Arhīva kalendārs

« September 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Brīvdienās dodieties noskaņu un krāsu medībās Vidzemē! #AtklājVidzemiDroši iesaka septembra pirmajā nedēļas nogalē viesoties Madonas pusē, lai to izbaudītu zelta rudens ieskaņā.

Varbūt brauciet pretī rudenim, minot divriteņa pedāļus? 20 km garais velo maršruts Iepazīsti Madonu! ļaus izjust gleznaino Madonas reljefu un labāk iepazīt skaisto un sakopto Vidzemes mazpilsētu.

Smeceres sils. Foto:visitmadona.lv.

Maršruts izved arī ārpus pilsētas robežām. Pa ceļam varēsiet apskatīt Madonas apkārtnes ezerus, iegriezties sporta un aktīvās atpūtas vietā Smeceres sils (šeit var arī iznomāt velosipēdus). Vēl iespēja izjust ātrumu Madonas kartinga trasē vai atklāt Vidzemes podniecības skaistumu, viesojoties Jāņa Seiksta keramikas darbnīcā. 

Madonas kartinga trase. Foto: visitmadona.lv. 

Jāņa Seiksta keramikas darbnīca. Foto: visitmadona.lv.

Ja nedosities piedzīvojumā uz velosipēda, tad interesants būs maršruts Citādā Madona, kurā iekļautas ražotnes, kas nesen vērušas durvis apmeklētājiem. Ceptuvē Madonas maiznieks varēsiet ieskatīties un piedalīties maizes tapšanas procesā. Viesojoties pie Meistara Sarkaņos, būs iespēja redzēt vietu, kur top dabas veltes veselībai un uzturam. Vēl var apskatīt Zalgauskas muižu un citas vēl neizzinātas vietas.

Madonas maiznieks. Foto: visitmadona.lv.

Meistars Sarkaņos. Foto: meistarssarkaņos.lv.

Zalgauskas muiža. Foto:visitmadona.lv

Madonai pavisam tuvu ir Gaiziņkalns. Kad pēdējo reizi tur bijāt? Varbūt nekad neesat bijuši! Tad laiks to mainīt – dodieties ceļā!

Pa ceļam no Madonas uz Gaiziņkalnu atrodas viens no Latvijā labi zināmajiem dziednieciskajiem avotiem – Bolēnu acu avots, kas ir arī sena kulta vieta. Noteikti apskatiet!

Bolēnu acu avots. Foto:I. Kucina.

Savukārt Latvijas augstāko virsotni - Gaiziņkalnu varat iepazīt, dodoties 2 km garā dabas takā vieni paši vai kopā ar vietējo gidu.

Gaiziņkalns. Foto: visitmadona.lv.

Skaistas brīvdienas un jauku atpūtu!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Rudens brīvdienas noteikti jādodas pavadīt tuvāk dabai. Šonedēļ aicinām baudīt dabas jaukumus gleznainās Salacas krastos un apskatīt burvīgo Ziemeļvidzemes mazpilsētu Mazsalacu. #AtklājVidzemiDroši!

Sajust rudens pieskārienu varēsiet, mērojot 12 km garo Dauģēnu dabas taku. Tas būs visīstākais Salacas ielejas dabas parka baudījums. Ceļojumu var sākt no Ramatas puses ar gājienu pa neskartāku dabu un noslēgt ar krāšņu galapunktu - Skaņākalna parku. Var doties arī pretējā virzienā.

Dauģēnu dabas taka. Foto: mazsalaca.lv. 

Ja šāds pārgājiens ceļotājiem ir par garu, tad Skaņākalna dabas taka gan ir noteikti jāizstaigā. Tur jāaplūko Bezdelīgu un Neļķu klintis, jāuzzin, kas ir Skābumbaļla un Velna kancele, kā arī jāpārbauda atbalss pie Skaņākalna klints, uzdodot jautājumu: “Ādam, kas ir tava sieva?“

Neļķu klintis. Foto: mazsalaca.lv.

Skaņaiskalns. Foto: mazsalaca.lv. 

Vai zinājāt, ka latviešu spēlfilmā “Mans draugs - nenopietns cilvēks” redzamās koka skulptūras, kuras pagrabiņā grieza leģendārā aktiera Ēvalda Valtera atveidotais varonis (vecais Čakāns), ir aplūkojamas Mazsalacas novada muzejā? To autors ir koktēlnieks Valters Hirte. Jāiet raudzīt velnus un citas figūriņas, kuras pats meistars dēvēja par “kloņģīšiem”!

V. Hirtes koka skulptūru kolekcija. Foto:mazsalaca.lv.

Pēc pastaigas varēsiet gardi paēst pusdienas Mazsalacas centra kafejnīcā Miks. Varat arī izmantot iespēju pasūtīt savu īpašo maltīti, sazinoties ar Ēdiendari. Bet varbūt jūs izvēlēsieties baudīt nelielas uzkodas mājīgajā Tējas un kafijas istabā?

       

No kreisā augšējā stūra: kafejnīca "Miks", "Ēdiendaris", "Tējas un kafijas istaba". Foto: mazsalaca.lv.

Ja vēlaties Salacas upes skaistumu atklāt vēl labāk, tad jādodas laivu braucienā. Septembris ir lielisks laiks laivošanai – ir pietiekams ūdens līmenis, ūdens ir siltāks kā pavasarī, un upes krastos augošo koku lapas jau krāsojas rudenīgos toņos. Šeit ideja iedvesmai laivošanai Salacā.

Lai skaistiem piedzīvojumiem bagātas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Brīvdienās jābrauc aplūkot gleznainās Vidzemes ainavas. Meklējot krāšņus dabas skatus, aicinām doties #AtklājVidzemiDroši vienas dienas izbraucienā uz Priekuļu novadu! Varbūt jūs nemaz nezināt, cik tas ir bagāts ar dažādiem dabas brīnumiem?

Ceļotājus vilina majestātiskās Ērgļu klintis, kā arī noslēpumainā Lielā Ellīte, bet Gaujas krastu mežos noslēpušās Līču- Laņģu klintis - atliek vien izvēlēties, kurp doties un ko apskatīt!

Ērgļu klintis. Foto: visit.priekuli.lv.

Lielā Ellīte. Foto: visit.priekuli.lv.

Līču-Laņģu klintis. Foto: visit.priekuli.lv. 

Priekuļu novada skaistās vietas varat arī iepazīt, spēlējot piedzīvojumu spēli  Priekuļu aicinājums vai izzinot  Citādu Veselavu interaktīvā orientēšanās spēlē. 

Veselavas muiža. Foto: visit.priekuli.lv.

Septembris ir Dzejas dienu mēnesis, un tāpēc iesakām apmeklēt  dzejnieka Eduarda Veidenbauma memoriālo muzeju  Kalāči. Katrs no mums taču skolas laikā ir mācījies no galvas kādu Veidenbauma dzejoli. Kādam palikušas atmiņā rindas - "Mosties, mosties reiz, svabadais gars, /Celies un salauzi kalpības spaidus ..", bet  kādam citam -  "Jo vēders - dievs visaugstākais, /Un katris pats sev tuvākais,/ Tiklīdz kā izsalcis." 

 

Eduarda Veidenbauma memoriālais muzejs "Kalāči". Foto: visit.priekuli.lv.

Kad pienācis laiks pusdienot, dodieties uz kādu no Priekuļu novada ēdināšanas uzņēmumiem. Taču, ja vēlaties kaut ko īpašu, tad visgardākie būs pašu rokām gatavotie pīrāgi Maizes mājā "Krūmiņi", foreļu audzētavā Sillakas noķertā zivs un Sieru meistares Jeļenas saimniecībā sietais siers. Neaizmirstiet, ka viesošanos lauku saimniecībās ir iepriekš jāpiesaka!  

 

No kreisā augšējā stūra: maizes māja “Krūmiņi”, foreļu audzētava "Sillakas", "Siera meistares Jeļenas saimniecība". Foto: visit.priekuli.lv.

Lai jaukas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

#AtklājVidzemiDroši aicina baudīt zelta rudens dienas Lubānas pusē pie Latvijas lielākā ezera - Lubāna.

Tā ir viena no nozīmīgākajām putnu atpūtas un ligzdošanas vietām Latvijā, tālab arī iecienīta putnu vērotāju vidū. Lai atklātu ezera un tā apkārtnes ainavu pievilcību un iepazītu dabas vērtības, ir vērts kāpt uz velosipēda un doties īsākā vai garākā velo braucienā.

Putnu vērošanas tornis. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Vidējas grūtības velo ekspedīcija būs, ja mērosiet 31 km garo Lubāna - Lettes - Lubāna maršrutu. Tas vedīs caur Līčagala mežu, pāri Jaunpededzes kanālam, uz saimniecību Lettes, kur iespējams uzspēlēt diskgolfu. Pa ceļam varēsiet iegriezties akmeņu parkā Vaidavas, kur aplūkojama viena no lielākajām akmeņu kolekcijām Latvijā. Te vienuviet atrodas vairāk nekā 4000 akmeņu. Saimnieks lepojas arī ar savu senlietu un krūzīšu kolekciju. Tepat līdzās aplūkojiet dzejnieces Broņislavas Martuževas dzejas klētiun varbūt iedvesmu gūsiet arī jūs! Ja vēlaties izzināt vīna darīšanas noslēpumus, piestājiet Lubānas vīnotavā. Tur no Latvijas augļiem un ogām top baltie un dzirkstošie vīni, kā arī destilāti, kurus iespējams iegādāties garšošanai mājās vai smalkam ciemakukulim.

Diskgolfs "Lettēs". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Akmeņu parka "Vaidavas" saimnieks Vilnis Strautiņš. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Dzejas klēts ekspozīcija. Foto: no Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra arhīva. 

Lubānas vīnotava. Foto: Aleksandrs Lebeds.

No Lubānas pilsētas uz otru pusi ved velo maršruts Pa Aiviekstes lokiem. Dodoties 41 km garajā ceļā, brauksiet gar Aiviekstes upi, cauri skaistām ozolu alejām. Pa ceļam varēsiet apmeklēt putnu dārzu Rozas, viesoties zemnieku saimniecībā Zvaigznītes, kā arī apskatīt operdziedātāja Jāņa Zābera muzeju Vecais ceplis.

Putnu dārzs "Rozas". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Zemnieku saimniecībā "Zvaigznītes" sietais siers. Foto: Aleksandrs Lebeds.

"Vecais ceplis". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Ja, ejot kājām, vēlaties priecāties par Aiviekstes upes krastu ainavām, kā arī izmēģināt spēkus vēsturiskās izklaidēs - šaut ar loku vai mest šķēpu, tad varat mērot dabas taku Aiviekstes ozoli

         

Dabas taka "Aiviekstes ozoli". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Bet stiprākie velobraucēji Lubāna ezera apkārtni vislabāk varēs iepazīt, dodoties 45 vai 77 km garā velobraucienā Apkārt Lubāna ezeram.

Lubāna ezers. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Ja vēl ir spēks, un esat arī ieplānojuši apskatīt Lubānas pilsētu, noteikti apmeklējiet Lubānas evanģēliski luterisko baznīcu, kā arī paviesojieties Lubānas amatnieku centrā un pagrabiņā. Tur iespējams aplūkot dažādos amatnieku darinājumus, redzēt, kā tie top, un arī iegādāties. Kad pienācis laiks maltītei, dodieties uz kādu no Lubānas ēdināšanas uzņēmumiem.

Lubānas evanģēliski luteriskā baznīca. Foto: no Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra arhīva. 

               

Lubānas amatnieku centrs. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Lai jaukas brīvdienas Lubānas pusē!

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv