Arhīva kalendārs

« October 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

#AtklājVidzemiDroši brīvdienās aicina doties baudīt dabas jaukumus rudenī un izzināt kādu vēl neredzētu vietu Kocēnu novadā. Tur var kāpt uz velosipēda un izbraukt 3 dažāda garuma velomaršrutus.

 

 

 

Foto: U. Brālēns.

43 km garais Valmieras - Sietiņieža – Vaidavas loks vedīs pie lielākā baltā smilšakmens atseguma Baltijā – Sietiņieža. Braucot tālāk, ceļš aizvīsies caur mežu, gar Vaidavas ezera krastu un Zviedru priedi, līdz pat Rubenes baznīcai. Rubenes baznīcai ir sena vēsture. 13. gadsimtā Latviešu Indriķis jeb Indriķis no Rubenes (Indriķa Livonijas hronikas autors) bija Imeras latviešu katoļu draudzes priesteris, kurš uzcēla baznīcu tagadējā Rubenē. Maršrutā varēsiet apskatīt arī tādas vēstures liecības kā Mujānu viduslaiku pilsdrupas un Balto torni.

Sietiņiezis. Foto: visit.koceni.lv.

Vaidavas ezers. Foto: U. Brālēns. 

Rubenes baznīca. Foto: visit.koceni.lv.

Mujānu viduslaiku pilsdrupas un Baltais tornis. Foto: visit.koceni.lv.

Velomaršruta Valmiera - Augstroze – Zilaiskalns loks (~ 83 km garš) aizvedīs caur Kocēniem, Mujāniem un Rubeni, līdz Augstrozes ezeram, tad atpakaļceļā - uz Dikļiem un Zilokalnu. Brauciena laikā apskatīsiet Kokmuižas pili ar saimniecības ēkām, kas meistarīgi pielāgotas izmantošanai mūsdienās, un skaisti sakopto muižas parku. Ierodoties Dikļos, iesakām doties uz Pirmo latviešu Dziesmusvētku norises vietu - Neikenkalniņu. Tam blakus uzbūvēta Dabas koncertzāle. Savukārt spēkus jādodas atjaunot uz teikām un nostāstiem apvīto Zilokalnu. Tā jau kopš sendienām bijusi īpaši svēta vieta. Zilākalna pakājē ieraudzīsiet veco ūdenstorni, kur varēsiet apmeklēt Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centru. Dodieties raudzīt!

Kokmuižas pils. Foto: visit.valmiera.lv.

Neikenkalna dabas koncertzāle. Foto: U. Brālēns.

Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrs. Foto: visit.valmiera.lv.

Bet varbūt jūsu brīvdienu izvēle būs pārgājienu un velobraucēju maršruta "Zaļais Dzelzceļš" posms, kas ved cauri Kocēnu novadam?

Foto: U. Brālēns. 

Par skaistu rudens piedzīvojumu izvērtīsies pastaiga Mežtakas posmā no Valmieras līdz Sietiņiezim vai nedaudz tālāk. Dodoties tālāk, paviesojieties krēslinieku sētā un keramikas darbnīcā Lejasbregži.

Lejasbregži. Foto: visit.koceni.lv.

Kocēnu novadu var iepazīt arī slēpņojot. Kā to darīt, un 16 Kocēnu novada slēpņu vietas uzzināsiet šeit. 

Lai skaistas rudens brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   

Rudens ekskursijā jābrauc uz Jaunpiebalgu un Ranku! #AtklājVidzemiDroši aicina doties baudīt rudeni, priecāties par skaistajām vietām un skatiem.

Ceļš uz burvīgo Jaunpiebalgu būs īsts rudens ainavu baudījums. Gleznainā un līkumotā Vecpiebalgas – Jaunpiebalgas ceļa malā iesakām apmeklēt Jāņaskolu - komponista Emīla Dārziņa muzeju. Tur pārņem īpašas sajūtas. Muzejā var nedaudz atpūsties un pirms tālākā ceļa noklausīties nemirstīgo skaņdarbu - “Melanholisko valsi”. 

     

Jāņaskola. Foto: piebalgasmuzeji.lv.

Sajust, ieraudzīt un izsmaržot Jaunpiebalgas apkārtni iespējams, dodoties 17 km garajā velo maršrutā Jaunpiebalga - Viņķu kalns. Ja jums pašiem nav līdzi savs velosipēds, to var iznomāt velo nomā “Zauska”, kas atrodas pašā Jaunpiebalgas centrā.

Maršruts ved gar Garo krogu. Tā ir lielākā šāda tipa ēka Latvijā, un tās garums ir 110,94 metri. Tālāk ceļš vijas gar 2013. gadā atjaunoto Jaunpiebalgas Svēta Toma evaņģēliski luterisko baznīcu. Maršruts šķērso arī Zaļā dzelzceļa maršrutu Ieriķi – Gulbene. Ja vēlaties, varat arī pa to pabraukt kādu gabaliņu.

Jaunpiebalgas Svētā Toma evanģēliski luteriskā baznīca. Foto: A. Liepa.

Pa ceļam iesakām iegriezties arī Kupolmājās un baltā māla darbnīcā. Tur iespējams dzirdēt stāstus par to, kā daba iedvesmo radīt skaistus māla izstrādājumus, tos apskatīt un arī iegādāties.

     

Kupolmājas baltā māla darbnīca. Foto: visit.jaunpiebalga.lv

Pēc garā brauciena patīkama būs kāju izkustināšana, uzkāpjot Viņku kalna skatu tornī. Viņķu kalns ir augstākā un gleznainākā vieta Jaunpiebalgā.

Viņķu kalna skatu tornis. Foto: jaunpiebalga.lv.

Mākslas baudītājiem iesakām Jaunpiebalgas centrā apmeklēt izstāžu zāli “Velves” (kultūras nama ēkā), kas iekārtota muižas klēts pagrabā. Tur aplūkojami Piebalgas mājamatnieku un profesionālu mākslinieku darbi. Zosēnos apskatāma Piebalgas mākslas darbu krātuve ar Jāņa Vantera, Jāņa Jaunsudrabiņa, Jāņa Titāna un citu mākslinieku darbiem.

     

No kreisās: izstāžu zāle “Velves”, Piebalgas mākslas darbu krātuve. Foto: visit.jaunpiebalga.lv.

Savukārt Čikāgā dzimusī māksliniece Inese Īris Liepiņa, iedvesmojoties no dabas krāsu daudzveidības, rada oriģinālus adījumus un tamborējumus. Viņas Adīšanas darbnīcā iespējam apskatīt, iegādāties vai pasūtīt savu oriģinālo adījumu tuvojošās ziemas gaidās.

Kad Jaunpiebalga izzināta, tālāk iesakām doties uz Rankas pusi.

Pa ceļam varat iegriezties un apskatīt interesantu objektu - Strūves meridiāna loka punktu "Ramkau". 2005. gadā Strūves loks tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kā unikāla, sava laika garākā un precīzākā ģeodēzisko uzmērījumu sistēma, un izcila sava laika zinātnes vēstures un tehnikas attīstības liecība.

Tikai līdz 1. novembrim ir iespējams apskatīt Rankas muižu ar tās ēkām, bagātīgi rotāto Jaunās pils Lurdas Dievmātes un Sv. Bernadetes Romas katoļu kapelu, plašo parku, veselības taku, kā arī antīkos automobiļus.

Rankas muiža. Foto: visitgulbene.lv

 *Neaizmirstiet, ka viesošanos tūrisma objektos vēlams iepriekš pieteikt!

Lai skaistas rudens brīvdienas!
Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   

Latvijas augstākās vietas, vai kā latvieši saka - kalni, atrodas Vidzemē. Daļa to virsotņu padarīta vēl augstāka ar iespaidīgiem skatu torņiem, no kuriem paveras lieliskas ainavas. Šajā nedēļas nogalē #AtklājVidzemiDroši aicina paskatīties uz Vidzemi no augšas – aizbraukt uz kādu kalnu, uzkāpt skatu tornī, nokļūt kādā citā skaistā vietā, lai ieraudzītu apkārtnes rudenīgo krāšņumu, saskatītu debesīs lidojam gājputnu kāsi.

Ja dosieties uz Latvijas pierobežu, Alūksnes pusi, tad, veroties no Kornetu skatu torņa Dzērves kalnā, skatiens aizslīdēs līdz pat Igaunijai un būs iespējams ieraudzīt pat Munameģi. Aizraujošu kāpienu piedzīvosiet, iekarojot Dēliņkalna skatu torņa virsotni. Baudīt iedvesmojošas ainavas varēsiet arī no Alūksnes skatu torņaTas ir viens no augstākajiem torņiem Latvijā. Iesakām aizbraukt arī uz Opekalna baznīcu, kas ir visaugstāk virs jūras līmeņa esošā baznīca Latvijā – 235 m. Tās tornis ir atvērts interesentiem, iepriekš saskaņojot apmeklējuma laiku.

Kornetu skatu tornis Dzērves kalnā. Foto: visitaluksne.lv.

Opekalna baznīca. Foto: visitaluksne.lv.  

Uzkāpt augstos torņos, vai tas būtu baznīcas, pils, vai kādreizējais ugunsdzēsēju depo tornis, lai pavērotu brīnišķīgu pilsētas panorāmu un apkārtnes skatus, varēsiet, dodoties uz Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcuLubānas baznīcas torņa skatu laukumu, Cēsu Pils torniRaunas pilsdrupu skatu torni un Beverīnas novada Trikātā esošo Saieta nama "Depo". Romantisku rudens ainavu atklāsiet, pa vītņu kāpnēm uzkāpjot, Jumurdas muižas ūdenstorņa otrajā stāvā.

     

       

No kreisā augšējā stūra: Cēsis (foto: cesupils.lv), Raunas pilsdrupas (foto: U. Brālēns), saieta nams “Depo” (foto: turisms.beverina.lv), Jumurdas muižas ūdenstornis (foto: hoteljumurda.lv). 

Skatu tornis var būt lielisks galamērķis jūsu brīvdienu pastaigai dabā. Dabas skaistumu no augšas varēsiet baudīt arī Burtnieku novada Vīsraga un Silzemnieku dabas vērošanas torņos Burtnieku ezera krastā. Aicināt aicina arī Kārtenes skatu tornis Gulbenes novadā un Viņķu kalna tornis Jaunpiebalgā. Novērtēt burvīgo Kalsnavas arborētuma krāšņumu varēsiet no tur esošā skatu torņa. Lai izbaudītu gleznainas ainavas un “iemīlētu Krustkalna rezervātu uz mūžu” jādodas uz skatu torni Ļaudonas – Mārcienas ceļa malā. Latvijas dabas dārgumus atklāsiet dabas vērošanas torņos Sedas purvā Strenču novadā, Cirgaļu tornī Zvārtavas pagastā, Valkas novadā, un Brežģa kalna skatu tornī Taurenes pagastā, Vecpiebalgas novadā.

Silzemnieku dabas vērošanas tornis. Foto: burtniekunovads.lv.

Krustkalnu rezervāta skatu tornis. Foto: daba.gov.lv.

Sedas purva skatu tornis. Foto: Facebook/laidavas.

Pakāpties kalnā, lai ieraudzītu rudens izteiksmīgās krāsas, aicinām Latvijas augstākajā virsotnē Gaiziņkalnā. Savukārt vieta, kur smelties spēku būs Zilaiskalns Kocēnu novadā. Ja dosieties uz Amatas novada Elkas kalnu, nonāksiet vietā, kur sākas Latvijas garākā upe – Gauja. 

Zilaiskalns. Foto: visi.koceni.lv

Elkas kalns. Foto: amata.lv.

Vai zināt, kas ir “drumlins”? Tas ir augsts vaļņveida paugurs ar izteiktām nogāzēm. To Latvijā visā tā krāšņumā varēsiet ieraudzīt, braucot uz Naukšēnu novadu. Šeit slejas lielākais Latvijas drumlins – Ķoņu kalns

 

Vidzeme var lepoties arī ar unikālas 19. gadsimta ģeodēzisko mērījumu sistēmas zemes izmēru un formas noteikšanai – Strūves loka - uzmērījuma punktiem. Strūves loks šķērso 10 valstis, tostarp Latviju, kur reiz tika uzmērīti 16 punkti. Viens no loka punktiem atrodas Nesaules kalnā. Ja vēlaties iepazīt vēl citas Strūves loka vietas, iesakām doties uz Sestu kalnu, kā arī ielūkoties Strūves ceļvedī. 

Lai izdodas priecāties par Vidzemes skaistumu no “putnu lidojuma”!

 

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   

Šobrīd brīvdienu izklaides labāk meklēt dabā un svaigā gaisā. #AtklājVidzemiDroši aicina doties uz Apes novadu, kur vērojamas lieliskas rudens ainavas un ir vietas, kas saglabājušas senatnes elpu.

Cik garās distances pārgājienu maršruta Mežtaka posmus šogad jau esat izstaigājuši Vidzemē? Varbūt pienācis laiks kājām aiziet līdz Gaujienas pusei. Pa ceļam no Zaķiem uz Gaujienu apskatiet Latvijas Mākslinieku savienībai piederošo skaisto Zvārtavas pili, kura ir viens no spilgtākajiem neogotikas stila arhitektūras pieminekļiem Latvijā, un tās parku. Pilī saglabājies arī vēsturiskais interjers, kā arī aplūkojama ekspozīcija, kuru veido latviešu mākslinieku darbi.

Zvārtavas pils. Foto: apesnovads.lv. 

Zvārtavas pils interjers. Foto: zvartavaspils.lv.

Vēl daži kilometri ceļā, un burvīgā Gaujiena ir klāt. Te, uzkāpjot Baznīckalnā, paveras viens no skaistākajiem skatiem uz Gauju. Tā, protams, ceļotājiem ir iecienīta apskates un fotografēšanās vieta.

Gauja no Baznīckalna. Foto: I. Liepa. 

Gaujienā iesakām apskatīt arī Gaujienas muižas ansambli ar iespaidīgām 18. gadsimta ēkām un parku, kā arī izcilā komponista Jāzepa Vītola memoriālo muzeju “Anniņas”. „Gaujiena – mana paradīze” – tā savulaik par savu vasaras mājvietu teicis komponists pats.   

Ja īsajām rudens dienām pārgājienu maršruta “Mežtaka” posmi šķiet par gariem, tad varbūt, braucot ar auto, piestāsiet pie kādas īsākas dabas takas Apes novadā, lai tālāk dotos pastaigā.

Netālu no A2 autoceļa, pie Virešu tilta, ir apskatāmas 2 dabas takas. Gaujas labajā krastā, apmēram 1 km augšpus Virešu tilta, atrodas Randatu taka, kas ved gar augstākajām dolomīta klintīm Latvijā. 

Randatu taka. Foto: apesnovads.lv.   

Savukārt Gaujas kreisajā krastā varēsiet izstaigāt 600 m garo Tilderu taku. Tā pa stāvu upes krastu aizved uz senām dolomīta lauztuvēm. 

Tilderu taka. Foto: apesnovads.lv.

Pavisam netālu, Vidagā, pie 1834. gadā būvētā arkveida akmens tilta, sākas 1,2 km gara taka gar straujo Vizlas upīti. Ejot pa šo taku, varēsiet nonākt līdz Vizlas ietekai Gaujā. Pa ceļam būs apskatāmi dolomīta atsegumi, nelieli krāčaini ūdenskritumi un arī varenais Žākļu dižakmens.

Vizlas tilts. Foto: apesnovads.lv.

     

Vizlas dabas taka. Foto: apesnovads.lv.

Ainavisks ceļš aizved (pa vienu no garākajām lapegļu alejām Latvijā) uz Trapeni, dzejnieka Ojāra Vācieša dzimto vietu. Novadpētniecības muzejā ierīkota dzejniekam veltīta ekspozīcija. Ja plānojat tur viesoties, apmeklējums iepriekš jāpiesaka (Apes novada muzeji).

Iesakām aizbraukt arī līdz Apei un Vaidavas upes krastā apskatīt krāšņās Raganu klintisSmilšakmens atsegumu nosaukums cēlies no teikām, kas vēsta par raganu mājokļiem un darbošanos šajā apkārtnē.

Raganu klintis. Foto: apesnovads.lv.

Lai krāšņas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Brīvdienas ir klāt! Kur doties šajā nedēļā? Aicinām ciemos uz Amatas novadu, kas ir bagāts ar brīnišķīgām ainavām un labi zināmām dabas takām. Tomēr šoreiz aicinām uz vietām, kuras, iespējams, vēl neesat iepazinuši. Īsajām rudens dienām piemērotas būs ne tik garās, toties izzinošās pastaigu takas.

 

Netālu no autoceļa A2 pie Melturiem, izstaigājot Partizānu taku, gūsiet ieskatu par nacionālo partizānu kara gaitām Vidzemē. Taka ir saistoša visām paaudzēm – gan vēstures interesentiem, gan bērniem/skolēniem/jauniešiem, kā arī jaunajām ģimenēm ar maziem bērniem, kas meklē aktivitātes brīvā dabā. Takā izvietoti informatīvie stendi ar kartēm un vēsturiskām fotogrāfijām. Ar iepriekšēju pieteikšanos iespējams iekļūt iekšā un apskatīt arī iekārtotu mežabrāļu bunkuru ar izmantoto ieroču, munīcijas un citu priekšmetu ekspozīciju. Pēc ekskursijas viesi var pavadīt laiku virszemes lapenē pie ugunskura.

  

Partizānu taka un mežabrāļu bunkurs. Foto: Amatas novads

Turpat netālu, Spārē, apskatāms Spāres muižas komplekss un Rakstnieku parks. Rakstnieku parka ideja radusies 1930. gadā, kad ievērojami Latvijas literārie darbinieki ar Aleksandru Čaku priekšgalā iestādīja pirmos 13 kokus, no kuriem 9 joprojām zaļo. Jaunu koku stādīšana atsākta 2014. gadā, un ik gadu stādījumi tiek papildināti.

Spāres muiža. Foto: Amatas novads

20 minūšu brauciena attālumā no Spāres atrodas Nītaure. Nītaure atrodas sešu ceļu krustcelēs – no Nītaures ceļi ved uz Līgatni, uz Mālpili, uz Zaubi, uz Skujeni, uz Ģikšiem un Ieriķiem. Ikvienu Nītaures viesi pārsteidz arhitektūras pērle – Nītaures Pareizticīgo baznīca, kuras arhitekts ir Jānis Fridrihs Baumanis, kurš projektējis arī Latvijas Republikas Saeimas ēku, Rīgas cirka ēku un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas ēku.

Nītaurē ir iespējams gida pavadībā izstaigāt arī Latvijas vēstures taku (iepriekš piesakoties), kas 3 stundu garumā izvedīs jūs laikā cauri senlatviešu pilskalna stāstam, “mūku virtuvei” vācu ordeņa pilsdrupās, mēru postam Vidzemē, Nītaures pilij un teiksmainajam muižas parkam, pareizticīgo draudzes dievnamam un Otrā pasaules kara Mores kaujām.

Nītaures Pareizticīgo baznīca. Foto: Amatas novads

Ja esat aizbraukuši līdz Nītaurei, tad noteikti jāpaviesojas arī Zaubē – Zaubes kultūrvēsturiskā taka  ved gar Augšezeru, Lejas ezeru, viduslaiku pils mūriem un Zaubes dižozolu. Varēsiet apskatīt arī Zaubes baznīcu ar savdabīgo akmens mūra torni.

Zaubes kultūrvēsturiskā taka. Foto: Amatas novads

Bet varbūt vēlaties pavisam citādu piedzīvojumu dabā kopā ar suņiem? Tad jādodas aptuveni 2 stundu garā pārgājienā ar haskijiem, gūstot neaizmirstamas emocijas un prieku gleznainajā Cecīļu dabas takā. Tā nav parasta pastaiga, jo būsiet sasaistē ar profesionāliem sportistiem haskijiem. Šis pārgājiens ir piemērots arī ģimenēm ar bērniem.

 

Foto: araisi.com

30. oktobrī netālā Ieriķu dzirnavu taka, savukārt, aicina uz pirmo šī gada Gaismas parku. Ieteikums ģimenēm ar bērniem, kas atzīmē Halovīnu, – šis varētu būt ideāls galamērķis kolosālām bildēm ar vajadzīgo noskaņu!

Ja tomēr esat garāku pārgājienu cienītājs, tad dodieties pastaigā gar Gaujas un Amatas krastiem pa Mežtakas 6. posmu no Līgatnes līdz Cēsīm, kas ved arī pa Amatas ģeoloģisko taku.

Ainavisks ir arī Amatas dabas takas gājiens – taka gan ir mazliet izaicinoša reljefa dēļ, toties dāvās skaistus skatus uz iežu atsegumiem.

Foto: Vidzemes plānošanas reģions


 

Informāciju sagatavojusi: 
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv