Arhīva kalendārs

« June 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Uzsākam Vidzemes jaunatklāšanas kampaņu #AtklājVidzemiDroši, lai palīdzētu iepazīt interesantas, ne tik zināmas un mazāk ļaužu apmeklētas vietas mūsu pusē un atbalstītu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta akciju "Atklāj Latviju droši". Laivošana ir lielisks veids gan Vidzemes neskartās dabas skaistuma vērošanai, gan iekļūšanai kādā straujā pavasara vai vasaras piedzīvojumā uz upes kopā ar labākajiem draugiem!

Ja neesi vēl laivojis Vidzemē, tas ir jāizbauda, jo piedzīvojumi te gaida aiz katra līkuma! Atpūtai uz upes der ne tikai populārā Gauja. Te būs dažas rosinošas idejas straujākai laivošanai:

PEDEDZE

ABULS

RŪJA

Daudz laivotājiem noderīgas informācijas - gatavi laivošanas maršruti (Latvijā un Igaunijā), laivu noma, izkāpšanas un nakšņošanas vietas, tūrisma pakalpojumu sniedzēji, kā arī iespēja savu vienas vai vairāku dienu maršrutu plānot pašam - tas viss meklējams www.upesoga.lv

Ieteikumi drošai Latvijas apceļošanai: https://www.latvia.travel/lv/raksts/atklaj-latviju-no-jauna-un-celo-drosi

Ja dalāties ar saviem Vidzemes apceļošanas stāstiem sociālajā vietnē INSTAGRAM, pievienojiet mirkļbirku #AtklājVidzemiDroši! Mīļi gaidīti ciemos Vidzemē!

Turpinām iepazīt mazāk zināmos Vidzemes nostūrus un gleznainās upes kampaņā #AtklājVidzemiDroši. Izbraukumā ar laivu iesakām izbaudīt krāšņo dabu - klintis, mežus un iežu atsegumus, kas atklājas upju krastos.

 

 

Vidzemes upes ir piemērotas arī laivotājiem ar mazākiem bērniem. Tā ir iespēja baudīt kopābūšanu, upes un tās krastu burvību un gūt jaunu pieredzi. Te būs daži maršruti rāmākiem laivu braucieniem ģimenēm ar bērniem:

SALACA

GAUJA

AIVIEKSTE

Laivotājiem noderīgu informāciju (gatavus laivošanas maršrutus (Latvijā un Igaunijā), laivu nomu, izkāpšanas un nakšņošanas vietas, tūrisma pakalpojumu sniedzējus tuvā apkārtnē, kā arī iespēju savu vienas vai vairāku dienu maršrutu plānot pašiem) atradīsiet www.upesoga.lv

Ieteikumi drošai Latvijas apceļošanai: https://www.latvia.travel/lv/raksts/atklaj-latviju-no-jauna-un-celo-drosi

Ja dalāties ar saviem Vidzemes apceļošanas stāstiem sociālajos tīklos, pievienojiet mirkļbirku #AtklājVidzemiDroši!

Dodoties pa Veclaicenes šoseju (A2) gandrīz līdz pašai Igaunijas robežai, nogriezieties uz Kornetiem, kur pašā centrā atradīsiet norādes par dabas takām. Varat izvēlēties, pa kuru taku doties - uz vienu pusi ved Drusku pilskalna dabas taka, uz otru - Raipala ezera dabas taka. Bet varbūt pa spēkam ir abas divas?

 

 

Foto: visitaluksne.lv

Drusku pilskalna dabas taka izaicina doties Latvijas stāvākajā pilskalnā! Nogāzes un stāvie kāpumi, senlejas ar ezeriem, Kornetu skatu tornis 27 metru augstumā, no kura paveras gleznaini skati uz iespaidīgo “Kornetu - Peļļu” gravu, Munameģi, ielejām, ezeriem un pakalniem. Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” pērn tika nominēts arī kā uzvarētājs Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu konkursā “Veselības un labjūtes tūrisms 2019”. Takas garums - 3,5 km, un tā ir apļveida. Vairāk informācijas: http://aaa.veclaicene.lv/drusku-pilskalna-apkartne.

