Arhīva kalendārs

« August 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Aicinām iepazīt Vidzemes novadus, dodoties brīnišķīgā piedzīvojumā kopā ar bērniem. Tūrisma ceļa “Via Hanseatica” tūrisma uzņēmēji ir parūpējušies par jaukām un daudzveidīgām izklaides iespējām, lai būtu interesanti gan maziem, gan lieliem ceļotājiem. Apceļojiet Vidzemi, izmantojot #AtklājVidzemiDroši ieteikumus!

Tālu projām nedodoties, varēsiet pavadīt jaukas brīvdienas ģimenes lokā, turklāt, daudz uzturoties svaigā gaisā. Viesojoties Amatas novadā pie Sesīļu ponijiem bērniem būs iespēja gan apskatīt mazos zirdziņus, gan arī doties izjādēs ponija mugurā. Braucot kādu ceļa gabaliņu tālāk, turpat Amatas novadā, kamieļu parkā Rakši jums būs izdevība iepazīt un pabarot eksotiskus dzīvniekus: kamieļus, alpakas un lamas, apskatīt ēzelīšus, kā arī tuvumā vērot smalku šķirņu kazas, aitas un trušus. Savukārt, Kocēnu novada šķirnes trušu saimniecības Mežiņi saimnieki laipni izrādīs ciemiņiem savu trušu saimi un mīlīgākos dzīvniekus būs iespējams arī paglaudīt. Ja laika apstākļi nelutina, tad ir iespēja viesoties Valmieras peldbaseinā, lai priecātos par dažādiem ūdenspriekiem! 

 

No kreisās: Sesīļu poniji (foto: U. Brālēns), Rakši (foto: turisms.cesis.lv). 

Apmeklējot Raunu, vienu no skaistākajām vietām Vidzemē, pārbaudiet spēkus vēsturiskajā pils parkā izveidotajā Tūrisma takā un atklājiet dažādus fizikas brīnumus Interaktīvajā izziņas takā.

Interaktīvā izziņas taka. Foto: visit.rauna.lv. 

Lai vēl labāk iepazītu fizikas likumsakarības un turpinātu atklāt brīnumus, ciemojieties Cēsīs un tur ieplānojiet izklaides un izziņas centra ZINOO apmeklējumu. Turpat pilsētā apmeklējiet Livonijas ordeņa pili un iemēģiniet roku viduslaiku spēļu spēlēšanā Cēsu Viduslaiku pils aktivitāšu laukumā.

Viduslaiku pils aktivitāšu laukums. Foto: cesupils.lv

Bet kad ir nepieciešams uzkrāt spēkus, kopā ar bērniem baudiet gardas pusdienas Ungurmuižā vai Mazajā Ansī. Tur, gaidot maltīti, mazajiem ceļotājiem būs viņiem interesējošas izklaides, bet vecāki varēs kaut uz brīdi atvilkt elpu. Ja plānojat nakšņot, iesakām jauku atpūtas vietu - kempingu Apaļkalns Raiskuma ezera krastā.

  

No kreisās: Ungurmuižas restorāns (foto: ungurmuiža.lv), "Mazais Ansis" (foto: Facebook/mazaisansis). 

Ja vēlaties baudīt dabas skatus, dabas izzināšanai un nelielai pastaigai derēs Ģīmes dabas taka Valmierā vai garākam pārgājienam - Gaujas dabas taka Strenčos.

Ģīmes dabas taka. Foto: U. Brālēns.

Gaujas dabas taka. Foto: U. Brālēns.

Savukārt atpūtas parkā Avoti, kas atrodas pašā Valmieras pievārtē, gan mazi, gan lieli varēs iesaistīties daudzveidīgās aktīvās atpūtas un sporta nodarbēs.

  

Avoti. Foto (no kreisās): burtniekunovads.lv, visit.valmiera.lv.

Bet nu laiks pievērsties jaunajām tehnoloģijām un doties uz Lāzerparku Beverīnas novadā, kur varēsiet uzspēlēt mūsdienīgu tehnoloģiju komandu spēli – lāzertagu. Tepat līdzās atradīsiet arī koka skulptūru parku Beverīnas labirinti.

  

Lāzerparks. Foto: lazerparks.lv.

Lai jauka un ģimeniska atpūta!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 


Arī vasaras piedzīvojumu meklētājiem būs ko darīt Vidzemē – vēl var paspēt noķert vasaru aiz astes! Tūrisma ceļa “Via Hanseatica” uzņēmēji uzskata, ka šis ir piemērots laiks, lai ļautos pēkšņām atpūtas idejām – brauktu ar SUP dēli vai elektrisko skrejriteni, jātu ar zirgu vai baudītu gardu maltīti pie viesmīlīgiem saimniekiem īpašā vietā. #AtklājVidzemiDroši! Šeit saimnieki domā par viesu labsajūtu un vilinošiem piedāvājumiem Vidzemes apceļotājiem.





Piedzīvojumu kāre tiks apmierināta, ja dosieties pastaigā gar krāšņajiem Raunas un Cimziņas upes krastiem Raunā vai viesosieties Cēsīs un apkārtnē, lai mērotu nelielu pārgājienu Cīrulīšu dabas takās un Gaujaslīčos.

Rauna. Foto: U. Brālēns.

Cīrulīšu dabas taka. Foto: U. Brālēns. 

Aktīvi baudīt ūdens priekus varēsiet aktīvās atpūtas parkā Cēsu karjers, Vaidavežos Vaidavas ezerā, laivojot Braslā vai dodoties zemnieku saimniecības Laidavas piedāvātajā izbraucienā ar SUP dēli pa Sedas purvu vai ar Vidzemes laivas SUP dēļiem pa Burtnieku ezeru. Savukārt uz salas Ruckas ezerā gaidīs makšķerniekus un dabu mīlošus atpūtniekus.

Cēsu karjers. Foto: turisms.cesis.lv.

Vaidaveži. Foto: Facebook/VaidavEzi.

Brasla. Foto: tourism.straupe.lv.

SUP Sedas purvā. Foto: Facebook/Laidavas

Ruckas ezers. Foto: Facebook/Ruckasezers.

Ja meklējat elpu aizraujošus piedzīvojumus, tad jādodas uz Ozolkalnu pie Cēsīm, uz piedzīvojumu parku Supervāvere, bet Valmierā tos atradīsiet  Gaujas stāvo krastu sajūtu parkā, laižoties pār Gauju trošu nobraucienā.

    

No kreisās: Supervāvere (foto: amata.lv), Gaujas stāvo krastu sajūtu parks (foto: visit.valmiera.lv).

Mierīgākus “augstāk par zemi” piedzīvojumus iespējams pieredzēt, dodoties pa Sedas purva taku un vērojot putnus no skatu torņa vai apmeklējot Zilākalna ūdestorni.

   

No kreisās: Sedas purva skatu tornis (foto: strencunovads.lv), Zilākalna ūdenstornis (foto: vidzeme.lv). 

Ar to vien vēl viss nebeidzas. Pavisam citas sajūtas gūsiet, spēlējot lauku boulingu un izmēģinot prasmes šaušanā mērķī Medību sporta un atpūtas centrā Mārkulīči, dodoties pārgājienā vai izbraucienā ar Haskijiem un apmeklējot fantāziju zemi Neonija, kā arī pārliecinoties, ka Siltumnīcā var audzēt ne tikai dārzeņus, bet tā var būt arī vieta mākslai, mūzikai un atpūtai pie dabas. Arī izjāde ar zirgu Baižkalna staļļos būs īpašs un emocionāls piedzīvojums, savukārt ar elektrisko skrejriteni Cēsīs varēsiet apskatīt pilsētu un tās apkārti neierastākā veidā.

  

  

No kreisās (augšā): Mārkulīči (foto: tourism.straupe.lv), pārgājiems ar Haskijiem (foto: dodkepu.lv), Neonija (foto: neonija.lv), Siltumnīca (foto: siltumnica.com).

 

Noslēgumā saulainās Itālijas garšu un atmosfēru noķersiet un garšīgi paēdīsiet Vīnkalnu Pils mājā Valmierā!


Lai izdodas izbaudīt piedzīvojumu garšu!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Doties ceļojumā var jebkurā vecumā. Aicinām seniorus ļauties nesteidzīgai atpūtai, viesojoties interesantās vietās Vidzemē! Tūrisma ceļa “Via Hanseatica” uzņēmēji piedāvā apciemošanai daudz skaistu kultūrvēstures un dabas pieturvietu. Iesakām izvēlieties galamērķi un baudīt to mierīgi un bez steigas –  pastaigu dabas takā, izstādes apmeklējumu, skaistu košumdārzu. #AtklājVidzemiDroši un sagādā sev un līdzbraucējiem jaukiem mirkļiem pārpilnu dienu!

Kavēties senākās atmiņās iespējams kūdras fabrikas pilsētā Seda, kas celta 20. gadsimta piecdesmitajos gados. Sedas kultūras namā aplūkojama kultūrvēsturiskā mantojuma ekspozīcija, kur atspoguļots laiks Padomju Latvijā. Turpat, Strenču novadā, meklējama arī nelielā Jērcēnmuiža un otrais resnākais dižozols visā Baltijā, Kaņepju ozols.

Sedas kultūras nams. Foto: U. Brālēns. 

Savukārt ieklausīties atmiņu stāstos un redzēt, kā dzīvoja Latvijas nacionālie partizāni, iespējams Mežabrāļos - nacionālo partizānu bunkuros Amatas novadā, A2 autoceļa pašā malā, pie Melturiem.

Mežabrāļu bunkurs. Foto: mezabrali.wordpress.com.

Lai baudītu mazās, skaistās Raunas, kurai ir bagāta senatne, dabas skatus un vēstures liecības, dodieties pastaigā pa Veselības taku. Raunā ir arī brīvdabas trenažieri, kas ir piemēroti fiziskajām aktivitātēm jebkurā vecumā. Varbūt vērts pamēģināt?

Ja vilina skaisti skati, dodieties pa Burtnieku ezeru braucienā uz pontonlaivas “Made Marija”. Acīgiem vērotājiem šeit atklāsies viss ezera burvīgums. Savukārt Amatas novads pamatoti lepojas ar Ieriķu dzirnavu dabas taku, kur piedzīvot jauku brīvdienu pastaigu.

Rauna. Foto: U. Brālēns.

Plānojot atpūtu pilsētā un iecerot pastaigu Cēsīs, piestājiet pie Svētā Jāna baznīcas, kur ikvienu skatītāju iepriecinās atjaunotā dievnama fasāde. Turpat blakus iesakām iegriezties Pasaules Latviešu mākslas centrā un apskatīt mākslas darbus, kurus radījuši latviešu mākslinieki, atrodoties trimdā.

Svētā Jāņa baznīca. Foto: M. Sproģe.

Pasaules latviešu mākslas centrs. Foto: turisms.cesis.lv.

Dodoties tālāk, pavisam citāda izstāde aplūkojama brīvdabas gleznu galerijā Caurumkrogs, Kocēnu novadā. Tur apskatāmi neparasta 19. gadsimta mākslinieka Jāņa Staņislava Rozes darbi. 

Caurumkrogs. Foto: visit.koceni.lv.

Protams, apceļojot Vidzemi, nevar iztikt bez kādas saimniecības vai košumdārza apmeklējuma.

Viesojoties zemnieku saimniecībā Adzelvieši , iepazīsiet vai arī atsvaidzināsiet atmiņā latviešu “melno ikru” jeb kaņepju audzēšanas un lietošanas noslēpumus.  

Lauku sēta "Adzelvieši". Foto: U. Brālēns.

Bet Raiskuma pusē, Gunas un Jāņa Rukšānu saimniecībā Jaunrūjas, arī augustā joprojām pasakaini smaržo flokši, acis priecē daudzveidīgās hostas un citi krāšņumaugi. Saimnieki gaida ciemos! Taču, ja vēlaties baudīt vietējās izcelsmes lauku gardumus, tad jābrauc uz Straupes lauku labumu tirdziņu, kas notiek katra mēneša 1. un 3. svētdienā.

Gunas Rukšānes dārzs. Foto: Facebook/Guna-Rukšāne.

Dodoties uz teiksmaino Beverīnas novadu, kārumniekus iepriecinās uzņēmuma Granberry gatavotās rabarberu, ķirbju, cidoniju sukādes un atspirdzinošie dzērieni. Tie meklējami Brenguļos.

Granberry. Foto: granberry.lv.

Lai skaistas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 


 


 



 


 

 

 


#AtklājVidzemiDroši aicina brīvdienās kāpt uz riteņiem un doties interesantos izbraucienos Valmieras un Cēsu apkārtnē. Minot pedāļus, izkustēsieties svaigā gaisā un pa ceļam vēl daudz ko varēsiet aplūkot. Izmantojot piedāvātās maršrutu idejas, ceļā var doties ar jebkuru “vellapēdu” – gan klasisko, gan  elektrisko divriteni. Līdz pat 28. augustam Cēsīs un Valmierā turpinās akcija bezmaksas izmēģinājuma braucieniem ar dažāda veida elektriskajiem velosipēdiem. Izmēģiniet šo braucamo, dodoties savos brīvdienu piedzīvojumos!

Valmiera. Foto: U. Brālēns.

Valmierā izveidoti divi velobraukšanas maršruti ar atjautīgiem uzdevumiem - “Diženi cilvēki diženā Valmierā” 4 km garumā un 8 km garumā. Braucot pa šiem maršrutiem, nokļūsiet vietās, kas saistītas ar Valmieras un Latvijas vēsturē nozīmīgām personībām, uzzināsiet interesantus faktus un, ja izpildīsiet visus uzdevumus, uzdevumu lapā iegūsiet arī īpašu kontūru.

  

No kreisās: Ģīmes dabas taka, Vecpuišu parks. Foto: U. Brālēns.

Savukārt maršruts Valmieras puikas 11,5 km garumā aizvedīs pa šodienas un Pāvila Rozīša romāna “Valmieras puikas” vietām.

 

 

 

 


Valmieras Drāmas teātris. Foto: visit.valmiera.lv.

Sv. Sīmaņa baznīca. Foto: visit.valmiera.lv.

Garāka maršruta tīkotāji var dodies Kino pedāļa puspedālī uz netālajiem Brenguļiem. Bet varbūt “aizšaut” vēl tālāk  - līdz Abullāčiem 2 un pamieloties ar krūmmellenēm?

  

No kreisās: Abula tiltiņš (foto: visit.valmiera.lv), z/s "Abullāči" krūmmellenes (foto: Facebook/abullaci).

Var izbraukt arī kādu gabaliņu velobraucēju maršruta Zaļais dzelzceļš, mērojot ceļu līdz Kocēniem vai Dikļiem? Ceļš vedīs pa seno šaursliežu dzelzceļa līniju, kas reiz savienoja Valmieru ar Ainažiem.

Zaļais dzelzceļš. Foto:visit.valmiera.lv.

Vēl jāpiemin gleznainā Cēsu apkārtne, uz kurieni var braukt aktīvie pedāļu minēji. Dodoties īsākos vai garākos velomaršrutos, varēsiet iepazīt Cēsu pilsētu un redzēt,dzirdēt un sajust dabu tās apkārtnē.  Ielūkojieties Cēsu apkārtnes maršrutu kartē, lai ieplānotu savu braucienu!

Cēsis. Foto: Facebook/Turisms.Cesis.

7,3 km garajā maršrutā “Nāc ārā pie Gaujas Cēsīs!” skatīsiet gan Cēsu pilsētas skatus, gan gleznaino Gaujas ieleju.

