Arhīva kalendārs

« June 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

28. maijā Raiskuma pagasta Ungurmuižā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) komanda pulcēja ekspertus un pārstāvjus no Vidzemes pašvaldībām, vides pārvaldības organizācijām un citām nozīmīgām iesaistītajām pusēm, lai turpinātu dialogu par dabas daudzveidības pārvaldību sasaistē ar dabas tūrismu attīstību Vidzemē, iesaistot vietējos iedzīvotājus. Dalībniekiem bija arī iespēja iepazīties ar dabas daudzveidību Ungurmuižas parkā.

Tikšanās laikā klātesošie diskutēja par dažādiem dabas daudzveidības pārvaldības piemēriem ne tikai Latvijā, bet arī Valonijas reģionā Beļģijā, ko VPR komanda izzināja starptautiskās pieredzes apmaiņas brauciena laikā. Kopā ar klātesošajiem tika pārrunātas gan iespējas, gan izaicinājumi, kas saistīti ar dažādu metožu iespējamu ieviešanu sabiedrības iesaistīšanai dabas datu ieguvē un analīzē un to pielietošanu Vidzemes reģionā.

Latvijas Dabas fonda (LDF) pārstāve Liene Brizga-Kalniņa dalījās ar pieredzi un sniedza praktiskus padomus par to, kā ikviens var iesaistīties bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. Viņa iepazīstināja ar LDF īstenoto pilsētas pļavu kustību, kuras mērķis ir saglabāt, pilnveidot un ilgtspējīgi apsaimniekot zaļo infrastruktūru pilsētās, palielināt bioloģisko daudzveidību, atjaunot un uzlabot ekosistēmu savienojamību un veselību, kā arī radīt jaunas atpūtas zonas iedzīvotājiem. L. Brizga-Kalniņa skaidroja, kā šādas aktivitātes padarīt tuvākas vietējai kopienai un mudināt viņus iesaistīties.

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Inta Soma stāstīja par sabiedrisko monitoringu, uzsverot tā nozīmi dabas daudzveidības saglabāšanā. Savās pārdomās par dzirdēto dalījās arī pārstāvji no Ogres, Smiltenes, Cēsu un Valmieras novada. Diskusijā galvenā uzmanība tika pievērsta dabas tūrisma attīstīšanai, neaizmirstot par dabas daudzveidības saglabāšanu un ilgtspējīgas vides pārvaldības vērtībām. Arī šajā diskusijā dalībnieki uzsvēra nepieciešamību veicināt sadarbību starp iedzīvotājiem, privātu teritoriju īpašniekiem, pašvaldībām un dabas aizsardzības organizācijām, lai sabalansētu dabas daudzveidības un dabas tūrisma vajadzības.

Secināts, ka cilvēku iesaiste dabas saglabāšanā nereti rada ne tikai ieguvumu, reizēm tas ietver arī riskus, kam nepieciešams dabas aizsardzības organizāciju, pašvaldību vai citu atbildīgo institūciju skaidrojošs darbs ar cilvēkiem. Dažos jautājumos trūkst skaidra regulējuma un izpratnes, kā efektīvi sabiedrības iesaisti organizēt. Kā efektīvs rīks iedzīvotāju aktivizēšanai un iesaistei dabas aizsardzībā tika apsvērtas pašvaldību iedzīvotāju padomes.

Jūnija sākumā VPR kopā ar pārstāvjiem no vides pārvaldības organizācijām, kas piedalījās diskusijā, projekta CIBioGo  ietvaros dosies pieredzes apmaiņas braucienā uz Rumāniju. Šis brauciens sniegs iespēju iepazīties ar novatoriskām finansēšanas metodēm un dažādiem dabas daudzveidības pārvaldības piemēriem, kas īstenoti Rumānijā, Hargitas reģionā. Plašāka informācija: Projekta CIBioGo vadītāja Ieva Upeniece, ieva.upeniece PIE vidzeme PUNKTS lv

Projekts “Sabiedrības iesaiste bioloģiskās daudzveidības pārvaldībā (CIBioGo) tiek īstenots Interreg Europe pārrobežu sadarbības programmas 2021.-2027. gadam ietvaros. Tā mērķis ir paplašināt zināšanas par līdzdalīgas pārvaldības metodēm bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un  veicināt efektīvu aizsargājamo teritoriju pārvaldību. Vairāk par projektu: https://ej.uz/bd2d. 


Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Vidzemes plānošanas reģions un tā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus. 

 

Informāciju sagatavoja: Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā Laima Spalva, laima.spalva PIE vidzeme PUNKTS lv 

Jūnija sākumā, 3. un 4. jūnijā, Vidzemes plānošanas reģiona un invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” pārstāvji aizsāka kultūras mantojuma objektu, dabas taku, ēdināšanas un nakšņošanas vietu apsekošanu Vidzemē. Tā turpināsies arī nākamajos mēnešos.

Objektu vides pieejamības apsekojumu mērķis ir noteikt apskates un tūrisma pakalpojumu sniegšanas vietas, kuras ir pieejamas ikvienam ceļotājam, tai skaitā cilvēkiem ar invaliditāti, senioriem un vecākiem ar maziem bērniem ratiņos. Interreg Igaunijas-Latvijas programmas projekta Access Routes ietvaros šie objekti tiks apkopoti vietnē mapeirons.eu un iekļauti 1-3 dienu tūrisma maršrutos.

Dabas taka gar Zvanu klintīm. Foto: VPR

Pieejamības vērtēšana iesākās ar tūrisma objektiem Cēsīs un novadā, bet turpinājās - Valmieras pilsētā un novadā. Cēsīs un pilsētas pievārtē tika apsekota dabas taka gar Zvanu klintīm, Cīrulīšu dabas taka, Ērgļu klinšu pastaigu taka, Pasaules latviešu mākslas centrs, Cēsu vēstures un mākslas muzejs, kā arī dažas kafejnīcas un nakšņošanas vietas. Valmieras apkārtnē tika izpētīta Dziesmu svētku taka Dikļos, Burtnieku muižas parks un Vīsraga dabas taka, Gaujas dabas taka un Koka skulptūru parks, kā arī aplūkota Strenču evanģēliski luteriskā baznīca. Valmierā vides pieejamība tika novērtēta Jāņa Daliņa stadionā, Valmieras muzeja jaunajā ekspozīcijā “de Woldemer” un Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā.

Ērgļu klinšu pastaigu taka. Foto: VPR

Pasaules latviešu mākslas centrs. Foto: VPR

Apvienības “Apeirons” vides pieejamības eksperti novērtēja to, kāda ir situācija objektos patlaban, kā arī sniedza ieteikumus pieejamības uzlabojumiem. Eksperti norādīja uz to, kas būtu pilnveidojams - ērtāka piekļuve, uzbrauktuves/nobrauktuves ratiņkrēsliem, bērnu ratiņiem ar vajadzīgo slīpumu. Viņi uzsvēra, ka jābūt visiem ērtām labierīcībām, viegli uztveramām norādēm, kontrastējošam marķējumam uz pakāpieniem, tiktu ievērots vajadzīgais durvju ailes platums un sliekšņu augstums. Eksperti vērsa uzmanību uz to, ka jābūt durvīm, kuras var atvērt, nepieliekot lielu spēku. Apsekoto objektu vidū bija tādi, kuri ir ērti pieejami visiem viesiem, gan tādi, kuri ciemiņam ar kustību traucējumiem, ir pieejami ar asistenta palīdzību.

Burtnieku muižas parks. Foto: VPR

Taktilais objekts pie Valmieras muzeja ekspozīcijas “de Woldemer”. Foto: VPR

Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” vadītājs Ivars Balodis apsekošanas laikā teica: “Ja esi ar invaliditāti, vēlies to pašu, ko visi citi. Jautājums – vai vari? Galvenā sajūta – nebūt par apgrūtinājumu citiem. Vai, piemēram, apmeklējot dabas taku, redzi arī dabu, vai skaties tikai uz šķēršļiem? Vietām ir jābūt pieejamām, un tev jāvar brīvi un pastāvīgi pašam pārvietoties.”

_____

Jautājumiem: Ilze Liepa, projekta Access Routes vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv.

Šī aktivitāte tiek veikta kā daļa no projekta "Pieejamu tūrisma maršrutu attīstība” (Access Routes (EE-LV00043)). Projekts tiek īstenots ar ES Interreg Igaunija-Latvija programmas 2021-2027 finansiālu atbalstu. Šī preses ziņa atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

.

Interesenti no pētniecības, augstākās izglītības institūcijām, uzņēmumiem, publiskā un nevalstiskā sektora organizācijām aicināti pieteikties konkursam, iesniedzot idejas nelieliem pētījumiem, kas ietver labo prakšu un ieteikumu apkopojumu un ieinteresēto pušu iesaisti, veicinot Vidzemes plānošanas reģiona attīstības programmas uzraudzības ietvara izstrādi. Konkursā iespējams pretendēt uz finansējumu neliela pētījuma veikšanai līdz 5000 EUR apmērā, tiks atbalstīts viens pieteikums.

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) iesaistījies plašā Apvārsnis Eiropa programmas projekta PoliRuralPlus partnerībā, kā ietvaros VPR veidos iestrādnes vienotai Vidzemes attīstības uzraudzības sistēmai teritoriālā līmenī.

VPR uzdevums ir koordinēt un veicināt reģiona ilgtermiņa un līdzsvarotu attīstību, kā virzieni noteikti VPR Attīstības programmā. Līdz šim VPR Attīstības programmas ieviešanas uzraudzībai nav bijis sistemātisks mehānisms, lai apkopotu informāciju par norisēm un progresu visā reģiona teritorijā, ko realizējuši arī uzņēmumi, NVO, izglītības iestādes, pētniecības institūcijas, pašvaldības un citas nozīmīgas iesaistītās puses. Šāda teritoriāla uzraudzības ietvara izveide Vidzemes reģionā ir būtiska, lai nodrošinātu veiksmīgu attīstības procesu un uzraudzību katram no VPR Attīstības programmas rīcības virzieniem. Tādējādi tiktu veicināta informētība par reģiona attīstības procesiem,  iedzīvotāju ieinteresētība, uzticība attīstības progresam un palielinātos vēlme iesaistīties reģiona attīstībā un savas dzīves telpas veidošanā.

Atvērtā konkursa ietvaros VPR vēlas gūt ieteikumus un apzināt jau esošas labās prakses, kas palīdzētu veidot reģionālās attīstības uzraudzības sistēmu (NUTS3 līmenī) dažādiem rīcības virzieniem, balstītos uz dažādu iesaistīto pušu iesaistes mehānismiem un digitāliem risinājumiem. Piedāvātie risinājumi tematiski var aptvert kādu no zemāk uzskaitītajiem virzieniem, lai iezīmētu praktisku risinājumu pārnešanas potenciālu:

  • Ilgtspējīgas un noturīgas lauku ekonomikas attīstība Vidzemes reģionā.
  • Augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu ražošana Vidzemes reģiona viedās specializācijas jomās un to teritoriālo efektu uzraudzība stiprināšana.
  • Efektīvi mehānismi iesaistīto pušu iesaistei lauku un pilsētu teritoriju pārvaldībā Vidzemes reģionā.
  • Inovāciju atbalsta instrumentu izmantošanas veicināšana reģiona uzņēmumos.

Konkurss vienlaikus notiek deviņās projekta partnervalstīs. Iesniegtie pētniecības pieteikumi var pretendēt uz vienreizēju finansējumu EUR 5000 apmērā. Nākamā gada laikā paredzēti vēl vairāki citi atvērtie pētniecības ideju konkursi.

Projektu ideju pieteikumi jāiesniedz angļu valodā no 24. jūnija līdz 31. jūlijam. Pētījumu īstenošana paredzēta 2024. gada oktobrī – decembrī. Plašāka informācija par pieteikšanos un vērtēšanas kritērijiem: https://www.poliruralplus.eu/open-calls/

Papildus iespējams noskatīties Vidzemes plānošanas reģiona sagatavoto video prezentāciju par reģiona pētījuma vajadzības kontekstu: https://youtu.be/Iob4qfWeAIc

Kontakptersona informācijai: Santa Vītola, projekta vadītāja, e-pasts: santa.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv.

Vēršam uzmanību, ka finansējums tiks piešķirts pēc projekta sekmīgas realizēšanas, saskaņā ar sākotnēji iesniegto projekta budžetu. Finansējuma izmaksāšanu koordinē projekta pārstāvis Čehijā, un Vidzemes plānošanas reģions nav maksājumu veikšanas starpnieks.


 

***

Aktivitātes notiek Horizon Europe projekta “Ilgtspējīga, līdzsvarota un sadarbībā balstīta pilsētu un lauku teritoriju attīstība, veicinot datos balstītu lēmumu pieņemšanu” PoliRuralPlus ietvaros. Tā mērķis ir sekmēt ilgtspējīgu, līdzsvarotu, sadarbībā balstītu, integrētu pilsētu un lauku teritoriju attīstību, kas veicina un atbalsta inovatīvu metožu lietošanu un datos balstītu lēmumu pieņemšanu  Plašāk Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā.

Finansē ES. Izskanējušie viedokļi un uzskati ir tikai autora(-u) pausti un neatspoguļo ES vai Eiropas Pētniecības izpildaģentūras (REA) uzskatus. Ne ES, ne finansējumu piešķīrusī iestāde nevar būt atbildīga par tiem.

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions.

Vidzemes plānošanas reģions un Europe Direct Vidzeme aicina līdz š.g. 14. jūlijam izvirzīt vidzemniekus titulam  “20 personības 20 gados. Vidzemnieku godināšana 2024”, kuri laikā kopš Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai un NATO ar savu darbu un entuziasmu ir snieguši īpaši ievērojamu ilgtermiņa ieguldījumu sava ciema, novada, reģiona attīstībā un veidojuši Latvijas un Eiropas nākotni. Divdesmit nominētās personības tiks godināti pasākumā, kas notiks 14. augustā Cesvaines pilī, Madonas novada Cesvainē. 

Nominācijai iespējams pieteikt entuziastus Vidzemē, kuri laika posmā no 2004. gada 1. maija līdz pat šim brīdim ir attīstījuši idejas, īstenojuši iniciatīvas un iedrošinājuši sabiedrību nozīmīgām pārmaiņām, vienlaikus veicinot ilgtermiņa izaugsmi un attīstību reģionā, valstī un Eiropā. 

"Aicinām ikvienu iedzīvotāju aktīvi iesaistīties un pieteikt tos, kuri ir devuši nozīmīgu ieguldījumu mūsu reģiona izaugsmē. Varbūt tas ir jūsu kaimiņš, kurš no nelielas iniciatīvas radījis ievērojamu ilgtermiņa projektu, vai kolēģis, kurš ar savām idejām un neatlaidīgo darbu ir veicinājis pozitīvas pārmaiņas. Šīs 20 izcilās personības kalpos kā spilgts piemērs un iedvesmas avots ikvienam vidzemniekam, mudinot arī citus sasniegt augstus mērķus un veidot mūsu kopīgo nākotni," pauž Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede. 

No visiem saņemtajiem pieteikumiem tiks izvēlētas 20 personības, tostarp vismaz viena no katra Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā ietilpstošā novada. Lai pieteiktu kandidātu, lūdzam līdz 14. jūlijam aizpildīt pieteikuma anketu tiešsaistē, pamatojot izvirzītā kandidāta ieguldījumu un aprakstot, kā konkrētā cilvēka devums ir nostiprinājis kā Latvijas, tā Eiropas Savienības vērtības. Anketa pieejama šeit: https://forms.gle/E92mhKNQP5hgG1tXA

Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvi Maiju Riekstu, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv.   

Vidzemes plānošanas reģiona darbības pamatmērķis ir veicināt Vidzemes reģiona ilgtspējīgu attīstību, koordinējot un atbalstot vietējās iniciatīvas, tostarp īstenojot dažādus starptautiskus projektus un stiprinot sadarbību starp plānošanas reģionā esošajām pašvaldībām, organizācijām un iedzīvotājiem. Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā ietilpst Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Madonas, Ogres, Saulkrastu, Smiltenes, Valmieras, Valkas un Varakļānu novads.   

Europe Direct ir Eiropas Komisijas informācijas centru tīkls, kas darbojas visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai sniegtu bezmaksas informāciju ikvienam iedzīvotājam par ES darbības jomām, kā arī aicinātu ikvienu iesaistīties ES notiekošajos procesos un izmantot iespējas, ko sniedz dalība ES. Centra Europe Direct Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija. 

 

Informāciju sagatavojusi: Laima Spalva, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, laima.spalva PIE vidzeme PUNKTS lv 

Pieteikumu pieņemšana "BSR Cultural Pearls" (tulkojumā - Baltijas jūras reģiona Kultūras pērles) titulam, kas tika izsludināta jau otro reizi, ir noslēgusies. Pieteikumus konkursā iesniedza 18 mazās un vidēja lieluma pašvaldības no Baltijas jūras reģiona, tai skaitā pilsētas un apdzīvotas vietas Vidzemē - Smiltene, Cesvaine un Stāmeriena. Pērn titulam tika iesniegti divpadsmit pieteikumi. Pretendentu skaita pieaugums salīdzinājumā ar pagājušo gadu liecina par aizvien lielāku interesi no galvaspilsētām attālākos reģionos par kultūras nozīmi sabiedrības noturības stiprināšanā.

Pieteikšanās procesam, lai kļūtu par “BSR Cultural Pearls” titula saņēmēju, notiek divos posmos. Pēc priekšatlases 16 pašvaldības ir pārgājušas nākamajā posmā. Tajā līdz 2024. gada 31. oktobrim kandidāti izstrādās kultūras un noturības rīcības plānus.

Sešpadsmit pretendenti titula saņemšanai ir:

  • Alītas rajons, Lietuva;
  • Smiltene, Cesvaine, Stāmeriena, Latvija;
  • Plocka, Redzikova, Slupska, Kobilņica, Tarnogroda, Polija;
  • Hailuoto, Kaskinena, Nykarleby, Somija;
  • Vejle, Dānija;
  • Peipsiēre, Mulgi, Igaunija;
  • Helsingborga, Zviedrija.

Kandidāti saņems atbalstu no savu valstu mentoriem, dalību ekspertu vadītiem tīmekļsemināriem un piekļuvi labo prakšu piemēru katalogam. Tāpat viņiem būs iespēja uzklausīt atziņas un to pieredzi, ar kuru dalīsies pašvaldības, titula "BSR Cultural Pearls 2024" ieguvējas.

Galīgo atlasi, kas balstīta uz kultūras un noturības rīcības plāniem, veiks starptautiska ekspertu žūrija sabiedrības noturības, pilsētplānošanas, mākslas un kultūras jomā kopā ar pārstāvjiem no Eiropas līmeņa organizācijām.

Pārliecinošākajiem plāniem tiks piešķirts “BSR Cultural Pearls 2025” tituls, kas tiks paziņots 2024. gada decembrī. Projektā “BSR Cultural Pearls” apvienoti 12 partneri, tai skaitā Vidzemes plānošanas reģions, no 8 valstīm. Projekts tiek īstenots trīs gadus, līdz 2025. gada decembrim. To finansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma. Tā mērķis ir stiprināt sociālo noturību Baltijas jūras reģiona pašvaldībās, izmantojot kultūras un radošuma resursus un vietējo kopienu aktivitātes.

Lai iegūtu papildinformāciju, apmeklējiet: www.culturalpearls.eu.

_____

Jautājumiem par projektu "BSR Cultural Pearls": Lelde Ābele, Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja, tālr. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Egija Saļņikova, ARS BALTICA (“BSR Cultural Pearls” projekta asistente) un Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā.

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

.

Šā gada septembrī noslēgsies gandrīz četrus gadus ilgušais ES zinātnes un pētniecības atbalsta programmas "Apvārsnis 2020" projekts "Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana "Food2030" mērķu sasniegšanai" (turpmāk - CITIES2030). Šī starpnozaru projekta, kurā piedalās 41 partneris no 20 valstīm (tai skaitā Latvijas), galvenais mērķis ir risināt ilgtspējīgas pārtikas sistēmas problēmas, atbalstīt un veicināt prakses "No lauka līdz galdam" ieviešanu, lai ikvienam Eiropā būtu pieejama veselīga un vietējas izcelsmes pārtika.

Arī Vidzemes plānošanas reģions (VPR) un Latvijas Lauku forums (LLF) – partneri projekta CITIES2030 pilotteritorijā Vidzemē - ir devuši savu ieguldījumu pārmaiņu veicināšanā vietējās pārtikas sistēmā. Ar īstenotajām politikas un dzīvās prakses laboratorijas aktivitātēm, kurās tika iesaistīti vietējie zemnieki, ražotāji, izglītības iestāžu vadītāji un ēdinātāji, vietējo kopienu pārstāvji no visas Vidzemes, kā arī nacionāla, reģionāla un pašvaldību līmeņa pārstāvji, ir sekmētas nozīmīgas pārmaiņas. Pašvaldību izglītības iestādēs ēdināšanā aizvien vairāk tiek izmantoti sezonāli un vietējas izcelsmes produkti. Līdz ar to sabiedrības dienas kārtībā ir atgriezies arī jautājums par nepieciešamajām izmaiņām attiecībā uz pārtikas zaļo publisko iepirkumu, labās pārtikas iepirkumu prakses un zināšanu apmaiņas pasākumu vajadzību, kā arī sabiedrības izglītošanas pasākumu nepieciešamību par atbildīgu pārtikas patēriņu un vietējās pārtikas izvēli.

Lai apkopotu, izvērtētu un dalītos ar projekta CITIES2030 sasniegumiem no 19. līdz 21. jūnijam Marseļā (Francijā) notika tā noslēguma pasākums. Turp devās arī pilotteritorijas Vidzemē partneri - VPR un LLF. Pasākuma ietvaros notika pilsētu un reģionu pārtikas sistēmu pārmaiņām veltīta konference, projekta CITIES2030 Ģenerālā asambleja un citas saistītās aktivitātes. Konferencē galvenā uzmanība tika pievērsta politikas inovācijām, labās prakses un kopienas iesaistes piemēriem Marseļas pilsētas-reģiona pārtikas sistēmās, kā arī pilsētas "soļiem", lai tā 2030. gadā kļūtu par klimatneitrālu pilsētu. Bet Ģenerālā asambleja sniedza ieskatu par jau paveikto projekta partnervalstīs un organizācijās, tajā tika prezentēti projekta sasniegumi – veiktie pētījumi un aptaujas, kā arī datu apmaiņas platformas. Dalībniekus arī informēja par vēl paveicamo līdz projekta noslēgumam septembrī.

Projekta CITIES2030 konferences paneļdiskusija

Projekta CITIES2030 Ģenerālā asambleja

VPR un LLF pārstāves projekta CITIES2030 noslēguma pasākumu laikā

Pasākumā notika arī divas paralēlas darba grupu sesijas, kuras veicināja diskusijas un sniedza vērtīgas iespējas kontaktu veidošanai un ideju apmaiņai par galvenajām tēmām saistībā ar pilsētu-reģionu pārtikas sistēmām. Darba grupu dalībnieki aktīvā formā, ar spēļu elementiem, apmainījās ar pieredzi, kas iegūta dzīvo prakšu laboratorijās. Klātesošie guva ieskatu blokķēdes risinājumos un "digitālajos dvīņos", kā arī iepazinās ar CITIES2030 Observatorijas platformu internetā, kura varētu kļūt par noderīgu resursu Eiropas pētniekiem, politikas plānotājiem un citiem interesentiem. Visas šīs pieejas un risinājumi ir ar mērķi atbalstīt partnervalstis to pārejā uz ilgtspējīgākām pārtikas sistēmām.

Projekta CITIES2030 darba grupas

Tā kā starptautiskais projekts jau drīzumā noslēgsies, pasākuma laikā daudz tika runāts par projekta CITIES2030 ietekmi reģionālā, nacionālā un ES līmenī, kā arī tā pēctecību.

_____

Projekts "CITIES2030" ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640. Ar plašāku informāciju par projektu "CITIES2030" iespējams iepazīties ŠEIT.

Papildu jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta CITIES2030 vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26133028, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA CITIES2030 ZIŅAS

.

Jūnija sākumā Vidzemes plānošanas reģiona ekspertu komanda kopā ar Valmieras novada Tūrisma pārvaldes pārstāvi devās uz Rumāniju, lai piedalītos projekta CIBioGo (Sabiedrības iesaiste bioloģiskās daudzveidības pārvaldībā) pieredzes apmaiņā. Vizītes mērķis bija iepazīties ar dažādām Rumānijā īstenotām dabas pārvaldības aktivitātēm, kurās iesaistīti vietējie iedzīvotāji, kā arī izzināt novatoriskas finansēšanas metodes.

Viesojoties Hargitas apgabalā, projekta komanda praktiski iepazina dažādās sabiedrības iesaistes aktivitātes bioloģiskās daudzveidības pārvaldībā. Gimešas ciemā dalībnieki apmeklēja kalnu pļavas. Šīs teritorijas bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu iespējams nodrošināt, tikai noganot vai nopļaujot ar izkapti konkrētā laika periodā. Rūpējoties par dabas mantojuma saglabāšanu, vietējā kopiena, īpaši jaunieši, iesaistās šo pļavu apsaimniekošanā un uzturēšanā, izmantojot tradicionālo rokas pļaušanas metodi.

Līdztekus VPR pārstāvji izzināja arī aktivitāti, kuras centrā ir lauksaimnieki. Veicot dažādu bioloģiskās daudzveidības rādītāju izvērtējumu, lauksaimniekiem tiek nodrošināts atbalsta finansējums. Rādītāji, kā piemēram, noteikta skaita indikatoraugu sugu klātbūtne, kalpo par motivāciju lauksaimniekiem vairot bioloģisko daudzveidību viņu apsaimniekotajās teritorijās. Komanda iepazina arī “Transylmagica” projektu, kura ietvaros tiek stādītas vietējo koku sugas, izmantojot ienākumus, kas gūti galvenokārt no suvenīru tirdzniecības – šādā veidā koku stādīšanas procesā  tiek iesaistīti arī klienti.

Otrā pieredzes apmaiņas diena tika veltīta darbsemināram un meistarklasei. Abas šīs aktivitātes sniedza jaunas idejas un risinājumus inovatīvu finansēšanas metožu publiskajiem, privātajiem un ekotūrisma aspektiem. Klātesošie iepazinās ar oglekļa kredītiem – sertifikātiem, kas ļauj uzņēmumiem un organizācijām kompensēt oglekļa dioksīda emisijas, ekonomiski stimulējot zemu emisiju tehnoloģiju attīstību un veicinot cīņu pret klimata pārmaiņām. Dalībnieki izzināja arī tiešsaistes dabas kredītu kampaņu "Atdot dabai". Šī kampaņa darbojas gan tiešā veidā, stādot kokus un atjaunojot mežus, gan netiešā veidā, veicinot sabiedrības izpratni un atbalstu vides aizsardzības iniciatīvām. Semināra laikā tika apspriestas arī citas novatoriskas finansēšanas metodes, kā arī pārrunātas dažādu atbalsta mehānismu priekšrocības un izaicinājumi. Dienas noslēgumā tika aplūkoti dažādi ekotūrisma piemēri. VPR pārstāve, projekta eksperte un Vidzemes Augstskolas lektore Ilze Grīnfelde iepazīstināja klātesošos ar projektu “Mežtaka”,  skaidrojot, kā iesaistīt iedzīvotājus un kopienas, kā arī komunicēt par dabas vērtībām.

Rumānijas pieredze sniedza konkrētas un praktiskas idejas dabas daudzveidības pārvaldības un sabiedrības iesaistes uzlabošanai Vidzemē, kā arī jaunas pieejas ekotūrisma veicināšanai. “Nenoliedzami tieši ekotūrisma sektors un ar to saistītās prezentācijas un diskusijas likās vissaistošākās, jo tās rosināja ne tikai saskatīt analoģijas starp Rumānijas un Latvijas piemēriem, bet arī   vairoja manu izpratni par dažādiem ekotūrisma aspektiem, tostarp ciešo saistību ar bioloģisko daudzveidību,” pauž Agnese Geduševa-Jefimova no Valmieras novada tūrisma pārvaldes.

Projekts “Sabiedrības iesaiste bioloģiskās daudzveidības pārvaldībā (CIBioGo) tiek īstenots Interreg Europe pārrobežu sadarbības programmas 2021.-2027. gadam ietvaros. Tā mērķis ir paplašināt zināšanas par līdzdalīgas pārvaldības metodēm bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un  veicināt efektīvu aizsargājamo teritoriju pārvaldību. Vairāk par projektu: https://ej.uz/bd2d.

Jautājumiem: Ineta Tauriņa, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. 26382820.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Vidzemes plānošanas reģions un tā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

 

Informāciju sagatavojusi: Laima Spalva, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, laima.spalva PIE vidzeme PUNKTS lv