Arhīva kalendārs

« May 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Šis pavasaris ir iepriecinājis daudzus lietišķās mākslas studiju pārstāvjus un amatniekus visā Latvijā, jo Siguldas novada Kultūras centrs sadarbībā ar Nacionālo kultūras centru ir radījis jaunu projektu “Latvju raksti. Citādība”. Tā misija ir apliecināt tautas mākslas dzīvotspēju un atvērtību mijiedarbībai ar laikmeta attīstības tendencēm. Projekts “Latvju raksti. Citādība” tiek īstenots, lai atgādinātu par tradicionālajām vērtībām un vienlaikus sniegtu radošus impulsus visiem lietišķās mākslas meistariem, sniedzot zināšanas par aktuālajām tendencēm, kas saistītas ar tekstilmākslas priekšmetu darināšanu un lomu mūsdienās. Projektu veido divi izglītojoši semināri, savukārt konkursa kārtībā izvēlētos tekstilmākslas darbus, kas būs radušies, iedvesmojoties no semināros dzirdētā, 2022. gada sākumā būs iespējams skatīt izstādē “Siguldas devonā”.

Projekta ietvaros 26. martā jau noticis pirmais izglītojošais seminārs, bet nu pienākusi kārta otrajam, kas tiešsaistē norisināsies 20. maijā no plkst. 14.00 līdz 17.20. Seminārā aicināts piedalīties ikviens lietišķās mākslas studijas dalībnieks vai individuāli strādājošs meistars, dalība tajā ir bez maksas. Interesentiem lūgums pieteikt savu dalību, nosūtot ziņu uz e-pastu zanda.spoge PIE sigulda PUNKTS lv.

 
Foto: Anneles Slišānas “#100dečiLatvijai”

Savukārt Barbara Ābele, tekstilmāksliniece un Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina katedras profesore, ar savu lekciju ”Cita drēbe” semināra dalībniekiem ļaus aizdomāties par lietišķās mākslas funkcionalitāti no atšķirīga skatu punkta, iepazīstinot ar tekstilliju izmantošanu sociālajā dizainā un citos mazāk ierastos veidos. “Latvju raksti. Citādība” otrajā seminārā uzstāsies trīs aizrautīgas lektores - tekstilmāksliniece un Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras vadītāja Ieva Krūmiņa turpinās savu jau pirmajā seminārā aizsākto stāstu par reciklētu izejmateriālu izmantošanu globālajā lietišķās mākslas arēnā, gan demonstrējot dažādu materiālu izmantošanas veidus un tehnikas, gan piešķirot šai tēmai filozofisku dimensiju, tekstiliju darināšanu saistot ar matērijas nezūdamības likuma vizualizēšanu. Paralēli akadēmiskajam darbam Ieva Krūmiņa turpina aktīvu radošo darbību, pastiprinātu uzmanību veltot tieši otrreiz pārstrādājamu izejvielu izmantošanai, tāpēc viņas priekšlasījums ir īpaši uzrunājošs, ko apliecina arī pēc pirmā semināra saņemtās dalībnieku atsauksmes. 

Tekstilmāksliniece un mākslas pedagoģe Annele Slišāne plašākai sabiedrība kļuva zināma, pateicoties projektam #100dečiLatvijai, kas bija viņas dāvana valsts simtgadei un apliecināja to, ka prasmīgs meistars var uzaust segu ne vien no ierastās vilnas dzijas, bet arī no pieneņu ziediem un videokasešu lentām. Semināra dalībniekiem Annele Slišāne pastāstīs gan par 100 deču tapšanu, gan dalīsies pieredzē par mazāk tradicionālu dabas materiālu un otrreiz pārstrādājamo materiālu izmantošanu dažādu tekstiliju veidošanā.

Semināra izskaņā dalībnieki tiks iepazīstināti ar nosacījumiem dalībai 2022. gada sākumā plānotajā izstādē, kas būs veltīta tekstiliju ansamblim un īpašu uzmanību pievērsīs otrreiz pārstrādātu izejvielu izmantošanai.

Projekta “Latvju raksti. Citādība” 2. seminārs tiek realizēts ar Vidzemes plānošanas reģiona, A/S “Latvijas Valsts meži” un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, tā informatīvais sadarbības partneris ir žurnāls “Praktiskie rokdarbi”.

“Latvju raksti. Citādība” arī turpmāk piedāvās apgūt jaunas zināšanas un prasmes un reizi divos gados uz Siguldu aicinās tautas lietišķo studiju meistarus un amatniekus no visas Latvijas, iezīmējot Siguldu kā dažādu paaudžu tikšanās, pieredzes apmaiņas un inovatīvu ideju realizācijas vietu.

Informāciju sagatavojusi: Zanda Dūdiņa-Spoģe, Siguldas novada Kultūras centra direktores vietniece administratīvajā un amatiermākslas kolektīvu darbā.

Projekta “Māksla Kvadrātā” ietvaros 26. maijā pulksten 11.00 notiks Elitas Patmalnieces meistarklase Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) ārtelpā (Purva iela 12, Valmiera).

Projekts “Māksla Kvadrātā” tiek realizēts ar Vidzemes plānošanas reģiona, AS “Latvijas valsts meži”, Valsts kultūrkapitāla fonda un Valmieras pilsētas pašvaldības atbalstu. 

Meistarklasē piedalīsies profesionālās ievirzes izglītības programmas izglītojamie, kuri apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu "Vizuāli plastiskā māksla". Meistarklases laikā izglītojamie iepazīsies ar mākslinieci Eliti Patmalnieci, tās radošo darbību, orģināldarbiem, apgūs dažādas mākslas darbu radīšanas tehnikas. Praktiskajā meistarklases norises laikā radīs mākslas darbus, skices un gleznas, kuras eksponēs mākslas darbu izstādē VDMV galerijā K2 un vestibilā.

Plānots, ka jūnijā norisināsies vēl divas profesionālo mākslinieku meistarklases - gleznotāja Andra Eglīša un video mākslinieces Katrīnas Neiburgas vadībā. 

Ar Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas finansējumu VDMV 2018. un 2019. gadā jau ir notikušas profesionāļu vadītas meistarklases dizainā. Šāda izglītības forma ir kļuvusi par VDMV nepieciešamību un tradīciju ilgtermiņā.

Informāciju sagatavojusi: Laine Uzulēna, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas kultūras projektu vadītāja.

Sestdien 29. maijā Ērmaņu muižā kultūras Sezonas 2021 atklāšanas pasākumā izskanēs mūziķa Haralda Sīmaņa 70 gadu jubilejas koncerts. Haralds Sīmanis ir viens no Latvijas savdabīgākajiem talantiem – tīrradnis, kā viņu savulaik nosauca izcilais komponists Marģeris Zariņš. Īpašo balss tembru nevar sajaukt ne ar vienu citu.

Haralds vienmēr bijis sava ceļa gājējs un nākamo mūziķu paaudžu iedvesmotājs. Programmā skanēs Haralda Sīmaņa dziesmas, kas sadarbībā ar pieredzējušiem mūziķiem Ilzi Grunti un Andri Grunti atdzimušas no jauna, pateicoties nebijušiem vai reti dzirdamiem instrumentu salikumiem. Andra Gruntes kontrabasa džeza improvizācijas meistarība un vienmēr svaigā, avangardiskā muzikālā izpausme apvienojumā ar Ilzes Gruntes multiinstrumentu klāstun rada krāšņu piedzīvojumu, ko vainago Haralda neatkārtojamā balss savienojumā ar viedumu un humānismu izstarojošo personību.

Pasākumā tiks atklāta mākslinieces Justīnes Lūces personālizstāde “Viņa”. Justīne Lūce aizraujas ar fotogrāfiju novilkumiem uz dažādām plaknēm, realitāti deformējot ar kolāžām, kas jauktas ar citām grafikas tehnikām. Darbu pamatmotīvs – ar iespaidiem, atmiņām un iedomu tēliem transformēta realitāte. Justīnes izstāde Ērmaņu muižā būs apskatāma visu vasaru līdz Sezonas 2021 slēgšanai rudenī. 

Saskaņā ar Covid -19 ierobežošanas drošības pasākumiem klausītājiem un skatītājiem Sezonas 2021 atklāšanas apmeklēšana klātienē nav iespējama. Koncerts tiks ierakstīts un publiskots vietnēs ermani.lv un diva.lv. Publiskošanas datums tiks izziņots. Izstādes atklāšanas reportāža būs skatāma tiešraidē 12.00 Ērmaņu muižas Facebook lapā.

Pateicamies par finansiālo atbalstu Valsts kultūrkapitāla fondam, Vidzemes plānošanas reģionam un AS “Latvijas valsts meži.

Informāciju sagatavojusi:
Inga Prauliņa
Projektu vadītāja
Biedrība “Ērmaņu muiža”
tālr.: 26495024
e-pasts: ingii.praulina PIE gmail PUNKTS com

Sestdien, 29. maijā, Ēveles baznīcā būs iespēja piedalīties ikgadējā kristīgās kultūras pasākuma “Baznīcu nakts 2021.” norisē. Šogad par notikuma vienojošo tēmu izraudzīti vārdi no Bībeles - “Es būšu ar tevi” (Jozuas grāmata 3:7).

Detalizēti https://baznicunakts.lv/.

 

Pateicoties “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2021” ietvaros izstrādātā projekta “Vertikāle un horizontāles Ēvelē” atbalstam, esam sagatavojuši izglītojošu lekciju par tēmu "Dažādu tautu mūzikas motīvu izmantošana garīgajā mūzikā” ar muzikālām ilustrācijām. Tās norise laikā no 18:00 – 21:00.  Viens no aktīvākajiem dziesmu harmonizētājiem ir bijis Latvijas nacionālās mūzikas simbols, komponists Jāzeps Vītols; uzzināsiet par viņa saistību ar Ēveli. Varēs aplūkot nelielu seno dziesmu grāmatu un baznīcas dokumentu izstādi. 

Ievērojot valstī šobrīd noteiktos nosacījumus (distancēšanās, sejas maska), baznīca apmeklētājiem būs atvērta no 12:00 – 22:00. Nāc un esi viesis – izbaudi mūziku, mākslu, arhitektūru, sarunas, klusumu un lūgšanu.

Informāciju sagatavojusi: Aelita Punkstiņa, Ēveles luterāņu baznīcas draudzes padomes locekle.

Projekta “Laimes bērni. Kokariem - 100” ietvaros 31. maijā plkst. 16.00 Gulbenes novada bibliotēka rīko pirmo nodarbību bērniem un jauniešiem par stāstu vākšanu, apkopošanu un apstrādi, interviju veikšanu un filmiņu veidošanu. Nodarbība notiks ārā, pie bibliotēkas, ievērojot šobrīd valstī noteiktos drošības noteikumus.

Latvijas kora mūzikas tradīcijas un šobrīd jau vēsture nav iedomājama bez tādiem dižgariem kā Imanta un Gido Kokariem. Brāļi Kokari dzimuši toreizējā Vecgulbenes pagastā. Vide, cilvēki apkārt, tobrīd esošā izglītības sistēma, veiksmīgi sagadījušies apstākļi – salikumā ar brāļiem piemītošo mūzikas talantu un rakstura īpašībām ļāva turpināt vairāk nekā simts gadus senās latviešu kordziedāšanas tradīcijas, attīstot tās neticami augstā līmenī.

Gaidot leģendāro kordiriģentu simtgadi, Gulbenes novada bibliotēka, iesaistoties novada bērniem un jauniešiem, apzinās nepublicētos materiālus un laikabiedru atmiņu stāstus.

Projekta ietvaros tiks vākti stāsti, materiāli, kas raksturo diriģentu ieradumus, izturēšanos, katra savdabīgo dzīves uztveri, parādot viņu unikalitāti, kas spēja iedvesmot un aizrautīgi “pavilkt” līdzi. Ikvienam ir savs stāsts, savas atmiņas un viss kopā papildinās mūzikas kultūrvidi ar nozīmīgo stāstu par brāļiem Kokariem, akcentējot katra personību. Caur dzīvesstāstiem vēl aizvien spēsim sajust viņu klātbūtni.

Izmantojot iegūtos materiālus, tiks izveidota ceļojošā izstāde, video nodarbība skolēniem, kā arī digitālā izstāde Gulbenes novada bibliotēkas mājas lapā.

Tā kā materiālu apzināšanā un apstrādē, kā arī izstādes un video nodarbības izstrādē iesaistīsies bērni un jaunieši, Gulbenes novada bibliotēka rīkos izzinošas, atraktīvas, radošas nodarbības. Nodarbībās bērni un jaunieši uzzinās gan jaunus faktus par kordiriģentu Imanta un Gido Kokaru dzīvi un daiļradi, gan arī vairāk par stāstu vākšanu, izvērtēšanu un apstrādi, gatavošanos intervijām un to veikšanu, audio un video ierakstu veikšanu, filmiņu veidošanu.

Pieteikšanās pirmajai nodarbībai līdz 29. maijam, rakstot ziņu WhatsAppā: 26180697, e-pastā: inese.kaleja PIE gulbenesbiblioteka PUNKTS lv vai zvanot: 64471460.

Projekts atbalstīts Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā kultūras projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2021”.

Informāciju sagatavojusi: Inese Kalēja, Gulbenes novada bibliotēkas Novadpētniecības un humanitāro zinātņu lasītavas galvenā bibliotekāre.