Arhīva kalendārs

« May 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Lai apkopotu ieinteresēto pušu viedokļus par iespējamajiem uzlabojumiem vietējās pārtikas sistēmā, Vidzemes plānošanas reģions kopā ar daudzām organizācijām no dažādām Eiropas valstīm ES programmas "Apvārsnis 2020" projektā CITIES2030 īsteno vērienīgu izpēti. CITIES2030 projekts apvieno 41 partneri Eiropā ar līdzīgu redzējumu par nepieciešamību veikt pārtikas sistēmu uzlabošanu, lai tuvotos iniciatīvas "Food 2030" mērķu sasniegšanai.

Aizpildot aptauju https://cities2030.web-survey.it/LV līdz š.g. 13. maijam, ikviens interesents Latvijā un Vidzemē var izteikt savu viedokli par vietēji ražotas pārtikas produktu pieejamību, pārtikas lietošanas paradumiem, vietēji ražotās pārtikas apriti, dažādiem riskiem un nepieciešamajiem risinājumiem. Aptauju organizē Venēcijas Ka' Foskari universitāte.

Aptaujas mērķis ir identificēt vietējo pārtikas sistēmu šķēršļus un ievainojamības aspektus, izmantojot pilsētas un reģiona pārtikas sistēmas pieeju. Šī pētījuma ietvaros tiek aptaujāti iedzīvotāji visās ES valstīs, lai apkopotu viņu viedokļus un pieredzi. Aptaujā iegūtie dati tiks izmantoti projektā CITIES2030, lai, veicot rūpīgus pētījumus, izstrādātu ieteikumus uzlabojumiem. 

Tiešsaistes aptauja ir anonīma, tās aizpildīšana aizņems ne vairāk par 10 minūtēm. 

Vairāk informācijas par projektu: www.cities2030.eu.

_____

Projekts CITIES2030 ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640.

Papildu jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta CITIES2030 vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26133028, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA “CITIES2030” ZIŅAS

.

16. maijā plkst. 16.00 Staiceles pilsētas bibliotēkā, Parka ielā 2, notiks informatīva lekcija ar līdzdarbošanās elementiem, kas veltīta mākslīgā intelekta izmantošanai un tā ietekmei uz informācijas uzticamību un drošību.

 

Lekciju "Ar mākslīgo intelektu radīti teksti, attēli un video: kur aiz izklaides un praktiskās noderības sākas riski informācijas uzticamībai un drošībai?" vadīs komunikācijas zinātnes doktore un medijpratības eksperte Klinta Ločmele. Pasākuma mērķis ir sniegt dalībniekiem iespēju plašāk izprast mākslīgā intelekta pielietojumu gan izklaides, gan praktiskajā jomā, apzinoties iespējas, riskus un izaicinājumus.

Dalība lekcijā ir bez maksas. Dalībnieku skaits ierobežots, tādēļ lūgums pieteikt savu dalību, zvanot pa tālruni 64035396 vai sūtot savu vārdu un kontaktinformāciju uz e-pastu staiceles.biblioteka PIE limbazunovads PUNKTS lv .

Pasākumu organizē EUROPE DIRECT Vidzeme sadarbībā ar Eiropas Savienības Informācijas punktu Staicelē.

Katru gadu pavasarī Eiropā norisinās “ALL Digital Weeks” jeb “Digitālā nedēļa”, kuras ietvaros iedzīvotājiem tiek piedāvāti dažādi informatīvi un izglītojoši semināri, apmācības un pasākumi digitālo prasmju pilnveidei. Šogad Latvijā tā norisinās jau 15. reizi. Tās laikā, 13. līdz 18. maijam,  Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija kopā ar sadarbības partneriem aicina ikvienu piedalīties dažādās aktivitātēs digitālo prasmju pilnveidei.

Europe Direct ir Eiropas Komisijas informācijas centru tīkls, kas darbojas visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai sniegtu bezmaksas informāciju ikvienam iedzīvotājam par ES darbības jomām, kā arī aicinātu ikvienu iesaistīties ES notiekošajos procesos un izmantot iespējas, ko sniedz dalība ES. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kontaktinformācija saziņai: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521

Vairāk par EUROPE DIRECT Vidzeme: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme


Informāciju sagatavoja: Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā Laima Spalva laima.kevere PIE vidzeme PUNKTS lv

Smiltenes bibliotēka aicina iedzīvotājus piedalīties Digitālās nedēļas ietvaros organizētajā nodarbībā "Mākslīgā intelekta radīti teksti, attēli un video - izklaide, praktiski noderīgi vai krāpniecības risks?", kas notiks trešdienā, 15.maijā. Lekcijas laikā dalībniekiem būs iespēja stiprināt medijpratību, iepazīstoties ar mākslīgā intelekta rīku darbību un mēģinot izvērtēt sintezēto attēlu, video un audio ierakstu autentiskumu.

 Smiltenē nodarbību vadīs Klinta Ločmele, komunikācijas zinātnes doktore un medijpratības eksperte, kura uzsver: “Ar mākslīgā intelekta (MI) radītiem attēliem, video un audio skaņām sastopamies arvien biežāk. Lai gan brīvi pieejamie MI rīki var būt noderīgi ikdienā un sniegt izklaidi, informācijas telpa šobrīd sastopas ar izaicinājumiem, kā atpazīt mākslīgi veidotu saturu un vai to vispār vairs ir iespējams izdarīt. Dažādi MI rīki ar katru gadu kļūst arvien veiksmīgāki realitātes imitēšanā, tādējādi kļūst grūti noteikt, piemēram, vai telefonzvanā dzirdam reāla tuvinieka balsi, vai tas ir, piemēram, krāpniecības mēģinājums, vai video redzētais politiķis ir tiešām izteicis kādu šokējošu apgalvojumu, vai arī tas ir dziļviltojums sabiedrības dezinformēšanai”.

Digitālā nedēļa tiek organizēta ALL Digital Weeks 2024 ietvaros, un šogad tā Latvijā notiks jau 15. reizi. Šogad Digitālajā nedēļā paredzētas šādas tematiskās dienas: 13. maijs – Digitālās prasmes un mākslīgais intelekts, 14. maijs – Digitālie pakalpojumi un prasmes iedzīvotājiem, 15. maijs – Digitālās prasmes un risinājumi uzņēmējiem, 16. maijs – Digitālās drošības diena, 17. maijs – Digitālās prasmes izglītībā, 18. maijs – Digitālā Muzeju diena. Tiešraižu grafiks PDF formātā pieejams ŠEIT.

Pasākuma līdzorganizētājs ir EUROPE DIRECT Vidzeme. Europe Direct ir Eiropas Komisijas informācijas centru tīkls, kas darbojas visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai sniegtu bezmaksas informāciju ikvienam iedzīvotājam par ES darbības jomām, kā arī aicinātu ikvienu iesaistīties ES notiekošajos procesos un izmantot iespējas, ko sniedz dalība ES. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Nodarbības norises laiks no pl.12.00 līdz 14.00 Smiltenes bibliotēkā, Dakteru ielā 27 (vidusskolas dienesta viesnīcas 1.stāvā). Vietu skaits ir ierobežots, lūgums iepriekš pieteikties, zvanot 26449145.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un/vai filmēts.

Informāciju sagatavoja;

Sandra Marķitāne,

Smiltenes novada bibliotēkas informācijas speciāliste

Alda Liuke,

Smiltenes novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre, ESIP koordinatore

Tālrunis: 26449145

E-pasts: biblioteka PIE smiltenesnovads PUNKTS lv

10. maijā plkst. 18.00 Brīvzemnieku pagasta sabiedriskajā centrā Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicina Puikules iedzīvotājus un citus interesentus uz sarunu par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Tikšanās laikā dalībnieki varēs gūt plašāku informāciju arī tieši par savas mājas atjaunošanas iespējām.

Viens no svarīgākajiem šī pasākuma elementiem būs iespēja tikties ar energoauditoru un iepazīties ar tikko sagatavotā energoaudita rezultātiem dzīvokļu ēkai “Ābeles” Puikulē, kas atspoguļo ēkas energoefektivitāti – pašreizējo patērētās enerģijas lietderīgumu un norāda efektīvākos pasākumus ēkas tālākai virzībai uz iespējamo atjaunošanu. Tāpat sarunas dalībniekiem būs iespēja apspriest esošās problēmas līdzīga tipa ēkās,  uzzināt, kāpēc ir svarīgi atjaunot ēku savlaicīgi un kāds ir praktiskais ceļš, lai atjaunošanu realizētu.

Neformālākā gaisotnē interesenti varēs dalīties savās pārdomās, uzdot jautājumus un saņemt atbildes no energoauditora, Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes komandas un “Vidzemes EnergoGida”.

Jau ziņots, ka aprīlī darbu sācis bezmaksas konsultatīvais atbalsts vidzemniekiem ēku atjaunošanas jautājumos – “Vidzemes EnergoGids”. Konsultatīvo atbalstu sniedz VPR īstenotā projekta “RenoWave” eksperte Dace Pastva. Interesentiem iespējams piektdienās pieteikt klātienes tikšanos Cēsīs, Bērzaines ielā 5, vai Valmierā, Purva ielā 12a, kā arī sazināties pa tālruni 26675337 vai e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lvAktuālā informācija pieejama arī Facebook lapā https://www.facebook.com/VidzemesEnergoGids un www.vidzeme.lv.  

Latvijā projektu  “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) īsteno VPR un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk informācijas par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv">eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

Informāciju sagatavoja:  

Sabiedrisko attiecību speciāliste  

Vidzemes plānošanas reģionā  

Laima Spalva

laima.kevere PIE vidzeme PUNKTS lv 

Facebook/VidzemesEnergoGids 

Vairāk nekā 100 pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvji, urbānisti, pilsētplānotāji, mākslinieki, kā arī citi dalībnieki no Baltijas jūras reģiona valstīm, tai skaitā Latvijas, 7. un 8. maijā satikās Somijas pilsētā Jākobstādē jeb Pietarsāri forumā Kultūra izturētspējai. Tā centrālais temats - kā iesaistīšanās kultūras aktivitātēs stiprina un saliedē kopienas, padarot tās noturīgākas ārējo satricinājumu priekšā. Pasākumā piedalījās arī vidzemnieki, pārstāvot  “Rūjiena – kultūras pērle 2024” programmu un BSR Cultural Pearls projekta komandu Latvijā.

Divu dienu forumā tika atzīmēts, ka sabiedrības noturība nav saistīta tikai ar aizsardzību un gatavību krīzēm. Tās noturību veido cilvēku sociālie sakari un attiecības, uzticēšanās sabiedriskajām institūcijām, demokrātiska līdzdalība un iesaiste. Pilsētām un pašvaldībām ir sava loma tādu apstākļu radīšanā, kuros kopienas izjūt spēcīgāku piederības sajūtu savai dzīvesvietai. Kultūras aktivitātes ir viens no veidiem, kā to panākt.

 

Foruma "Kultūra izturētspējai" norise

Forumā kā iedvesmas runātāji piedalījās Stefānija Rābe (Stefanie Raab), arhitekte un uzņēmuma COOPOLIS vadītāja no Vācijas, Ramons Marrādess (Ramon Marrades), urbānists un “Placemaking Europe” vadītājs no Spānijas, Jāko Blombergs (Jaakko Blomberg), pilsētvides aktīvists un producents no “Helsinki Urban Art” Somijā. Viņi dalījās savās atziņās un sniedza praktiskus piemērus, kā kopienu vajadzību izvirzīšana kultūras dzīves centrā var panākt virkni pozitīvu efektu. Runātāji stāstīja par to, kā īstenot iekļaujošus pasākumus, kuri apvieno dažādu sociālo grupu cilvēkus, un kā radīt iespēju ikvienam tajos iesaistīties. Bieži pasākuma ieceres pamatā ir vienkāršas idejas, kuras ir balstītas uz cilvēku vajadzībām.

“Rūjiena – kultūras pērle 2024” programmas un "BSR Cultural Pearls" projekta komandas Vidzemes plānošanas reģionā pārstāvji forumā "Kultūra izturētspējai"

Forumā notika arī Baltijas jūras reģiona kultūras pērles 2024 skate, kurā visi klātesošie varēja uzzināt vairāk par četrām titulu ieguvušajām pilsētām - Svendborgu Dānijā, Ķīli Vācijā, Jākobstādi jeb Pietarsāri Somijā un Rūjienu Latvijā. Pilsētu pārstāvji iepazīstināja Peča Kuča prezentācijas formātā auditoriju ar savu pilsētu. Viņi koncentrētā veidā izstāstīja, kāpēc nolēma pretendēt uz titulu, par iecerēm un jau paveikto šajā gadā. Klausītājiem par Rūjienu vairāk pastāstīja Toms Upners, Valmieras novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītājs.

Foruma laikā notika četras darbnīcas, kurās tika ģenerētas idejas un risinājumi četru Baltijas jūras reģiona pērļu problēmām – valodu kopienu nošķirtība, jauniešu un vecākās paaudzes neiesaistīšanās kultūras dzīvē, paaudžu sadarbības trūkums. Rūjienai īpaši svarīgi - kā nodrošināt zināšanu nodošanu jauniešu un senioru starpā. Skats no malas sniedza vērtīgas ierosmes jaunām aktivitātēm, par kurām pilsētās līdz šim nebija domāts.

Titula "Baltijas jūras reģiona kultūras pērles 2024" ieguvēju pārstāvji no Svendborgas Dānijā, Ķīles Vācijā, Jākobstādes jeb Pietarsāri Somijā un Rūjienas Latvijā

Foruma "Kultūra izturētspējai" dalībnieki

Valmieras novada pašvaldības Kultūras pārvaldes kultūras projektu un “Rūjiena – kultūras pērle 2024” programmas vadītāja Madara Seile atzinīgi novērtēja dalību forumā, iespēju iepazīstināt ar Rūjienu plašāku auditoriju, kā arī pastāstīt par plānotajiem pasākumiem pilsētā un apkārtnē. Viņa uzsvēra: “Mēs augstu vērtējam iespēju forumā pārstāvēt Rūjienu un nest tās vārdu Eiropā. Pasākuma laikā bija lieliska izdevība tīkloties ar dažādu valstu dalībniekiem, izstāstīt Rūjienas stāstu starptautiskā vidē un saņemt pozitīvu atgriezenisko saiti par Rūjienas - kultūra pērles 2024 sagatavoto kultūras un noturības rīcības plānu. Piedaloties darbnīcās, secināju, ka, lai kurā Baltijas jūras reģiona valstī mēs dzīvotu, problēmas ir vienādas vai līdzīgas vidēja un mazāka izmēra pilsētās, tikai paņēmieni un apmērs, kā tās risinām, atšķiras.” 

Forums “Kultūra izturētspējai ir daļa no "BSR Cultural Pearls" projekta, kura mērķis ir stiprināt kultūras virzītu sabiedrības noturību Baltijas jūras reģionā. Projektā apvienoti 12 partneri, tai skaitā Vidzemes plānošanas reģions, no 8 valstīm. To finansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma.

* Publikācijā izmantotas Ewa Strozniak (Baltijas jūras valstu padome) fotogrāfijas.

_____

Jautājumiem par projektu BSR Cultural Pearls: Lelde Ābele, Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja, tālr. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

.

Limbažu novada Brīvzemnieku pagasta sabiedriskajā centrā 10. maijā notika saruna ar iedzīvotājiem par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Pasākumu rīkoja Vidzemes plānošanas reģions (VPR), un tajā  iedzīvotāji ne tikai no Puikules, bet arī Staiceles un Alojas diskutēja par dažādiem jautājumiem, sākot no ēkas pašreizējā stāvokļa novērtēšanas līdz apkures sistēmas efektivitātei un taisnīgai siltuma sadalei starp visiem dzīvokļu ēkas iemītniekiem.

Lai palīdzētu rast iedzīvotājiem piemērotākos risinājumus un sniegtu atbildes uz jautājumiem par ēku atjaunošanu, sarunā piedalījās VPR energoefektivitātes komanda. Savukārt, energoauditors, kurš veica Puikules daudzdzīvokļu ēkas “Ābeles” izvērtēšanu un izstrādāja energoefektivitātes uzlabošanas plānu, tikšanās laikā iepazīstināja klātesošos ar iegūtajiem rezultātiem.

Izstrādātais ēkas energoaudits liecina, ka būtiskākās problēmas daudzdzīvokļu ēkā “Ābeles” šobrīd ir slikta siltuma noturība, nevienmērīga siltuma sadale, novecojusi apkures sistēma, kas veido avāriju risku, kā arī dažādi faktori, kas nelabvēlīgi ietekmē ēkas mikroklimatu. Rezultāti rāda, ja tiktu veikta šī nama atjaunošana, tad ēkas siltumenerģijas patēriņš veidotu 56% ietaupījumu, salīdzinot ar šī brīža patērēto. Tomēr energoefektivitātes speciālisti uzsver, ka atjaunošana ir nozīmīga ne tikai tādēļ, ka, izmantojot efektīvākas siltuma saglabāšanas metodes, tā sniegtu iespēju samazināt siltuma patēriņu un izmaksas, bet arī nodrošinātu ēkas uzturēšanu ilgtermiņā, tai skaitā drošu un komfortablu dzīvesvietu visiem, kuri dzīvo mājā.

“Ābeles” iemītnieki ir ļoti ieinteresēti savas ēkas atjaunošanā un apņēmušies kopīgi rūpēties par savu dzīvesvietu. Par to liecina arī tas, ka viņi, pieņemot vienotus lēmumus, jau veikuši nelielus soļus ēkas atjaunošanā. Tas ir būtisks aspekts, jo, kā norāda energoefektivitātes speciālists – māja ir kopēja, kad tajā ir vairāk dzīvokļi ar dažādiem īpašniekiem, tad visiem jāspēj vienoties, kas atsevišķos gadījumos var būt arī lielākais izaicinājums.

Diskusijas laikā apspriesti arī izaicinājumi citās daudzdzīvokļu ēkās, kuru pārstāvji bija klātesoši. Piemēram, runāts par pamatu siltināšanu, pelējumu, nepietiekamu ventilāciju un citiem iedzīvotājiem svarīgiem jautājumiem. Tika apspriestas arī dažādas iespējas, kā integrēt dzīvokļos esošos risinājumus ēku atjaunošanas plānos. Pievērsta uzmanība tam, kāpēc ir svarīgi rūpēties par daudzdzīvokļu ēku un savlaicīgi novērst ēkas avārijas stāvokli, kā arī samazināt citus avāriju riskus. Energoefektivitātes speciālisti pastāstīja par ēku atjaunošanu Latvijā – kā parasti tā tiek īstenota, kādas ir aptuvenās izmaksas un kādu finansiālo atbalstu ir iespējams saņemt.  

Saruna Puikulē bija pirmā no trim plānotajām tikšanās reizēm ar iedzīvotājiem Limbažu novadā. Starptautiskā projekta “RenoWave” ietvaros visā Vidzemē notiek regulāras tikšanās ar iedzīvotājiem, ēku apsaimniekotājiem, pašvaldību speciālistiem un ekspertiem, lai kopīgās sarunās izprastu namu atjaunošanas nepieciešamību un piemērotākos risinājumus.

Lai sniegtu bezmaksas konsultatīvo atbalstu Vidzemes iedzīvotājiem, kopš šī gada aprīļa darbu sācis VPR izveidotais informatīvais atbalsta punkts “Vidzemes EnergoGids”.  Tajā konsultācijas sniedz VPR īstenotā projekta “RenoWave” eksperte Dace Pastva. Jebkuram interesentam iespējams piektdienās pieteikt klātienes tikšanos Cēsīs, Bērzaines ielā 5, vai Valmierā, Purva ielā 12a, kā arī sazināties pa tālruni 26675337 vai e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lv. Aktuālā informācija pieejama arī Facebook lapā Vidzemes EnergoGids un www.vidzeme.lv. 

Latvijā projektu  “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) īsteno VPR un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Plašāka informācija par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv">eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

Informāciju sagatavoja:  

Sabiedrisko attiecību speciāliste  

Vidzemes plānošanas reģionā  

Laima Spalva

laima.spalva PIE vidzeme PUNKTS lv 

Facebook/VidzemesEnergoGids 

16. maijā plkst. 18.00 Cēsīs, Bērzaines ielā 5,  Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicina Cēsu novada iedzīvotājus un citus interesentus uz sarunu par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Tikšanās laikā dalībnieki varēs gūt plašāku informāciju arī tieši par savas mājas atjaunošanas iespējām.

Viens no svarīgākajiem šī pasākuma elementiem būs iespēja tikties ar energoauditoru un ielūkoties neseno energoauditu rezultātos divās dzīvokļu ēkās Cēsīs, Valmieras ielā 21 un 23a. Šie rezultāti atspoguļo ēku energoefektivitāti – pašreizējo patērētās enerģijas lietderīgumu un norāda efektīvākos pasākumus ēku tālākai virzībai uz iespējamo atjaunošanu.

Sarunā piedalīsies arī VPR energoefektivitātes komanda, kas informēs par to, kādēļ svarīgi atjaunot ēku savlaicīgi un kāds ir praktiskais ceļš, lai to realizētu. Klātesošajiem neformālā gaisotnē būs iespēja dalīties pārdomās tieši par savas dzīvokļu ēku atjaunošanu, uzdot jautājumus un saņemt ekspertu atbildes.

Jau ziņots, ka šī gada aprīlī darbu sācis bezmaksas konsultatīvais atbalsts vidzemniekiem ēku atjaunošanas jautājumos – “Vidzemes EnergoGids”. Konsultatīvo atbalstu sniedz VPR īstenotā projekta “RenoWave” eksperte Dace Pastva. Interesentiem iespējams piektdienās pieteikt klātienes tikšanos Cēsīs, Bērzaines ielā 5, vai Valmierā, Purva ielā 12a, kā arī sazināties pa tālruni 26675337 vai e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lv. Aktuālā informācija pieejama arī Facebook lapā Vidzemes EnergoGids un www.vidzeme.lv. 

Latvijā projektu  “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) īsteno VPR un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk informācijas par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv">eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv 

Informāciju sagatavoja:  

Sabiedrisko attiecību speciāliste  

Vidzemes plānošanas reģionā  

Laima Spalva

laima.kevere PIE vidzeme PUNKTS lv 

Facebook/VidzemesEnergoGids 

Domājot par jūras un saldūdens resursu izmantošanu un tā potenciāla attīstīšanu reģionā, Vidzemes plānošanas reģions aizvadījis vairāku pasākumu kopumu uzņēmējiem un pētniekiem, kuru interese cieši saistīta ar aļģu kā resursa izmantošanu jaunu produktu attīstīšanā. Pasākuma ietvarā satikās 11 Latvijas pētnieki no dažādām organizācijām un 10 uzņēmumu pārstāvji.

Inovāciju koprades laboratorija ir Vidzemes plānošanas reģiona īstenota praktiska metode profesionāli vadītam kopdarba procesam. Savienojot pētnieku zināšanas ar uzņēmēju biznesa ekspertīzi un reālās vides izaicinājumiem, tiek radītas iestrādnes jauniem produktiem, pakalpojumiem, procesiem vai tehnoloģijām.

Martā un aprīlī notikušajos tiešsaistes un klātienes pasākumos piedalījās pārstāvji no uzņēmumiem AS “Smiltenes piens”, SIA “Smalkais muslis”, SIA "Fat cat", SIA “Verbus” un citiem. Darba procesā saskarsmes punktus un jaunu produktu idejas uzņēmējiem risināt palīdzēja dažādas specializācijas pētnieki no Latvijas Hidroekoloģijas institūta, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Universitātes.

Koprades laboratorijas darba process organizēts tā, lai uzņēmēji un pētnieki kopīgi iepazītu viens otra darba jomu, intereses, paveikto un plānoto. Viens no darba posmiem ir radošas pieejas ideju ģenerēšanai un kopīgu domu apkopošanai. Šādi praktiskas darbošanās ietvarā tika radītas vairāk nekā 40 jaunas idejas aļģu kā resursa izmantošanai jaunu produktu radīšanā.

Koprades procesa noslēgumā notika darbs pie ideju "piezemēšanas" un to tālākas izstrādes saistībā jau ar konkrētu uzņēmēju vajadzībām. Izveidojās divas sadarbības grupas, kur katrā ir gan uzņēmēji, gan pētnieki. Viena grupa strādāja pie uzņēmuma AS "Smiltenes piens" vajadzību izpētes, kā pārpalikušo produktu izejvielu – laktozes šķīdumu varētu izmantot mikroaļģu audzēšanai un pavairošanai. Savukārt otra grupa strādāja ar uzņēmuma "VERBUS" darba uzdevumu, kā pavairot un izmantot aļģes zivju audzēšanai un izstrādāt barības vielas. Papildus uzņēmuma pārstāvis aktualizēja nepieciešamību pēc zinātnisko institūciju pētījumiem, kas pamato aļģu labvēlīgo ietekmi uz vides piesārņojuma mazināšanu.

Liela nozīme aktivitātes īstenošanā tika pievērsta uzņēmēju un pētnieku informēšanai par pieejamajām finanšu atbalsta programmām, lai brīdī, kad atbalsta programmas ir pieejamas, uzņēmēji uz to pārliecinoši var pretendēt. Pasākumā piedalījās pārstāvji no LR Zemkopības ministrijas, sniedzot detalizētu informāciju par Lauku atbalsta dienesta administrēto programmu zivsaimniecības attīstībai 2021.-2027.gadam, specifiski par atbalstu aļģu produktu attīstīšanai un ražošanai.  

Par pasākumu norisi atzinīgi izteicās gan pētnieki, gan uzņēmēji. Docente, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes pārstāve, Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra vadītāja Sanita Sazonova  pauda atzinību par šādas sākotnēji, viņasprāt, šķietami neiedomājamas idejas realizēšanu par inovāciju koprades laboratoriju, kurā paredzēts kopīgi virzīt biznesa sektora idejas kopā ar pētniekiem. Viņa uzsvēra, ka, esot jau aktivitātē un redzot, kā saplānoti procesi, redzams, ka tas ir reāli un šādu sadarbību var realizēt ar labiem rezultātiem.

AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova vērtē, ka uzņēmēji ir dažādi – daļa paši meklē dažādas sadarbības iespējas, daļai šādi pasākumi ir ļoti nepieciešami un noderīgi, lai rastu trūkstošas sadarbības. Tāpat viņa piebilst, ka šāda aktivitāte ir labs veids kā pašiem uzņēmējiem palūkoties uz savu ikdienas darbu. “Satiekoties ar zinātni pārstāvošiem cilvēkiem, kuriem pilnīgi cits skatījums uz dažādiem jautājumiem, var rasties jauni projekti un pakalpojumi,” uzsver uzņēmuma vadītāja. Viņa stāsta, ka koprades procesā iegūtā sadarbība ar pētniekiem varētu turpināties, idejas un metodes iestrādnes būtu jātestē praktiski.

Inovāciju koprades laboratoriju organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā "Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā", ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions

Otrdien, 28. maijā, aicina tiešsaistē vērot starptautisko diskusiju “Demokrātijas kultūra: kopienu sociālās noturības stiprināšana”, ko organizē Baltijas jūras valstu reģionu sadarbības organizācija BSSSC kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu (VPR), EUROPE DIRECT Vidzeme un Cēsu novada pašvaldību. Diskusijas mērķis ir rast risinājumus, kas sniegtu iespēju vietējām kopienām un pilsoniskās sabiedrības organizācijām veicināt noturīgāku un drošāku sabiedrību demokrātijas kultūras kontekstā.

Diskusijā piedalīsies un savās pārdomās par tematu dalīsies pārstāvji no septiņām valstīm, pārstāvot divas starptautiskas organizācijas: BSSSC un starptautisko sadarbības tīklu “Inovāciju aplis” (Innovation Circle Network). Sarunu vadīs Latvijas Platforma attīstības sadarbībai direktore Inese Vaivare.

Aicinām ikvienu interesentu vērot diskusiju tiešsaistē VPR Youtube un Facebook kontos, kā arī EUROPE DIRECT Vidzeme Facebook kontā no plkst.13.00 līdz 15.30. Diskusija norisināsies angļu valodā.

Pasākumu atklās VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece un BSSSC valdes locekle Inese Suija-Markova. Diskusijas dalībnieki dalīsies viedokļos par:

  • izaicinājumiem demokrātiskajai kultūrai un sociālajai noturībai;
  • stratēģijām demokrātiskās un sociālās noturības stiprināšanai;
  • veiksmīgu demokrātijas un sociālās noturības iniciatīvu un pārņemamu prakšu piemēriem;
  • atbalsta mehānismiem kopienu demokrātijas un sociālās noturības stiprināšanai.

BSSSC ir politiska organizācija un Baltijas jūras reģiona valstu padomes reģionālais partneris, kas veicina un atbalsta Baltijas jūras valstu reģionu intereses, tostarp, sadarbojas ar valstu valdībām, ES iestādēm un interešu grupām – valdību organizācijām. BSSSC piedalās politikas dokumentu izstrādē un iesaistās dialogā ar politikas veidotājiem.

Vairāk informācijas: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Aizvadītās nedēļas nogalē, 25. maijā, Rūjienā notika košs, skanīgs un paaudzes vienojošs pasākums – Saldējuma svētki un Rūjienas vārda dienas svinības. Svētkos, klātesot rūjēniešiem un tāliem un tuviem viesiem, pilsētai tika pasniegta balva par iegūto titulu “Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024”.

Balvu pasniedza Baltijas jūras valstu padomes (CBSS) pārstāvis Dr. Kazimierz Musiał. Viņa pārstāvētā organizācija ir vadošais partneris Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projektā "Baltijas jūras reģiona kultūras pērles noturīgākām pilsētam un reģioniem" jeb "BSR Cultural Pearls".

Baltijas jūras valstu padomes pārstāvja Dr. Kazimierz Musiał uzruna svētku dalībniekiem. Foto: Sandijs Leicis

Tā kā vērienīgā projekta realizēšanā, kurā iesaistīti 12 partneri no 8 valstīm, piedalās arī Vidzemes plānošanas reģions (VPR), tad svētkos sanākušos uzrunāja VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede. Savas apsveikuma runas sacīja arī Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Rūjienas apvienības pārvaldes vadītājs Ivo Virsis.

Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks. Foto: Sandijs Leicis

Rūjienas apvienības pārvaldes vadītājs Ivo Virsis. Foto: Sandijs Leicis

VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede. Foto: Sandijs Leicis

Jau vēstīts, ka pērnā gada izskaņā starptautiska žūrija paziņoja uzvarētājus – pilsētas, kurām piešķirts Baltijas jūras reģiona kultūras pērles tituls šim gadam. No 12 Baltijas jūras reģiona valstu kandidātiem tika izvēlētas Svendborga Dānijā, Ķīle Vācijā, Jākobstāde jeb Pietarsāri Somijā un Rūjiena Latvijā. Titulu ieguva tās maza un vidēja izmēra Baltijas jūras reģiona pilsētas, kuras sagatavoja labākos kultūras un sociālās noturības rīcības plānus. To mērķis ir stiprināt savas kopienas un saliedēt iedzīvotājus, izmantojot kultūru un radošumu. Šobrīd 4 pilsētas, tai skaitā Rūjiena, īsteno viena gada aktivitāšu un kultūras notikumu programmu.

Svinīgajā pasākumā, uzrunājot rūjēniešus, Dr. Kazimierz Musiał atzīmēja: “Lai gan Rūjiena ir mazākā pilsēta pretendentu un “pērļu” vidū, jūsu darbība parāda, ka nav svarīgi, cik liela ir šī vieta, jo tā joprojām var panākt lielu ietekmi, parādot, kā stiprināt vietējo kopienu, lolot demokrātiskās vērtības un veicināt iedzīvotāju iesaistīšanos kultūrā. Mēs nevaram mainīt savu pagātni, bet mēs varam skatīties uz priekšu un kopā darīt lietas citādi un labāk. Paļaušanās uz kultūru padara mūs stiprākus un izturīgākus.”

No kreisās: Baltijas jūras valstu padomes pārstāvis Dr. Kazimierz Musiał un Rūjienas apvienības pārvaldes vadītājs Ivo Virsis godināšanas ceremonijā Rūjienā. Foto: Sandijs Leicis

No kreisās: Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, Baltijas jūras valstu padomes pārstāvis Dr. Kazimierz Musiał un Rūjienas apvienības pārvaldes vadītājs Ivo Virsis. Foto: Sandijs Leicis

“Rūjiena – kultūras pērle 2024” ir lieliska iespēja, lai ne tikai reģionālā, bet arī nacionālā un Eiropas mērogā izceltu Rūjienu, tās unikalitāti, kā arī atbalstītu centienus kultūras norisēs vienot dažādu interešu un vecumu iedzīvotājus. Šobrīd pilsētā ir paveikts daudz - izveidota iedzīvotāju kopā sanākšanas vieta Rīgas ielā 8, kur jau notikušas dažādas norises, un iecerēts daudzveidīgu pasākumu kopums, kura īstenošana notiks līdz pat šī gada nogalei.

Projekta "BSR Cultural Pearls", "Rūjiena – kultūras pērle 2024", Vidzemes plānošanas reģiona un Valmieras novada pašvaldības pārstāvji. Foto: Sandijs Leicis

Svinīgo godināšanas ceremoniju ar savu klātbūtni pagodināja arī citi projekta “BSR Cultural Pearls" sadarbības partneri no ARS Baltica Vācijā, Loov Eesti (“Radošā Igaunija”) un Dānijas Kultūras institūta Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Viņi patiesi priecājās par Rūjienas un tās svētku apmeklējumu.

_____

Jautājumiem par projektu "BSR Cultural Pearls": Lelde Ābele, VPR projektu vadītāja, tālr. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

.

4. jūnijā Valmieras integrētajā bibliotēkā notiks pirmais pasākums bezmaksas nodarbību cikla “Dzīvo Zaļi” ietvaros. Tā mērķis ir veicināt sabiedrības zināšanas par vides ilgtspējas jautājumiem, to iekļaušanu ikdienas rīcībā un izpratni par apritīguma sasaisti ar klimata pārmaiņu novēršanu.

Pirmās nodarbības laikā dalībniekiem būs iespēja uzzināt vairāk par bioloģisko atkritumu šķirošanas nozīmīgumu un to, kā šis process norit Daibes atkritumu poligonā. Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “ZAAO” vides izglītības projektu un mācību vadītājas Evija Tiltiņa un Baiba Līviņa-Jarohoviča sniegs detalizētu pārskatu par bioloģisko atkritumu šķirošanu, kas ir būtiska ilgtspējīgas atkritumu apsaimniekošanas sastāvdaļa. Tiks aplūkoti arī dažādi finansiālie aspekti, tostarp veidi, kā iedzīvotājiem šāda šķirošana var samazināt izmaksas.

Katram apmeklētājam būs iespēja piedalīties kompostēšanas meistarklasē, ko vadīs Zane Kopštāle, Zero Waste Latvija pārstāve un vides izglītības kontu Komposts LV vadītāja. Meistarklases laikā dalībnieki iegūs praktiskus padomus par ērtu bioloģisko atkritumu šķirošanu dzīvesvietā un to efektīvu pārstrādi kompostā, kas veicina resursu apriti un samazina atkritumu daudzumu.

Pasākuma programma:

  • 17.15 - 17.30 Ierašanās, kafija
  • 17.30 - 17.40 Europe Direct Vidzeme uzruna
  • 17.40 - 18.10 Evija Tiltiņa un Baiba Līviņa-Jarohoviča, lekcija "Bioatkritumu šķirošana un apsaimniekošana"
  • 18.10 - 19.10 Zane Kopštāle, kompostēšanas meistarklase "Špikeris bioatkritumu mazināšanā, šķirošanā un atjautīgā izmantošanā" 
  • 19.10 - 19.30 Jautājumi un sarunas.

Nodarbību ciklā "Dzīvo zaļi" ir paredzētas trīs nodarbības, nākamās plānotas rudenī. Pasākumu organizē Europe Direct Vidzeme sadarbībā ar Valmieras integrēto bibliotēku. Vēlama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni 26099521.

Europe Direct ir Eiropas Komisijas informācijas centru tīkls, kas darbojas visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai sniegtu bezmaksas informāciju ikvienam iedzīvotājam par ES darbības jomām, kā arī aicinātu ikvienu iesaistīties ES notiekošajos procesos un izmantot iespējas, ko sniedz dalība ES. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kontaktinformācija saziņai: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521

Vairāk par EUROPE DIRECT Vidzeme: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme


Informāciju sagatavoja:

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Vidzemes plānošanas reģionā

Laima Spalva

laima.spalva PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģionā maijā sākts projekts “Uzplaukt radoši – sieviešu, radošo uzņēmēju iedrošināšana”, kā ietvaros tiek īstenota mentoringa programma sievietēm Vidzemes reģionā radošajās industrijās vecumā virs 40 gadiem. Pieteikšanās programmai, līdz 16. jūnijam, ŠEIT.

Projekta un programmas mērķis ir iedrošināt un atbalstīt sievietes vecumā virs 40 gadiem Vidzemes un Austrumviru (Ida-Viru) reģionos uzsākt vai attīstīt savu uzņēmējdarbību radošajās nozarēs. Atbilstoši pieteikumos norādītajām vajadzībām, uzņēmējdarbības attīstīšanai tiks izvēlēti mentori un nepieciešamās apmācības.  

Programmas ietvaros dalībniecēm paredzēts nozares mentoru atbalsts, apmācības un individuālās konsultācijas ar radošās nozares profesionāļiem un ekspertiem jaunu zināšanu ieguvei un papildināšanai. Tāpat arī tiks organizēti treniņi jaunu spēju un prasmju attīstīšanai, nostiprināšanai aktuālos tematos (produktu attīstīšana, zīmola izveide, mārketings). Papildus paredzēti pieredzes apmaiņas braucieni starp Igaunijas Austrumviru un Vidzemes reģioniem, prezentējot labās prakses piemērus, dibinot jaunus kontaktus, kā arī publiskie pasākumi sadarbojoties reģioniem, veidojot diskusijas starp radošo nozaru pārstāvjiem. 

Piesakoties dalībai, jāņem vērā, ka dalībniekiem paredzēts iziet programmu pilnībā, ar mērķi nodibināt radošo uzņēmējdarbību vai attīstīt jau esošo. Programma paredzēta 14 mēnešu garumā ar aktivitātēm visā programmas laikā no 2024.g. augusta līdz 2025. gada vasarai. Vietu skaits ierobežots – programmā piedalīties iespējams 15 personām.

Aktivitātes organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzplaukt radoši - sieviešu, radošo uzņēmēju iedrošināšana”, sadarbībā Igaunijas Austrumviru Uzņēmumu centru, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Otrdien, 28. maijā, Kosmosa izziņas centrā, Cēsīs, norisinājās starptautiska diskusija “Demokrātijas kultūra: kopienu sociālās noturības stiprināšana”. Tās laikā Baltijas jūras reģiona valstu pārstāvji dalījās pārdomām un pieredzē, lai rastu risinājumus, kas palīdzētu vietējām kopienām un pilsoniskās sabiedrības organizācijām veicināt noturīgāku un drošāku sabiedrību demokrātijas kultūras kontekstā.

Diskusijā piedalījās dalībnieki no septiņām valstīm, pārstāvot divas starptautiskas organizācijas: Baltijas jūras valstu reģionālās sadarbības organizāciju BSSSC un starptautisko sadarbības tīklu “Inovāciju aplis” (Innovation Circle Network). Sarunu vadīja Inese Vaivare, Latvijas Platforma attīstības sadarbībai direktore.

Pasākumu atklāja Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece un BSSSC valdes locekle Inese Suija-Markova. Cēsu novada mērs Jānis Rozenbergs sniedza iespēju dalībniekiem gūt plašāku informāciju par Cēsu novadu. Anna Paula Gruzdiņa vairāk pastāstīja par Rūjienu, kas pavisam nesen izvēlēta kā Baltijas jūras reģiona kultūras pērle, savā prezentācijā iekļaujot arī pilsētas kultūras noturības rīcības plānu. 

Atvērtajās diskusijās dalībnieki dalījās pieredzes stāstos un viedokļos par demokrātiskās kultūras un sociālās noturības izaicinājumiem, stratēģijām to stiprināšanai, kā arī dažādiem praktiskiem piemēriem un atbalsta mehānismiem.

I. Vaivare norāda: "Šobrīd dzīvojam laikmetā, kad dažādi globāli, nacionāli izaicinājumi skar mūs arvien vairāk. Sabiedrības noturība ir atslēga mūsu spējai adaptēties un attīstīties tik sarežģītos laikos. Der pavisam vienkāršas un zināmas darbības kā talkas, kopienas pasākumi vai citas aktivitātes, kas mūs vieno un padara stiprākus. Paskatīties uz kopīgo Baltijas jūras līmeni dod iespēju sadarboties, mācīties un iedvesmoties."

Starptautisko diskusiju organizēja Baltijas jūras valstu reģionu sadarbības organizācija BSSSC kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu, EUROPE DIRECT Vidzeme un Cēsu novada pašvaldību.

BSSSC ir politiska organizācija un Baltijas jūras reģiona valstu padomes reģionālais partneris, kas veicina un atbalsta Baltijas jūras valstu reģionu intereses, tostarp, sadarbojas ar valstu valdībām, ES iestādēm un interešu grupām – valdību organizācijām. BSSSC piedalās politikas dokumentu izstrādē un iesaistās dialogā ar politikas veidotājiem.

Aicinām aplūkot diskusijas ierakstu ŠEIT.