Arhīva kalendārs

« February 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 

Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) organizētajā konferencē “Atvērtās tehnoloģijas izaugsmei” tika svinīgi pasniegtas Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas gada balvas par ieguldījumu atvērtu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izstrādē, izmantošanā un popularizēšanā. Balva tika pasniegta 3 nominācijās: Atvērtākā iestāde, Izcilākais tehnoloģiju risinājums biznesā, kā arī Būtiskākais ieguldījums  tehnoloģiju popularizēšanā.

Vidzemes plānošanas reģions saņēma atzinību kategorijā Atvērtākā iestāde par atvērtības principu ievērošanu, ieviešot projektu "SDI4Apps".

 

Balvu par Atvērtāko iestādi saņēma Latvijas Nacionālais arhīvs par Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva veidoto  projektu www.redzidzirdilatviju.lv,  kurā  piedāvā  ikvienam  interesentam meklēt informāciju par arhīvā uzkrātajiem kinodokumentiem un videodokumentiem, kā arī skatīties vietnē publicētos video. Atzinības par atvērtības principu ievērošanu saņēma Ventspils Digitālais centrs un Vidzemes  plānošanas reģions.

Gada balvu par Būtiskāko ieguldījumu tehnoloģiju popularizēšanā saņēma Ernests Gabrāns – par atvērtā pirmkoda tehnoloģijas Drupal popularizēšanu, Drupal kopienas izveidi Latvijā, aktīvu darbību Drupal kopienā, iniciējot un organizējot pasākumus ne tikai vietējā, bet arī starpvalstu līmenī, kā arī par sniegto atbalstu IKT studentiem, sniedzot lekcijas, nodrošinot prakses vietas un stipendijas. Pateicības par ieguldījumu atvērtu tehnoloģiju popularizēšanā saņēma Nika Aleksejava un Uldis Bojārs.

Turpretī nominācijā par Izcilāko tehnoloģiju risinājumu biznesā balvu saņēma SIA “Intelligent way” – par izstrādāto CEnOS (Connecting Engineering Open Source)  integrēšanas platformu, kas apvieno dažādas inženiermodelēšanas (CAD/CAE) atvērtā pirmkoda programmatūras. Šajā nominācija atzinību saņēma Rīgas Tehniskās universitātes Tālmācības studiju centrs un SIA “Wunderkraut Latvia”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, atklājot Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) konferenci “Atvērtās tehnoloģijas izaugsmei”, uzsvēra, ka Latvijas digitālās politikas mērķis ir nodrošināt iespēju ikvienam izmantot informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sniegtās iespējas, veidot uz zināšanām balstītu ekonomiku. Īpaša uzmanība digitālajā politikā ir pievērsta atvērto datu principa ieviešanai publiskajā pārvaldē, jo tā sevī ietver līdz šim nenovērtētu digitālās ekonomikas attīstības potenciālu, pārvēršot informācijas resursus, kuri rodas publiskajā pārvaldē, jaunās inovatīvās uzņēmējdarbības idejās un pakalpojumos, kas spēj palielināt ienākumus un radīt darbavietas.

Konferencē piedalījās vairāk kā 250 informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares profesionāļi, uzņēmēji, valsts, pašvaldību un izglītības iestāžu darbinieki, lai dalītos zināšanās un diskutēt par to, kā ar atvērtu tehnoloģiju palīdzību veicināt valsts, pašvaldību, izglītības iestāžu un privāto uzņēmumu izaugsmi, uzsverot drošības, privātuma, datu uzglabāšanas un pārvaldības aspektus.

Pasākuma galvenais atbalstītājs ir IBM. Pasākuma norisi atbalsta arī Squalio CC, Clusterpoint un Proact IT Latvia.  Informatīvi atbalsta LMT.

Par LATA
LATA apvieno organizācijas un privātpersonas, tajā skaitā IT piegādātājus un lietotājus, kuri saskata ekonomiskus ieguvumus no atvērtu tehnoloģiju plašākas izmantošanas Latvijā. LATA biedri un asociētie biedri ir gatavi sniegt savu ieguldījumu, lai kopīgi veidotu labvēlīgu vidi tiem Latvijas IT lietotājiem un piegādātājiem, kuri savā darbā izmanto atvērtas tehnoloģijas, tādējādi veicinot IT vajadzībām patērējamo līdzekļu ekonomiju un to atgriešanos Latvijas tautsaimniecībā.

Informāciju sagatavoja:

Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija
e-pasts: lata PIE lata.org PUNKTS lv
www.lata.org.lv

Gada sākums ierasti ir laiks, kad notiek tūrisma izstādes. Šogad pirmo reizi ar atsevišķu stendu apmeklētājus priecēs HANSA projekts, kas piedalīsies starptautiskās izstādēs Vācijas pilsētās Hamburgā un Berlīnē. Dalība tūrisma izstādēs sekmēs mazo Hanzas pilsētu atpazīstamību starptautiskajā apritē.

Abās tūrisma izstādēs, kur būs atsevišķs HANSA projekta stends – Reisen Hamburg, Hamburgā (8.-12. februāris) un ITB Berlin, Berlīnē (8.-12. marts) – būs iespēja iepazīties ar projekta ideju un tajā iesaistīto pilsētu tūrisma piedāvājumu un atpūtas iespējām. Apmeklējot HANSA projekta stendu, būs iespēja ne tikai iegūt informāciju par pilsētām, bet arī iesaistīties dažādās aktivitātēs. Atkarībā no stenda apmeklējuma laika, viesiem būs iespēja satikt viduslaiku bruņinieku vai ietērpties Hanzas laikam raksturīgā apģērbā. Tāpat būs iespēja redzēt, kā tiek kaltas monētas un iemēģināt roku dzijas vērpšanā. Iepriecināsim arī garšas kārpiņas ar kvalitatīviem produktiem no Hanzas savienības pilsētām, un vadīsim izglītojošas un jautras spēles.

Pirms došanās uz izstādēm, iepazīstieties ar to telpu plānojumu:

-          Reisen Hamburg (HANSA projekta stends atradīsies zālē B7/413): http://www.reisenhamburg.de/en/for-visitors/visitor-service/area-plan/

-          ITB Berlin (HANSA projekta stends atradīsies zālē 18/106): http://www.itb-berlin.de/en/Visitors/ExhibitionGrounds/

Papildus informācijai aplūkojiet mūsu Facebook lapu un meklējiet jaunumus arī projekta oficiālajā mājaslapā un projekta sadaļā Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā. Tiekamies Vācijā!

 

Par projektu:

Sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, no 2015. gada oktobra līdz 2018. gada decembrim tiek ieviests projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014-2020. gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. No Latvijas projektā piedalās Cēsu Kultūras un tūrisma centrs, Kokneses, Limbažu, Pārgaujas un Kuldīgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Vidzemes plānošanas reģions, savukārt no Igaunijas projekta partneri ir Pērnavas un Vīlandes pilsētu pašvaldības, bet no Zviedrijas – Gotlandes reģions un Gotlandes tūrisma attīstības aģentūra “Inspiration Gotland”, kas ir arī projekta vadošais partneris.

Papildu informācija:

Rūta Vasermane

Projektu speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā

Tālr.: +371 64116007

E-pasts: ruta.vasermane PIE vidzeme PUNKTS lv

Potenciālajiem tūristiem no Vācijas ir patiesa interese par mazajām Hanzas pilsētām un to tūrisma piedāvājumu. Par to varēja pārliecināties nesen notikušajā tūrisma izstādē “Reisen Hamburg” Vācijas pilsētā Hamburgā, kur mazās Hanzas pilsētas no Zviedrijas, Igaunijas un Latvijas apvienojās kopējā stendā HANSA projekta ietvaros, lai popularizētu savu tūrisma piedāvājumu.

 

Izstādes apmeklētāji labprāt izmantoja iespēju iepazīt projekta pilsētas un to piedāvājumus. Stendā tika prezentēts plašs tūrisma produktu klāsts – apmeklētājiem bija iespēja iegūt informāciju par aktīvo atpūtu, reģiona kulināro piedāvājumu un vēsturiskajiem pasākumiem projekta pilsētās. Izstādes viesi arī piedalījās projekta pilsētu vēsturei un tradīcijām raksturīgās aktivitātēs turpat, Hamburgā. Piemēram, amatnieks no Straupes rādīja koka trauku grebšanu, bet meistare no Limbažiem - dzijas vērpšanu, piedāvājot arī iemēģināt roku pie vērpjamā ratiņa. Stendā bija iespēja uzspēlēt atmiņas spēli ar skatiem no Pērnavas (Igaunija) un satikt viduslaiku bruņinieku no Visbijas (Zviedrija). Vīlande (Igaunija) piedāvāja uzlaikot Hanzas laika tērpus, savukārt Kuldīga piesaistīja ar virtuālo spēli “Lido zivis”, kas izveidota par godu unikālam fenomenam, kad zivis, dodoties uz nārstošanas vietu, cenšas pārvarēt Eiropas platāko ūdenskritumu – Ventas rumbu.

“Reisen Hamburg” noslēdzās 12. februārī, un, kamēr izstāde vēl bija svaigā atmiņā, projekta partneri tikās Valmierā, lai pārrunātu būtiskākās atziņas un secinājumus. Izstādes dalībnieki iepazīstināja ar saviem novērojumiem par aktīvās atpūtas un kulinārā tūrisma piedāvājumiem, kā arī dažādām mārketinga pieejām stendu un publicitātes materiālu veidošanā.

HANSA projekta dalība “Reisen Hamburg” izstādē veicināja mazo Hanzas pilsētu atpazīstamību un stiprināja to kā pievilcīgu tūrisma galamērķu tēlu. Izstāde bija lieliska iespēja klātienē vērot un saprast, kas ir pieprasīts Vācijas tūrisma tirgū. HANSA pilsētu pārstāvji varēja atkārtoti pārliecināties, ka projekta izvēlētais virziens un fokuss uz konkrētiem tūrisma produktiem ir atbilstošs mūsdienu pieprasījumam. Potenciālo tūristu vidū ir liela interese par aktīvās atpūtas piedāvājumiem. “Reisen Hamburg” izstāde parādīja, ka kulinārā tūrisma jomā nav daudz piedāvājumu, līdz ar to ir skaidrs, ka tajā ir labs potenciāls izstrādāt jaunus un oriģinālus produktus.

Hamburgas izstādē iegūtās atziņas palīdzēs labāk sagatavoties nākamajai tūrisma izstādei. HANSA projekta vienotā stenda nākamā pieturvieta būs “ITB Berlin” izstāde Vācijas galvaspilsētā Berlīnē (8. – 12. marts), zālē 18/106. Detalizēts izstādes stendu plānojums aplūkojams šeit: http://www.itb-berlin.de/en/Visitors/ExhibitionGrounds/

Papildus informācijai aplūkojiet mūsu Facebook lapu (angļu valodā) un meklējiet jaunumus arī projekta oficiālajā mājaslapā (angļu valodā) un projekta sadaļā Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā. Tiekamies Vācijā!

Par projektu:

Sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, no 2015. gada oktobra līdz 2018. gada decembrim tiek ieviests projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014-2020. gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. No Latvijas projektā piedalās Cēsu Kultūras un tūrisma centrs, Kokneses, Limbažu, Pārgaujas un Kuldīgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Vidzemes plānošanas reģions, savukārt no Igaunijas projekta partneri ir Pērnavas un Vīlandes pilsētu pašvaldības, bet no Zviedrijas – Gotlandes reģions un Gotlandes tūrisma attīstības aģentūra “Inspiration Gotland”, kas ir arī projekta vadošais partneris.

Papildu informācija:

Rūta Vasermane

Projektu speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā

Tālr.: +371 64116007

E-pasts: ruta.vasermane PIE vidzeme PUNKTS lv

2017. gada 22. februārī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) notika starpreģionu sadarbības programmas Interreg Europe 2014.-2020. gadam informatīvā diena, pulcējot esošos un potenciālos finansējuma saņēmējus. Pasākumā informēja par sadarbības iespējām Interreg Europe programmā un gaidāmo trešo projektu konkursu. Vidzemes plānošanas reģions šajā seminārā iepazīstināja ar SWARE projekta pieredzi.

 

Informatīvajā dienā piedalījās dalībnieki no nacionāla, reģionāla, vietēja līmeņa institūcijām, universitātēm, nevalstiskajām organizācijām un privātiem uzņēmumiem.

Interreg Europe programmas Kopīgā sekretariāta pārstāve Verena Priem sniedza pārskatu par programmu, tās specifiku un ieviešanas nosacījumiem, kā arī plānoto trešo projektu konkursu un programmas piedāvāto atbalstu finansējuma saņēmējiem. Savukārt programmas Nacionālā kontaktpunkta pārstāve Ilga Gruševa informēja par Latvijas dalību Interreg Europe programmā un Nacionālā kontaktpunkta atbalstu finansējuma saņēmējiem Latvijā.

Informatīvās dienas laikā Ekonomikas ministrija dalījās pieredzē par projekta “CLUSTERS3” īstenošanu, kura mērķis ir izstrādāt ieteikumus klasteru politikas uzlabošanai, lai veicinātu mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju un stiprinātu klasteru lomu viedās specializācijas stratēģijas ieviešanā. Vidzemes plānošanas reģions informēja par projekta “SWARE” (Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos) īstenošanu, kura mērķis ir veicināt dabas un kultūras mantojuma integrētu pārvaldību iekšzemes ūdensceļu reģionos, lai radītu labāku līdzsvaru starp dabas resursu un kultūras mantojuma aizsardzību un ilgtspējīgu izmantošanu. Pasākuma laikā Latvijas projektu partneru vērsa uzmanību arī uz būtiskākajām lietām, kas pieredzes apmaiņas procesu un projekta īstenošanu padara efektīvāku un sniedz iespēju sasniegt projekta sākumā izvirzītos mērķus.

Kā atzīmēja Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Feldberga - Interreg Europe programma ir lielisks instruments politikas uzlabošanai, ko bez sadarbības būtu izdarīt daudz grūtāk. Svarīga ir iniciatīva kontaktu veidošanā, atvērtība pieredzes apmaiņai un saistīto institūciju iesaistei darba grupas aktivitātēs.

Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvis Jānis Rubulis uzsvēra iespēju mācīties no sadarbības partneriem citās Eiropas valstīs, veidojot vispusīgāku politiku un sekmējot nozares attīstību kopumā. Kā nozīmīga tika minēta iesaistīto pušu sadarbība un līdzdalība politikas labo prakšu atlasē, pieredzes apmaiņā un rekomendāciju izstrādē politikas izmaiņām.

Interreg Europe trešais projektu konkurss notiks no 2017. gada 1. marta līdz 2017.gada 30. jūnijam. Atbalsts tiks sniegts prioritārajos virzienos: pētniecība, tehnoloģiju attīstība un inovācijas; mazo un vidējo komersantu konkurētspēja; ekonomika ar zemu oglekļa emisiju līmeni; apkārtējā vide un efektīva resursu izmantošana.

Interreg Europe programma veicina reģionālās attīstības politiku un programmu īstenošanu, galvenokārt darbības programmās “Izaugsme un nodarbinātība” un arī Eiropas Savienības fondu mērķa “Eiropas teritoriālā sadarbība” programmās.

Vairāk informācijas par programmu un trešo projektu konkursu: http://www.interregeurope.eu/

VARAM ir Interreg Europe Nacionālais kontaktpunkts Latvijā,  kontaktpersona Ilga Gruševa, e-pasts ilga.gruseva PIE varam.gov PUNKTS lv; tālr. 67026472. 

 

Informāciju sagatavoja: 

Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026418
E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv 

Šodien Valsts Kultūrkapitāla fonds publicējis mērķprogrammas ""Latvijas valsts mežu" atbalsts kultūras programmām reģionos" konkursa rezultātus! Vidzemes plānošanas reģions jau desmito gadu  saņēmis finansējumu Vidzemes kultūras programmas īstenošanai, līdz ar ko jau parīt, 1. martā, tiks izsludināts projektu konkurss, kurā būs iespēja saņemt finansējumu dažādu kultūras ideju un iniciatīvu īstenošanai Vidzemē. Kopējais Latvijas Valsts mežu atbalstītais finansējums projektu konkursam - 76 000 eiro. Vairāk informācijas par projektu konkursu, nolikumu Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā, sākot no 2017. gada 1. marta.

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. 25670756.