Cēsu dzelzceļa stacija. Foto: U. Brālēns.

Maršruts ”Cēsu apkārtnes jaukumi” 16 km garumā aizvedīs no pilsētas centra līdz pat varenajām Ērgļu klintīm .

Gauja pie Ērgļu klintīm. Foto: I. Liepa.

Dodoties 6 km garajā maršrutā “Mazais loks apkārt Raiskuma ezeram”, ēnaina ozolu aleja aizvedīs līdz Raiskuma muižai. Turpat netālu atrodas arī Raiskuma labumu darītava , kur top alus, maize, kūpinājumi un citi gardumi.Skaties, dēls, te tavs tēvs kādreiz ganīja govis /../. /../ te ir tava dzimtene /../. Interesanti man kā vēsturniecei /../. /../smilšainais krasts /../.” Tie ir izteicieni no režisora J. Streiča populārās filmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, kuras filmēšana ritēja tepat, Raiskumā. Varbūt riteņojot izdodas atpazīt kādu filmā redzētu vietu? Lai dotos pieminētajā maršrutā, līdz Raiskumam no Cēsīm vēl jāveic kādi 8 km.

  

No kreisās: Raiskuma muiža (foto: tourism.straupe), Raiskuma labumu darītava (foto: raiskumietis.lv).

Cits 15 km garš maršruts aizvedīs uz Rūcamavotu un Sarkanajām klintīm. Līdz iezīmētajam maršrutam no Cēsu centra būs jābrauc aptuveni 4 km. 

Sarkanās klintis. Foto: U. Brālēns.

No Cēsīm uz gleznaino Vaives novadu ved 25 km garais velomaršruts Vaives ainavas.

Kaķukrogs. Foto: N. Kažoks.

 Baudiet vasaru un riteņbraukšanas priekus!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 




 

 

 

 


 

 

 

 



 


Arī ceļojums var būt dāvana svētkos. Tūrisma ceļa “Via Hanseatica” uzņēmēji aicina svinēt un meklēt piedzīvojumus, ciemojoties interesantās vietās, kur var baudīt gardus ēdienus, ļauties svētku sajūtām un, kopīgi darbojoties, izveidot pašdarītu dāvanu. #AtklājVidzemiDroši

Uzdāviniet saviem īpašajiem cilvēkiem viesošanos Lielstraupes pilī. Tā pavisam nesen ir atvērta apmeklētājiem. Lielstraupes pils ir vienīgā Latvijā saglabājusies celtne, kur vienā ēkā ir apvienota viduslaiku pils un baznīca.

Lielstraupes pils. Foto: U. Brālēns.

Dabas mīļotāji un vēstures interesenti īpašas sajūtas gūs, viesojoties Āraišu ezerpilī , bet jaunajā apmeklētāju centrā būs iespējams aizraujošā veidā izzināt ezerpils tapšanas stāstu. Paveroties apkārt, Dzirnavu kalna galā ieraudzīsiet lepni pret debesīm slejamies baltās Āraišu vējdzirnavas. Brauciet lūkot!

Viesošanās  Valmiermuižas zirgu stallī  būs interesanta ikvienam – gan lielam, gan mazam. Stallis ierīkots senās muižas lopu laidarā – ievērības cienīgā, varenā akmens mūra ēku kompleksā. Staļļa saime labprāt parādīs, ko zirgs ēd, kur dzīvo, kā viņu kopt un trenēt. Šeit iespējams arī doties izjādēs zirga vai ponija mugurā.

Valmiermuižas stallis. Foto: Valmiermuižas alus darītavas arhīvs.

Ja vēlaties sajust vēstures elpu, jādodas uz Raunu un jāuzkāpj Raunas pilsdrupu skatu tornī. No tā paveras skaists skats uz apkārtni - dabu, vēsturiskajām celtnēm un Raunas ciemata centru. Šeit piedzīvosiet neaizmirstamus mirkļus!

Raunas pilsdrupas. Foto: U. Brālēns.

 Dodoties tālāk, malks Raunas Staburaga avota ūdens sniegs veldzējumu un iespēju smelties dabas enerģiju.

Raunas Staburags. Foto: U. Brālēns.

Kādi gan būtu svētki bez gardumu un vietējo labumu baudīšanas!

Ejot pa šaurajām Cēsu vecpilsētas ielām, svaigi ceptas maizes smarža aicinās iegriezties Cēsu maizes ceptuvē. Tur saimnieki piedāvās nobaudīt tikko ceptas maizes šķēli un aizrautīgi izstāstīs, no kādiem graudiem tā gatavota. Ceptuvē iespējams arī gardo maizīti iegādāties līdzņemšanai pašu baudīšanai vai ciemakukulim. Turpat vecpilsētā, pavisam netālu, ir arī alusdarītava un bārs Trimpus, kur iespējams baudīt mazās darītavas brūvējumus.

Cēsu maize. Foto: cesumaize.lv.

Raiskuma labumu darītavā varēsiet nomēģināt ne tikai šeit darīto alu, bet arī uz vietas tapušo maizi, kūpinājumus un citus gardumus. Tur arī uzzināsiet to tapšanas procesu - alus vārīšanu ar malku kurināmā katlā, maizes cepšanu senā maizes krāsnī un vēl citus stāstus.

Raiskumietis. Foto: Facebook/raiskumietis.

Lūk “vitamīnu bumba” no dārza – veselīgie smiltsērkšķi! Par šiem augiem daudz uzzināsiet Strenču novada zemnieku saimniecībā Putniņi. Saimnieki pastāstīs, kā tie aug, kā tos lietot, kādi produkti pagatavojami un piedāvās arī tos nogaršot.

Zemnieku saimniecības "Putniņi" smiltsērkšķu produkcija. Foto: Z/S "Putniņi".

Netālu no skaistā Sietiņieža atrodas nelielā vīna darītava Matilde. Turienes vīna meistars brūvē vīnus un vermutus no dārzā, mežā un purva lasītām ogām un ziediem. Šo dzērienu baudīšana dārza namiņā būs jauks piedzīvojums.

Vīna darītava "Matilde". Foto: U. Brālēns.

Beverīnas novadā, Trikātas šokolādes ražotnē R Chocolate, varēsiet ne tikai izvēlēties prasmīgu meistaru gatavotus šokolādes gardumus, bet arī radīt savu īpašo dāvanu – savu šokolādi.

Pašu gatavota dāvana svētkos vienmēr būs sirsnīgāka un mīļāka!

Turpat netālu, gleznainā Trikātas ezera krastā, ražotnē Līga Nature SPA varēsiet uzzināt, kā top krēmi, izdibināt ēterisko eļļu noslēpumus, kā arī radīt krēmu sev tīkamā aromātā.

Ciemojoties Vaidavas keramikas ražotnēiemēģiniet roku māla trauku apgleznošanā! Pašu veidotais rotājums vēl ilgi atgādinās par jauko ceļojumu.

 

Bet varbūt Jūsu īstā svētku sajūta ir rodama pirtī? Matīšos, Burtnieku novadā, pirts namiņā Stārķu ligzda varēsiet baudīt pirts SPA, kur realitāte un fantāzijas sastopas smaržās, garšās un pieskārienos.

"Stārķu ligzda". Foto: pirtsnamins.lv.

Savukārt Pārgaujas novadā, Auciemā, pirtnieki aicina uz īpašu Ziedupirts rituālu, kur ķermeni var kopt ar augu berzīšiem, saņemt enerģētisko pērienu, lutinošu masāžu un izjust nomierinošus ūdens priekus.

Bet Strenču novada zemnieku saimniecība Laidavas 
piedāvā pirts priekus pārvietojamā pirtsmucā, lai
baudītu saulrietu un klausītos putnu balsīs pie Sedas purva dīķiem vai kādā citā sev tīkamā vietā. 

Lai skaisti ceļojumi un īpašas dāvanas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv