Arhīva kalendārs

« March 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Šā gada 1. martā Ministru kabineta sēdē tika atbalstīti Ekonomikas ministrijas izstrādātie Ministru kabineta noteikumi, kas ir pamata regulējums, lai turpmākos 8 gadus (no 2016.-2023. gadam) komersantu atbalstam finanšu instrumentu veidā būtu pieejami 126 miljoni euro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma.

Pēc šo MK noteikumu akceptēšanas finanšu instrumentu ieviešanai Latvijā tiks izveidots fondu fonds, kuru ieviesīs akciju sabiedrība „Attīstības finanšu institūcijas Altum” (Altum). Pēc biznesa plāna apstiprināšanas Altum slēgs finansējuma nolīgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par ERAF finansējumu 126 000 000 euro apmērā. Papildus ERAF finansējumam Altum būs jāpiesaista indikatīvi savs finansējums vai jāizmanto atmaksātais fondu finansējums (tiešajai mikrokreditēšanai, atbalstam saimnieciskās darbības uzsācējiem un mezanīna aizdevumiem) 39 000 000 euro apmērā, kā arī jāpiesaista ārējais finansējums indikatīvi 36 150 000 euro (riska kapitāla, akseleratora un biznesa eņģeļu ko-investīciju pakalpojumu nodrošināšanai).

Nosacījumi, saskaņā ar  kuriem komersanti varēs saņemt atbalstu šo finanšu instrumentu veidā, tiks noteikti katra finanšu instrumenta atbalsta programmā, par ko Ekonomikas ministrija informēs atsevišķi. Plānots, ka jaunie finanšu instrumenti komersantiem būs pieejami no šā gada jūnija.

Finanšu instrumentu programmu mērķis būs nodrošināt pieeju finansējumam perspektīvu un dzīvotspējīgu biznesa projektu īstenošanai tiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri nepietiekama nodrošinājuma, saimnieciskās darbības vēstures, kredītvēstures, neto ieņēmumu plūsmas vai esošo kredītsaistību apjoma dēļ nespēj piesaistīt finansējumu no finanšu tirgus dalībniekiem (komercbankām, privātajiem investoriem) savu biznesa projektu īstenošanai.

Programmu ietvaros komersantiem būs pieejams finansējums gan tiešo finanšu instrumentu veidā - mikro, starta un mezanīna aizdevumi, kā arī garantijas, gan netiešo finanšu instrumentu veidā, atlasot finanšu starpniekus - riska kapitāls, akseleratori, biznesa eņģeļu ko-investīciju pakalpojumu nodrošināšanai.

Detalizēti ar šā gada 1. martā MK apstiprinātajiem Ministru kabineta noteikumiem “Noteikumi par finanšu instrumentu un fondu fonda īstenošanas kārtību Darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 3.1.1. specifiskā atbalsta mērķa „Sekmēt mazo un vidējo komersantu izveidi un attīstību, īpaši apstrādes rūpniecībā un RIS3 prioritārajās nozarēs” un 3.1.2. specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt straujas izaugsmes komersantu skaitu” pasākumu ieviešanai” var iepazīties Ministru kabineta mājaslapā.

Vienlaikus norādām, ka joprojām komersantiem ir pieejams atbalsts iepriekšējā ES fondu plānošanas perioda finanšu instrumentu ietvaros -  t.s. “starta” aizdevumi, mikroaizdevumi, mezanīna aizdevumi, kredītu garantijas un riska kapitāls. Detalizētāka informācija par šobrīd pieejamo atbalstu uzņēmējiem publicēta Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

 

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālr: 67013193

E-pasts: Evita.Urpena PIE em.gov PUNKTS lvprese PIE em.gov PUNKTS lv

Web: www.em.gov.lvwww.eu2015.lv

Seko mums Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Eiropas Komisija aicina Eiropas Sociālā fonda (ESF) ieviešanā iesaistītās personas sabiedriskā apspriešanā tiešsaistes anketas formā līdz š.g. 27. aprīlim izteikt savu viedokli par ESF sniegumu 2007. – 2013. gada plānošanas periodā.

Sabiedriskās apspriešanas mērķis ir nodrošināt atgriezenisko saiti no visu ES dalībvalstu ESF finansējuma saņēmējiem, labuma guvējiem, fonda administrācijā iesaistītajām personām, kā arī sabiedrības kopumā. Tās rezultāti tiks apkopoti ESF 2007. – 2013. gada plānošanas perioda gala (ex-post) ziņojumā papildus Eiropas Komisijas jau veiktajai analīzei un secinājumiem.

Sabiedriskā apspriešana attiecas uz 2007. – 2013. gada plānošanas periodu, kura laikā Latvijā tika noslēgti līgumi par vairāk nekā 640 miljonu eiro ESF investīcijām nodarbinātībā, izglītībā, zinātnē, sociālajā iekļaušanā un cilvēkresursu kapacitātē. Tādējādi, piemēram, radītas līdz 3 333 jaunas darba vietas, pārkvalificēti un tālākizglītoti 148 618 bezdarbnieki un darba meklētāji, kā arī atbalstīti 55 936 sociālās atstumtības riskam pakļautie iedzīvotāji.

ESF jau kopš 1957. gada ir galvenais Eiropas Savienības finanšu instruments, kas atbalsta cilvēkkapitālu – jauniešus, nodarbinātos un darba meklētājus – un veicina neaizsargātāko sociālo grupu iekļaušanu sabiedrībā un vienlīdzīgas iespējas darba tirgū. ESF programmās visā Eiropas Savienībā 2007. – 2013. gada plānošanas periodā investēti 115 miljardi eiro, no kuriem 77 miljardi eiro atvēlēti no ES budžeta, bet pārējais finansējums – no valstu publiskajiem un privātajiem ieguldījumiem.

Vairāk informācijas par ESF sabiedrisko apspriešanu šeit.

Savu viedokli tiešsaistes anketas formā iespējams iesniegt šeit.

 

Informāciju sagatavoja:
Lauma Silakaktiņa
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67083990
lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) aicina piedalīties Eiropas Padomes ģenerālsekretariāta organizētajā konkursā "Eiropas Padomes Ainavu balva", kas Latvijā tiek izsludināts ceturto reizi. Konkursa mērķis ir noteikt veiksmīgi īstenotus projektus/iniciatīvas ar reāli uztveramu ieguldījumu ainavu aizsardzībā, pārvaldībā un/vai plānošanā, kas kalpotu par piemēru ainavu kvalitātes uzlabošanai Eiropas ainavu konvencijas dalībvalstu teritorijās.

Tā kā no katras valsts konkursam drīkst pieteikt vienu kandidatūru, VARAM organizē nacionālo atlasi, kuras ietvaros starpministriju komisija izvērtēs Latvijas kandidātu iesniegtos pieteikumus. Ar konkursa pieteikumiem būs iespējams iepazīties arī VARAM tīmekļa vietnē www.varam.gov.lv.

Lai pieteiktos konkursa nacionālajai atlasei, VARAM aicina: 
- iepazīties ar konkursa nolikumu
- sagatavot un līdz šī gada 1.jūnijam (pasta zīmogs) iesniegt savu pieteikumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā Rīgā, Peldu ielā 25, LV-1494. Pieteikums ietver angļu vai franču valodā aizpildītu pieteikuma veidlapu, kā arī veidlapas V sadaļā minētos pielikumus. Pieteikums jāiesniedz elektroniski – CD vai DVD formātā.

Jāņem vērā, ka saskaņā ar konkursa nolikumu pieteiktajam projektam ir jābūt pabeigtam un publiski pieejamam vismaz trīs gadus pirms tā pieteikšanas konkursam. Tā kā Latvijas pieteikums konkursam tiks nosūtīts 2016.gada decembrī, pieteiktajam projektam ir jābūt pabeigtam līdz 2013.gada 30.novembrim.

Papildus informācija VARAM Telpiskās plānošanas departamentā, sazinoties ar vecāko eksperti Daci Grantu pa e-pastu dace.granta PIE varam.gov PUNKTS lv vai tālruni 67026553.

 

Informācijas avots:

VARAM mājaslapa

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) aicina organizācijas, kas aktīvi darbojas profesionālās izglītības un mācību jomā, līdz 19. maijam iesniegt pieteikumus konkursā  Erasmus+ profesionālās izglītības un mācību mobilitātes hartas saņemšanai. Tā sniegs iespēju pieteikties Erasmus+ mobilitātes grantiem vienkāršotā kārtībā.

Profesionālās izglītības un mācību mobilitātes hartu var saņemt organizācijas, kas iepriekš pierādījušas spēju organizēt kvalitatīvu profesionālās izglītības un mācību mobilitāti audzēkņiem un personālam, nodrošinājušas mobilitātes projektu efektīvu un drošu finanšu vadību, kā arī izveidojušas skaidru un pamatotu institūcijas internacionalizācijas stratēģiju. Hartu piešķir uz visu Erasmus+ programmas laiku – līdz 2020. gadam.

“Kā pieredzējušus kvalitatīvas audzēkņu un pasniedzēju mobilitātes organizētājus sevi ir pierādījuši profesionālās izglītības kompetences centri, kas uzkrājuši pieredzi vēl Leonardo da Vinci programmā. Šobrīd kompetences centri spēj ne tikai organizēt mobilitātes kā nosūtošās institūcijas, bet arī uzņemt ārvalstu audzēkņus un pedagogus Erasmus+ mobilitātē, pateicoties arī nozīmīgajam infrastruktūras attīstības darbam, kas paveikts pēdējos gados,” atzīst VIAA Eiropas Savienības Izglītības programmu departamenta direktore Ennata Kivriņa.

Ieinteresētajām organizācijām līdz 19. maija plkst. 13:00 tiešsaistē jāiesniedz pieteikuma veidlapa.  Plašāka informācija par Erasmus+ profesionālās izglītības un mācību mobilitātes hartu pieejama VIAA mājaslapā 

Lai skaidrotu ar hartu saistītos jautājumus, VIAA trešdien, 30. martā, plkst. 14.00 organizēs semināru, kurā informēs par pieteikumu sagatavošanu, iesniegšanu un vērtēšanas kārtību. Seminārs notiks VIAA telpās, Rīgā, Vaļņu ielā 1, 4. stāva zālē. Pieteikties semināram iespējams, līdz 23. martam aizpildot reģistrācijas veidlapu, kas pieejama šeit.

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā institūcija par Erasmus+ programmas īstenošanu Latvijā, savukārt VIAA un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra nodrošina programmas ieviešanu. Par projektu konkursiem vairāk var uzzināt Erasmus+ mājaslapā un VIAA mājaslapā.

 

Papildu informācija:

Kristīne Keiča
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67854760

Mob.: 28628088
e-pasts: kristine.keica PIE viaa.gov PUNKTS lv