VPR jaunumi

Š.g. 23. aprīlī Vidzemes plānošanas reģions noslēdza vienošanos ar Vidzemes Augstskolu par Vidzemes Atvērto inovāciju centra izveidi. Divu institūciju dibinātais centrs pildīs sadarbības platformas funkciju ar mērķi attīstīt reģiona zināšanu un inovāciju ekosistēmu. Institūcijas, noslēdzot vienošanos, apņēmušās meklēt arvien jaunus veidus, kā zināšanu un inovāciju ekosistēmā iesaistīt pēc iespējas vairāk organizāciju un uzņēmumu, stiprinot to mijiedarbību.

Centram noteikti četri galvenie uzdevumi – attīstīt iesaistīto pušu sadarbības un zināšanu dalīšanās kultūru; paaugstināt iesaistīto pušu kompetences un izpratni par inovācijas un zināšanu procesiem; veicināt inovāciju un zināšanu politikas racionalizēšanu; stiprināt Vidzemes Augstskolas lomu reģiona un starptautiskajā inovāciju ekosistēmā, vienlaikus pozicionējot Vidzemes inovētspēju arī starptautiski.

Vidzemes Atvērto inovāciju centra izveide cieši sasaucas ar Vidzemes plānošanas reģiona attīstības plānošanas dokumentos izvirzīto mērķi veicināt tautsaimniecības attīstību un izaugsmi. Lai šo mērķi sasniegtu, ir būtiski veidot efektīvu inovāciju atbalsta vidi, kurā zināšanu pārnese un informācijas aprite starp uzņēmējiem, pētniecības un izglītības institūcijām un pašvaldībām stimulētu arī jaunu produktu, pakalpojumu un tehnoloģiju attīstību, īpaši Vidzemes reģiona viedās specializācijas jomās.

Kā jau iepriekš ziņots, Vidzemes plānošanas reģionā noteikti septiņi viedās specializācijas prioritārie tautsaimniecības sektori - tehnoloģiju un eksporta ietilpīga, ilgtspējīga - kokapstrāde, mežsaimniecība, pārtikas un dzērienu ražošana, lauksaimniecība, atjaunīgās enerģijas ražošana, veselības aprūpe un rehabilitācija, zilā bioekonomika. Šie ir perspektīvākie tautsaimniecības sektori, kas izvirzīti kā prioritāri, ņemot vērā pašreizējo ekonomiskās attīstības līmeni un esošās un potenciālās konkurētspējas priekšrocības. Turklāt, būtiski uzsvērt, ka, lai  nodrošinātu straujāku attīstību, tautsaimniecības struktūra jāmaina par labu lielākai zināšanu, tehnoloģiju, eksporta un ilgtspējas ietilpībai; šādos principos balstīta iepriekšminēto tautsaimniecību sektoru attīstība Vidzemē.

Vidzemes plānošanas reģions jau 2010. gadā noslēdza sadarbības līgumu ar Vidzemes Augstskolu ar mērķi apvienot abu institūciju spēkus un resursus darbam pie Vidzemes reģiona vides, ekonomiskās un sociālās attīstības un ilgtspējas, kā arī sekmēt informācijas apmaiņu vietējā, nacionālajā un starptautiskajā līmenī.

Šogad noslēgtā vienošanās starp Vidzemes plānošanas reģionu un Vidzemes Augstskolu uzskatāma par jaunu līdzšinējās sadarbības pagrieziena punktu Vidzemes reģiona zināšanu un inovāciju ekosistēmas attīstībā.

Jautājumiem: Santa Vītola, Vidzemes Atvērto inovāciju centra vadītāja, santa.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26674261

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, Vidzemes plānošanas reģiona galvenā komunikācijas speciāliste, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

26.04.2024

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031