Arhīva kalendārs

« February 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 

Šogad Vidzemes Inovāciju nedēļā no 20. februāra līdz 24. februārim interesenti aicināti apmeklēt vairāk nekā 20 pasākumus visā Vidzemē un arī ārpus tās robežām. Pasākumu formāts ir ļoti daudzveidīgs, paredzēts dažādām mērķauditorijām un dažādiem ambīciju apmēriem. Apmeklētājus aicina uz semināriem, darbnīcām, konsultācijām, hakatoniem, tīklošanās pasākumiem, izstādēm un iedvesmas stāstu pēcpusdienām, atbalsta programmu atklāšanas pasākumiem un atvērtajām durvju dienām. Lielākā daļa pasākumu notiks klātienē, daļai varēs pieslēgties arī attālināti.

Aicinām iepazīties ar piecu dienu pasākumu programmu tīmekļa vietnē https://innovation.vidzeme.lv, sadaļā “Pasākumi”. Programma ik dienas tiek papildināta ar jauniem pasākumiem.

Kā ierasts, nedēļas vidū vidzemnieki un citi interesenti tiek aicināti uz konferenci “Improvizācija inovācijai”, ko 22. februārī Līgatnē organizēs Vidzemes plānošanas reģions. Konferencē tiks detalizēti iztirzāts jēdziens “improvizācija” un tā loma mūsdienu inovācijas procesā, kā arī tiks aplūkoti piemēri, kas pierāda, ka improvizācija ir sekmīgi izmantojama jaunu ideju attīstībai ne tikai uzņēmējdarbībā, bet arī citās jomās.

Jāpiebilst, ka 2023. gada Vidzemes Inovāciju nedēļas pasākumu organizatoru lokā ir gan pašvaldības, gan uzņēmumi, gan arī valsts pārvaldes iestādes, pētniecības institūti, augstākās izglītības iestādes un citi nozaru un jomu spēcīgākie spēlētāji. Viņu vidū – Vidzemes Augstskola, Varakļānu novada pašvaldība, LIAA Valmieras biznesa inkubators, Gulbenes novada pašvaldība, Latvijas Zinātnes padome, RTU Cēsu studiju un zinātnes centrs, Valmieras Attīstības aģentūra, Lauku atbalsta dienests, Cēsu digitālais centrs, Smiltenes novada pašvaldība, Zaļo un viedo tehnoloģiju klasteris, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Agroresursu un ekonomikas institūts, Vidzeme TechGirls, Valmieras novada pašvaldība, Eiropas Digitālās inovācijas centrs Latvijā, Valmieras koprades darbnīca DARE, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava”, SIA ZAAO, Europe Direct Vidzeme, Latvijas Digitālais akselerators, Madonas novada pašvaldība, Skola6, Latvijas Universitātes Cēsu filiāle, Latgales plānošanas reģions, SIA ieber.lv, Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija, kā arī Vidzemes uzņēmējdarbības centrs, Vidzemes plānošanas reģions, u.c.

___________________

Par Vidzemes Inovāciju nedēļu

Vidzemes Inovāciju nedēļa kā pasākumu platforma pulcē inovācijas entuziastus no visas Latvijas jau piekto gadu – pirmo reizi tā notika 2019. gadā.  Tās iniciators un koncepta autors ir Vidzemes plānošanas reģions, taču pasākumu programma ik gadu tiek veidota sadarbībā ar pašvaldībām, uzņēmumiem un organizācijām gan no Vidzemes, gan arī no citiem Latvijas reģioniem.

Piecu gadu laikā izvirzītais iniciatīvas mērķis ir nemainīgs –  stiprināt vidzemnieku inovācijas garu un veidot auglīgu vidi jaunu produktu un pakalpojumu radīšanai, sadarbībai un ideju apmaiņai starp izglītības un pētniecības sektoru, uzņēmējiem un zinātniekiem, nozaru līderiem un sabiedrību, ideju radītājiem un finansētājiem.

Visas aktivitātes nedēļas ietvaros tiek balstītas uz  trīs stūrakmeņiem – Uzdrīkstēties! Zināt kā! Rīkoties! Tie simbolizē drosmi palūkoties uz produktiem un procesiem no cita skatupunkta, atmest konkurenci un meklēt kopīgus saskarsmes punktus, krāt zināšanas, pieredzi, idejas un kontaktus, lai to visu aktīvi izmantotu ikdienas darbā, labumu dodot arī vietējai kopienai, pašvaldībai, reģionam un valstij.

 

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752; https://innovation.vidzeme.lv

 

Vidzemes plānošanas reģions un Latvijas Lauku forums Vidzemes pašvaldībās februārī organizē “apaļā galda” diskusijas par zaļo publisko pārtikas iepirkumu (ZPI). Uz sarunām tiek aicināti pašvaldību iepirkuma speciālisti, zemnieki, izglītības iestāžu ēdinātāji un skolu pilnvarotie, vietējo rīcības grupu pārstāvji un nozarē iesaistītie. Tikšanās ir labs veids, lai diskutētu par ZPI. Ar to tiek veicinātas īsās piegādes ķēdes, tiek sniegts atbalsts vietējiem zemniekiem un pārtikas produktu ražotājiem, skolēnu un bērnu maltītē ir vairāk vietējo augļu, dārzeņu un pārtikas produktu. Pirmās "apaļā galda" diskusijas aizvadītas Siguldā pagājušā gada novembrī un Smiltenē š.g. 3. februārī. Nākamie domu apmaiņas pasākumi plānoti Bīriņu pilī (Limbažu novadā) 10. februārī un Ērgļos 17. februārī.

Tikšanās tiek organizētas programmas “Apvārsnis 2020” projektā “Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai” (CITIES2030). Vidzemes plānošanas reģionā ir izveidoti 4 “apaļie galdi”, kur katrā ietilpst trīs pašvaldības. Veiksmīgi aizritējušas diskusijas, pirmajā reizē tiekoties Siguldas, Valmieras un Cēsu novadu cilvēkiem un otrajā reizē Smiltenes, Gulbenes un Alūksnes novadu pārstāvjiem. Vēl plānotas diskusijas starp Limbažu, Saulkrastu un Valkas novadu ieinteresētajām pusēm, kā arī Ogres, Madonas un Varakļānu novadu pārstāvjiem.

"Apaļais galds" ir sadarbības platforma, kur satikties ZPI ieinteresētajām pusēm, lai apmainītos ar atšķirīgām pieredzēm, zināšanām, redzējumu un jaunāko informāciju. Tikšanās mērķis ir identificēt problēmjautājumus un rast risinājumus ZPI uzlabošanai noteiktā teritorijā. Tas ietver arī vēlmi atbalstīt vietējos ražotājus, pārskatīt pusdienu piedāvājumu izglītības iestādēs, pārtikas piegādes ķēdes caurskatāmības stiprināšanu. “Apaļā galda” koncepts ir pielāgots CITIES2030 pilotteritorijai - Vidzemes reģionā to īsteno Latvijas Lauku forums sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu.

Diskusijas vēl turpinās, tomēr notikušie pasākumi ļāvuši izdarīt svarīgus secinājumus. Domu apmaiņu dalībnieki uzsvēra, ka: (1) sistemātiskai, savstarpējai iesaistīto pušu komunikācijai ir izšķiroša loma īso pārtikas ķēžu veicināšanā; (2) mazo ražotāju kapacitāte ir ierobežota, un viens no risinājumiem būtu mazo kooperatīvu dibināšana; (3) vietējo ražotāju atbalsts ZPI ir svarīgs teritorijas ekonomikas stiprinātājs; (4) izmaiņām pārtikas sistēmā jābūt ilgtspējīgām, tajā ietverot gan bērnu, gan iepirkumu speciālistu un skolu pavāru izglītošanu u.c.

Ja esat zemnieks, pārstrādātājs, skolu ēdinātājs vai pašvaldību pārstāvis un Jūsu interesēs ir panākt labvēlīgas izmaiņas saistībā ar ZPI, piesakieties dalībai nākamajās diskusijās Bīriņos (Limbažu novads) un Ērgļos! Pieteikumiem un jautājumiem: Zane Siliņa, projekta CITIES2030 koordinatore Latvijas Lauku forumā, +371 29166142, zane.silina PIE laukuforums PUNKTS lv vai Lienīte Priedāja-Klepere, projekta CITIES2030 vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26133028, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv.

***

Projekts "CITIES2030" ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640. Ar plašāku informāciju par projektu "CITIES2030" iespējams iepazīties ŠEIT.

***

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA “CITIES2030” ZIŅAS

---