Arhīva kalendārs

« September 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Arvien kuplākā skaitā ģimenes atgriežas uz dzīvi Latvijā – visvairāk mūsu tautieši uz pastāvīgu dzīvi Vidzemē atgriezušies no tādām valstīm kā Lielbritānija (198 ģimenes jeb 579 cilvēki), Īrija (49 ģimenes jeb 105 cilvēki) un Norvēģija (34 ģimenes jeb 103 cilvēki), liecina Vidzemes plānošanas reģiona apkopotā pēdējo divu gadu statistika.

Šo valstu topā ierindojas arī Vācija (25 ģimenes jeb 57 cilvēki), Nīderlande (14 ģimenes jeb 26 cilvēki), Dānija (5 ģimenes jeb 18 cilvēki), ASV (6 ģimenes jeb 15 cilvēki), Beļģija (5 ģimenes jeb 13  cilvēki) un Zviedrija (7 ģimenes jeb 12 cilvēki).

Līdz šim 2020. gada laikā visvairāk ģimenes atgriezās tādās Vidzemes pilsētās kā Valmiera (25 ģimenes jeb 57 cilvēki), Cēsis (19 ģimenes jeb 51 cilvēks), Priekuļi (7 ģimenes jeb 32 cilvēki), Valka (8 ģimenes jeb 28 cilvēki), Gulbene (7 ģimenes jeb 22 cilvēki) un citas.

Ģimenēm, kuras vēl tikai apsver iespēju atgriezties uz dzīvi Latvijā, vislielākā interese ir par Valmieru (79 ģimenes jeb 228 cilvēki), Cēsīm (75 ģimenes jeb 183 cilvēki), Gulbeni (23 ģimenes jeb 66 cilvēki), Alūksni (24 ģimenes jeb 64 cilvēki) un Priekuļiem (13 ģimenes jeb 57 cilvēki).

Vairāk nekā 11 gadus ārvalstīs ir pavadījušas 63 vidzemnieku ģimenes, 6-10 gadus 77 ģimenes, savukārt 25 ģimenes pavadīja 1-5 gadus ārpus Latvijas.

Lai veicinātu ģimeņu atgriešanos uz dzīvi Latvijā, Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore kopumā sagatavojusi personalizētus piedāvājumus 383 ģimenēm jeb 1039 cilvēkiem atbilstoši cilvēku vajadzībām un interesēm remigrācijas informatīvā atbalsta projekta sākuma.

Jau šobrīd ar reģionālā koordinatora palīdzību ir atgriezušās 119 ģimenes jeb 338 cilvēki Vidzemes reģionā. Bez tam tuvāko gadu laikā reālu vēlmi atgriezties uz dzīvi atpakaļ Latvijā izrādījušas vēl 46 ģimenes jeb 139 cilvēki.

Vidzemes plānošanas reģions norāda, ka tas nebūtu bijis iespējams bez komandas darba – sadarbībā ar Vidzemes reģiona pašvaldībām, pašvaldību speciālistiem un kontaktpersonām, lai risinātu remigrācijas jautājumus novados.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju Diasporas likuma normu īstenošana  (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")”. Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585 

Informāciju sagatavoja:
Kaiva Upleja
Communications & Strategies
tel. nr. 27894799
kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv

 

 

 

Jau 17. septembrī Kauņā (Lietuva) notiks projekta BalticBiomass4Value partneru apvienības rīkota starptautiska konference un biznesa kontaktu veidošanas pasākums “Biorūpniecības izrāviens” (Bio-based Industries Fast Forward). Tajā aicināti piedalīties bioekonomikas jomas uzņēmumu pārstāvji un citi interesenti. Pielāgojoties pandēmijas laika situācijai pasaulē, pasākums notiks tiešsaistē. Dalība pasākumā ir bez maksas, iepriekš reģistrējoties. Reģistrācija šeit.

Pasākuma galvenais mērķis ir iepazīstināt ar bioloģiskās ražošanas ilgtspējīgas virzības iespējām Baltijas jūras reģionā un ārpus tā, kā arī sniegt iespēju uzņēmumiem iegūt noderīgus kontaktus “Zaļā biznesa” attīstības projektu uzsākšanai.

Konferences plenārsēdes dalībniekiem būs iespēja uzzināt vairāk par Bioloģiskās ražošanas konsorcija darbību, kas pārstāv privāto sektoru publiskajā un privātajā partnerībā ar Eiropas Komisiju, ieguldot inovācijās bioloģiskās ražošanas jomā. Referēs Nelo Emerencia, Bioloģiskās ražošanas konsorcija programmas direktore (Beļģija), ar tendencēm biogāzes nozarē Eiropā iepazīstinās Susanna Pflüger, Eiropas Biogāzes asociācijas ģenerālsekretāre (Beļģija). Plenārsēdes dalībnieki tiks iepazīstināti arī ar sasniegumiem un nākotnes virzieniem Eiropas savienības Stratēģijas Baltijas jūras reģionam politikas jomā “Bioekonomika". Runās Torfi Jóhannesson, Ziemeļvalstu Ministru padomes vecākais padomnieks (Dānija).

Savukārt plenārsesijā savā redzējumā par pašreizējo stāvokli un nākotnes perspektīvām Baltijas jūras reģiona biotehnoloģijas un bioenerģijas nozarē dalīsies uzņēmumu asociāciju vadītāji: Tomas Andrejauskas, Lietuvas Biotehnoloģijas asociācijas prezidents, Henriette Vivestad, Norvēģijas Bioenerģijas asociācijas rīkotājdirektore. Bet projekta BalticBiomass4Value eksperti iepazīstinās ar padziļinātu biomasas potenciāla un tā izmantošanas iespēju analīzi Baltijas jūras reģiona valstīs. Runās Mariusz Stolarski, Bioekonomikas un atjaunojamo energoresursu centra profesors Varmijas-Mazūrijas universitātē Olštinā (Polijā). Un par Baltijas jūras reģiona bioenerģijas nozares perspektīvām laikā, kad palielinās konkurence par bioloģiskajiem resursiem un fosilā kurināmā zemām cenām stāstīs Erik Trømborg, Vides zinātņu un dabas resursu pārvaldības fakultātes profesors Norvēģijas Dzīvības zinātņu universitātē.

Runātāju prezentācijas iepazīstinās arī ar attiecīgiem finansēšanas instrumentiem, kuru mērķis ir atbalstīt “Zaļo izaugsmi”, piemēram, Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumenta dotācijas. Referents būs Konrad Konieczny, EEZ un Norvēģijas piešķīrumu programmas vadītājs Norvēģijas Inovāciju centra Varšavas birojā (Polija).

Lai veicinātu diskusijas un sadarbības tīklu veidošanu uzņēmumu starpā, paralēli risināsies arī Lietuvas, Norvēģijas un Vācijas B2B sesijas.

1. paralēlā sesija būs veltīta tēmai “Inovatīva dažādu biomasas resursu izmantošana augstas pievienotās vērtības ilgtspējīgu bioloģisko produktu ražošanā”. To vadīs Inga Matijošytė, Viļņas Universitātes Dzīvības zinātņu centra Biotehnoloģijas institūta Lietišķās biokatalizācijas virziena vadītāja un Lietuvas Biotehnoloģijas asociācijas viceprezidente. Bet vieslektore būs Ilaria Re, Consorzio Italbiotec ES projektu biroja vadītāja, Itālijas vadošajā konsorcijā biotehnoloģijas nozarē.

Savukārt 2. paralēlajā sesijā varēs uzzināt par tēmu “Inovatīva lauksaimniecības un ūdens biomasas izmantošana ilgtspējīgas bioenerģijas un citu bioproduktu ražošanā”. Sesiju vadīs Kęstutis Navickas, Vītauta Dižā universitātes Lauksaimniecības akadēmijas Enerģētikas un biotehnoloģijas institūta profesors (Lietuva) un piedalīsies vieslektore Jessica Hudde no Biogāzes konsultatīvā dienesta Atjaunojamo resursu aģentūrā – FNR, centrālajā koordinējošajā aģentūrā atjaunojamo resursu jomā Vācijā.

3. sesijā diskutēs par tēmu “Inovatīva meža biomasas un sadzīves atkritumu izmantošana ilgtspējīgas bioenerģijas un citu bioproduktu ražošanā”. Sesiju vadīs Mindaugas Šilininkas, SIA “Euromediena” direktors, Lietuvas Mežu un zemes īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks, bet uzstāsies vieslektors Gudbrand Rødsrud, AS “Borregaard” tehnoloģiju direktors, progresīvas biorafinēšanas rūpnīcas, kas ražo videi draudzīgas bioķīmiskas vielas un biomateriālus, kuri aizstāj no naftas produktiem ražotos, vadītājs (Norvēģija). 

Šo paralēlo sesiju dalībniekiem būs iespēja dalīties pieredzē, kā arī nodibināt noderīgus kontaktus apspriestajās jomās. Pēc kopīgajām sesijām risināsies arī Lietuvas, Norvēģijas un Vācijas nacionālās B2B sesijas – darbnīcas. Plenārsēdes, plenārsesijas un paralēlo sesiju darba valoda ir angļu valoda. Nacionālās sesijas notiks valstu dzimtajās valodās.

Pilna pasākuma darba kārtība lejupielādējama šeit.

Reģistrācijas formā sniegtā informācija tiks izmantota tikai pasākuma organizēšanas vajadzībās.

***
Par projektu "BalticBiomass4Value"

Projekts “Biomasas vērtību ķēdes attīstība Baltijas jūras reģionā (BalticBiomass4Value)” tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona sadarbības programmas 2014.-2020. gada ietvaros. Tā īstenošanā iesaistījušies 17 partneri no 8 valstīm.

Projekta mērķis – pilnveidot Baltijas jūras reģiona publiskā un privātā sektora organizāciju un uzņēmumu kapacitāti biomasas vērtību ķēdes resursu ilgtspējīgā un ekonomiski efektīvā izmantošanā un pārvaldībā, sekmējot augstas pievienotās vērtības produktu un atjaunojamās enerģijas risinājumu attīstīšanu un resursu pārvaldības modeļu uzlabošanu. Tāpat ar projekta aktivitātēm plānots uzlabot BJR valsts un privātā sektora dalībnieku spēju ražot bioenerģiju videi draudzīgākā un ekonomiski izdevīgākā veidā, izmantojot jaunus biomasas avotus (galvenokārt bioloģiskos atkritumus) enerģijas ražošanai, kā arī iespējas izmantot bioenerģijas sānu plūsmas augstas vērtības bioproduktiem.

Jautājumiem: Kristaps Ročāns, projekta BalticBiomass4Value vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv.

Brīvdienās dodieties noskaņu un krāsu medībās Vidzemē! #AtklājVidzemiDroši iesaka septembra pirmajā nedēļas nogalē viesoties Madonas pusē, lai to izbaudītu zelta rudens ieskaņā.

Varbūt brauciet pretī rudenim, minot divriteņa pedāļus? 20 km garais velo maršruts Iepazīsti Madonu! ļaus izjust gleznaino Madonas reljefu un labāk iepazīt skaisto un sakopto Vidzemes mazpilsētu.

Smeceres sils. Foto:visitmadona.lv.

Maršruts izved arī ārpus pilsētas robežām. Pa ceļam varēsiet apskatīt Madonas apkārtnes ezerus, iegriezties sporta un aktīvās atpūtas vietā Smeceres sils (šeit var arī iznomāt velosipēdus). Vēl iespēja izjust ātrumu Madonas kartinga trasē vai atklāt Vidzemes podniecības skaistumu, viesojoties Jāņa Seiksta keramikas darbnīcā. 

Madonas kartinga trase. Foto: visitmadona.lv. 

Jāņa Seiksta keramikas darbnīca. Foto: visitmadona.lv.

Ja nedosities piedzīvojumā uz velosipēda, tad interesants būs maršruts Citādā Madona, kurā iekļautas ražotnes, kas nesen vērušas durvis apmeklētājiem. Ceptuvē Madonas maiznieks varēsiet ieskatīties un piedalīties maizes tapšanas procesā. Viesojoties pie Meistara Sarkaņos, būs iespēja redzēt vietu, kur top dabas veltes veselībai un uzturam. Vēl var apskatīt Zalgauskas muižu un citas vēl neizzinātas vietas.

Madonas maiznieks. Foto: visitmadona.lv.

Meistars Sarkaņos. Foto: meistarssarkaņos.lv.

Zalgauskas muiža. Foto:visitmadona.lv

Madonai pavisam tuvu ir Gaiziņkalns. Kad pēdējo reizi tur bijāt? Varbūt nekad neesat bijuši! Tad laiks to mainīt – dodieties ceļā!

Pa ceļam no Madonas uz Gaiziņkalnu atrodas viens no Latvijā labi zināmajiem dziednieciskajiem avotiem – Bolēnu acu avots, kas ir arī sena kulta vieta. Noteikti apskatiet!

Bolēnu acu avots. Foto:I. Kucina.

Savukārt Latvijas augstāko virsotni - Gaiziņkalnu varat iepazīt, dodoties 2 km garā dabas takā vieni paši vai kopā ar vietējo gidu.

Gaiziņkalns. Foto: visitmadona.lv.

Skaistas brīvdienas un jauku atpūtu!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Vidzemes plānošanas reģions aicina interesentus pieteikties tiešsaistes semināram “SATIKSME UN DATI. Ko varam iegūt? Kā to izmantot?”, kas notiks 15. septembrī no plkst. 10.00 līdz plkst. 13.00 tiešsaistes platformā ZOOM.

Semināra programmā: kāpēc nepieciešami atvērtie dati, kāds ir to potenciāls transporta nozarē; kādas ir satiksmes modelēšanas iespējas, izmantojot pašvaldību rīcībā esošos datus; kā iedzīvotājus iesaistīt datu vākšanā; kā ar datiem veidot mūsdienīgu pilsētu, Jelgavas piemērs.

Semināra mērķis ir aktualizēt datu nozīmi transporta nozares attīstībā, akcentējot datu analīzes iespējas, kā arī sniedzot ieskatu, kur datus meklēt, kā tos apkopot un ar kādām metodēm to vislabāk darīt. 

Semināra darba valoda – latviešu. Seminārs ir bez maksas.

Dalībai seminārā līdz 13.septembrim nepieciešams iepriekš pieteikties ŠEIT: https://ej.uz/dati_baltic_loop .

Seminārs tiek organizēts Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam projekta “Baltijas transporta loks (BALTIC LOOP)” ietvaros, ko Latvijā īsteno Vidzemes plānošanas reģions. Projekta mērķis ir aktualizēt un uzlabot transporta plūsmas Austrumu – Rietumu virzienā Baltijas jūras reģiona centrālajā daļā, radot atbilstošus risinājumus pasažieru un kravu transporta kustības uzlabošanai un dažādu pārvadājumu veidu savietojamībai.

Vairāk informācijas – www.vidzeme.lv un http://www.balticloop.eu .

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752.

Rudens brīvdienas noteikti jādodas pavadīt tuvāk dabai. Šonedēļ aicinām baudīt dabas jaukumus gleznainās Salacas krastos un apskatīt burvīgo Ziemeļvidzemes mazpilsētu Mazsalacu. #AtklājVidzemiDroši!

Sajust rudens pieskārienu varēsiet, mērojot 12 km garo Dauģēnu dabas taku. Tas būs visīstākais Salacas ielejas dabas parka baudījums. Ceļojumu var sākt no Ramatas puses ar gājienu pa neskartāku dabu un noslēgt ar krāšņu galapunktu - Skaņākalna parku. Var doties arī pretējā virzienā.

Dauģēnu dabas taka. Foto: mazsalaca.lv. 

Ja šāds pārgājiens ceļotājiem ir par garu, tad Skaņākalna dabas taka gan ir noteikti jāizstaigā. Tur jāaplūko Bezdelīgu un Neļķu klintis, jāuzzin, kas ir Skābumbaļla un Velna kancele, kā arī jāpārbauda atbalss pie Skaņākalna klints, uzdodot jautājumu: “Ādam, kas ir tava sieva?“

Neļķu klintis. Foto: mazsalaca.lv.

Skaņaiskalns. Foto: mazsalaca.lv. 

Vai zinājāt, ka latviešu spēlfilmā “Mans draugs - nenopietns cilvēks” redzamās koka skulptūras, kuras pagrabiņā grieza leģendārā aktiera Ēvalda Valtera atveidotais varonis (vecais Čakāns), ir aplūkojamas Mazsalacas novada muzejā? To autors ir koktēlnieks Valters Hirte. Jāiet raudzīt velnus un citas figūriņas, kuras pats meistars dēvēja par “kloņģīšiem”!

V. Hirtes koka skulptūru kolekcija. Foto:mazsalaca.lv.

Pēc pastaigas varēsiet gardi paēst pusdienas Mazsalacas centra kafejnīcā Miks. Varat arī izmantot iespēju pasūtīt savu īpašo maltīti, sazinoties ar Ēdiendari. Bet varbūt jūs izvēlēsieties baudīt nelielas uzkodas mājīgajā Tējas un kafijas istabā?

       

No kreisā augšējā stūra: kafejnīca "Miks", "Ēdiendaris", "Tējas un kafijas istaba". Foto: mazsalaca.lv.

Ja vēlaties Salacas upes skaistumu atklāt vēl labāk, tad jādodas laivu braucienā. Septembris ir lielisks laiks laivošanai – ir pietiekams ūdens līmenis, ūdens ir siltāks kā pavasarī, un upes krastos augošo koku lapas jau krāsojas rudenīgos toņos. Šeit ideja iedvesmai laivošanai Salacā.

Lai skaistiem piedzīvojumiem bagātas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Vidzemes reģiona uzņēmējiem ir iespēja pieteikties bezmaksas konsultācijām par inovāciju un starptautiskās sadarbības attīstīšanu, lai veicinātu uzņēmuma konkurētspēju ārvalstīs.

Jau vairāk nekā gadu Vidzemē atbalstu starptautiskās sadarbības jautājumos sniedz uzņēmējdarbības atbalsta speciālists – inovāciju brokeris Ilona Platonova. Visbiežāk produktu vai pakalpojumu virzīšana ārvalstu tirgū prasa ne tikai valodas pielāgošanu, bet arī jaunu sadarbību uzsākšanu, procesu pārplānošanu, pat biznesa modeļa maiņu, tādēļ speciālists ar nepieciešamo zināšanu bāzi un starptautisku kontaktu loku ir nozīmīgs atbalsts uzņēmējam.

Līdz šim padziļinātas konsultācijas ilgākā laika posmā sniegtas dažādiem uzņēmumiem, visbiežāk arī palīdzot risināt jautājumus saistītus ar jaunu tirgu apgūšanu, biznesa procesu pārorganizēšanu, produktu pielāgošanu un sadarbības partneru vai starpnieku atrašanu inovāciju brokeru tīkla sadarbības valstīs – Vācijā, Dānijā, Igaunijā, Lietuvā, Somijā un Polijā.

Arī Cēsīs bāzētā uzņēmuma SIA “Design Elevator” komanda izmantoja konsultācijas un kopīgi ar speciālistu analizēja produkta mērķauditoriju, būtiskākos pārdošanas kanālus, kā arī kopīgi gatavoja informāciju ārvalstu partneriem. Uzņēmuma komanda ir izstrādājuši un tirgū virza produktu “Dizaina domāšanas instrumentu komplekts” – kāršu komplektu, kas iekļauj dažādus uzdevumus. Brokera konsultāciju rezultātā tika veicināta produkta angļu valodas versijas realizēšana. “Bieži mums nepieciešama palīdzība no malas, kas palīdz atkāpties soli atpakaļ un paskatīties uz produktu, un uzdot to acīmredzamo jautājumu, par kuru mums jau ir radies priekšstats,” par lielāko ieguvumu sadarbībai ar inovāciju atbalsta speciālistu uzsver uzņēmuma pārstāvis Čārlzs Bušmanis. Plašāk par pieredzi video:

 

Brokera pakalpojumi būs sevišķi lietderīgi tiem uzņēmumiem metālapstrādes un mašīnbūves, pārtikas ražošanas, kā arī informācijas tehnoloģiju jomās, kuriem ir ilgtermiņa darbības plāni un, kuru attīstības iespējas Latvijā ir ierobežotas. Brokera nolūks ir lūkoties pārrobežu kontekstā uz uzņēmuma iespējām, uz citām nišām ārpus tā loka, ar ko uzņēmums nodarbojas jau šobrīd, papildināt zināšanas un vest kopā ar citiem uzņēmējiem vai pētniecības sektoru ārvalstīs. Vairāk informācijas par starptautisko brokeru tīklu: gosmartbsr.eu/tibs.

Konsultācijas notiek ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz e-pastu ilona.platonova PIE vidzeme PUNKTS lv vai pa tālruni: +371 29282826. Konsultācijas ir bez maksas.

Inovāciju brokera konsultācijas tiek īstenotas projektā “GoSmart BSR”, ko īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Somijas, Vācijas, Dānijas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir veicināt efektīvu sadarbību starp uzņēmējiem viedās specializācijas jomās, pētniekiem un valsts pārvaldes iestādēm.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

Projekta mājaslapa: https://gosmartbsr.eu/

Brīvdienās jābrauc aplūkot gleznainās Vidzemes ainavas. Meklējot krāšņus dabas skatus, aicinām doties #AtklājVidzemiDroši vienas dienas izbraucienā uz Priekuļu novadu! Varbūt jūs nemaz nezināt, cik tas ir bagāts ar dažādiem dabas brīnumiem?

Ceļotājus vilina majestātiskās Ērgļu klintis, kā arī noslēpumainā Lielā Ellīte, bet Gaujas krastu mežos noslēpušās Līču- Laņģu klintis - atliek vien izvēlēties, kurp doties un ko apskatīt!

Ērgļu klintis. Foto: visit.priekuli.lv.

Lielā Ellīte. Foto: visit.priekuli.lv.

Līču-Laņģu klintis. Foto: visit.priekuli.lv. 

Priekuļu novada skaistās vietas varat arī iepazīt, spēlējot piedzīvojumu spēli  Priekuļu aicinājums vai izzinot  Citādu Veselavu interaktīvā orientēšanās spēlē. 

Veselavas muiža. Foto: visit.priekuli.lv.

Septembris ir Dzejas dienu mēnesis, un tāpēc iesakām apmeklēt  dzejnieka Eduarda Veidenbauma memoriālo muzeju  Kalāči. Katrs no mums taču skolas laikā ir mācījies no galvas kādu Veidenbauma dzejoli. Kādam palikušas atmiņā rindas - "Mosties, mosties reiz, svabadais gars, /Celies un salauzi kalpības spaidus ..", bet  kādam citam -  "Jo vēders - dievs visaugstākais, /Un katris pats sev tuvākais,/ Tiklīdz kā izsalcis." 

 

Eduarda Veidenbauma memoriālais muzejs "Kalāči". Foto: visit.priekuli.lv.

Kad pienācis laiks pusdienot, dodieties uz kādu no Priekuļu novada ēdināšanas uzņēmumiem. Taču, ja vēlaties kaut ko īpašu, tad visgardākie būs pašu rokām gatavotie pīrāgi Maizes mājā "Krūmiņi", foreļu audzētavā Sillakas noķertā zivs un Sieru meistares Jeļenas saimniecībā sietais siers. Neaizmirstiet, ka viesošanos lauku saimniecībās ir iepriekš jāpiesaka!  

 

No kreisā augšējā stūra: maizes māja “Krūmiņi”, foreļu audzētava "Sillakas", "Siera meistares Jeļenas saimniecība". Foto: visit.priekuli.lv.

Lai jaukas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

Apkopojot datus, zināms, ka laika posmā no 2019. gada 21. oktobra līdz 2020. gada 31. augustam, teju 11 mēnešu laikā ar transportu pēc pieprasījuma Vidzemē pārvadāti  2680 pasažieri, veikti 1250 reisi un kopumā nobraukti 24 060 kilometri. Ņemot vērā, ka Eiropas Savienības līdzfinansētais projekts “MAMBA” noslēdzas, finiša taisnē ir arī pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” organizēšana divās Vidzemes pašvaldību teritorijās – Alūksnes novadā un Mazsalacas novadā.

17. septembrī Mazsalacas novadā un 18. septembrī Alūksnes novadā uz noslēguma pasākumiem aicināti vietējie iedzīvotāji, kuri  gandrīz gadu izmantojuši Latvijā inovatīvu mobilitātes pakalpojumu “transports pēc pieprasījuma”.

Lai arī projektā tika noteikts, ka transporta pēc pieprasījuma pakalpojumu būs iespējams izmantot līdz 2020. gada 30. septembrim, tomēr tā organizēšana bijusi cieši saistīta ar pilotprojekta īstenošanai atvēlēto finansējumu.  Mazsalacas novada teritorijā pieteikt transportu pēc pieprasījuma vairs nevar kopš augusta vidus, savukārt Alūksnes novada iedzīvotāji vēl turpina pakalpojumu izmantot. Iedzīvotāji jau sākotnēji tika informēti, ka šis pakalpojums uzskatāms par īslaicīgu eksperimentu, lai testētu alternatīvu pārvietošanās veidu dzīvotspēju Vidzemē vietās, kur nepietiekami tiek nodrošināts tradicionālā sabiedriskā transporta pakalpojums.

Marta Riekstiņa, Vidzemes plānošanas reģiona Mobilitātes centra koordinatore: “Lai arī iedzīvotāji zināja, ka šis ir izmēģinājums, sarunās jūtams rūgtums par to, ka atkal ikdienā būs pašu spēkiem jārisina jautājums, kā tikt pie ārsta, uz aptieku vai uz veikalu. Tā kā pakalpojums tika organizēts Eiropas Savienības projekta ietvaros, iedzīvotājiem par braucieniem nebija jāmaksā, tomēr šo aspektu iedzīvotāji ļoti bieži piemin, paužot gatavību maksāt par braucieniem, ja vien tiem tiks saglabāta iespēja brīvi izbraukt no savām sētām, izmantojot šo vai kādu citu alternatīvu mobilitātes risinājumu. Ir skaidrs, ka sabiedriskais transports nekursēs vietās, kur iedzīvotāju skaits ir nepietiekams, taču aktuāls paliek jautājums – vai mobilitātes jautājumi reģionos būtu jāatstāj pašu iedzīvotāju ziņā?”

Transports pēc pieprasījuma katrā no novadiem tika organizēts atšķirīgi – ja Mazsalacas novadā iedzīvotāji pakalpojumu varēja izmantot visā teritorijā un to pieteikt braucieniem darba dienās, tad Alūksnes novadā tika noteiktas konkrētas teritorijas, piesaistot braucienus konkrētām nedēļas dienām.

Vairāk par pilotprojekta ieviešanas gaitu aicinām lasīt Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā www.vidzeme.lv.

Projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Vācijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Zviedrijas un Latvijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir uzlabot mobilitātes  pakalpojumu pieejamību attālajos lauku apvidos un demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos, un pilnveidot transporta pakalpojumu sniedzēju kapacitāti. Latvijā projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions, Vidzemes Augstskola un Autotransporta direkcija. www.mamba-project.eu, www.vidzeme.lv (PROJEKTI – Transports- MAMBA).

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, projekta “MAMBA” sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. +371 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv . 

Aicinām 30. septembrī piedalīties tiešsaistes seminārā “Latvijas centralizētās siltumapgādes sistēmas: vakar, šodien un rīt”. Semināra laikā runāsim par centralizētas siltumapgādes un aukstumapgādes sistēmas nākotni īstermiņā un ilgtermiņā, tās stratēģiju un energoefektivitātes pasākumiem. Seminārā dalīsimies ar praktisko pieredzi un piemēriem Latvijā un ārvalstīs.

Lūdzam pieteikt savu dalību seminārā, iepriekš reģistrējoties: 
Dalība seminārā ir bez maksas. Saite uz tiešsaistes semināru tiks nosūtīta Jums uz e-pastu dažas dienas pirms semināra.
Semināra programma:
Tiešsaistes semināru “Latvijas centralizētās siltumapgādes sistēmas: vakar, šodien un rīt” organizē Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību un Vidzemes plānošanas reģionu projekta "Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes tehnoloģijas Baltijas jūras reģionam" (LowTEMP) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Eiropas kaimiņattiecību instrumenta atbalstu. “LowTEMP” mērķis ir paaugstināt energoefektivitāti, veicinot enerģētikas jomā iesaistīto valsts un privātā sektora dalībnieku zināšanas par zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmu plānošanu, uzstādīšanu un pārvaldību. 
Informāciju sagatavoja: 
Alise Ozarska
Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta
pētniece

Aizvadītā gada oktobra nogalē divos Vidzemes novados – Alūksnē un Mazsalacā -  sāka īstenot pilotprojektu "Transports pēc pieprasījuma", kura laikā iedzīvotāji vietās, kur vairs nekursē autobusi, varēja pieteikt transportu sev vēlamajā maršrutā.

Tagad šis pilotprojekts noslēdzas, un šonedēļ, lai izvērtētu tā rezultātus, Alūksnē un Mazsalacā uz kopīgu tikšanos bija aicināti gan iedzīvotāji, kuri izmantoja šo pakalpojumu, gan arī projekta īstenotāji. 

Mazsalacas Kultūras centra zālē uz pilotprojekta "Transports pēc pieprasījuma" noslēguma pasākumu lielākoties ieradušies cilvēki jau cienījamos gados, jo viņi jau arī bija galvenie, kas izmantoja šo pakalpojumu.

 

"Es braucu uz aptieku, uz frizētavu matus apgriezt īsākus un galvenais – uz pastu pēc pensijas, man vīrs pagājušo gadu nomira, tā jau agrāk braucām abi divi, bet veselu gadu nav, kas ved, tad šis transports bija kā aklai vistai grauds," stāsta seniore.

Katram senioram ir savs stāsts, kā izmantots transports pēc pieprasījuma, taču lielākoties tie ir bijuši braucieni pie ārsta, uz aptieku vai veikalu. Pensionāre Jevgēņija Narņicka, kura darbojas arī labdarības organizācijā, atzīst – šis pakalpojums lieti noderēja arī kovidlaikā.

"Jo mēs visi sēdējām aiz bailēm pa savām mājām, dzīvokļiem un pat nebāzām degunus laukā, bet es varēju aizvest, ko nu katram tur vajag, un visi bija priecīgi un laimīgi, jo mūsu pusē transporta jau praktiski nav," norāda Narņicka.

Princips, kā darbojās šis pakalpojums, būtībā bija vienkāršs – zvans mobilitātes centra koordinatorei, piesakot brauciena mērķi, tālāk tad arī koordinators saplāno maršrutu. Šos zvanus desmit mēnešus pieņēma Marta Riekstiņa, arī viņa atzīst, ka uzklausot cilvēkus, secinājums ir viens, šis pakalpojums laukos daudziem ir ļoti būtisks.

"Es ļoti, ļoti daudz arī uzklausīju cilvēkus, tos kuri ir vientuļi, kuri dzīvo vieni paši, kuriem neviena nav, biju kā cilvēks, ar ko parunāties, nav tuvinieku, tie ir ārzemēs, līdz ar to viņiem ir jāpaļaujas uz kaimiņiem, viņiem visu laiku ir jājūtas no kāda atkarīgiem, kā apgrūtinājumam, līdz ar to, viņi ieslīgst depresijā, ir nelaimīgi, un, manuprāt, mēs ar šo pakalpojumu vismaz nelielu cerību stariņu ieviesām arī viņu dzīvēs," saka Riekstiņa.

Alūksnes un Mazsalacas novadi testa modelim nebija izraudzīti nejauši – tās ir pierobežas teritorijas ar visai nelielu iedzīvotāju blīvumu. Pilotprojekta mērķis bija  noskaidrot, vai "transports pēc pieprasījuma" varētu  kļūt par daļu no pasažieru sabiedriskā pārvadājuma modeļa vietās, kur ir sarucis iedzīvotāju skaits. Transporta eksperte Kristīne Malnača atzīst, ka ir pierādījusies šāda pakalpojuma nepieciešamība.

"Ir pieprasījums pēc kaut kāda alternatīva mobilitātes veida, jo mēs esam konstatējuši pēc šī projekta, ka praktiski tradicionālajā pasažieru pārvadājumu sistēmā ir tādas nenoklātas  vietas,, ir palikušas teritorijas, kurās sabiedriskais autobuss vai nu nekursē, vai nespēj apmierināt cilvēku vajadzības, un transports pēc pieprasījuma lieliski parādīja, bija atsaucība, šis pakalpojums tika izmantots, mēs to redzam kā papildinājumu esošai, tradicionālajai transporta sistēmai," pauž Malnača.

Tā kā šim pilotprojektam bija Eiropas Savienības finansējums, tad braucieni iedzīvotājiem tā laikā bija bez maksas. Cilvēki atzīst, ka būtu gatavi arī līdzmaksājumam, tikai lai būtu šīs iespējas arī turpmāk.

Bet kā būs turpmāk? Šo jautājumu projekta īstenotājiem uzdod vai visi, kas izmantoja šo pakalpojumu. Vidzemes plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede vērtē  – tagad šis jautājums ir politiķu un nozares ministrijas ziņā.

"Mēs runāsim ar nacionāla līmeņa un valdības atbildīgajām amatpersonām, ka šie cilvēki, kas šeit dzīvo, ir tieši tādi paši nodokļu maksātāji kā Pierīgā. Tie cilvēki, viņiem jau bija nolemtība, ka viņi dzīvē nekur vairs neaizbrauks, ja noveiksies, tad varbūt... Bet tagad tā nav, un tagad ir tās bailes, ka mēs viņus atkal nepieviļam, mēs ceram uz visu saprātu, un mēs mēģināsim atrast risinājumu, lai cilvēks būtu mobils un nokļūtu tiešām tur, kur viņam dzīves nepieciešamība prasa; šī problēma mums ir jāmaina," saka Kalniņa-Priede.

Tikšanās ar ministriju pārstāvjiem, lai diskutētu par pilotprojektā secināto un rosinātu veidot līdzīgu pakalpojumu laukos, būs nākamceturtdien Rīgā.

Raksts un LR1 ieraksts no raidījuma Pusdiena 20.09.2020: 

 https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/eksperti-atzist-projekta-transports-pec-pieprasijuma-nepieciesamibu.a374964/?utm_source=rss&utm_campaign=rss&utm_medium=links 

Avots: Gunta Matisone, lsm.lv 

Pilotprojekta “transports pēc pieprasījuma” izskaņā sagatavots videostāsts, kura galvenie varoņi ir vidzemnieki – “transports pēc pieprasījuma” pasažieri Alūksnes un Mazsalacas novados. Četru vietējo iedzīvotāju stāsts piecu minūšu garā video atklāj patieso situāciju valsts pierobežā un arī citviet Latvijā, kur sabiedriskā transporta pakalpojums ir nepietiekams.


Video pirmizrāde notika 17. un 18. septembrī Mazsalacā un Alūksnē, kad uz noslēguma pasākumiem pulcējās “transports pēc pieprasījuma” pasažieri. Video sagatavots ar subtitriem angļu valodā demonstrēšanai arī auditorijām ārvalstīs.

“Parasti es braucu uz aptieku, uz pastu pēc pensijas un pie friziera. Kur jau citur..,” video secina mazsalaciete Tekla.

“Viss atkarīgs, kā darbā maiņas iekrīt. Bet ir, kad piecas vai sešas reizes nedēļā izmantoju,” stāsta Maija.

Alūksnes novada iedzīvotājs Arvīds: “Es netieku nekur! Labi, ka šodien puslīdz labi ar galvu. Kā galva sāk reibt, tā tik ar kūjas palīdzību pārvietojos. Mani aizved uz veikalu, šoferis palīdz arī reizēm sapirkties.”

“Man pa taciņu līdz veikalam aiziet trīs, trīs ar pusi kilometru, līdz skolēnu autobusam – kāds pusotrs kilometrs, kuru es nevaru, tikpat kā nevaru aiziet .. jau vairāk nevaru aiziet..,” skumji atzīst Māra.

 

***

Pilotprojekts “transports pēc pieprasījuma” Vidzemē tika īstenots no 2019. gada 21.oktobra līdz 2020. gada 30. septembrim Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014-2020 projekta MAMBA ietvaros. Pilotprojekta ieviešanu organizēja Vidzemes plānošanas reģions.

***

Vairāk informācijas par projektu: www.vidzeme.lv (PROJEKTI), kā arī MAMBA oficiālajā mājaslapā angļu valodā – www.mambaproject.eu

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454572, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv .

Septembra vidū Vidzemes plānošanas reģions organizēja tiešsaistes semināru “SATIKSME UN DATI. Ko varam iegūt? Kā to izmantot?”, aktualizējot datu nozīmi transporta nozares attīstībā, kā arī ieskicējot, kā praktiski iespējams datus iegūt, ar kādām metodēm tos apkopot, kā arī – kā tos jēgpilni izmantot. Tiešsaistes seminārs pulcēja aptuveni 50 dalībniekus, kuriem bija iespēja uzklausīt četru zinošu nozares speciālistu pieredzi par datu izmantošanas iespējām. Piedāvājam noskatīties semināra video ierakstus, kā arī caurskatīt lektoru prezentācijas.

Visa pamatā – dati, kas pieejami pārnesamā formātā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Mikus Jēkabsons (Publisko pakalpojumu departaments)  uzsvēra, ka dati ir arvien nozīmīgāks resurss. Viņš vēlreiz atgādināja par to, kas ir atvērtie dati un kādos formātos tie ir pieejami. Datus izmanto ļoti plaša profila speciālisti – gan žurnālisti un pētnieki, gan uzņēmēji jaunu produktu un pakalpojumu veidošanai, gan arī  iestādes efektīvākai darbībai, tostarp, lai taupītu finanšu līdzekļus.

Tika sniegts plašāks ieskats par atvērto datu portāla data.gov.lv sniegtajām iespējām, atgādinot, ka datu publicētāji ir valsts iestādes vai organizācijas, kas pilda valsts funkcijas. M. Jēkabsons novērojis, ka gan valsts iestādēs, gan pašvaldībās nereti trūkst izpratnes, kā nošķirt datus (piemēram, pašvaldību budžeta sadalījums pa nozarēm) no informācijas (piemēram, pašvaldību domes sēžu protokoli), un kas īsti ir atvērtie dati (dati mašīnlasāmā formātā, kuriem nodrošināta publiska piekļuve).

 

Pieņemot lēmumus, nevajadzētu balstīties uz intuīciju

Mihails Savrasovs, Transporta un sakaru institūta Datorzinātņu un telekomunikācijas fakultātes dekāns stāstīja par datu modelēšanas iespējām, atklājot, kā labāk izmantot datus, kādās detalizācijas pakāpēs tos iespējams skatīt. “Modelēšana ir spēcīgs rīks, kas dod iespēju analizēt sarežģītas sistēmas un pieņemt datos balstītus lēmumus,”  teica M.Savrasovs un aicināja nepieņemt lēmumus, balstoties uz intuīciju.

Tāpat  M.Savrasovs secinājis, ka modelēšana ir tikai instruments, jo visa pamatā ir dati un to detalizācijas pakāpe. Šī tad arī ir vēl viena problēma, kas neļauj pilnvērtīgi izmantot datu potenciālu.

Turpinot, eksperts norādīja uz paradoksu – lai arī informāciju un komunikāciju tehnoloģijas arvien attīstās un pieejami jauni datu kopumi, joprojām liela daļa no tiem nav pieejami publiski, aizbildinoties ar komercnoslēpumu vai personas datu aizsardzības regulu. Šī ir problemātika, kas prasa risinājumu.

 

Trūkstošos datus var radīt arī iedzīvotāji

Nika Aleksejeva no biedrības “Datu skola” īsi ieskicēja organizācijas mērķus un pastāstīja par iedzīvotāju līdzdalības potenciālu radot jaunus, nozarei šobrīd iztrūkstošus datus. Lai panāktu iedzīvotāju atsaucību, ir svarīgi spēt pārliecināt, ka līdzdalība nav tikai formāla, ka tai seko atgriezeniskā saite – pozitīvs stimuls, piemēram, atrisināta iedzīvotāja identificētā problēma vai sakārtota identificētā problēmvieta.

N. Aleksejeva detalizētāk pastāstīja par iepriekš īstenota projekta “Velodati” norisi, kura ietvaros ar sabiedrības aktīvu iesaisti tika pētīta veloceliņu noslodze Rīgā. Šobrīd tiek īstenots vēl viens projekts – “Veloslazdi”, kas, iesaistot velobraucējus, ļauj identificēt velo infrastruktūras nepilnības pilsētā. Kopš 2020. gada 1.maija ziņots jau par 950 veloslazdiem. Problēmas tiek apkopotas un iesniegtas Rīgas domes Satiksmes departamentam risināšanai, savukārt brīvprātīgie entuziasti vēlāk apseko vietas, lai konstatētu, vai problēma ir novērsta.

N.Aleksejeva norāda: “Mūsdienās tehniski jebkurš var īstenot šāda veida platformas projektu. Jautājums – kurš dos datus, kas ar datiem notiks pēc tam, vai datu piegādei būs jēga, vai ir skaidri saprotams sagaidāmais rezultāts un vai būs atgriezeniskā saite?”

 

Apkopotie dati jāliek lietā, risinot problēmas pilsētvidē

Māris Mielavs, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Pilsētsaimniecība” vadītājs un Māris Skudra, “Pilsētsaimniecība” Infrastruktūras vadības sistēmu nodaļas vadītājs stāstīja par  iespējām, kas ļauj attīstīt mūsdienīgas pilsētas, atklājot, kā satiksmes dati tiek iegūti un izmantoti Jelgavas pilsētvides attīstības plānošanā.

Jelgavas pilsētā tiek izmantoti septiņu veidu datu uzkrāšanas rīki. Dažādās sistēmas ļauj tikt pie precīziem datiem (piemēram, transporta plūsmas apjoms, intensitāte, ātrums, trajektorijas) jebkurā laikā un izvēlētā vietā, veiksmīgi risinot ierobežoto cilvēkresursu kapacitāti un vienlaicīgi ietaupot pašvaldības līdzekļus. Kā viens no piemēriem tiek minēts sensors, kas iebūvēts brauktuvē un, reaģējot uz magnētisko lauku, ko rada automašīna,  sniedz informāciju par mašīnu skaitu, ko vēlāk izmanto, modelējot plūsmu apjomu un optimizējot luksofora signālu režīmu, lai uzlabotu krustojumu caurlaidību. Šādas aktivitātes nepieciešams veikt, piemēram, sākoties jaunam mācību gadam, kad ielās rīta un pēcpusdienas stundās parādās ievērojami vairāk transportlīdzekļu.

Transportlīdzekļu skaitīšanas un klasificēšanas iekārtas ļauj ne tikai ievākt datus, bet arī palīdz drošības jautājumu risināšanā, jo nereti palīdz atklāt satiksmes negadījuma iemeslus, identificēt vainīgos un veikt infrastruktūras uzlabojumus, ja tāda konkrētajā situācijā nepieciešami, lai nākotnē izvairītos no atkārtotiem negadījumiem.

Klātesošos īpaši interesēja  Jelgavas pilsētā uzstādītās meteoroloģiskās stacijas, kas palīdz prognozēt melnā ledus iespējamību, ļaujot jau savlaicīgi ieplānot ceļa seguma apstrādi.

 

Video prezentācijas:

>> Mikus Jēkabsons, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija – “Datu nozīme. Kāpēc mums vajag atvērtos datus? Potenciāls transporta nozarē.”

>> Mihails Savrasovs, Transporta un sakaru institūts – “Satiksmes modelēšanas iespējas, izmantojot pašvaldību rīcībā esošos datus.”

>> Nika Aleksejeva, biedrība “Datu skola” – “Iedzīvotāju radīti dati. Velo-infrastruktūra. Projekta “Veloslazdi” pieredze.”

>> Māris Mielavs, Māris Skudra, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde “Pilsētsaimniecība” – “Mūsdienīga pilsēta. Satiksmes datu ieguve. Jelgavas pilsētas pieredze.”

 

Prezentāciju slaidi:

>> M.Jēkabsons “Datu nozīme. Kāpēc mums vajag atvērtos datus? Potenciāls transporta nozarē.” (.pdf, 851 KB)

>> M. Savrasovs “Satikmes modelēšanas iespējas, izmantojot pašvaldību rīcībā esošos datus” (.pdf, 2.89 MB)

>> M.Mielavs, M.Skudra “Mūsdienīga pilsēta. Satiksmes datu ieguve. Jelgavas pilsētas pieredze.” (.pdf, 2.9 MB)

 

 

Seminārs tika organizēts Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam projekta “Baltijas transporta loks (BALTIC LOOP)” ietvaros, ko Latvijā īsteno Vidzemes plānošanas reģions. Projekta mērķis ir aktualizēt un uzlabot transporta plūsmas Austrumu – Rietumu virzienā Baltijas jūras reģiona centrālajā daļā, radot atbilstošus risinājumus pasažieru un kravu transporta kustības uzlabošanai un dažādu pārvadājumu veidu savietojamībai.

Vairāk informācijas – http://www.vidzeme.lv un http://www.balticloop.eu .

 

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752.

Šī gada 6. oktobrī Gulbenē notiks pirmais “Smart Living” darbseminārs, dodot startu sabiedrības informēšanas kampaņai par pārdomātu enerģijas patēriņu. Vairāki nozares eksperti kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu vērsīs uzmanību uz efektīvu elektroenerģijas patēriņu mājsaimniecībās. Aicinām seminārā piedalīties privātmāju un daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājus gan no Gulbenes novada, gan citiem novadiem. Lūdzam līdz 2. oktobrim pieteikt savu dalību, iepriekš reģistrējoties: https://ej.uz/GulbeneSmartLiving vai zvanot +371 26 382 820 Semināra norises vieta būs Gulbenes Kultūras centrā, O. Kalpaka ielā 60, laikā no plkst. 17:30 līdz 20:15.

 

Iestājoties tumšajam laikam un iedzīvotājiem vairāk uzturoties iekštelpās, elektroenerģijas patēriņš var būtiski pieaugt mājsaimniecībās. Kopā ar Gulbenes novada pašvaldību, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteri, Patērētāju tiesību aizsardzības centru un SIA Enefit ekspertiem Vidzemes plānošanas reģions veicinās diskusiju par enerģijas patēriņa paradumiem un to ietekmi uz elektroenerģijas izmaksām, apgaismojuma veidiem un energoefektivitātes marķējuma nozīmi, iegādājoties elektroierīces. Savukārt Gulbenes novada pašvaldība atklās savu pieredzi, uzstādot saules paneļus elektroenerģijas ražošanai, un darbsemināra noslēgumā iedzīvotāji tiks aicināti piedalīties energoefektivitātes viktorīnā, sveicot zinošākos dalībniekus.

Nākamo trīs gadu laikā gan Latvijā, gan Igaunijā notiks plaša sabiedrības informēšanas kampaņa, kuras galvenais uzdevums būs veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas patēriņu, uzsverot arī atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Līdzīgi darbsemināri par elektroenerģiju, siltumapgādi, ventilāciju, ēku siltināšanu, pāreju uz atjaunojamiem energoresursiem un citiem tematiem notiks arī Valmierā, Valkā, Madonā, Alūksnē, Cēsīs, Jūrmalā, Liepājā, Ventspilī, Kuldīgā un Saldū. Šo gadu laikā tiks izstrādāts interaktīvs rīks – virtuālā māja, kas ļaus atraktīvā veidā izvērtēt ēkā notiekošos enerģijas procesus. Pasākumos piedalīties aicināti arī citu pilsētu un novadu mājsaimniecības un nekustamo īpašumu apsaimniekotāji. Par plānotajiem pasākumiem Vidzemē aicinām sekot līdzi Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā: http://www.vidzeme.lv/

Sabiedrības informēšanas kampaņa tiek organizēta Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai par plānotajām aktivitātēm Vidzemē: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26382820

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

#AtklājVidzemiDroši aicina baudīt zelta rudens dienas Lubānas pusē pie Latvijas lielākā ezera - Lubāna.

Tā ir viena no nozīmīgākajām putnu atpūtas un ligzdošanas vietām Latvijā, tālab arī iecienīta putnu vērotāju vidū. Lai atklātu ezera un tā apkārtnes ainavu pievilcību un iepazītu dabas vērtības, ir vērts kāpt uz velosipēda un doties īsākā vai garākā velo braucienā.

Putnu vērošanas tornis. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Vidējas grūtības velo ekspedīcija būs, ja mērosiet 31 km garo Lubāna - Lettes - Lubāna maršrutu. Tas vedīs caur Līčagala mežu, pāri Jaunpededzes kanālam, uz saimniecību Lettes, kur iespējams uzspēlēt diskgolfu. Pa ceļam varēsiet iegriezties akmeņu parkā Vaidavas, kur aplūkojama viena no lielākajām akmeņu kolekcijām Latvijā. Te vienuviet atrodas vairāk nekā 4000 akmeņu. Saimnieks lepojas arī ar savu senlietu un krūzīšu kolekciju. Tepat līdzās aplūkojiet dzejnieces Broņislavas Martuževas dzejas klētiun varbūt iedvesmu gūsiet arī jūs! Ja vēlaties izzināt vīna darīšanas noslēpumus, piestājiet Lubānas vīnotavā. Tur no Latvijas augļiem un ogām top baltie un dzirkstošie vīni, kā arī destilāti, kurus iespējams iegādāties garšošanai mājās vai smalkam ciemakukulim.

Diskgolfs "Lettēs". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Akmeņu parka "Vaidavas" saimnieks Vilnis Strautiņš. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Dzejas klēts ekspozīcija. Foto: no Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra arhīva. 

Lubānas vīnotava. Foto: Aleksandrs Lebeds.

No Lubānas pilsētas uz otru pusi ved velo maršruts Pa Aiviekstes lokiem. Dodoties 41 km garajā ceļā, brauksiet gar Aiviekstes upi, cauri skaistām ozolu alejām. Pa ceļam varēsiet apmeklēt putnu dārzu Rozas, viesoties zemnieku saimniecībā Zvaigznītes, kā arī apskatīt operdziedātāja Jāņa Zābera muzeju Vecais ceplis.

Putnu dārzs "Rozas". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Zemnieku saimniecībā "Zvaigznītes" sietais siers. Foto: Aleksandrs Lebeds.

"Vecais ceplis". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Ja, ejot kājām, vēlaties priecāties par Aiviekstes upes krastu ainavām, kā arī izmēģināt spēkus vēsturiskās izklaidēs - šaut ar loku vai mest šķēpu, tad varat mērot dabas taku Aiviekstes ozoli

         

Dabas taka "Aiviekstes ozoli". Foto: Aleksandrs Lebeds.

Bet stiprākie velobraucēji Lubāna ezera apkārtni vislabāk varēs iepazīt, dodoties 45 vai 77 km garā velobraucienā Apkārt Lubāna ezeram.

Lubāna ezers. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Ja vēl ir spēks, un esat arī ieplānojuši apskatīt Lubānas pilsētu, noteikti apmeklējiet Lubānas evanģēliski luterisko baznīcu, kā arī paviesojieties Lubānas amatnieku centrā un pagrabiņā. Tur iespējams aplūkot dažādos amatnieku darinājumus, redzēt, kā tie top, un arī iegādāties. Kad pienācis laiks maltītei, dodieties uz kādu no Lubānas ēdināšanas uzņēmumiem.

Lubānas evanģēliski luteriskā baznīca. Foto: no Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra arhīva. 

               

Lubānas amatnieku centrs. Foto: Aleksandrs Lebeds.

Lai jaukas brīvdienas Lubānas pusē!

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   

Vidzemes plānošanas reģions aicina pašvaldības, energopārvaldniekus, publisko ēku apsaimniekotājus, siltumapgādes uzņēmumus, plānošanas reģionu pārstāvjus un citus interesentus satikties 8. oktobrī "Koka Rīga" telpās, kur kopā vēlamies vērst uzmanību uz ilgtspējīgu ēku atjaunošanu un dažādiem energopārvaldības risinājumiem. No Valmieras un Cēsīm tiks nodrošināts autobuss līdz semināra norises vietai un atpakaļ. Aicinām līdz 5.oktobrim pieteikt savu dalību, iepriekš reģistrējoties: https://forms.gle/gEcaEwj3SFzGijvE9 Dalība seminārā ir bezmaksas, vietu skaits ierobežots.

Investīcijas ēku atjaunošanā, energoefektīvās tehnoloģijās un atjaunojamā enerģijā palīdz sasniegt gan Eiropas Savienības prioritātes enerģētikas un klimata jomā, gan rada ekonomisko izaugsmi un apliecina mūsu rūpes par vidi, kurā dzīvojam. Vidzemes plānošanas reģions kopā ar pašvaldībām, vairākām Latvijas līmeņa organizācijām un citiem turpina aktualizēt diskusiju par energoefektivitātes pasākumu ieviešanu un pārdomātu energopārvaldību reģionos. Šoreiz aicinām interesentus gan no Vidzemes, gan arī no citiem Latvijas reģioniem satikties 8. oktobrī Rīgā seminārā “Ilgtspējīga ēku atjaunošana un energopārvaldības risinājumi”.

Ilgtspējīga koka ēku atjaunošana būs viens no sarunu tematiem semināra laikā, kas noteikti ir aktuāls vairākām pašvaldībām. Semināra norises vieta “Koka Rīga” ir koka ēku renovācijas centrs, kurā zinoši un pieredzes bagāti restauratori dalīsies pieredzē par būtiskākajiem aspektiem, atjaunot senas koka ēkas.

Kopā ar Ēku saglabāšanas un energotaupības biroju uzmanību vērsīsim uz diviem līguma veidiem – Energoefektivitātes pakalpojuma līgumu un Daudzpakalpojuma līgumu.  

Energoefektivitātes pakalpojuma līgums, kas citās Baltijas jūras reģiona valstīs tiek saukts par EPC (angļu val. Energy Performance Contract), ir ilgtermiņa līgums ar uzņēmumu/izpildītāju jeb energoefektivitātes pakalpojuma sniedzēju. Līgums tiek noslēgts, lai īstenotu energoefektivitātes veicinošus pasākumus ēkā ar garantētu enerģijas ietaupījumu un lai samazinātu risku neveiksmīgai ēkas atjaunošanai, kad būvdarbi ēkā nesasniedz gaidīto efektu. Savukārt Daudzpakalpojuma līgums (Multi-service contract) tiek izmantots gadījumos, kad esošajās ēkās vai jaunu ēku celtniecībā ir vēlme integrēt kopīgos ieguvumus. Kopīgie ieguvumi var būt apgaismojums, telpu temperatūra, iekštelpu gaisa kvalitāte, trokšņu līmenis, estētiskās vērtības u.c., kas var motivēt ēkas īpašniekus un iedzīvotājus veikt lielākas investīcijas energoefektivitātē. Vairāk par šiem līguma veidiem un citiem finanšu instrumentiem var uzzināt projekta “EFFECT4buildings” mājas lapā: https://www.effect4buildings.se/

Par Gulbenes novada pieredzi pārejai uz 4.paaudzes siltumapgādi un ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāna izstrādi un saules paneļu uzstādīšanu elektroenerģijas ražošanai vairāk pastāstīs Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts un Gulbenes novada pašvaldība.

Savukārt Smiltenes novada Palsmanes ciemam ir izveidots izvērtējums pārejai uz zemas temperatūras siltumapgādi. Izvērtējums iekļauj trīs stratēģiskos scenārijus, kas paredz konkrētas rīcības siltumapgādes sistēmas uzlabošanai Palsmanes ciemam. Par to, kā sagatavot stratēģiju centralizētās siltumapgādes uzņēmuma pārejai uz 4.paaudzi, atklās nozares eksperte Jeļena Ziemele.

Praktiskā informācija:

Semināra norises vieta būs Koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”, Krāsotāju iela 12, Latgales priekšpilsēta, Rīga. Norises laiks no plkst. 11:30 līdz 18:00. Precizēta semināra programma tiks nosūtīta dalībniekiem, kas būs pieteikušies. 

Interesentiem tiks nodrošināts autobuss no Valmieras - Cēsīm līdz Rīgai un atpakaļ. Izbraukšana no Valmieras plkst. 9:30 (Kultūras centra stāvlaukums, Rīgas iela 10, Valmiera). Cēsīs autobuss uzņems līdzbraucējus plkst. 10:00 (Smilšu laukums, Uzvaras bulvāris 22, Cēsis) un tālāk dosies uz pasākuma norises vietu Rīgā. Plānotais atgriešanās laiks Valmierā ap plkst. 20:00.

Ņemot vērā esošo situāciju valstī, esam noteikuši maksimālo dalībnieku skaitu līdz 30 personām. No katras organizācijas aicinām pasākumā piedalīties ne vairāk par 2 cilvēkiem. Vēršam uzmanību, ka, sasniedzot maksimālo dalībnieku skaitu, reģistrācija var tikt noslēgta ātrāk.

Papildu informācijai: Inese Jēgere, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28386853

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

Seminārs tiek organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros. Vairāk par projektu aktivitātēm Vidzemē uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti

24. septembrī Vidzemes plānošanas reģions organizēja sanāksmi, lai valsts līmenī iniciētu diskusiju  par nepieciešamību ieviest alternatīvus mobilitātes risinājumus attālos lauku reģionos. Sanāksmes dalībnieki tika informēti par pilotprojekta “transports pēc pieprasījuma” ieviešanas rezultātiem un secinājumiem, kas jāņem vērā, lai attīstītu alternatīvus mobilitātes risinājumus ne tikai Vidzemē, bet visā valsts teritorijā.

Diskutējot par pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” attīstības iespējām nākotnē, saņemts klātesošo konceptuāls atbalsts jautājuma virzīšanai Satiksmes ministrijā, rosinot papildināt esošo sabiedriskā transports pakalpojumu sistēmu ar alternatīviem risinājumiem vietējo pārvadājumu nodrošināšanai reti apdzīvotās lauku teritorijās.

Vidzemes plānošanas reģions iecerējis rosināt starpinstitucionālās darba grupas izveidi, lai turpinātu attīstīt ideju par alternatīvu vietējās mobilitātes risinājumu ieviešanu reģionos, kā arī lemtu par “transports pēc pieprasījuma” un līdzīgu risinājumu iekļaušanu sabiedriskā transporta sistēmā Latvijā.

Sanāksmē piedalījās pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Autotransporta direkcijas, Vidzemes Augstskolas, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas, klātesot arī pārstāvjiem no plānošanas reģioniem un pašvaldībām. Sanāksmē bija pārstāvēts arī reģionālais pasažieru pārvadātājs VTU Valmiera, kas bija viens no pakalpojuma sniedzējiem pilotprojekta ieviešanas laikā.

Noklausoties pieredzi, kas gūta, Vidzemes plānošanas reģionam ieviešot pilotprojektu Vidzemē, klātesošie atzina, ka rezultāts ir necerēti labs un iedzīvotāju aktivitāte liecina, ka alternatīviem pārvietošanās risinājumiem Latvijā ir potenciāls.

Kristīne Malnača, Vidzemes plānošanas reģions: “Īstenojot pilotprojektu “transports pēc pieprasījuma”, ir skaidri redzams, ka pieprasījums pēc transporta pakalpojumiem laukos ir. Sabiedriskā transporta pakalpojumu plānošanā ir jāņem vērā zināma īpatnība, kas nevienam vairs nav noslēpums – kamēr nebūs atbilstošs piedāvājums, pasažieru skaitu neizdosies palielināt. Ar naudu, kas tiek novirzīta ikgadējām sabiedriskā transporta dotācijām, iespējams, var ne tikai uzlabot ierobežoto mobilitāti atsevišķās teritorijās, kur sabiedriskā transporta pakalpojums ir nepietiekams, bet arī palielināt sabiedriskā transporta pasažieru skaitu.”

 Sarmīte Rozentāle, Vidzemes Augstskola: “Mobilitātes risinājumu veiksmīgas ieviešanas pamatā ir ilglaicīgs un stabils finansējums. Jāatzīmē, ka šobrīd akūti trūkst atbalsta programmas lauku kopienām, kas citās valstīs ir bieži izmantots instruments, tostarp arī mobilitātes uzlabošanai. Rekomendēju transporta plānošanu balstīt uz iedzīvotāju vajadzībām un vietējos pasažieru pārvadājumus organizēt reģionu vai pašvaldību līmenī. Aicinu valdību un nozares ministrijas skatīties pāri nozaru robežām.”

Kristiāns Godiņš, ATD: “Prieks, ka iecerētais izdevies. Transports pēc pieprasījuma papildina tradicionālo transporta sistēmu, un ir skaidrs, ka pie apstākļiem, kad situācija, laiki un vajadzības mainās, nepieciešams domāt par jauniem, inovatīviem risinājumiem. Tas, ka iedzīvotājiem ir interese par šāda veida pakalpojumiem, ir skaidri redzams, vērtējot pilotprojekta apkopotos rezultātus. Jāpiebilst, ka pilotprojekta ietvaros pakalpojums bija padarīts maksimāli ērts un izdevīgs pasažieriem, klasiskā pārvadājuma sistēma nevar būt tik elastīga.”

Madars Lasmanis, VARAM: “Kopumā projekts ir ļoti labi izdevies. Pats personīgi, dzīvojot pierobežā, redzu, cik arvien tukšāks paliek sabiedriskais transports. Ir skaidrs, ka sabiedriskā transporta organizēšanas kārtībai un formai būs jāmainās. Pārstāvot nozares ministriju, uzskatu, ka plānošanas reģioniem ir liela loma sabiedriskā transporta sistēmas veidošanā un organizēšanā. Ideja atbalstāma un ieviešama, finansējuma piešķiršana paliek Finanšu ministrijas rokās. Katrā ziņā VARAM ir par šādas aktivitātes realizēšanu – demogrāfiskā līkne pārliecinoši uz to norāda. Mums jāveido tāda pakalpojumu sistēma valstī, ko mēs paši savās vecumdienās gribēsim izmantot.”

Pilotprojektu Vidzemē bija iespēja īstenot, izmantojot piesaistītos Eiropas Savienības finanšu līdzekļus, ieviešot projektu “MAMBA” (Interreg Baltijas jūras reģiona programma 2014-2020). www.mambaproject.eu

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Aicinām iepazīties ar pēdējo projekta Baltic Loop (www.balticloop.eu) ziņu lapu, kas ļauj ērtā un efektīvā veidā iepazīties ar projekta aktivitātēm pēdējo mēnešu laikā. Lasiet par veikto pētījumu un iepazīstieties ar secinājumiem par to, kādi šķēršļi identificēti katrā no transporta koridoriem Baltijas jūras reģiona teritorijā. Veikta rūpīga izpēte, un komandas rīcībā ir gan kvantitatīvi, gan kvalitatīvi dati.  Pilnīgs datu kopums palīdz iegūt pilnīgu priekštatu par apstākļiem konkrētajos koridoros (Ziemeļu, Dienvidu, Vidējā, kā arī koridoru izejas punktos), lai piemeklētu atbilstošākos risinājumus šķēršļu novēršanai, kas šobrīd traucē uzturēt vienmērīgu transporta plūsmu kravas un pasažieru pārvadājumiem.

Ziņu lapā arī lasāmas pēdējās aktualitātes projekta partnervalstīs, tostarp arī Latvijā. Notikuši vairāki tiešsaistes un klātienes pasākumi, notiek arī darbs pie plānošanas dokumentu izstrādes, aktualizējot Via Hanseatica tūrisma un transporta koridora telpiskās attīstības perspektīvu.

Ziņu lapa (angļu valodā) lasāma >> ŠEIT <<

 

Apkopotie dati liecina, ka projekta MARA organizētajos bezmaksas izmēģinājuma braucienos ar elektriskajiem velosipēdiem Cēsīs un Valmierā devušies 363 interesenti, no kuriem lielākā daļa bijusi vietējie iedzīvotāji. Cēsīs ar elektriskajiem velosipēdiem izbraukuši 126 interesenti, Valmierā – 237 interesenti.  Daļa no lietotājiem elektrisko velosipēdu bija pamēģinājuši jau iepriekš (lielākoties tūrisma un atpūtas vajadzībām), tomēr lielākajai daļai iedzīvotāju tā bijusi pirmā pieredze.

Lielāko interesi izrādījuši iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 40 gadiem (50% no visiem lietotājiem), kā arī jaunieši vecumā līdz 17 gadiem (30% no visiem lietotājiem), savukārt 20 % no visiem lietotājiem bijuši vecāki par 41 gadu, tostarp 3% no tiem bijuši vecāki par 66 gadiem. Daudzi braucienos devušies  kopā ar bērniem.

Lielākā daļa braucienu Valmierā notikusi darba dienās, kamēr Cēsīs vienlīdz aktīvi elektriskie velosipēdi izmantoti kā darba dienās, tā arī nedēļas nogalēs. Izmēģinot elektriskos velosipēdus, veiktas ļoti dažāda garuma distances – sākot no 1 kilometra līdz pat 50 kilometriem (vidējais brauciena garums - 15km).

Anketās pakalpojuma lietotāji norādījuši, ka izbrauciens tiem paticis, jo īpaši tāpēc, ka ar elektrisko velosipēdu ir viegli braukt, t.sk. maršrutos ar reljefu. Tāpat izcelts ātrums, ko iespējams attīstīt ar elektrisko velosipēdu, tā samazinot ceļā pavadīto laiku vai līdzvērtīgā laikā veicot garāku distanci.

Gandrīz visi, kas devās izmēģinājuma braucienos, anketās norādījuši, ka atkārtoti vēlētos doties izbraukumā ar elektrisko velosipēdu. Papildus tam, vairāk nekā 70% aptaujāto saskata, ka elektriskais velosipēds varētu būt piemērots pārvietošanās veids  ikdienā, piemēram, lai dotos uz darbu.

Iniciatīva tika īstenota augusta beigās divās Vidzemes pilsētās Eiropas Savienības līdzfinansētā projekta MARA ietvaros, lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību alternatīviem pārvietošanās līdzekļiem, kas joprojām Latvijā, tostarp Vidzemē, ir mazpazīstami un reti izmantoti braucamrīki ikdienas mobilitātes nodrošināšanai.

Elektriskā velosipēda izmēģinājuma braucieni Cēsīs un Valmierā tika organizēti Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam projekta “Mobilitāte un pieejamība lauku reģionos - jaunas pieejas mobilitātes koncepciju izstrādei attālos lauku reģionos (MARA)” ietvaros. Projekta MARA mērķis ir uzlabot mobilitātes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti lauku reģionos. Tā īstenošanā iesaistījušies 12 partneri no 9 reģioniem, Latvijā projektu īsteno Vidzemes plānošanas reģions. Vairāk informācijas par projektu www.mara-mobility.eu (angļu valodā) un www.vidzeme.lv (latviešu valodā).

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752