Arhīva kalendārs

« September 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Kā reģioni apkārt Baltijas jūrai var strādāt kopā, lai uzlabotu un attīstītu ilgtspējīgu transporta koridoru virzienā no Rietumiem uz Austrumiem? Vidzemes plānošanas reģions (VPR), projekta CBTRAN ietvaros, mēģinās atrast atbildi uz šo jautājumu, un izstrādās projekta pieteikumu Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmai.

Projekta mērķis ir iesaistīt svarīgākos reģionus un ieinteresētās puses (stakeholders) Centrālajā Baltijas jūras reģionā, lai izveidotu ilgtspējīgu partnerību un sadarbības platformu pieteikuma izstrādāšanai Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmai. Projekts, kas izstrādāts šīs programmas ietvaros, būtu viens no veidiem, kā realizēt konkrētas projekta partneru idejas transporta koridora attīstībai Rietumu - Austrumu virzienā (Zviedrija - Krievija).

Šī projekta ietvaros VPR būs iespēja turpināt citos projektos (piemēram, TENTacle) iesākto darbu transporta jomas attīstībā. CBTRAN projekta ietvaros reģions identificēs un izvērtēs potenciālās iespējas, ko tā pašvaldības varētu izmantot, ja tiktu attīstīts transporta koridors Rietumu - Austrumu virzienā. Šis ir būtisks darbības virziens, ņemot vērā to, ka tas ir vērsts uz sasniedzamības uzlabošanu reģionā, kā arī to, ka pēdējā laikā lielāka uzmanība ir pievērsta Ziemeļu - Dienvidu transporta virzieniem (piemēram, sakarā ar Rail Baltica projektu).

Kvalitatīva pieteikuma izstrāde Eiropas Savienības finansējuma saņemšanai ir laikietilpīgs process, kurā viena no svarīgākajām sastāvdaļām ir diskusijas starp visiem projektā iesaistītajiem partneriem, lai panāktu vienošanos par projekta konceptu un izvairītos no iespējamiem pārpratumiem. CBTRAN projekts sniegs iespēju vairākas reizes tikties ar projekta partneriem, kas radīs labvēlīgus apstākļus konkurētspējīga pieteikuma iesniegšanai Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmā. Viena šāda partneru tikšanās jau ir notikusi Zviedrijā (Erebrū), oktobrī paredzēta nākamā tikšanās Latvijā (Cēsīs).

Projekta partneri ir no Latvijas (Vidzemes un Rīgas plānošanas reģioni), Zviedrijas, Somijas un Igaunijas. Projekts tiek realizēts ar Zviedrijas Institūta finansiālu atbalstu. Zviedrijas Institūta mājaslapa: www.si.se/balticsea

Papildu informācija: Andžejs Stepančuks, VPR Telpiskās plānošanas eksperts, mob. 25951714, e-pasts: andzejs.stepancuks PIE vidzeme PUNKTS lv

8. septembrī Cēsīs tikās projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” (HANSA) partneri, lai pārrunātu vasarā padarītos darbus un tuvāko mēnešu plānus.

 

Šovasar HANSA projekta partneri daudz laika ir veltījuši vietējās Hanzas vēstures izpētei, tādējādi bagātinot zināšanas par pilsētu pagātni. Iegūtie rezultāti pēc apkopošanas noderēs jaunu un autentisku tūrisma produktu izveidei un popularizēšanai. Sanāksmes dalībnieki arī vienojās par projekta mobilās aplikācijas izstrādi, norunājot pamatprincipus, kā tiks veidota aplikācija, kas būs atbalsts pilsētu viesiem, informāciju par tūrisma objektiem un maršrutiem padarot viegli pieejamu un saprotamu.

Būtisks projekta posms ir gaidāms nākamā gada sākumā, kad projekts HANSA sāks dalību starptautiskajās tūrisma izstādēs. Līdz pirmajai izstādei “Reisen Hamburg” Vācijā darāmo darbu sarakstā ir projekta stenda un informatīvo materiālu izveide. Projekta partneri sadarbosies arī piedāvājumu izstrādē tūrisma operatoriem un individuāliem klientiem. 

Partneri vienojās arī par nākamās sanāksmes norises laiku un vietu, kas notiks novembra vidū Vīlandē (Igaunijā). Nākamajā tikšanās reizē liela uzmanība tiks pievērsta “Hanzas gastronomijas” zīmola attīstībai – plānots, ka Vīlandē notiks starptautiska meistarklase pavāriem no visām HANSA projekta pilsētām, lai paaugstinātu vietējā kulinārā piedāvājuma kvalitāti.

Sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, no 2015. gada oktobra līdz 2018. gada decembrim tiek ieviests projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014-2020. gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. No Latvijas projektā piedalās Cēsu Kultūras un tūrisma centrs, Kokneses, Limbažu, Pārgaujas un Kuldīgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Vidzemes plānošanas reģions, savukārt no Igaunijas projekta partneri ir Pērnavas un Vīlandes pilsētu pašvaldības, bet no Zviedrijas – Gotlandes reģions un Gotlandes tūrisma attīstības aģentūra “Inspiration Gotland”, kas ir arī projekta vadošais partneris. Vairāk par projektu lasiet šeit. Sekojiet līdzi aktualitātēm arī projekta Facebook lapā un projekta mājaslapā!

Papildu informācija:

Rūta Vasermane

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālr.: +371 64116007

E-pasts: ruta.vasermane PIE vidzeme PUNKTS lv

21. septembrī Nīderlandes pilsētā Hāgā notiks Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) īstenotā projekta “Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos” (SWARE) atklāšanas konference, lai informētu plašāku sabiedrību un noteiktas mērķa grupas. Konferences dalībnieki pārrunās tādus svarīgus jautājumus kā dabas un kultūras mantojuma pārvaldība, projekta SWARE saturs un mērķa grupu iesaistes iespējas.

Konferences runātāju vidū būs ne tikai projekta partneri, bet arī Nīderlandes dažādu nozaru amatpersonas. Būtiska konferences daļa būs diskusiju sesijas starp runātājiem un konferences apmeklētājiem. Plašāka informācija par konferenci ir pieejama šeit: http://www.interregeurope.eu/sware/events/event/188/sware-launching-conference/

Eiropas Reģionālās attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas finansētais projekts “Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos” (SWARE) tiek īstenots no 2016. gada aprīļa līdz 2020. gada septembrim. Projekta mērķis ir veicināt iekšzemes ūdensceļu reģionu dabas un kultūras mantojuma integrētu pārvaldību. Tas tiek panākts ar partneru reģionu politikas instrumentu uzlabošanu, lai radītu labāku līdzsvaru starp dabas resursu un radītā kultūras mantojuma aizsardzību un ilgtspējīgu izmantošanu.

Projekta gaitā notiks ne tikai mācīšanās un labo prakšu pārņemšana, bet arī tiks veidots rīcības plāns katram atsevišķam reģionam, tādā veidā uzlabojot esošo regulējumu nozarē. Projekta ietvaros tiks veidotas arī jaunas līdzdalības formas, kurās tiks iesaistīti dažādu sektoru pārstāvji ar mērķi ieviest efektīvu ilgtspējīgas reģionālās attīstības politiku. Projekta rezultātā tiks uzlaboti pārvaldības procesi un stiprināta reģionu pievilcība, ievērojot jau minēto līdzsvaru starp dabas un kultūras mantojuma aizsardzību un ekonomiskajiem ieguvumiem.

Vairāk par projektu lasiet oficiālajā mājaslapā un SWARE sadaļā VPR mājaslapā.

 

Papildu informācija:

Lelde Ābele

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 29266757

E-pasts: lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Agroresursu un ekonomikas institūta (agrāk Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta) zinātniekiem aicina apzināt un saglabāt Latvijas augu ģenētiskos resursus!

Arvien vairāk attīstoties intensīvajai lauksaimniecībai, mūsu dārzos tiek sētas ārzemju sēklas un pazūd vērtīgās vietējās šķirnes. Ja Jūs savos dārzos daudzus gadus audzējiet zirņus, pupas, kaņepes, kartupeļus, gurķus, tomātus, sīpolus vai jebkuru citu augu no pašu novāktām sēklām vai stādiem. Ja Jūsu augļu dārzos aug ābeles, bumbieres, ogu, rabarberu krūmi, kurus stādījuši jūsu vecāki un vecvecāki, tad atsaucieties!

Tad zinātniekiem būs iespējas šīs nenovērtējamās bagātības iekļaut Latvijas ģenētisko resursu kolekcijās, izpētīt un saglabāt nākošajām paaudzēm. Lūdzam atsaukties tos, kam šādas šķirnes dārzos aug, lai varētu veikt šo paraugu ievākšanu!

 

Kontakti:

selekcionāre Arta Kronberga,

epasts Arta.Kronberga PIE arei PUNKTS lv,

telefons: 26162194

Klajā laists jaunākais "VPR Jaunumi" izdevums par aktualitātēm Vidzemes plānošanas reģionā jūlija un augusta mēnešos. Šajā izdevumā variet apskatīt, kā aizvadīti Vidzemnieku dārza svētki un godināti Vidzemes veiksmes stāsti, kā arī iepazīties ar aktualitātēm ceļu tīkla uzturēšanā. Kā ierasts, arī šajos jaunumos var uzzināt par aktualitātēm VPR ieviestajos projektos, kā arī Eiropas teritoriālās sadarbības programmās.

 

 

Aizvadītajā nedēļā Vidzemes plānošanas reģions (VPR) rīkoja jau otro tikšanos Eiropas Savienības Baltijas jūras stratēģijas (EUSBSR) mūžizglītības jomas parauginiciatīvas (flagship initiative) ietvaros. Šajā iniciatīvā aktīvi sadarbojas partneri no Latvijas, Lietuvas, Zviedrijas un Vācijas, lai kopīgi identificētu nepieciešamos uzlabojumus mūžizglītības jomā un strādātu pie to ieviešanas Baltijas jūras reģionā.

Inovāciju vides pētījumi apliecina, ka mūžizglītības pieejamība konkrētajā reģionā ir viens no noteicošajiem faktoriem  šī reģiona ekonomiskajā izaugsmē un specializācijā. Līdz ar to svarīgi, lai piedāvātā mūžizglītība būtu efektīva, lietderīga un pieejama. Darba tirgus pieprasa nepārtrauktu darbinieku attīstību un jaunu prasmju apgūšanu, sekojot straujajai mūsdienu tehnoloģiju attīstībai.

Sanāksmē, kas 20. septembrī norisinājās Rīgā, darba grupa strādāja pie detalizētas parauginiciatīvas mērķa formulēšanas un rīcību noteikšanas, kas palīdzēs šo mērķi sasniegt. Tikšanās sākumā Labklājības ministrija iepazīstināja ar nupat Latvijā pieņemto aktīvās novecošanas stratēģiju (ar to var iepazīties šeit). Pārējiem kolēģiem, īpaši no Lietuvas, bija liela interese gan par Pasaules Bankas pētījuma rezultātiem, uz kuru pamata stratēģija ir veidota, gan par plānotajiem pasākumiem stratēģijas ieviešanā. Turpinājumā tika diskutēts par nepieciešamajām izmaiņām mūžizglītībā - svarīgi, lai ne tikai neformālā, bet arī formālā izglītība kļūtu efektīva, lietderīga un pieejama ne tikai galvaspilsētās, bet arī reģionos. Lai to sasniegtu jāstrādā pie efektīvākām programmām, kas veidotas atbilstoši darba tirgus vajadzībām un uzņēmumu darba stilam, biznesa videi un kultūrai. Klātesošie bija vienisprātis, ka lielāka uzmanība jāpievērš ne vien bezdarbnieku, bet arī strādājošo un uzņēmumu vadītāju izglītošanai. Tieši uzņēmumu vadītāji un personāldaļas vadītāji ir tie, kas darbiniekus motivē attīstīties un paplašināt savas kompetences gan tiešā veidā, piedāvājot apmācības, gan netieši caur iestādes iekšējo kultūru un vērtībām, novērtējot darbiniekus, kas gatavi attīstīt savas zināšanas un prasmes.

Darbs pie mūžizglītības jomas uzlabošanas turpinās – plānots iniciatīvas idejas attīstībā iesaistīt citas dažādu līmeņu ieinteresētās puses – vietējā un nacionālā līmenī, publiskajā un privātajā sektorā. Nākamā sanāksme plānota 2017. gada sākumā Lietuvā. Mūžizglītības parauginiciatīva ir atvērta jebkuram interesentam un ikvienai ieinteresētajai institūcijai. Par iespēju iesaistīties aicinām sazināties ar Lailu Gercāni, VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāju, Tel.: +371 64116007, e-pasts: laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

21. septembrī Nīderlandes pilsētā Hāgā notika Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) īstenotā projekta “Mantojuma ilgtspējīga attīstība ūdensceļu reģionos” (SWARE) atklāšanas konference. Aptuveni 70 pasākuma viesu vidū bija arī Latvijas vēstniece Nīderlandē Ilze Rūse, kura atzina, ka projekts ir laba iespēja abu valstu reģionu institūcijām mācīties un uzlabot ūdensceļu pārvaldību.

SWARE atklāšanas konferencē runātāji pievērsa uzmanību tādiem nozīmīgiem projekta aspektiem kā pārvaldība, sabiedrības līdzdalība un līdzsvars starp dabas/kultūras mantojuma aizsardzību un ilgtspējīgu attīstību. Projektā iesaistīto institūciju pieeja iepriekš minētā līdzsvara veidošanai un pieredze plašākas sabiedrības iesaistīšanā ļaus pilnveidot šos aspektus katrā no projektā iesaistītajiem reģioniem.

Konferences pārvaldības sadaļā tika uzsvērta ieinteresēto pušu iesaistes nozīme. Plašāka iesaiste un paaugstināta institūciju spēja pielāgoties uzlabo pārvaldības procesu un padara to uzticamāku, pamatotāku un efektīvāku. Projekta satura sadaļā privātā un publiskā sektora pārstāvji prezentēja ilgtspējīgas attīstības piemērus ūdensceļu reģionos. Piemēri no Nīderlandes (sabiedriskais transports Aqualiner un Waterbus iekšzemes ūdensceļos) un Slovākijas-Ungārijas pierobežas (veloceliņi un citi infrastruktūras uzlabojumi) parādīja, ka ūdensceļu reģionos ir iespējams tuvoties līdzsvaram starp dabas/kultūras mantojuma aizsardzību un ilgtspējīgu attīstību.

Konferences līdzdalības sadaļā runātāji koncentrējās uz plašākas sabiedrības iespējām iesaistīties pārvaldes procesos, prezentējot dažādus iesaistīšanas mehānismus. Būtiskākie šķēršļi iesaistīto pušu līdzdalības uzlabošanai ir laika un citu resursu patēriņš, kā arī iespējas sastapties ar iesaistīto pušu savstarpējiem konfliktiem. Tajā pašā laikā runātāji uzsvēra, ka ieguldītais darbs līdzdalības stiprināšanā ir ļoti vērtīgs un nepieciešams. Konferences gaitā pēc katras sadaļas tika organizēta diskusija, kurā dalībnieki varēja uzdot precizējošus jautājumus. Jautājumu loks skāra gan praktisko, gan teorētisko pusi, dažādām iesaistītajām pusēm (gan no privātā, gan no publiskā sektora) apmainīties ar pieredzi.

“Paldies projekta SWARE atklāšanas konferences organizētājiem par uzaicinājumu! Esam gandarīti, ka bija iespēja klātienē vērot startu nozīmīgam projektam. Vēstniecība atbalsta šo sadarbību un pieredzes apmaiņu starp valstu reģioniem un institūcijām, kas projekta gaitā dos iespējas konkrētai pieredzes apmaiņai līdzīgu problēmjautājumu risināšanā,” sacīja Latvijas vēstniece Nīderlandē I. Rūse.

“Dienvidholandes reģions ir unikāls Eiropā, jo šeit ir lielākais iedzīvotāju blīvums visā Eiropas Savienībā. Tajā pašā laikā saprotams, ka Vidzeme ir pavisam atšķirīga no Dienvidholandes, līdz ar to ir liels gandarījums, ka tik dažādu reģionu organizācijas spēj atrast kopsaucēju un pētīt labos piemērus kopīga projekta ietvaros. Iekšzemes ūdensceļu pārvaldības un attīstības situācija katrā no projekta reģioniem ir atšķirīga, tāpēc katrai iesaistītajai valstij un reģionam šī būs laba pieredze,” atzina I. Rūse.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas finansētais projekts “Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos” (SWARE) tiek īstenots no 2016. gada aprīļa līdz 2020. gada septembrim. Projekta mērķis ir veicināt iekšzemes ūdensceļu reģionu dabas un kultūras mantojuma integrētu pārvaldību. Tas tiek panākts ar partneru reģionu politikas instrumentu uzlabošanu, lai radītu labāku līdzsvaru starp dabas resursu un radītā kultūras mantojuma aizsardzību un ilgtspējīgu izmantošanu.

Projekta gaitā notiks ne tikai mācīšanās un labo prakšu pārņemšana, bet arī tiks veidots rīcības plāns katram atsevišķam reģionam, tādā veidā uzlabojot esošo regulējumu nozarē. Projekta ietvaros tiks veidotas arī jaunas līdzdalības formas, kurās tiks iesaistīti dažādu sektoru pārstāvji ar mērķi ieviest efektīvu ilgtspējīgas reģionālās attīstības politiku. Projekta rezultātā tiks uzlaboti pārvaldības procesi un stiprināta reģionu pievilcība, ievērojot jau minēto līdzsvaru starp dabas un kultūras mantojuma aizsardzību un ekonomiskajiem ieguvumiem.

Šī publikācija atspoguļo vienīgi tās autora viedokli, un Interreg Europe programmas vadības organizācijas nevar būt atbildīgas par jebkādu tās satura izmantošanu.

 

Papildu informācija:

Lelde Ābele

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 29266757

lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informējam, ka no 3. oktobra Vidzemes plānošanas reģiona Valmieras birojs apmeklētājus pieņems jaunās telpās – Purva ielā 12a, B korpusā, 2.stāvā. Pārcelšanās procesa dēļ birojs slēgts ar 30. septembri.

Uz tikšanos jaunajā mājvietā! 

Jau rīt, 29. septembrī, Valmierā notiks divu Vidzemes plānošanas reģiona realizēto Interreg Europe 2014.-2020. programmas projektu "Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos (SWARE)" un "Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos (Destination SMEs)" pirmā darba grupu sanāksme. Tajā projektos iesaistītās puses tiks iepazīstinātas ar projektiem, to mērķiem un turpmāk plānotajām aktivitātēm.

SWARE sanāksmē tiks sniegts ieskats programmas “Izaugsme un nodarbinātība” specifiskā atbalsta mērķa 5.5.1. pasākumā “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus”. SWARE projekta darba grupa ir veidota no dabas un kultūras mantojuma, kā arī tūrisma sektora pārstāvjiem. Projekta eksperti divu gadu laikā veiks vairākus nozīmīgus uzdevumus, piemēram, identificēs Vidzemes reģiona labās prakses kultūras un dabas mantojuma saglabāšanas un attīstības ziņā, kā arī izstrādās rīcības plānu kultūras un dabas mantojuma pārvaldības uzlabošanai, lai veicinātu līdzsvaru starp mantojuma aizsardzību un ilgtspējīgu izmantošanu.

Plašāk par SWARE projektu lasiet šeit.

Savukārt projekta Destination SMEs darba grupas sanāksmē tiksies tūrisma un uzņēmējdarbības speciālisti. Pirmajā tikšanās reizē Ekonomikas ministrija iepazīstinās ar specifiskā atbalsta mērķa 3.2.1. pasākumu „Starptautiskās konkurētspējas veicināšana”. Tā kā šī projekta rezultātā plānots izstrādāt ieteikumus 3.2.1.2 pasākuma "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" īstenošanas noteikumu pilnveidei, uzlabojot institucionālās spējas efektīvai tūrisma galamērķu pārvaldībai, projekta ietvaros tiek veikta partneru savstarpējā politisko dokumentu analīze. Sanāksmes laikā tiks pārrunāti ārvalstu partneru sagatavotie ieteikumi tūrisma galamērķu pārvaldības atbalsta politikas pilnveidošanai Latvijā.

Plašāk par Destination SMEs projektu lasiet šeit.

Piektdien, 30. septembrī plkst.13:00 Daibē notiks Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes izbraukuma sēde. Sēdes laikā tiks skatīti reģiona attīstībai būtiski jautājumi.

Klātesošie tiks iepazīstināti ar grozījumiem Valsts kontroles likumā – pasākumā piedalīsies Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins. Klātesošie tādējādi varēs saņemt atbildes uz visiem sev interesējošajiem jautājumiem, kas attiecas uz plānotajiem grozījumiem un ietekmi uz ikdienas darbu pašvaldībās un plānošanas reģionos.

Sēdes laikā tiks skatīti priekšlikumi Valsts autoceļu sakārtošanas programmai 2017.-2023. gadam, t.sk. lemjot par autoceļu V-187 Rauna-Valmiera un V286 Mazaiskrogs-Anuļi-Kūdums-Daibe-Pīpeņi iekļaušanu Valsts autoceļu sakārtošanas programmā.

Tāpat klātesošie tiks informēti par VPR Attīstības programmas 2015.-2020. gadam rīcības plāna aktualizāciju un dalību Latvijas-Igaunijas un Baltijas jūras pārrobežu programmu vadības komitejās, īsi ieskicējot aktualitātes pārrobežu projektu uzsaukumos.

Savukārt par starpreģionu sadarbības programmu URBACT informēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Laura Cunska - Āboma. URBACT Programmas galvenais darbības virziens ir starptautiskie tīkli, kuru mērķis sniegt atbalstu pilsētām integrētu pilsētvides stratēģiju izstrādē un īstenošanā, savstarpējā pieredzes apmaiņā un labās prakses tālāknodošanā.

Sēdes dalībnieki tiks iepazīstināti arī ar vienu no VPR īstenošanā esošajiem projektiem - “TENTacle”. Šis projekts uzskatāmi norāda, ka Vidzemei ir iespējama izdevīga sasaiste ar Eiropas starptautiskajiem transporta koridoriem, tādējādi būtiski palielinot iespēju veicināt ekonomisko izaugsmi lauku un no  attīstības centriem  attālinātās teritorijās. Projekta viens no galvenajiem uzdevumiem – stiprināt Vidzemes kā tranzītreģiona lomu Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas tirgos.  

Plašāka informācija: VPR Administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv; Mob.t. +371 29477997