Arhīva kalendārs

« December 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Vēl līdz 5. decembrim (ieskaitot) iespējams piereģistrēties Vidzemes plānošanas reģiona rīkotajai konferencei “Atvērto datu risinājumi reģiona attīstībai”, kas 8. decembrī norisināsies koncertzālē “Valmiera”, Leona Paegles ielā 10, Valmierā. Konferences ietvaros stāstīsim un rādīsim atvērto datu praktisko pielietojumu piemērus tūrisma, transporta, attīstības plānošanas, izglītības un lauksaimniecības nozarēs Latvijā un citur Eiropā. Konferencē uzstāsies ārvalstu eksperti no Čehijas un Īrijas.

Dr. Karels Čarvats (Karel Charvat) ir teorētiskās kibernētikas doktors no Čehijas, kura specializācijas jomas ir atvērtie dati, IKT risinājumi lauksaimniecībā un vides pārvaldībā, kā arī ģeogrāfisko datu infrastruktūras dizains. Konferencē viņš iepazīstinās ar projektu "SDI4Apps", asociāciju "Plan4All", kā arī atvērto datu risinājumiem lauksaimniecībā un transporta organizēšanā.

Savukārt Dr. Džons O' Flaertijs (John O' Flaherty) no Īrijas ir tehniskais direktors Īrijas Nacionālajā Mikroelektronikas centrā ar 35 gadu pieredzi tehnisko projektu vadībā un attīstībā, specializējoties tieši tehnoloģiskajās inovācijās, tendencēs un iespējās, kas tiek pārvērstas komerciālos produktos globālajam tirgum. Viņš pastāstīs par projekta "SDI4Apps" ietvaros izveidoto pilot risinājumu Burren Nacionālajam parkam Īrijā, kas ļauj dabas parkam iegūt apmeklētāju radītus datus un ieviest parkā Eiropas tūrisma indikatoru sistēmu (ETIS).

Konferences laikā būs iespēja iepazīties gan ar aktuālo situāciju Latvijā atvērto datu jomā, gan ar interesantiem datu izmantošanas piemēriem no citām Eiropas valstīm, ko prezentēs minētie eksperti no Īrijas un Čehijas. Konference sniegs izpratni, idejas un iedvesmu meklēt aizvien plašāku atvērto datu pielietojumu ikdienas darbā, efektīvāk plānojot vietu attīstību, veicinot atvērtību un sabiedrības iesaisti. Datu radīšanas un vizualizācijas piemēri ļaus plašāk paraudzīties uz atvērto datu sniegtajām iespējām.

Konference tiek rīkota projekta “SDI4Apps” ietvaros, un pusdienu pārtraukumā varēs tuvāk iepazīties ar projektā izstrādāto mākoņa platformu. Platforma ļaus lietotājiem gan publiskajā, gan privātajā sektorā izstrādāt jaunas lietojumprogrammas, izmantojot Eiropas atvērtos datus.

Ar pilnu konferences darba kārtību var iepazīties šeit.

Konference ir bez maksas, taču, tā kā vietu skaits ir ierobežots, nepieciešams iepriekš reģistrēties šajā saitē. Reģistrācija veicama līdz 5. decembrim (ieskaitot).

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

Vairāk kā 60 transporta jomas eksperti, plānošanas speciālisti, vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvji no 10 Baltijas jūras reģiona valstīm 1.decembrī tikās konferencē Rīgā, lai dalītos pieredzē par Ziemeļeiropas transporta attīstības perspektīvām. Konferenci rīkoja Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas TENTacle projekta (TEN-T pamattīkla koridoru kapitalizācija labklājībai, izaugsmei kohēzijai) ietvaros sadarbībā ar Innovation Circle Network no Norvēģijas. 

Atklājot konferenci, VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Hardijs Vents uzsvēra konferences tēmas nozīmību un pauda cerību, ka TENTacle projekta rezultātiem būs praktisks pielietojums. Savukārt Heriot-Watt universitātes Goda profesors Dr. Klifs Heigs (Cliff Hague) no Skotijas savā prezentācijā sniedza ieskatu par lielpilsētu un lauku teritoriju potenciālo attīstību jaunu globālo un Eiropas transporta koridoru izveides kontekstā. "Vai jaunie transporta maršruti sniegs pozitīvu ietekmi vai arī palielinās nevienlīdzību metropoļu un lauku teritoriju attīstībā? Transports ietver sevī sociālo un reģionālo attīstību", vērtē Klifs Heigs. Par TENTacle projektu un plānotajiem darbiem prezentāciju sniedza Viktors Sidorovski (Wiktor Szydarowski), projekta vadītājs no Blekinges reģiona Zviedrijā. 

Konferences programma bija plaša un piesātināta. Iepazinām gan Latvijas redzējumu, kā TEN-T koridors ietekmēs transporta jomu un loģistiku Baltijas jūras reģionā, ko sniedza Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas tranzīta politikas departamenta vadītājs Andris Maldups, gan VASAB sekretariāta vadītāja Tāļa Linkaiša prezentāciju par NSB CoRe projektu, AS "RB Rail" valdes priekšsēdētājas Baibas Rubesas informāciju Rail Baltica projektu un citu valstu ekspertu pieredzi. Pēcpusdienā VPR telpiskās plānošanas eksperts Andžejs Stepančuks pastāstīja par Vidzemes Mobilitātes plāna 2030 izstrādes koncepciju. Plāna mērķis ir uzlabot iedzīvotāju un uzņēmumu piekļuvi pilsētu centriem un transporta mezgliem, stiprināt Vidzemes kā tranzītreģiona lomu Ziemeļjūras - Baltijas transporta koridorā, tādējādi veicinot visa Vidzemes reģiona ekonomisko izaugsmi. Plāns palīdzēs pašvaldībām, valsts institūcijām, esošajiem uzņēmumiem un potenciālajiem investoriem transporta un investīciju plānošanas jomā.

Konferences prezentācijas skatīt: https://files.fm/u/3udz6q28

 

Papildu informācija:

Rita Merca, tālr. +371 29476373

rita.merca PIE vidzeme PUNKTS lv

Andžejs Stepančuks, telpiskās plānošanas  eksperts

andzejs.stepancuks PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Pagājušajā nedēļā Valmierā aizvadīta Vidzemes plānošanas reģiona rīkotā projekta “SDI4Apps” konference “Atvērto datu risinājumi reģiona attīstībai”, kurā pulcējās pārstāvji no Vidzemes pašvaldībām, Vidzemes augstskolas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī citām valsts pārvaldes iestādēm. Tajā uzstājās eksperti no Čehijas, Īrijas un Latvijas, lai stāstītu par atvērto datu praktisko pielietojumu teritorijas un attīstības plānošanā, transporta jomā, izglītībā un lauksaimniecībā, un lai dalītos ar piemēriem no Latvijas un citām Eiropas valstīm.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Toms Ceļmillers iepazīstināja klātesošos ar atvērto datu situāciju Latvijā un ministrijas plāniem veidot vienotu atvērto datu portālu. Viņš arī uzsvēra pamatprincipus, kas jāņem vērā publicējot datus – tiem jābūt viegli atrodamiem, lietojamiem un saprotamiem. Turpinājumā teorētiskās kibernētikas doktors no Čehijas Karels Čarvats (Karel Charvat) prezentēja projektu “SDI4Apps” un divus no tā pilotrisinājumiem – zemes izmantojuma veidus un tūrisma interešu punktus, demonstrējot projekta laikā paveikto. Projekta ietvaros ir izdevies integrēt dažādas Eiropas atvērto datu kopas, lai lietotājs varētu izmantot atšķirīgus datus vienotu risinājumu radīšanā. Savukārt pirmo konferences daļu noslēdza Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras (LĢIA) pārstāvis Arvīds Ozols, iepazīstinot klātesošos ar LĢIA lomu atvērto datu jomā un pieejamām datu kopām. LĢIA plānos ir izveidot mājaslapas sadaļu, kurā vienuviet būtu pieejami visi LĢIA rīcībā esošie atvērtie dati.

Konferences otrā daļa bija veltīta praktiskāku piemēru iepazīšanai – to iesāka Īrijas Nacionālā Mikroelektronikas Centra tehniskais direktors Dr. Džons O’Flaertijs (John O’Flaherty), kurš dalījās ar piemēru no Burren Nacionālā parka Īrijā, kur projekta “SDI4Apps” ietvaros tiek izstrādāts pilot risinājums, lai ieviestu Eiropas tūrisma indikatoru sistēmu (ETIS), kā arī iegūtu apmeklētāju radītus datus mantojuma apzināšanai parkā. Arī O’Flaertijs uzsvēra, ka ir svarīgi, ka atvērtie dati ir aktuāli, kvalitatīvi, viegli atrodami un lietotājam ērti izmantojami, kā arī nedrīkst aizmirst par nopietno ieguldījumu, ko prasa datu uzturēšana un aktualizēšana. Turpinājumā ar atvērto datu izmantošanas piemēru no Latvijas dalījās dabas novērojumu portāla “Dabasdati.lv” koordinatore Nora Rustanoviča, kura iepazīstināja ar portāla darbību un iegūto datu izmantošanas iespējām. Savukārt Latvijas vidusskolu centralizēto eksāmenu rezultātu kartēšanas un vizualizācijas piemēru demonstrēja Latvijas pašvaldību savienības un Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvis Jānis Upenieks. Turpinājumā Karels Čarvats stāstīja par vēl diviem projektiem, kuri veido risinājumus balstoties uz atvērtajiem datiem – “Open Transport Net” un “FOODIE”. “Open Transport Net” ietvaros ir izstrādāti risinājumi transporta plūsmu analīzei tiešsaistē, savukārt “FOODIE” projekts ir vērsts uz datu pārvaldību lauksaimniecības nozarē. Čarvats apgāza mītu, ka darboties vienlaikus dabai draudzīgi un ekonomiski izdevīgi nav iespējams. Ja saimnieko gudri, vadoties pēc informācijas, ko sniedz dažādi dati, dabai draudzīga saimniekošana ir ekonomiski izdevīga. Konferenci noslēdza Vides risinājumu institūta (VRI) pārstāvis Gatis Eriņš, kurš demonstrēja vides telpisko datu ievākšanas, apstrādes un vizualizācijas piemērus no VRI darbības, kas kalpoja par iedvesmas avotu dažādiem risinājumiem, ko var realizēt, balstoties gan uz atvērtajiem, gan īpaši ievāktiem datiem.

Konferences prezentācijas:

K.Ročāns - Vidzemes plānošanas reģiona attīstības projekti

K.Čarvats - Projekts "SDI4Apps" (angļu valodā)

T.Ceļmillers (VARAM) - Latvijas situācija atvērto datu jomā

A.Ozols - Latvijas ģeotelpiskās informācijas aģentūras atvērtie dati

J. O' Flaherty - Atvērto datu risinājumi Burren Nacionālajā parkā Īrijā - projekta "SDI4Apps" pilot risinājums (angļu valodā)

N.Rustanoviča - Lietotāju radītie dati dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv

J.Upenieks (VPR, LPS) - Atvērto datu risinājums: Latvijas vidusskolu centralizēto eksāmenu rezultātu kartēšana un vizualizācija

K.Čarvats - Atvērto datu risinājumi transporta organizēšanā: projekta Open Transport Net piemērs (angļu valodā)

K.Čarvats - Atvērto datu risinājumi lauksaimniecībā: projekta FOODIE piemērs (angļu valodā)

G.Eriņš - Vides telpisko datu ievākšanas, apstrādes un vizualizācijas piemēri Latvijā

 

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

Lai sekmētu līdzsvaru starp dabas mantojuma saglabāšanu un ilgtspējīgu attīstību, tūrisma plūsma ir jāorganizē pārdomāti. No tūrisma radītajām ietekmēm dažkārt var ciest dabas objekti un pieminekļi, retas un aizsargājamas sugas, jutīgi biotopi, augsne, augi, dzīvnieki un pat vietējie iedzīvotāji. Šis bija viens no tematiem, par kuru 7. decembrī diskutēja Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) īstenotā projekta SWARE darba grupa. Darba grupā ir apvienojušies VPR speciālisti, pašvaldību pārstāvji, dabas un kultūras mantojuma eksperti gan no publiskā, gan no privātā sektora. Šoreiz tikšanās notika Dabas izglītības centrā “Vecupītes”, kas atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā, Kocēnu novadā, un piedāvā apmeklētājiem izglītoties un iepazīties ar īpaši aizsargājamās dabas teritorijas dabas daudzveidību.

Sanāksmes ievaddaļā VPR speciālisti prezentēja situācijas analīzes dokumentu, kurā sniegts ieskats Vidzemes plānošanas reģiona sociālekonomiskajā, kā arī dabas un kultūras mantojuma raksturojumā. Analīzē secināts, ka dabas un kultūras mantojums (arī nemateriālais kultūras mantojums) ir nozīmīgs Vidzemes attīstības resurss, savukārt ūdensceļi ir piemēroti aktīvajam tūrismam un ir ar samērā labu infrastruktūru. Tajā pašā laikā Vidzemē trūkst tūrisma stratēģijas ar vispusīgu skatījumu uz vienotu dabas un kultūras mantojuma attīstību. Attiecībā uz ūdensceļiem kā trūkums minama vāja sadarbība un neesoša vienota institūcija, kas atbildētu par iekšējiem ūdensceļiem un to attīstību.

Analīzes ietvaros tika atlasīti arī labās prakses piemēri par dabas un kultūras mantojuma apsaimniekošanu ūdensceļu tuvumā VPR teritorijā: Līgatnes pārceltuve, Gaujas plostnieku svētki Strenčos un Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekts “Riverways”. Piemēram, Gaujas pārceltuve no saimnieciskas nepieciešamības – transporta pāri Gaujai kļuvusi par unikālu tūrisma objektu, kuras darbību nodrošina Līgatnes un Pārgaujas novadu, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes veiksmīga sadarbība. Gaujas plostnieku svētki Strenčos, kas jau nākamgad notiks 20. reizi, ir labs piemērs, kā tie saglabāts un popularizēts Vidzemei raksturīgais nemateriālais mantojums, pateicoties Strenču novada pašvaldības un biedrības “Gaujas plostnieki” sadarbībai. Savukārt 2015. gadā īstenotais Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības projekts “Riverways” ir parauga cienīgs piemērs gan privātā-publiskā partnerībā, gan sasniegto rezultātu ziņā – projekta ietvaros tika attīrītas vairākas Vidzemes upes, pilnveidota infrastruktūra ūdensceļu tuvumā, izstrādāti jauni laivošanas maršruti, upju kartes, rokasgrāmata ūdens tūrisma pakalpojumu sniedzējiem u.c.

Darba grupas dalībnieki diskutēja arī par praktiskiem risinājumiem, kā uzlabot dabas un kultūras mantojuma apsaimniekošanu. Ir būtiski, ka tūrisma plūsma uz mantojuma objektiem ir organizēta un pārdomāta, lai nenodarītu kaitējumu dabai un būtu ilgtspējīga. Tūrisma plūsmu var organizēt, veidojot objektos atbilstošu un kvalitatīvu infrastruktūru, kas nekaitē mantojuma aizsardzībai un ainavai. Rūpīgi veidota un uzturēta infrastruktūra vienlaikus gan attīsta tūrisma objektus, gan palīdz saglabāt nozīmīgus dabas objektus un ainavas vērtības.

Par projektu:

Eiropas Reģionālās attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas finansētais projekts “Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos” (SWARE) tiek īstenots no 2016. gada aprīļa līdz 2020. gada septembrim. Projekta mērķis ir veicināt iekšzemes ūdensceļu reģionu dabas un kultūras mantojuma integrētu pārvaldību. Plašāk par SWARE projektu lasiet attiecīgajā sadaļā VPR mājaslapā (šeit) un SWARE oficiālajā mājaslapā (šeit).

Šī publikācija atspoguļo vienīgi tās autora viedokli, un Interreg Europe programmas vadības organizācijas nevar būt atbildīgas par jebkādu tās satura izmantošanu.

 

 

Papildu informācija:

Lelde Ābele

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 29266757

lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv