Arhīva kalendārs

« July 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Klāt brīvdienas - laiks iziet ārpus ierastajām takām un doties #AtklājVidzemiDroši ceļojumā! Kurp doties? Varbūt šonedēļ uz Gulbenes pusi?

Braucot pa P27 ceļu uz Gulbeni, pēc aptuveni 20 km nogriežoties pa kreisi mežā, atrodami Rutkaviņu avoti, kuri iztek no augstas Gaujas krasta nogāzes. 

 

Rutkaviņu avoti. Foto: Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.

Upe līkumo turpat blakus ceļam līdz pat Lejasciema pagriezienam. Pārbraucot Gaujas tiltu, pa gabalu jau redzama majestātiskā Velēnas baznīcaLaiks uzņemt kādas fotogrāfijas, izkustināt kājas un pārliecināties, vai tiešām Gauja ir turpat blakus.

Velēnas baznīca. Foto: Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.

Tagad gan laiks doties uz Gulbeni, jo, ja vēlies izbraukt kādu gabaliņu ar Gulbenes – Alūksnes bānīti (uzzināt vairāk: http://www.banitis.lv/), tad jāpaspēj plkst. 13.00 nokļūt Gulbenes stacijā. Bet, protams, varat arī pavadīt dienu Gulbenē un ar bānīti braukt vakarpusē, plkst.18.00. 

Gulbene kādreiz bijusi nozīmīgs dzelzceļa mezgls, un stacijas ēka šeit uzbūvēta kā pils. Ēkā ierīkota interaktīva ekspozīcija Dzelzceļš un tvaiks. Bet stacijas ēkai pretējā pusē iespējams izbraukt ar koka drezīnu un uzzināt, kas ir griezulis un, kā tas darbojas.

 

No kreisās: eskpozīcija "“Dzelzceļš un tvaiks” (foto: Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs), koka drezīna (foto: industrialheritage.travel).

Ar bānīti iesakām doties līdz Stāmerienas stacijai. Pašiem gan jāsaplāno, kurš brauks ar mašīnu un sagaidīs vilciena pasažierus – savus ceļabiedrus.

Laiks ieturēt maltīti! Atpūtas kompleksa Sonāte kafejnīcā gardas pusdienas varat pieteikt jau iepriekš, sazinoties ar saimniekiem.

Turpat blakus atrodas Stāmerienas pils. Ainaviskais pils parks starp diviem ezeriem un atjaunotā pils fasāde patīkami pārsteigs apmeklētājus. Iespējams aplūkot arī pils iekštelpas.

 

Stāmerienas pils. Foto (no kreisās): Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs, A. Liepa.

Jauku pēcpusdienu varat pavadīt turpat Pogas ezera krastos, baudot atpūtu Ziedugravās.

 

 Ziedugravas. Foto (no kreisās): viss.lv, Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.  

Jaukas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

 


Šoreiz tūrisma kampaņas #AtklājVidzemiDroši maršruts piedāvā idejas nedēļas nogales atpūtai Vecpiebalgas pusē. Vecpiebalgā krāšņi ziedot ūdensrozes, laiks doties tās apraudzīt!

Pa ceļam piestājiet pie Bānūžu svētavota un paņemiet gardo ūdeni dienas veldzējumam un aizvešanai uz mājām.

 

Bānūžu svētavots. Foto: I. Kucina.

Lai sajustu, kā kādreiz dzīvoja piebaldzēni, iesakām doties uz Vēveru ciemu. Tam ir vairāk nekā četru gadu simtu sena vēsture. Šeit Piebalgas lauku ainavā aplūkojamas zemnieku un amatnieku sētas, vējdzirnavas un, ieskatoties iekštelpās, apskatāms senatnīgais mājas iekārtojums un darbarīki. Iespējams, maizes krāsnī cepsies kāds kukulītis.

  

Kalnvēveru vējdzirnavas. Foto: industrialheritage.travel.

Tālāk iesakām doties uz Kino fermu, kur aizraujošā ekskursijā izzināma filmu tapšanas vēsture, aplūkojama filmēšanas tehnika un bagātīga kino lietu kolekcija.

     

Privātmuzejs "Kino ferma". Foto: visitvecpiebalga.lv.

Gardi paēst pusdienas un nobaudīt, iespējams, vismazākā izmēra kūciņas Eklērs un Vecrīga varēsiet bistro Ķīzerkalns, kas atrodas pašā Vecpiebalgas centrā. Turpat blakus apskatāmas arī krāšņi saplaukušās un daudzkrāsainās Vecpiebalgas ūdensrozes.

  

No kreisās: Ķīzerkalns (foto: FB: Kizerkalns), Vecpiebalgas ūdensrozes (foto: I.Liepa).

Tālāk iesakām doties uz Piebalgas porcelāna fabriku, kur iespējams izzināt smalko porcelāna izstrādājumu tapšanas procesu un pašam ar profesionālām krāsām apgleznot kādu trauku, kuru savā īpašumā iegūsiet pēc apdedzināšanas. Viesošanās laiks saimniekiem iepriekš jāpiesaka.

   

Piebalgas porcelāna fabrika. Foto: industialheritage.travel.

Laiks ūdens priekiem un atpūtai pie kāda no Piebalgas ezeriem! Varbūt tas būs kempingā Niedrītes vai Chill Up Alauksta ezera krastā, vai kāda citā Jums tīkamā nakšņošanas vietā.

  

No kreisās: kempings “Chill Up” (foto: visitvecpiebalga.lv), kempings “Niedrītes” (foto: FB: niedrites).

Pēc kārtīgas atpūtas ir laiks padomāt par krājumiem veselības uzturēšanai ziemā. Ir vasaras vidus un labākais laiks zāļu tēju ievākšanai. 3x9 Zālīšu Dabas takā gida pavadībā varēsiet iepazīt trejdeviņas zālītes, nobaudīt tēju, paši salasīt pļavu veltes vai iegādāties jau sagatavotas tējas. Apmeklējums iepriekš jāpiesaka.

Bet īsi pirms došanās mājup vēlreiz paverieties uz gleznainajiem Piebalgas pakalniem un ezeriem, uzkāpjot Brežģa kalna skatu tornī! Tā būs arī lieliska fotografēšanās vieta.

Brežģa kalns. Foto: visitvecpiebalga.lv. 

Lai skaists ceļojums!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 



Dabas skati, vēstures liecības un vietējie gardumi ir tā bagātība, kas aicina iepazīt skaisto Raunas novadu. Auniet kājas un dodieties vienas dienas #AtklājVidzemiDroši piedzīvojumā Raunas pusē!

Pašā ciemata centrā, kas vairāk līdzinās mazai pilsētai, ir Raunas pilsdrupas un Raunas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Uzkāpjot pilsdrupu skatu tornī, iespējams vērties uz apkārtnes krāšņo ainavu.

  

No kreisās: Raunas pilsdrupas, Raunas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Foto: U. Brālēns.

Turpinot pastaigu pa Raunu, tās viesus neatstās vienaldzīgus tēlnieka Kārļa Zemdegas veidotais Brīvības piemineklis, kas veltīts Pirmajā pasaules karā un Brīvības cīņās kritušo Raunas draudzes locekļu piemiņai.

  

Brīvības piemineklis “Koklētāja”. Foto: U. Brālēns.

Parkā blakus pilsdrupām ierīkota Taka ar tūrisma elementiem, kur bērni varēs iztērēt enerģiju fiziskās izturības vingrinājumos, bet vecāki atpūsties. Parkā izveidota arī Interaktīvā izziņas un dabas taka. Tās noslēgumā noteikti jāapskata sena Koka ūdens caurule, ko atrada rekonstruējot Raunas parku.

  

No kreisās: interaktīva izziņas taka, koka ūdens caurule. Foto: visit.rauna.lv.

Aptuveni 2 km garā Veselības taka Raunas upes krastos ved gar baltiem smilšakmens atsegumiem, Velnalu un Tanīsa kalnu, kas ir viens no augstākajiem Latvijas pilskalniem, aptuveni 24 m augsts.

  

No kreisās: Veselības taka, Velnala. Foto: U. Brālēns.

Nu jau gana staigāts, jāsāk meklēt Raunas gardumi! Ko var izgatavot no ķiplokiem, uzzināsiet mazajā, omulīgajā Latvijas ķiploka veikaliņā. Šeit iespējams baudīt ķiploku zupu, ķiploku saldo kūku un saldējumu, kā arī citus gardumus no veselīgā auga. Veikaliņā nopērkami arī citi vietējie labumi.

"Latvijas ķiploks" veikaliņā. Foto: latvijaskiploks.lv

Kas tā par ekskursiju bez čipsiem? Noskaidrot, kā top dārzeņu čipsi, un tos nobaudīt jādodas uz Latnature dabīgo čipsu ražotni. Čipsi šeit tiek gatavoti no selerijām, burkāniem un bietēm.

"Latnature" našķi. Foto: Facebook/Latnature.

Bet pašiem pagatavot makaronus un uzzināt, kas ir Zaļais siers, iespējams Siera ražotnē, kur saimnieko viesmīlīgā Ceriņu ģimene.

"Siera ražotne" makaroni. Foto: SIA "Siera ražotne" arhīvs.

Saimniecībās un ražotnēs apmeklējums ir iepriekš jāpiesaka!

Nu jau diena sliecas uz vakara pusi, bet no Raunas nedrīkst aizbraukt, neapmeklējot novada lepnumu - Raunas Staburagu!

Raunas Staburags. Foto: U. Brālēns. 

Lai jaukas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

 

 

 


Laiks doties Mežtakā - garās distances pārgājienu maršrutā, lai kārtīgi izstaigātos pa mežu, saēstos savvaļas avenes un mellenes, iespējams, atrastu savu labāko sēņošanas vietu, un citreiz atgrieztos  ar lielāku sēņu grozu. Vidzemes tirdziņos jau labu laiku ir redzamas gailenes, bet zinātāji saka, ka šejienes mežos ir parādījušās arī baravikas un apšu bekas.

Lai saelpotos meža gaisu un salasītu dažādas veltes, jābrauc uz Strenču un Valkas apkārtni, kur ir ogām un sēnēm bagāti meži. Dodieties jaunā #AtklājVidzemiDroši piedzīvojumā!

Pirms “pazust” dziļos mežos, aicinām iepazīt Gaujas plostnieku pilsētu Strenčus un izstaigāt Gaujas dabas taku. Mežtakas posmā Strenči – Spicu tilts iesakām doties no stāvlaukuma, kas atrodas autoceļa A3 labajā malā, apmēram 1 km aiz pagrieziena uz Sedu. (Vienu posmu ātrāk Mežtaka vēl nav izkopta.) 

Koka skulptūru parks Strenčos. Foto: U. Brālēns.

Tilts pār Gauju Strenčos. Foto: U. Brālēns.

Bet varbūt izvēlēsities citu Mežtakas posmu - Spicu tilts - Zaķi, kas ved gar Kokšu ezeru virkni un unikālu dabas veidojumu – Cirgaļu iekšzemes kāpām.

  

  

 Augšā no kreisās: Kokšu ezeru dabas taka, Cirgaļu iekšzemes kāpas. Foto: M. Sproģe.

Dodoties uz šiem Mežtakas posmiem, iesakām iepazīt arī tuvumā esošo Strenču kokaudzētavu, kas ir pasaulē viena no modernākajām stādu audzēšanas tehnoloģiju jomā, un apmeklēt Valsts kultūras pieminekli - Vijciema čiekurkalti (tā ir vecākā Latvijā un darbojas kopš 1895. gada), vēl aicinām pavērties uz apkārtnes ainavu no Cirgaļu skatu torņa.

  

 No kreisās: Vijciema čiekurkalte (foto: industrialheritage.travel), Cirgaļu skatu tornis (foto: visit.valka.lv).

Kad ceļotājus uzveicis nogurums, nakšņošanai iespējams izvēlēties pašā meža vidū esošo Vijciema Medību pili jeb dizaina viesu namu Bergervilla

Bergervilla. Foto: Facebook/bergervilla.

Lai piedzīvojumiem bagātas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Apceļojiet Hanzas pilsētas Vidzemē! Iespaidīgas Livonijas ordeņa pilis un to drupas, vareni aizsardzības mūri, elpu aizraujoši skati no baznīcu skatu torņiem, pastaigas skaistās takās un ainaviskās vietās, vietējie gardumi – Hanzas laika senais mantojums būs jaušams gan Valmierā, gan Cēsīs, gan Straupē. Sajūtiet viduslaiku atmosfēru, dodoties aizraujošā #AtklājVidzemiDroši ceļojumā!

Lai gan Valmierā, vienā no senākajām Latvijas pilsētām, no Hanzas mantojuma ir saglabājies salīdzinoši maz, tomēr Livonijas ordeņa pilsdrupu mūri, viduslaiku nocietinājuma atsegumi un Valmieras Svētā Sīmaņa baznīca ir mūsdienās aplūkojamas sendienu vēstures liecības. Uzkāpiet Svētā Sīmaņa baznīcas tornī un ieraugiet šodienas Valmieru no augšas, ieejiet 13. gs. celtajā dievnamā un izjūtiet tā varenumu un mieru!

Foto: Valmieras Tūrisma informācijas centrs.

Valmieras vecpilsētā kā omulīgā pagalmā cieši, sānu pie sāna, saspiedušās Valmieras muzeja ēkas, turpat, Gaujas krastā, iekopts muzeja Garšaugu dārzs , bet no netālu esošās laivu piestātnes var izbraukt ar Gaujas tramvaju un paskatīties uz pilsētu, kā to darīja tirgotājs un kuģotājs pa Gauju viduslaikos.

Gaujas tramvajs. Foto: Valmieras Tūrisma informācijas centrs.

No vecpilsētas, dodoties tuvāk Hanzas laukumam, noteikti pamanīsiet miniatūrus Hanzas laiku namiņus, kas valmieriešiem un ciemiņiem nedaudz uzbur sendienu sajūtu. Stilizētā pildrežģa tehnikā celtās mājiņas ir astoņas, pieminot katru vēsturisko Latvijas Hanzas savienības pilsētu: Rīgu, Ventspili, Kuldīgu, Limbažus, Cēsis, Straupi, Koknesi un Valmieru. Ceturtdienās, piektdienās un sestdienās, kā arī citās īpaši noteiktās dienās, šeit notiek Valmieras Hanzas tirgus un savus gardos labumus un īpašos meistardarbus piedāvā vietējie amatnieki un ražotāji no topošā Valmieras novada un kaimiņu novadiem.

Pie Hanzas sienas varat arī baudīt nesteidzīgu maltīti restorānā Rātes vārti, bet, ja laika nav daudz, tad kafejnīca Bastions būs īstā vieta vēderpriekiem. Lai labi ieturētos, varbūt izvēlēsieties kādu citu Valmieras ēdināšanas vietu.

Restorāns "Rātes vārti". Publicitātes foto.

Kārtīgi paēdušiem ceļotājiem laiks izkustēties Gaujas stāvo krastu sajūtu parkā !

Foto: Vidzemes Olimpiskais centrs.

Nakšņošanai ir iespējams izvēlēties viesnīcu ar vēsturisko Valmieras nosaukumu - Wolmar vai arī kādu citu sev tīkamu naktsmītni pilsētā vai tās apkārtnē.

Laiks doties uz Vidzemes vecāko Hanzas pilsētu – Cēsīm, kur teju nemainīgs saglabājies vēsturiskais pilsētas centrs ar viduslaiku ielu plānojumu. Tā centrā stalti slejas Svētā Jāņa baznīca ar spoži baltu, atjaunotu fasādi un Cēsu pils komplekss ar daudzveidīgu piedāvājumu maziem un lieliem vēstures interesentiem. Šī gada īpašais jaunums Cēsu pilī – pirmo reizi apmeklētājiem atvērts Cēsu pils Dienvidu tornis jeb “Garais Hermanis”. Aizsargtorņa četros stāvos ierīkota multimediāla izstāde “Dzīve uz pulvera mucas”, kas aizraujošā veidā atklāj to vēsturisko personu stāstus, kas reiz bijuši ieslodzīti torņa pagrabā ierīkotajā cietumā, kā arī skaidro, kāda bijusi Garā Hermaņa nozīme pils aizsardzībā. Savukārt, Rietumu torņa trešajā stāvā var skatīt multimediālo Cēsu pils stāstu, kas apmeklētājus iepazīstina ar Cēsu pils vēsturi, ļaujot izdzīvot nozīmīgākos pils vēstures notikumus un sajust seno laiku atmosfēru.

Cēsu Sv. Jāņa baznīca. Foto: M. Sproģe.

Cēsu viduslaiku pils. Foto: M. Sproģe.

Cēsu viduslaiku pils. Foto: Cēsu Tūrisma informācijas centrs.

Cēsu jaunā pils. Foto: Cēsu Tūrisma informācijas centrs.

Maltītes baudīšanai varat izvēlēties Kafe Priede turpat vecpilsētā vai netālu esošo gardēžu iecienīto restorānu Jāņoga, vai arī kādu citu no dažādajām pusdienošanas vietām Cēsīs.

Pastaiga Cīrulīšu dabas takās vai Ērgļu klinšu apskate pilsētas pievārtē būs patīkams Gaujas Nacionālā parka krāšņās dabas baudījums.

Cīrulīšu dabas takas. Foto: M. Sproģe. 


Ērgļu klintis. Foto: M. Sproģe. 

Iespaidiem bagātās dienas nogurdinātajiem jāmeklē naktsmītne, kur atvilkt elpu un uzkrāt spēkus jauniem piedzīvojumiem. Kur palikt pa nakti? Cēsīs un apkārtnē ir plašs naktsmītņu piedāvājums dažādām ceļotāju gaumēm.

Tālāk ceļojums ved uz pasaulē mazāko Hanzas pilsētu – Straupi.

Pa ceļam iesakām apmeklēt omulīgo Ungurmuižu - varenu ozolu ieskautu 18. gs. koka ēku ansambli. Blakus baroka stila kungu mājai atrodas vecās skolas ēka, kur darbojas restorāns. Šeit pavāri iedvesmojušies no muižas saimnieces Helēnes Juliānes 18. gs. vidū pierakstītās ēdienkartes. 

Ungurmuiža. Foto: U. Brālēns.

Mūsdienās Straupe ir ciemats, kura centrā saglabājusies viduslaiku Lielstraupes pils, kas ir unikāla ar to, ka vienā korpusā ir apvienota ar baznīcu.

Lielstraupes pils. Foto: U. Brālēns.

Uz Straupi gan iesakām doties svētdienās. Tur mēneša 1. vai 3. svētdienā Straupes Zirgu Pastā notiek Straupes lauku labumu tirdziņš, bet mēneša 2. un 4. svētdienā - Hanzas tirgus Plācī, pie Straupes pienotavas. Iesakām iegriezties arī ceļmalas tirgotavā "Senā Hanza" Plācī, kur var iegādāties tuvākā un tālākā apkaimē ražoto produkciju.

Straupes lauku labumu tirdziņš Straupes zirgu pastā. Foto: U. Brālēns.

Ja ir luste garākam ceļojumam, iesakām iepazīt arī seno Hanzas pilsētu Limbažus, kas tepat kaimiņos, nieka 33 km no Straupes. Vairāk: http://www.visitlimbazi.lv/lv/


Mīļi gaidīti ciemos!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv