Arhīva kalendārs

« September 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu Smiltenes novada dome īstenojusi projektu “Gudra izaugsme: Smiltenes novada muzeja ekspozīcijas dizaina stratēģija”, kura mērķis - izstrādāt Smiltenes novada muzeja ekspozīcijas dizaina stratēģiju, balstoties uz muzeja vispārējās situācijas, nākotnes perspektīvu un ekspozīcijas konceptuālā satura analīzi. Ekspozīcijas dizaina stratēģijas ietvaros tika veikta vispārējās situācijas analīze par ekspozīcijas pielietojumu un problēmām, par tās konceptuālo saturu, nākotnes perspektīvām un attīstības virzieniem, kā arī tika definēta ekspozīcijas auditorija un dizaina mērķi.

Muzeja ekspozīcijas dizaina stratēģijas izstrāde veicinās muzeja misijas sekmīgu īstenošanu, muzeja attīstības vīzijas pilnveidošanu, Mēru muižas kompleksa kā tūrisma objekta attīstību, kā arī kalpos par priekšnosacījumu ekspozīcijas koncepcijas izstrādei un ekspozīcijas realizācijai. Šo pasākumu kopums ilgtermiņā veicinās muižas kompleksa vienota koptēla izveidi, sekmēs Smiltenes novada kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, vienlaikus dodot iespēju muzejā realizēt aktuālās tendences muzeju jomā.

Mēru muiža. Foto: Jānis Ūdris.

Projekta kopējās izmaksas ir 4840,00 EUR, no kurām 2000,00 EUR ir Vidzemes kultūras programmas līdzfinansējums un 2840,00 EUR Smiltenes novada domes finansējums.

Informāciju sagatavoja: Ieva Miķe, Smiltenes novada muzeja vadītāja.

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs aicina baudīt 3. Starptautisko mākslas festivālu „Divi Jūliji” 2020. gada 25. - 26. septembrī Gulbenē. Festivāls veltīts Latvijas lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870-1955) un Jūlijam Straumem (1874-1970), kuru dzimtās mājas ir Gulbenes pusē. Madernieks un Straume ir izcili 20. gs. dizaineri un tekstilmākslinieki.

Festivāla ietvaros 26. septembrī ikviens interesents aicināts izzināt dažādas radošās tehnikas, piedaloties darbnīcās:

Pie muzeja Klēts, Klēts ielā 4

  • Aušanas meistarklase uz Viļumsona stellēm, Madernieka rakstu interpretācija un izaušana, vada Inese un Ilze Mailītes (SIA “Mailīšu Fabrika”)

Parkā pie Sarkanās pils, Parka ielā 10

  • Mezglošanas meistarklase, vada Ilze Vainovska, lietišķās mākslas meistare, zīmola “Noķerts Liepājā” vadītāja
  • Papīra un auduma apdrukas darbnīca, izmantojot spiedogus, kuri veidoti pēc Madernieka zīmējumiem, dalībniekiem būs iespēja pašiem radīt un saņemt savā īpašumā oriģinālus ietinamos papīrus un apdrukātus auduma dvielīšu, vada tekstilmāksliniece Baiba Vaivare
  • Cianotipija – īpašas fototehnikas darbnīca, izmantojot saules gaismu, linogriezuma tehnikas darbnīca, kas piemērota Madernieka rakstu, burtu un grafiku interpretācijai un apdruku gatavošanai un citas radošas aktivitātes. Abas darbnīcas nodrošina “Radošā apvienība “Piektā māja”” sadarbībā ar Gulbenes Mākslas skolu
  • Porcelāna muzeja meistardarbnīca – flīžu dekorēšana ar Madernieka ornamentiem
  • Filcēšanas darbnīca, vada filcēšanas meistare no Lubānas Dace Rudzīte

 

 

Aktivitātes finansiāli atbalsta Vidzemes kultūras programma 2020

 

Informāciju sagatavoja:

Ilze Vanaga

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs