Arhīva kalendārs

« November 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Kad raibais rudens lapu paklājs rotā takas un celiņus un caur kailajiem koku zariem labāk saskatāmi dabas jaukumi – iežu atsegumi, gravas, mazo upju tērcītes –, jādodas dabā! Šonedēļ #AtkājVidzemiDroši Vidzemes plānošanas reģions aicina uz  Līgatnes novadu, kur rāmi atpūsties, izzināt un uzkrāt spēkus.

 

 

 

Līgatnes identitāte: daba un industriālais mantojums

Ar ko Jums asociējas Līgatne – ar dabas takām, alām vai papīrfabriku?

Līgatnes industriālais stāsts iestiepjas diezgan tālā pagātnē – 1815. gadā jaunā papīrfabrika darbu uzsāka pielāgotās Paltmales muižas miltu dzirnavās. Līdz ar papīra ražošanu un fabrikas attīstību strauji uzplauka arī Līgatne. 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā fabrikas strādniekiem Līgatnē uzcēla dzīvojamās ēkas, skolu, dzemdību namu, slimnīcu, klubu, viesu namu un citas ēkas, kas ir saglabājušās līdz šodienai. Strādniekiem būvētās dzīvojāmās ēkas ir senākās koka rindu mājas Latvijā, un 20. gadsimta sākumā strādnieku nodrošinājums bija viens no augstākajiem Eiropā.

Līgatnes industriālā identitāte ir cieši saistīta arī ar unikālo dabu. Līgatnes upe ir viena no straujākajām upēm Latvijā ar īpaši mīkstu ūdeni, kas bijuši izcili priekšnoteikumi papīrfabrikas veiksmīgai darbībai. Tāpat arī smilšakmens atsegumi, kuros līgatnieši sadzīves un rūpnieciskām vajadzībām izveidojuši alu un pagrabu sistēmas, ir dabas un kultūrvēsturisks mantojums.

Aicinām pastaigās pa Līgatni, lai iepazītu to tuvāk!

No Lustūža "virsotnes". Foto: Māra Sproģe, VPR

Izstaigājot Līgatnes papīrfabrikas vēsturisko centru, iepazīsiet pilsētas koka un ķieģeļu apbūvi, varēsiet apskatīt Anfabrikas klintis un uzkāpt Lustūzī. Lustūzis jeb Alu iezis ir ainavisks smilšakmens atsegums Līgatnes upītes labajā krastā, Līgatnes centrā. Atsegumā ir 28 cilvēka izrakti pagrabi jeb alas (daži – divos līmeņos!), kur uzglabā dārzeņus un augļus. Lustūža „virsotnē” uzved koka kāpnes, kur paveras lielisks skats. Kopumā Līgatnē ir 333 cilvēka veidotas pagrabalas.

Foto: Kārlis Buškevics

Foto: Māra Sproģe, VPR

Ja vēlaties pastaigu apvienot ar aizraujošu aktivitāti, Līgatnes Tūrisma informācijas centrā iespējams iegādāties divas izzinošas pastaigu spēles ģimenēm un nelielām draugu kompānijām – foto orientēšanās spēli "Līgatnes detaļu medības" vai izziņas un orientēšanās spēli "Papīrfabrikas ciemata noslēpumi". Spēļu ilgums apmēram 2–2,5 stundas un 4–5 km.

Vairāk informācijas par spēlēm varat iegūt Līgatnes TIC, Spriņģu ielā 2 vai pa tālruni +371 2918 9707, vai info PIE visitligatne PUNKTS lv.

Foto: visitligatne.lv

Dodoties maršrutā no Līgatnes uz Līgatnes dabas takām,   apmēram 2 stundu gājienā iepazīsiet Gaujas ielu ar tās vēsturisko apbūvi – papīrfabrikas strādnieku mājām un sabiedriskajām ēkām –, nonāksiet līdz Līgatnes pārceltuvei, kas ir vienīgā šāda tipa pārceltuve Baltijā. Tālāk ceļš jūs vedīs gar gleznaino Gaujas krastu ar smilšakmens atsegumiem līdz Līgatnes dabas takām, kas ir apmēram 5 km labiekārtotu taku kopums dabiskā meža ainavā, kur var vērot Latvijai raksturīgos savvaļas dzīvniekus un putnus. Ja iekļausiet gājienā arī Līgatnes dabas takas, tad kopumā jāieplāno vismaz 4 stundas.

Foto: Velga Vītola, Līgatnes Dabas takas


Ja parasta iešana jums šķiet mazliet garlaicīga, Veselības un Mitoloģijas takās pie Rehabilitācijas centa “Līgatne” varēsiet gan pavingrot, ieskatoties Veselības takā izvietotajos stendos, gan iepazīt senās latviešu dievības Mitoloģijas takā. Aizstaigājiet arī līdz Spriņģu iezim – 600 m smilšakmens atsegumam –, kas ir viens no ievērojamākiem dabas apskates objektiem Gaujas Nacionālajā parkā.

Bet, ja esat gatavi garākam sportiskam izaicinājumam, tad no Līgatnes ir iespēja doties pa Mežtaku – 24 km gājienā 5. posmā līdz Siguldai vai  26 km gājienā 6. posmā līdz Cēsīm.


Foto: Māra Sproģe, VPR


Vairāk informācijas par šiem pastaigu maršrutiem, kā arī kartes un citu Līgatnes viesiem nepieciešamu informāciju atradīsiet Līgatnes novada tūrisma informācijas lapā: http://visitligatne.lv/

 


Informāciju sagatavojusi: 
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   

Nedēļu no Lāčplēša dienas (11. novembra) līdz Latvijas Republikas proklamēšanas dienai (18. novembrim) tradicionāli aizvadām patriotiskā un pacilātā noskaņojumā. Šonedēļ #AtklājVidzemiDroši aicina sajust lepnumu par savu valsti, viesojoties Vidzemes ārēs, takās, skaistajās pilsētās un iekļaujot savos brīvdienu maršrutos arī kādu Latvijas Brīvības cīņu pieminekli vai piemiņas vietu.

Aizbrauciet uz Rūjienu - pilsētu, kas Latvijā atrodas vistālāk uz ziemeļiem! Tur kopš 1937. gada pilsētnieku mieru sargā izcilā latviešu tēlnieka Kārļa Zemdegas veidotais piemineklis "Tālavas taurētājs". Pats autors to dēvēja par "Rūjienas atbrīvošanas un kritušo karavīru pieminekli". Rūjienas pilsēta lepojas vēl ar diviem K. Zemdegas darinātajiem monumentiem – "Sējējs" un "Madonna Orans". Viesojieties mazpilsētā, sajūtiet tās tīkamo mieru, iepazīstieties ar Rūjienas ievērojamākajām vietām un varbūt arī pastaigājieties pa Rūjas upes palieni. 

Piemineklis "Tālavas taurētājs" Rūjienā. Foto: Facebook/rujienasnovads

Svarīgs Vidzemes autoceļš ved caur Straupes pagasta Plāci. Šeit ir vērts piestāt, lai tirgotavā “Senā Hanza” iegādātos garšīgu rudzu rupjmaizi vai kādu citu gardumu latviskam ciemakukulim vai svētku galdam. Pārejiet arī ceļa otrajā pusē un apskatiet tēlnieka Teodora Zaļkalna veidoto pieminekli Ziemeļlatvijas atbrīvotājiem! To rotā dzejnieka Edvarda Virzas dzejas rindas: "Kamēr vien labību šais laukos sēs, jūs slavinās un godam pieminēs".   

Ja izvēlaties braukt uz Mazsalacu, lai baudītu tās apkārtnes dabas jaukumus  – smilšakmens atsegumus, alas un takas, izstaigātu omulīgās mazpilsētas ieliņas, iesakām aiziet arī līdz Varoņu birzīteiTur katrs koks stādīts kāda Latvijas brīvības cīņās kritušā karavīra - Mazsalacas luterāņu draudzes locekļa piemiņai. Birzs vidū atrodas Varoņu piemineklis.

Varoņu birzīte Mazsalacā. Foto: mazsalacas.lv 

Ja brīvdienu izbraukumā dodaties pa Vidzemes šoseju, piestājiet uz mirkli Augšlīgatnē pie tēlnieka Kārļa Jansona veidotā pieminekļa “Par tēvzemi kritušajiem 1916. – 1919.”! Ejiet pastaigā uz turpat netālu esošo Vienkoču parku, lai apskatītu vēsturisku muižu un citu ēku maketus un varbūt arī sarīkotu nelielu ģimenes svētku pikniku šeit iekārtotajās atpūtas vietās!  

Vienkoču parks. Foto: vienkoci.lv

Nepabrauciet garām Cēsīm – vienai no vecākajām un latviskākajām pilsētām Latvijā! To dēvē arī par Latvijas karoga dzimteni. Izejiet pastaigā pa vecpilsētas ieliņām un apskatiet skaisto Uzvaras pieminekli, kas veltīts Latvijā Brīvības cīņās kritušo piemiņai! Tā pamatideja: cīņu liesmās aust brīvības saule. 

Vienības laukums Cēsīs. Foto: M. Sproģe

Dodieties tālāk uz Raunu! Tās centru rotā Kārļa Zemdegas veidotais Brīvības piemineklis. Tas veltīts Pirmajā pasaules karā un Brīvības cīņās kritušo Raunas draudzes locekļu piemiņai. Interesanti, ka tas ir arī viens no nerealizētajiem Rīgas Brīvības pieminekļa projekta variantiem.

Brīvības piemineklis Raunā. Foto: Facebook/raunasnovads

Izstaigājiet arī Interaktīvo taku Raunas pils parka teritorijā un tās turpinājumu - jauno Pils vēstures takuAizbrauciet arī līdz Raunas Staburagam, unikālam dabas veidojumam, kura vecums tiek lēsts ap 8000 gadiem.

      

No kreisās: Pils vēstures taka, Raunas Staburags. Foto: visit.rauna.lv

Ja jūsu ceļi ved uz citu pusi, tad par savam brīvdienu vai pastaigu maršrutam tuvumā esošajām Brīvības cīņu piemiņas vietām varat uzzināt šeit.

Latvijas valsts karogi Cēsīs. Foto: M. Sproģe

Lai svētku sajūta un lepnums par savu valsti!

Informāciju sagatavojusi: 
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv