Arhīva kalendārs

« October 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

No šā gada 19. - 21. oktobrim izstādes „Māja. Dzīvoklis” laikā Ekonomikas ministrija un informatīvās kampaņas „Dzīvo siltāk” sadarbības partneri informēs namu pārvaldītājus un dzīvokļu īpašniekus par pieejamo ES fondu finansējumu daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanai, kā arī kvalitatīvu ēku renovāciju. Izstādes laikā notiks arī seminārs "Daudzdzīvokļu mājokļu pārvaldīšanas, uzturēšanas un atjaunošanas tendences šodien un rīt".

Trīs dienas izstādes stendā „Dzīvo siltāk” varēs sastapt Ekonomikas ministrijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Būvniecības valsts kontroles biroja, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Valsts ieņēmuma dienesta (tikai 19. oktobrī) ekspertus. Konsultācijas sniegs arī būvniecības nevalstisko organizāciju pārstāvji no Latvijas Būvinženieru savienības, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas, Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācijas, Būvmateriālu ražotāju asociācijas un Ilgtspējīgas būvniecības padomes. Ekspertu saraksts Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē.

Ekonomikas ministrijas pārstāvji informēs par būvniecības regulējumu un ES fondu līdzfinansējuma piesaistes iespējām daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai. Patērētāju Tiesību aizsardzības centra eksperti informēs par normatīvo aktu prasībām būvizstrādājumiem. Interesenti varēs uzzināt, kā izvēlēties atbilstošus būvizstrādājumus, un saņemt konsultācijas par būvizstrādājumu atbilstību apliecinošiem dokumentiem. Kolēģi no Būvniecības valsts kontroles biroja pastāstīs par būvniecības procesa digitālo pārvaldību būvniecības informācijas sistēmā (BIS). Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informēs par ugunsdrošību mājoklī un prasībām, kuras noteiktas Ugunsdrošības noteikumos. Latvijas Nacionālā standartizācijas institūcijas „Latvijas standarts” informēs, par Latvijas, Eiropas Savienības un starptautiskajiem standartiem būvniecībā un to pieejamību. Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve š.g. 19. oktobrī informēs par reverso PVN būvniecības nozarē.

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas biedri, tai skaitā SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” pastāstīs par ES fondu līdzfinansējuma piesaisti daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pieredzi renovācijas projektu vadībā. Bet Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācijas eksperti sniegs konsultācijas par logu izvēli un montāžu. Stendā varēs uzzināt arī par materiālu izvēli, siltumapgādes sistēmas veidiem un citiem aktuāliem jautājumiem par ēku atjaunošanu.  

Izstādes laikā, piektdien 19. oktobrī plkst. 10:00, Ķīpsalas hallē Konferenču zālē nr.1. notiks seminārs "Daudzdzīvokļu mājokļu pārvaldīšanas, uzturēšanas un atjaunošanas tendences šodien un rīt". Pasākumā namu pārvaldnieki un citi interesenti varēs uzzināt par jaunumiem normatīvajos aktos mājokļu pārvaldīšanas jomā, kā arī daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu atbalsta programmu. Pasākuma laikā notiks fotokonkursa “Energoefektivitāte mums apkārt” laureātu apbalvošana. Semināru organizē Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija, Ekonomikas ministrija, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 un Latvijas Namu pārvaldnieku ģilde.

Plašāka informācija par izstādi „Māja. Dzīvoklis” pieejama Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 mājas lapā http://www.bt1.lv/mdz/

Informāciju sagatavoja:
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
prese PIE em.gov PUNKTS lv
T.: 67013193

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicina pašvaldības līdz šī gada 31. oktobrim pieteikt skolas programmai "Efektīvs enerģijas patēriņš skolās". Programmas laikā tās dalībnieki tiks aicināti mainīt paradumus un ieviest nelielus, bet regulārus pasākumus ar mērķi samazināt enerģijas patēriņu, nesamazinot komforta apstākļus telpās. Sasniegtais izmaksu ietaupījums tiks izmantots pašvaldības un skolas vajadzībām. Dalība programmā ir bezmaksas.

Programmas mērķis:

  • veicināt pārdomātu un racionālu enerģijas patēriņu VPR pašvaldībās;
  • motivēt izglītības iestādes sekot līdzi savam enerģijas patēriņam;
  • iesaistīt skolēnus enerģijas patēriņa samazināšanā savā izglītības iestādē;
  • samazināt nelietderīgas enerģijas izmaksas VPR skolās.

MērķauditorijaSkolas Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā.

Enerģijas ietaupījuma mērķis: vismaz 10% pret bāzes gadu.

Programmas ilgums: 01.01.2019. – 31.12.2019.

Programmas nolikums pieejams ŠEIT.

Pieteikšanās termiņš: līdz 31.10.2018., sūtot e-pastu janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv" target="_blank">janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv

Par "EFFECT4buildings" projektu:

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar deviņiem partneriem no Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Dānijas, Polijas un Igaunijas īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings" mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu lasiet: http://www.vidzeme.lv

Piektdien, 2. novembrī, Noliktavas ielā 3-3, Rīgā, SIA „Ekodoma” telpās notiks seminārs "Kvalitātes prasības un to pārbaude sabiedrisko ēku atjaunošanas projektos". Semināra laikā meklētas atbildes uz jautājumiem, kā ēku atjaunošanas projektos iekļaut kvalitātes prasības, piemēram, ēkas energoefektivitātes līmenis, apkures katlu vai ventilācijas iekārtu efektivitāte, kā šīs prasības pārbaudīt un kā šādas prasības iekļaut līgumos un iepirkumos. Mūsu uzmanības centrā būs energoefektivitātes pasākumi un sabiedrisko ēku atjaunošana. Seminārā laikā aplūkosim reālus projektus Latvijā un citās valstīs.

Seminārā aicināti piedalīties pašvaldību darbinieki un ēku atjaunošanas projektu vadītāji, iepirkumu speciālisti, energopārvaldnieki, valsts institūcijas. Dalībnieku skaits ir ierobežots, lūdzam pieteikties līdz 29.10.2018., rakstot: ekodoma PIE ekodoma PUNKTS lv, minot semināra nosaukumu, amatu un pašvaldību, kuru pārstāvat.

Dienaskārtība pieejama ŠEIT.

Šī gada 6. novembrī Gulbenē Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību un Vidzemes plānošanas reģionu rīko semināru “Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas iespējas Latvijā”. Semināra ietvaros RTU eksperti, siltumapgādes uzņēmumu pārstāvji, kā arī citi enerģētikas nozares pārstāvji runās par pašreizējo situāciju centralizētā siltumapgādē Latvijā, kā arī par nākotnes izaicinājumiem un iespējam, īpašu uzmanību pievēršot 4. paaudzes jeb zemas temperatūras siltumapgādes sistēmai.

Seminārs ir paredzēts plašai auditorijai – siltumapgādes uzņēmumiem, pašvaldību pārstāvjiem, apsaimniekotājiem un citiem ar siltumapgādi saistītiem pārstāvjiem. Seminārs tiek rīkots projekta “LowTEMP – Zemas temperatūras centralizētā siltumapgāde Baltijas jūras reģionam” ietvaros. Lūgums semināram reģistrēties līdz 01.11.2018., REĢISTRĀCIJAS FORMA Dalība seminārā ir bezmaksas.
 

Semināra programma pieejama ŠEIT.

Pasākuma norises laiks: 06.11.2018 no plkst. 10:30 līdz 15:00
Pasākuma norises vieta: Vecgulbenes Muiža, Brīvības iela 18, Gulbene

Projekts „LowTEMP” tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.- 2020. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Eiropas teritoriālās sadarbības Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas instrumenta atbalstu. Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienībai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.


Ekonomikas ministrija aicina komersantus, tos pārstāvošās organizācijas un pašvaldības noslēgt brīvprātīgas vienošanās par energoefektivitātes uzlabošanu. Vienošanās mērķis ir veidot ilgtermiņa sadarbību starp ministriju, uzņēmējiem un pašvaldībām, lai veicinātu energoefektivitāti un pieredzes apmaiņu. Vienošanās paredz energoefektivitātes uzlabošanos atsevišķos uzņēmumos, komersantus pārstāvošas organizācijas uzņēmumos vai pašvaldībās, kā rezultātā tiek ietaupīts noteikts enerģijas daudzums.

Brīvprātīgas vienošanās par energoefektivitāti ar valsti šobrīd jau noslēguši divi uzņēmumi – SIA “Salaspils siltums” un SIA “Jūrmalas siltums”. Pēc vienošanās noslēgšanas uzņēmumi piedalās Latvijā apstiprinātās enerģētikas politikas veidošanā un sniedz izmērāmu ieguldījumu valsts energoefektivitātes mērķu sasniegšanā.

“Efektīva enerģijas izmantošana palielina gan uzņēmumu, gan valsts konkurētspēju – tā ir iespēja samazināt energoresursu izmaksas un veidot noturību pret to cenu celšanās riskiem. Esam gandarīti par SIA “Salaspils siltums” un SIA “Jūrmalas siltums” izrādīto apņemšanos, kļūstot par pirmajiem vēstnešiem jaunajai iniciatīvai un paraugu ikvienam uzņēmumam un pašvaldībai, kas vēlēsies pievienosies iniciatīvai,” uzsver Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks.

Vienošanos slēdz uz laiku ne īsāku par pieciem gadiem un tās pamatnosacījums ir darbības plāns, kura mērķis ir sasniegt enerģijas ietaupījumu vismaz 10% apmērā. Vienošanās saturs tiek veidots individuāli, sarunu gaitā ar katru pretendentu atsevišķi.

Lai sāktu sarunas un sagatavotu brīvprātīgo vienošanos, aicinām aizpildīt un nosūtīt Ekonomikas ministrijai intereses apliecinājumu uz ministrijas oficiālo e-pasta adresi pasts PIE em.gov PUNKTS lv.

Vienošanās noslēgšanas iespēju paredz Ministru kabineta 2016. gada 11. oktobra noteikumi Nr.669 “Kārtība, kādā noslēdz un pārrauga brīvprātīgu vienošanos par energoefektivitātes uzlabošanu”.

 

Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
prese PIE em.gov PUNKTS lv
T.: 67013193