  

  

Foto: Ainars Gaidis, VPR arhīvs

Uz otru pusi ved Raipala ezera dabas taka 7,5 km garumā gar trim ezeriem – Ievas, Trumulīša un Raipala ezeru. Vairāk informācijas: http://visitaluksne.lv/aktivitates/marsruti/raipala-ezera-taka/.

Pēc pastaigas dabā ir kārtīgi jāieturas! Aicinām doties uz Alūksni un atrast piemērotāko vietu maltītes baudīšanai. Iespējams tā būs kafejnīca “Benevilla” (https://www.benevilla.lv/lv/cafe), bet varbūt kafejnīca “Pajumte” (https://pajumte.lv/) vai kāda cita jums tīkama gardēdības pieturvieta (http://visitaluksne.lv/edinasana/edinasana-2-2/). Iepriekš gan noskaidrojiet, vai saimnieki var jūs uzņemt, īpaši, ja esat kuplākā skaitā.

  

                                               No kreisās - kafejnīca "Benevilla", kafejnīca "Pajumte". Foto: visitaluksne.lv 

Kad spēki atjaunoti, aicinām iepazīt dzelzceļa industriālo mantojumu – Alūksnes Bānīša stacijā var interaktīvā veidā izzināt 10 dzelzceļa staciju un cilvēku stāstus.

  

Foto: VPR arhīvs

Dienas noslēgumā, kad stāsti un Bānīša vēsture izzināta, laiks sēsties vilcienā. Bānītis no Alūksnes uz Gulbeni dodas plkst.19.55. Vairāk informācijas: www.banitis.lv.

Foto: VPR arhīvs

Ja mērojat garāku ceļu un vēlaties mierīgas un laiskas brīvdienas, iesakām izpētīt arī nakšņošanas iespējas: http://visitaluksne.lv/naktsmitnes/.

Cits piedāvājums Alūksnes puses iepazīšanai

Ja esat nolēmuši baudīt garāku visas dienas pārgājienu, tad  jādodas izzināt "Mežtaku" no Apes līdz Kornetiem vai pretējā virzienā, kas iespējams ir nedaudz vieglāk, jo Korneti atrodas krietni augstāk virs jūras līmeņa kā Ape. Maršruta garums ir ~20 km, tas ved caur aizsargājamo ainavu apvidu “Veclaicene” un šķērso Igaunijas robežu, tāpēc neaizmirstiet līdzi paņemt personu apliecinošu dokumentu. Tā kā pa ceļam nav veikalu un ēdināšanas vietu, iesakām līdzi paņemt dzeramo ūdeni un šo to uzkožamu enerģijai, jo garajā ceļā ar dabu vien nepietiks! Vairāk informācijas: https://baltictrails.eu/lv/forest/day/78.

 

Foto: VPR arhīvs

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

 

 


 





Turpinot Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma kampaņu #AtklājVidzemiDroši, šonedēļ aicinām uz Burtnieku novadu!

Burtnieku ezers ir ceturtais lielākais ezers Latvijā. Tajā ietek vairākas upes un upītes, bet iztek viena – Salaca. Ezera apkārtne ir bijusi apdzīvota jau akmens laikmetā. Šeit ceļotājus aicinām izzināt ezera apkārtni un izbaudīt ūdenspriekus!

     

Foto: A. Liepa

Ja ceļotāju vidū ir kaislīgi makšķernieki, tie ar patiesu prieku visu dienu varēs pavadīt zivīm bagātajā Burtnieku ezerā. Šeit ir satopamas vairāk nekā 20 zivju sugas. Lai dotos pēc loma ezerā, nepieciešama makšķerēšanas karte un licence makšķerēšanai Burtnieku ezerā. Makšķerēt varat doties ar savu līdzi atvesto laivu vai arī iznomāt laivu ezera krastā. Informācija makšķerniekiem.

Ja esat aktīvi velobraucēji, tad Burtnieku ezera varenumu varēsiet izjust, dodoties 50 km velo maršrutā. Apkārt Burtnieka ezeram

   

Foto: burtniekunovads.lv

Nu ir laiks makšķerniekiem doties copēt un velobraucējiem skaitīt kilometrus, bet pārējiem brīvdienu baudītājiem iesakām doties pastaigā pa Vīsraga dabas taku! Tā sākas pie Burtnieku muižas parka vārtiem un ved caur ezera palieņu pļavu uz skatu torni. 

   

No kreisās: Vīsraga dabas taka (foto - A. Liepa), Vīsraga tornis (foto - U. Brālēns) 

Tālāk ceļš ved uz “Adzelviešu” mājām, kur ciemiņi var izzināt kaņepju audzēšanas un kaņepju aizdara gatavošanas tradīcijas, kā arī nobaudīt tur gatavotos labumus.

Savukārt Burtnieku centrā aplūkojams daudzu Latvijas dārzu veidotājas Zentas Skrastiņas daiļdārzs. Tur viesojoties, uzzināsiet augu stāstus un, iespējams, varēsiet iedvesmoties sava piemājas košumdārza pilnveidošanai.

   

No kreisās: Z/S "Adzelvieši" (foto - U. Brālēns), Zentas Skrastiņas daiļdārzs (foto - burtniekunovads.lv)

Tagad gan pienācis laiks atpūtai uz ūdens – aktīvākajiem ar airudēli (SUP) vai burājot ar vējdēli, citiem, vizinoties laivā pa ezeru! Šādai atpūtai uz skaistā Burtnieku ezera visu nepieciešamo piedāvā laivu bāze “Vidzemes laivas”. Vairāk informācijas: https://vidzemeslaivas.lv/.

   

Foto: burtniekunovads.lv

Vakaram pie ezera un naktsmieram iesakām kempingu “Ezerpriedes” (http://ezerpriedes.lv/) , “Atpūtas namiņu” (https://www.atputasnamins.lv/lv/) vai kādu citu nakšņošanas vietu turpat tuvumā.

   

No kreisās: "Ezerpriedes" (foto - U. Brālēns), "Atpūtas namiņš" (foto - burtniekunovads.lv)

Otrajā dienā, jau mājupceļā, iesakām iegriezties Valmiermuižā. Šī vieta izslavēta ne vien vēstures, bet arī viesmīlības dēļ. Vispirms aicinām doties uz Valmiermuižas stalli. Staļļa saime labprāt uzņem viesus - izrāda stalli, iepazīstina ar zirgiem un to ikdienas paradumiem, piedāvā doties izjādēs. Lūgums viesošanos stallī iepriekš saskaņot ar staļļa meistari. Lai uzkrātu spēkus mājupceļam, jāiegriežas Valmiermuižas alus virtuvē, kas atrodas senā klēts ēkā, blakus mazajai alus darītavai, lai baudītu gardu maltīti no vietējiem produktiem. Bet braucienu aicinām noslēgt ar Tirgotavas apmeklējumu turpat vēsturiskajā klētī. Tur pieejams gan lēni brūvēts alus, gan dažādi gardi bezalkoholiski spirdzinājumi, kā arī Vidzemes garšu meistaru un amatnieku darinājumi. Tas viss labi derēs brangam ciemakukulim mājās palicējiem.Vairāk informācijas: www.valmiermuiza.lv

   

No kreisās: Valmiermuižas zirgu stallis (foto - burtniekunovads.lv), Valmiermuiža (foto - S. Ozoliņa)

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv












 



 



  

 

 

 

Baudot jaukos vasaras mirkļus, Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma kampaņā #AtklājVidzemiDroši aicinām iepazīt tieši 100 gadus seno Vidzemes pērli - Smilteni un tās apkārtni!

 

 

Foto: visit.smiltene.lv

Smiltene ir ceļinieku pilsēta, tās apkārtnē netrūkst dažādu ceļu un celiņu. Tāpēc, lai atklātu apkārtnes burvību, iesakām doties velo piedzīvojumā pa kādu no velo maršrutiem, piemēram, Apriteņojot Smiltenes ezerus, kur iespējams pārvarēt 29 km attālumu un veldzēties 7 meža ezeros. Tāpat var braukt arī Pa Aumeisteru paugurvalni un baudīt kalnaino un ainavisko Aumeisteru paugurieni 15, 30 un 40 km garumā. Launkalnes apkārtni iepazīsiet Izriteņojot Dienvidkalni 40 km garā apļveida maršrutā, pa ceļam paviesojoties arī mini zoo Ezerlejas.

   

    

Foto: visit.smiltene.lv, ezerlejas.lv

Kājāmgājējus aicinām iepazīt pilsētu aptuveni 6 km garā pastaigu maršrutā, ejot Pa firsta Līvena pēdām. Uzziniet pilsētas vēsturi, apskatot Kalnamuižas ēkas un pēc Smiltenes muižas īpašnieka firsta Paula Līvena ierosmes būvēto pirmo ūdens spēkstaciju Baltijā! Ļaujieties dabas valdzinājumam Vecajā parkā, izbaudiet aktīvās atpūtas iespējas pie Tapera ezera ar Annes laivām vai SUP House, kā arī ieturiet gardu maltīti kafejnīcā Brūzis vai kādā citā ēdināšanas vietā!

  

No kreisās: Smiltenes HES, Kalnamuiža (foto - visit.smiltene.lv)

Savukārt asāku izjūtu cienītājus gaida atpūtas un sporta kompleksā “Teperis”, kur sacīkšu trasē var doties ar kartingu

Pēc aktīvas darbošanās laiks bezalkoholiskiem, atspirdzinošiem un dzirkstošiem dzērieniem bērza sulu ražotnē Birzī! Ciemošanās iepriekš jāpiesaka saimniekam, rakstot uz e-pastu: birzi PIE birzi PUNKTS lv.

 

No kreisās: atpūtas un sporta komplekss "Teperis" (foto - visit.smiltene.lv), bērzu sulu ražotne  "Birzī" (foto - birzi.lv)

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv


 




Kamēr vasara rit pilnā sparā, ir īstais laiks vienas dienas #AtklājVidzemiDroši izbraukumam Valkas pusē!

Dienu iesāciet ar nelielu pastaigu gleznainajā Lustiņdruvas dabas takā Kārķos, Ķires upes ielejā. Ejot pa dabas taku, savā ceļā jūs sastapsiet meža klavieres, kukaiņu viesnīcu, lielo krēslu, meža telefonu un citus apskates objektus. 

Lustiņdruvas dabas taka. Foto: visit.valka.lv.

Turpat netālu, Veckārķos, apskatāms briežu dārzs "Jasmīni". Apmeklējums ir iepriekš jāpiesaka, jo šobrīd ir siena laiks un, iespējams, saimnieki pļavā gādā sienu ziemas sezonai.

Briežu dārzs "Jasmīni". Foto: L. Martinsone.

Pa ceļam uz Valku iegriezieties Ērģemes pilsdrupās un pastaigājiet pa seno parku! Vai zinājāt, ka Ērģemē 1560. gadā norisinājusies Livonijas vēsturē nozīmīga kauja?

   

No kreisās: Ērģemes viduslaiku pils, parks. Foto: A. Liepa.

Pēc dabas baudīšanas, staigājot kājām, laiks izmantot kādu transporta līdzekli un doties izbraucienā ar sliežu velosipēdu pa vecajiem un mūsdienās neizmantotajiem sliežu ceļiem. Braucieniem pieejami divi sliežu velosipēdi.

Sliežu velosipēds. Foto: D. Pūce.

Tagad gan laiks ūdens priekiem Zāģezerā, turpat Valkas pievārtē. Pavisam nesen pie ezera ir atvērts kiosks, kurā iespējams iegādāties dažādus vasarīgus spirdzinājumus. Pie ezera darbojas arī SUP dēļu noma.

   

No kreisās: Zāģezers (foto: visit.valka.lv), kiosks pie Zāģezera (foto: SIA “Pedelīte”).

Ciemojoties Valkā, iesakām apmeklēt arī Valkas novadpētniecības muzeju. Vēsās muzeja telpas un muzejisko vērtību izzināšana par latviešu kora kultūras pamatlicēju un skolotāju Jāni Cimzi būs patiess baudījums karstai vasaras dienai. Vairāk informācijas: http://muzejs.valka.lv/.

Valkas novadpētniecības muzejs. Foto: muzejs.valka.lv.

Neaizmirstiet Valkas centrā nofotografēties pie lielā Latvijas karoga!

Latvijas valsts simtgadei veltītais monumentālais karogs Valkā. Foto: A. Liepa.

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv