt integrēti projektos, kopīgas darba grupas izveidi datu atjaunināšanai, kopīgas saskarnes izveidošanu, lai varētu savstarpēji dalīties ar datiem, kā arī kopīgi popularizēs datu kopas, lai veicinātu to atkal izmantošanu.

Sadarbības rezultātā tiks izveidots plāns datu un projektos izstrādāto tehnoloģisko risinājumu ilgtspējīgai uzturēšanai.

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina reģistrēties Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam (turpmāk – programma) semināram par otro projektu konkursu.

Seminārs notiks 2016. gada 16. un 17. martā Rīgā, Kuģu ielā 24, Radisson Blu Daugava Hotel.

Pasākuma mērķis ir informēt par programmas otro projektu konkursu, nodrošināt potenciālajiem projektu partneriem tīklošanās iespējas, kā arī iespēju saņemt individuālu konsultāciju par projekta ideju.

Semināra laikā programmas Vadošās iestādes/Kopīgā Sekretariāta pārstāvji prezentēs programmas galvenās iezīmes, sadarbības jomas un tēmas, par kurām sadarbības projekti otrajā projektu konkursā ir īpaši gaidīti. Tāpat tiks skaidroti projekta budžeta veidošanas un komunikācijas jautājumi, izklāstītas gūtās atziņas pēc pirmā projektu konkursa, kā arī sniegta informācija, kad un kur pieteikties programmas finansējumam, kur saņemt atbalstu jautājumu gadījumā. Tiks nodrošināta arī iespēja komunicēt ar potenciālajiem projektu partneriem tematiskos stūrīšos „Inovācijas”, „Dabas resursi” un „Transports”.

Tāpat interesentiem, kuri iepriekš būs pieteikušies, tiks nodrošinātas individuālas projektu konsultācijas.

Tā kā vietu skaits pasākumā ir ierobežots, interesentiem līdz 2016. gada 29. februārim lūgums reģistrēties programmas tīmekļa vietnē: http://www.interreg-baltic.eu/event-detail/event/xx-interreg-baltic-sea-region-information-seminar.html.

Programmas mērķis ir stiprināt integrētu teritoriālo attīstību un sadarbību, lai padarītu Baltijas jūras reģionu inovatīvāku, vieglāk pieejamu un ilgtspējīgāku.

Programmas finansējuma saņēmēji ir valsts budžeta iestādes (piemēram, nozaru ministrijas, aģentūras), no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskās personas un to izveidotās iestādes (piemēram, plānošanas reģioni, zinātniskās institūcijas), pašvaldības un to izveidotās iestādes, pašvaldību un valsts kapitālsabiedrības, biedrības un nodibinājumi, kā arī komercsabiedrības.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija īsteno Nacionālās atbildīgās iestādes funkcijas Eiropas Strukturālo un investīciju fondu mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” programmām, tai skaitā Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam koordināciju Latvijā.

Sabiedrisko attiecību nodaļa 
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026418
E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv

 

Laikā no 2016. gada 4. līdz 7. maijam Polijas Erasmus+nacionālā aģentūra sadarbībā ar Lielbritānijas nacionālo aģentūru organizē programmas Erasmus+ nacionālo aģentūru starptautiskās sadarbības pasākumu (TCA) – tematisko semināru "Quality Matters seminar – a cross sectoral approach to mobility projects within Erasmus+ programme" Polijā.

Semināra mērķis ir zināšanu, pieredzes un labās prakses apmaiņa, lai atbalstītu un sagatavotu dalībniekus starptautiskām mobilitātēm Erasmus+ KA1 programmā, nodrošinot augstu kvalitāti, īpašu uzmanību pievēršot mobilitātes sagatavošanas un izvērtēšanas procesiem.

  • Plašāka informācija par semināru:?d=General_info_final_POLAND_MAY_2016.pdf

Dalībnieku skaits seminārā ir ierobežots. Aicinām pieteikties dalībai pasākumā visu izglītības sektoru (skolu, profesionālas izglītības un mācību sektora, pieaugušo sektora) pārstāvjus, kas ir saistīti ar mobilitātes plānošanu un/vai veikšanu. Pieteicēja organizācijai nepieciešama iepriekšēja pieredze vismaz vienā īstenotā mobilitātes projektā. Priekšroka tiks dota dalībniekiem no tām iestādēm, kuru pārstāvji līdz šim vēl nav piedalījušies TCA aktivitātēs!

Pieteikuma veidlapa un pieteikumu vērtēšanas kritēriji atrodami Erasmus+ kontaktsemināru sadaļā “Dokumenti un veidlapas”.

Aizpildītā pieteikuma veidlapa jānosūta uz Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) - Vaļņu iela 1, Rīga, LV-1050. VIAA organizēs dalībnieku atlasi, balstoties uz veidlapās norādīto informāciju. Pieteikšanās termiņš 2016. gada 24. februāris.

Atbalstītajiem dalībniekiem tiks segti ceļa izdevumi atbilstoši Eiropas Komisijas noteiktajām maksimālajām ceļa izdevumu likmēm atbilstošajam attālumam, nepārsniedzot 275 eiro. Uzturēšanās un ēdināšana semināra laikā tiks nodrošināta. Citas izmaksas sedz pārstāvētā organizācija vai dalībnieks.

Papildu informācija: VIAA ES Izglītības programmu departamenta Stratēģisko partnerību nodaļas vecākā programmas speciāliste Gunta Vilne, tālrunis: 67559501, e-pasts: laima.jaunsubrena PIE viaa.gov PUNKTS lv.

Pasākuma darba valoda – angļu. 

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir starptautiska iniciatīva, kas katru gadu septembrī aicina kultūras pieminekļu saimniekus uzņemt ieinteresētus ciemiņus, lai dalītos zināšanās un sniegtu iespēju ikvienam veidot saikni ar kultūras mantojumu, iepazīstot to neikdienišķā veidā. Šogad šī skaistā, kultūras mantojuma ideālus vienojošā tradīcija, kas katru gadu vieno vairāk nekā 20 miljonu cilvēku visā Eiropā, notiks jau 25. reizi.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija 2016. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā velta kultūrvēsturiskajai ainavai, lai akcentētu tās īpašo lomu cilvēka dzīves kvalitātes veidošanā un ceļā uz Latvijas simtgadi aicinātu pievērst uzmanību kultūrvēsturiskajai ainavai kā Latvijas ilgtermiņa attīstībai nozīmīgai tēmai. Kultūrvēsturiskā ainava ir veidojusies, mijiedarbojoties dažādiem cilvēku darbības un dabas faktoriem. Tā ilustrē cilvēces attīstību laikā un telpā, ir ieguvusi sociāli atzītu vērtību un ar ainavā esošajām fiziskajām liecībām atspoguļo noteiktas tradīcijas, vēsturiskus notikumus vai to attēlojumu literatūras un mākslas darbā.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija rosina vietu īpašniekus, pašvaldības, nevalstiskās organizācijas, izglītības un kultūras iestādes apzināt, izcelt nozīmīgas kultūrvēsturiskas ainavas un pieteikt tās dalībai 2016. gada Eiropas kultūras mantojuma dienās.  Šogad iecerēts, ka Eiropas kultūras mantojuma dienām pieteiktajos objektos gada garumā notiks vērtību apzināšana, precizēšana, kopšana, kas noslēgsies ar Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumiem 10. un 11. septembrī, kuros atskatīties uz paveikto. Ar dalības kritērijiem iespējams iepazīties Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas mājaslapā www.mantojums.lv. Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

 

Informāciju sagatavoja:

Alma Kaurāte-Java

Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas

Klientu un dokumentu pārvaldības daļas speciāliste

alma.kaurate-java PIE mantojums PUNKTS lv

67229272

Centrālā Baltijas jūras reģiona programma 2014.-2020. gadam aicina visus interesentus no programmas teritorijas uz ikgadējo pasākumu, kas notiks Upplands Väsby (Stokholmā) 2016. gada 20. aprīlī. Pasākuma galvenais fokuss ir pārrobežu sadarbības nozīmīgums, iespējas un veiksmīgie piemēri.

Daudzi projekti jau ir uzsākuši aktivitāšu ieviešanu un ir ceļā uz lieliskiem rezultātiem, savukārt programma gatavojas nākamajam konkursam, kas notiks 2017.gada sākumā. Šobrīd ir īstais laiks uzzināt, kas ir Interreg sadarbība un satikt pārstāvjus no organizācijām, kas ir ieinteresētas sadarboties ar jums vienā no programmas prioritātēm.

Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ikgadējā pasākumā būs visa nepieciešamā informācija, lai sagatavotu labu pārrobežu sadarbības projektu un varbūt pat iegūtu jaunus partnerus!

Pasākumā tiek gaidīti:

- potenciālie projektu pieteicēji – nāciet un gūstiet iedvesmu jauniem projektiem un satieciet partnerus, gatavojoties nākamajam konkursam, kas notiks 2017.gada sākumā;

- esošie projekti – nāciet un pastāstiet par savu projektu, satieciet citus un dalieties pieredzē;

- ikviens, kuru interesē Interreg sadarbība.

Apskatieties programmu un reģistrējieties, lai nodrošinātu sev vietu pasākumā!

Ja jums nav iespējas piedalīties pasākumā, aizpildiet anketu, norādot projekta ideju un interesējošās sadarbības organizācijas. Šī informācija tiks izplatīta pasākuma laikā, kā arī publicēta programmas mājaslapā.

 

Informāciju sagatavoja:
Līga Djačenko
Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas 2014-2020 
Nacionālais kontaktpunkts Latvijā

t.67026588

www.centralbaltic.eu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (turpmāk – VARAM) aicina piedalīties Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam (turpmāk  – programma) 2.projektu konkursa 1.posmā, kas notiks no 2016.gada 1.marta līdz 2016.gada 1.jūnijam.

Programma atbalsta transnacionālo sadarbību ar mērķi stiprināt integrētu teritoriālo attīstību un sadarbību inovatīvākam, vieglāk pieejamam un ilgtspējīgākam Baltijas jūras reģionam.

Projektus iespējams iesniegt visās programmas prioritātēs, īpaši gaidīti projekti ir specifiskajos mērķos:

1.prioritāte „Inovācijas spējas”
1.2. „Viedā specializācija”
1.3. „Ar tehnoloģijām nesaistītas inovācijas”

2.prioritāte „Efektīva dabas resursu pārvaldība”
2.2. „Atjaunojamie energoresursi”
2.3. „Energoefektivitāte”
2.4. „Resursu izmantošanas ziņā efektīva jūras nozaru izaugsme”

3.prioritāte „Ilgtspējīga transporta nozare”
3.2. „Piekļuve attālākiem apvidiem vai apvidiem, kurus ietekmē demogrāfiskas izmaiņas”
3.5. „Videi nekaitīga mobilitāte pilsētās”

Projektu konkurss tiks organizēts divos posmos. 1.posmā vadošie partneri aicināti iesniegt projekta ideju, aprakstot projekta stratēģisko nozīmi, plānotos rezultātus, iznākumus, galvenās aktivitātes un partnerību. Tās projekta idejas, ko programmas Uzraudzības komiteja atlasīs 1.posmā, tiks aicinātas iesniegt pilnu projekta pieteikumu 2.posmā, papildinot ar informāciju par projekta ieviešanas gaitu, sniedzot detalizētu informāciju par projekta budžetu un projekta ilgtspēju.

Projekta partnerībā jāiesaistās vismaz trīs partnera iestādēm no trīs dažādām programmas dalībvalstīm. Vienam no partneriem jāuzņemas Vadošā partnera loma, pārējie partnerībā iesaistītie piedalās kā projekta partneri vai asociētie partneri.

Projekti aicināti iepazīties ar Eiropas Savienības Stratēģijas Baltijas jūras reģionam (Stratēģija) rīcības plānu, izvērtējot iespējamo projekta ieguldījumu Stratēģijas politikas jomās. Īpaši aicināti pieteikties konkursā ir esošie un potenciālie rīcības plānā iekļautie flagship projekti. Stratēģijas politikas jomu un horizontālo rīcību koordinatori ir atbildīgi par atbalsta vēstules izsniegšanu. Gadījumā, ja vairākas projektu idejas demonstrē līdzvērtīgu kvalitāti, prioritāte tiks dota Stratēģijas flagship projektiem.

Programma nav noteikusi ERAF finansējuma apjomu, kas tiks piešķirts 2.projektu konkursā. Vienlaikus tiek vērsta uzmanība, ka netiks piešķirts viss programmas projektiem atlikušais finansējums.

2.projektu konkursa laika grafiks:

  • Atvērts 1.posms – 2016.gada 1.marts – 1.jūnijs.

  • Projekta ideju atlase – 2016.gada septembris.

  • Atvērts 2.posms – 2016.gada septembris – 2017.gada janvāris.

  • Projektu atlase finansējuma piešķiršanai – 2017.gada maijs.

  • Projekta īstenošanas ilgums: 18-36 mēneši.

Tā kā programmas valoda ir angļu, projektu pieteikumi jāiesniedz angliski. Projektu iesniegšana notiek elektroniski, projekta ideju sūtot uz e-pastu:application PIE interreg-baltic PUNKTS eu.

Sīkāka informācija par programmu, projektu konkursa nosacījumiem un citiem saistītajiem dokumentiem un informatīviem pasākumiem ir pieejama programmas tīmekļa vietnē www.interreg-baltic.eu. Savukārt informācija par Stratēģiju pieejama www.balticsea-region-strategy.eu/

Projektu partneriem iespējams pieteikties konsultācijām ar programmas Kopīgo sekretariātu rakstot uz e-pastu: info PIE interreg-baltic PUNKTS eu. Tāpat programma nodrošina rīku, kurā iespējams meklēt potenciālos sadarbības partnerus – https://www.linkedin.com/groups/6754612/profile.

VARAM pilda Nacionālās atbildīgās iestādes funkcijas Eiropas Strukturālo un investīciju fondu mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” programmu 2014.-2020.gadam, tai skaitā Interreg Baltijas jūras reģiona programmas ieviešanas koordinācijai Latvijā.

Sabiedrisko attiecību nodaļa 
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026418
E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv
www.varam.gov.lv

Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam (turpmāk – Igaunijas – Latvijas programma) izsludina projektu konkursu un aicina iesniegt sadarbības projektu idejas pārrobežu uzņēmējdarbības veicināšanai, tūrisma attīstībai, vides aizsardzībai un darbaspēka kustības atvieglošanai. Pirmajā konkursā projektu īstenošanai ir plānots piešķirt aptuveni 18 miljonus eiro, no kuriem aptuveni 8 miljoni eiro tiks novirzīti ar atbalstu uzņēmējdarbībai saistītiem projektiem.

 

Finansējumam var pieteikties nacionālā, reģionālā un vietējā līmeņa iestādes, to izveidotās institūcijas, pašvaldību un valsts kapitālsabiedrības, plānošanas reģioni, kā arī zinātnes un izglītības iestādes, biedrības un nodibinājumi un privāti uzņēmumi no Kurzemes, Pierīgas, Rīgas un Vidzemes. Projektu idejas ir jāsagatavo, sadarbojoties partneriem no Igaunijas un Latvijas, un jāiesniedz Apvienotajā sekretariātā līdz 2016. gada 22. aprīlim. Apvienotā sekretariāta komanda laipni aicina visus interesentus konsultēties par atbalstāmām aktivitātēm un finansējuma piešķiršanas nosacījumiem. Plašāku un detalizētāku informāciju var iegūt programmas mājaslapā – www.estlat.eu

Lai labāk izprastu jaunos atbalsta virzienus un nosacījumus, kā arī, lai satiktu potenciālos sadarbības partnerus un saņemtu konsultācijas, programma 31. martā aicina uz informatīvu pasākumu „saldējuma galvaspilsētā” Rūjienā. Informācija par pasākumu tiks publicēta programmas mājaslapā un Facebook lapā Estonia-Latvia Programme.

Igaunijas-Latvijas programma ir viena no 60 pārrobežu sadarbības programmām, kuras ievieš Eiropas Savienības iekšējām robežām pieguļošos reģionos. Programmas ieviešanu vada Igaunijas Finanšu ministrija, kura vienlaikus pilda arī nacionālās atbildīgās iestādes funkcijas. Latvijā nacionālās atbildīgās iestādes funkcijas veic Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Programmu finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds, un kopējais atbalsts programmai ir 38 miljoni eiro. Igaunijas-Latvijas programma ir turpinājums 2007. - 2013. gadu periodā īstenotajai pārrobežu programmai. 

Kontaktinformācija:
Vineta Šnore
Tālr. + 371 29274310
e-pasts: vineta.snore PIE estlat PUNKTS eu

Līdz 2016. gada 10. martam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) aicina visus interesentus balsot par kādu no deviņiem Latvijas informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT) projektiem, kas šogad ir iesniegti Pasaules informācijas sabiedrības samita (WSIS) balvai*.

No Latvijas balsošanā piedalās 9 projekti dažādās kategorijās.

VARAM koordinētais un iesniegtais projekts Valsts un pašvaldību vienotie klientu apkalpošanas centri piedalās kategorijā C1: Pārvaldes un visu iesaistīto pušu loma IKT attīstības veicināšanā. Pakalpojumu centri darbojas uz pašvaldību klientu centra bāzes saskaņā ar vienotiem principiem. Tie nodrošina, piemēram, pakalpojumu pieteikšanu klātienē, iespēju klātienē pieteikt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pakalpojumus, konsultācijas par e-pakalpojumiem un par 7 valsts iestāžu e-pakalpojumiem, sniedz praktisku palīdzību darbā ar datoru, internetu un eID kartes lasītāju un citu svarīgu informāciju par valsts un pašvaldību pakalpojumiem.

Kategorijā C7: IKT aplikācijas – E-pārvalde balsošanā piedalās 6 projekti:

  • Valsts ieņēmumu dienesta iesniegtais projekts Elektroniskā algas nodokļa grāmatiņa. Tas ir dokuments, kas sniedz informāciju par nodokļu aprēķiniem un atskaitījumiem katram darbiniekam un darba devējam par saviem darbiniekiem. Kopš 2014. gada 1. jūnija Elektroniskā algas nodokļa grāmatiņa (ESTB) aizstāja papīra algas nodokļu grāmatiņas, kas tika pilnībā izņemtas no apgrozības. Katrs nodokļu maksātājs izmanto šo VID e-pakalpojumu. Risinājums ir integrēts ar citām valsts informācijas sistēmām, tādējādi nodrošinot automatizētu datu sasaisti. Īstenotais risinājums nodrošina ātru un ērtu informācijas iesniegšanu par apgādājamiem radiniekiem, invaliditātes un citu ieturējumu dēļ, tādējādi ietaupot apmēram laiku;
  • Valsts kancelejas projekts Mobilā aplikācija “Futbols. Ar šīs aplikācijas palīdzību ikviens iedzīvotājs var iesaistīties un vērtēt saņemtos valsts pakalpojumus, dalīties ar priekšlikumiem un izteikt nepatiku. Tā ir inovatīva pieeja sabiedrības līdzdalībai ar mērķi uzlabot klientu apkalpošanas kultūru valsts pārvaldē, lai radītu iespēju cilvēkiem izmantot visu valsts iestāžu sarakstu un novērtēt sniegto pakalpojumu kvalitāti;
  • VARAM projekts Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēma jeb TAPIS. Šī sistēma nodrošina visu plānošanas līmeņu teritorijas attīstības plānošanas dokumentu teksta un grafisko daļu datu uzturēšanu, datu apmaiņu ar citām valsts informācijas sistēmām, teritorijas attīstības plānošanas dokumentu uzturēšanu un publicēšanu, teritorijas attīstības plānošanas procesu atbalstu, sabiedrisko apspriešanu, elektronisko pakalpojumu saņemšanu, kā arī atbalsta tās pašvaldību, reģionu un valsts pārvaldes funkcijas, kuru izpildei nepieciešama teritorijas plānošanas rezultātā tapusī teksta un ģeotelpiskā informācija;
  • Valsts reģionālās attīstības aģentūras projekts Elektroniskā sertifikāta infrastruktūras attīstība. Publiskā iepirkuma procedūras laikā Eiropā privātiem uzņēmumiem ir jāiesniedz daudz sertifikātu vai paziņojumu no valsts un pašvaldību institūcijām. Izveidotā e-sertifikāta infrastruktūra nodrošina piekļuvi ticamai informācijai gan valsts, gan privātajiem piegādātājiem. E-sertifikāti ietaupa administratīvos un finanšu resursus, izmantojot savienojumus ar 123 datu bāzēm;
  • Lauku atbalsta dienesta projekts Lauku attīstības plāna administrēšanas sistēma jeb LAPSA. Projekts ietver vairākus pakalpojumus, lai uzlabotu un uzturētu vienotu informācijas sistēmu par Lauku atbalsta dienestu. Galvenais šīs informācijas sistēmas mērķis ir nodrošināt ātru, izsekojamus, pamatotus un sadarbības investīciju pakalpojumus starp valsts iestādēm, zemniekiem, lauku uzņēmējiem;
  • Latvijas Valsts Radio un Televīzijas centra (LVRTC) projekts Kvalificēts virtuālais eParaksts iedzīvotājiem. Virtuālais eParaksts ir drošs elektroniskais paraksts, kura lietošana - dokumentu parakstīšana, parakstītu dokumentu pārbaude, daudzpusēji parakstāmu dokumentu koplietošana un masveida parakstīšana, notiek interneta vidē. LVRTC ir pirmais uzticamais sertifikāciju pakalpojumu sniedzējs Eiropas Savienībā, kas iedzīvotājiem piedāvāja kvalificētu eparakstīšanu pilnībā virtuālā vidē. Dokumentiem, kas parakstīti ar drošu elektronisko parakstu, ir tāds pats juridiskais spēks kā dokumentiem, kas veidoti un parakstīti papīra formā.

Portāla www.uzdevumi.lv iesniegtais projekts Digitālās apmācības skolēniem, skolotājiem un vecākiem balsošanā piedalās kategorijā C7: IKT aplikācijas – e-Aplikācijas. Tajā ir vairāk nekā 5 000 000 digitālo mācību materiālu skolu mācību programmās Latvijā. Studenti var mācīties mājasdarbiem un testiem. Skolotāji studentiem var sagatavot dažādus jautājumus. Vecāki var redzēt skolēnu statistiku un rezultātus.

Savukārt kategorijā C8: Kultūru dažādība un identitāte, valodu dažādība un vietējais saturs startē Kultūras informācijas sistēmu centra un sabiedrības “Tilde” izstrādātais projekts Mašīntulkošanas serviss “www.Hugo.lv. Serviss īpaši pielāgots latviešu valodai un valsts pārvaldes dokumentiem, nodrošinot labāku tulkojuma kvalitāti, nekā tulkojot citās tiešsaistes vietnēs.

Ar visiem projektiem var iepazīties WSIS mājas lapā: http://ieej.lv/z3XTC.

Lai piedalītos balsošanā, lūgums reģistrēties un balsošanu veikt šajā tīmekļa vietnē: http://ieej.lv/mS7kl. Vērtējums tiks ieskaitīts, ja būs izvēlēts labākais projekts katrā no 18 kategorijām. No 2016. gada 14. līdz 18. aprīlim rezultātus izvērtēs ekspertu komanda. Maija sākumā Šveicē notiks balvu pasniegšana.

*Pasaules informācijas sabiedrības samita (World Summit in Information Society - WSIS) “WSIS projektu balva 2016”. Tā tiek pasniegta kopš 2011. gada. Balvas saņemšana ir unikāla pasaules atzinība par izcilību, īstenojot Informācijas sabiedrības pasaules samita balvas rezultātus.

 

Laura Jansone

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Tel.+371 67026418

E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv

www.varam.gov.lv