Arhīva kalendārs

« July 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

No 19. līdz 21. jūlijam Madonas novada Ļaudonas pagasta Sāvienas pilskalnā noritēs Starptautiskais tradicionālās āra dziedāšanas festivāls DABĀ. Tas notiek jau otro reizi un pulcēs Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas un Portugāles folkloras pētniekus, dziedātājus un mūziķus, kuri izzina un praktizē dziedāšanu un tradicionālo instrumentu spēlēšanu dabas akustiskajā vidē. Festivāla ietvaros notiks simpozijs ar lekcijām un meistarklasēm, akustisks koncerts un citas aktivitātes.

Festivāla organizatores - Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupas “Saucējas” dalībnieces par festivāla mērķi stāsta: “Vēlamies klausītājiem parādīt, ka liela daļa latviešu tautasdziesmu ir dziedātas dabā – pakalnos, mežmalās, pļavās, pie ezeriem, upēm. Sēlijas rotāšanas, ganu gavilēšanas, Latgales tolku bolsi un dzagiuzes bolsi, Dienvidkurzemes garie saucieni un leiši tradicionāli ir dziedāti dabā, dziedātājiem mijiedarbojoties ar atbalsīm, putnu dziesmām un citām dabas skaņām. Festivālā DABĀ šo varēs piedzīvot visi klausītāji gan koncertā, gan meistarklasēs, kurās praktiski varēs izmēģināt, kā tas ir  - “palaist balsi” pa vējam vai pāri koku galiem.”

Ļaudonas pagasta kultūras nama vadītāja v.i. Anna Anita Amata uzsver: “Priecājamies, ka festivāls notiek mūsu pagastā un Sāvienas pilskalnā atkal skanēs dziesmas, kas atbalsosies Driksnas silā un apkārtējos ezeros. Kas kaut reizi apmeklēja šo pasākumu, ar nepacietību gaida nākamo reizi, kad varēs piedzīvot dziesmu plūdumu pāri koku galotnēm.”

Festivāla apmeklētājiem būs iespēja iepazīt latviešu, lietuviešu, igauņu, zviedru un portugāļu tradicionālo mūziku teorētiski lekcijās, praktiski meistarklasēs, sajust dabisko akustiku kā unikālu kvalitāti, izbaudīt Sāvienas pilskalna ainaviskumu un izcilās akustiskās īpašības. 

Festivālā uzstāsies un meistarklases vadīs tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas”, Solveiga Kūlaine un Otanķu etnogrāfiskais ansamblis, dūdinieks Eduards Klints, Iveta Tāle un Krustpils Kultūras centra sēļu tradicionālās mūzikas grupa “Krāce”, A. Eglīša Ļaudonas pamatskolas bērnu un jauniešu folkloras grupa “Driksnēni”, Madonas novada folkloras grupas, kā arī mūziķi no Lietuvas (Laurita Peleniūtė), Igaunijas (Janika Oras un grupa “Väike Hellero”), Zviedrijas (Annie Engvall) un Portugāles (Carlos Norton). 

Ieplānotas arī citas aktivitātes - vietējo ražotāju tirdziņš, pilskalna augu iepazīšanas meistarklase un Meža terapijas biedrības vadīta meža veldzes pastaiga, kas ir labbūtības prakse ikdienas steigas mazināšanai caur dabas un maņu mijiedarbību. Pieteikšanās tai (tikai 18+), aizpildot anketu: https://ej.uz/mezaveldze.

Festivāls notiks Ļaudonas pagasta svētku ietvaros, dalība - bez maksas. Vairāk informācijas “Saucēju” FB lapā

Festivālu DABĀ organizē kultūras menedžmenta centrs “Lauska”, grupa “Saucējas” un Ļaudonas pagasta pārvalde, finansiāli atbalsta Madonas novada pašvaldība un Ļaudonas pagasta pārvalde, Latvijas Kultūras akadēmija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un tā mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma”, Vidzemes plānošanas reģions un ziedotāji. 

Starptautiskais tradicionālās dziedāšanas festivāls DABĀ ir saņēmis Madonas novada "Gada balvu kultūrā 2022" nominācijā “Gada debija kultūrā”. 

Par grupu “Saucējas”:

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupu “Saucējas” šogad svin 20 gadu jubileju un tās dalībnieces apvieno kopīgs mērķis – apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot daudzbalsībai, it sevišķi dabas akustiskajā vidē. Savas darbības laikā „Saucējas” sagatavojušas vairākas programmas, kā arī izdevušas piecus albumus (divi albumi saņēmuši Latvijas Mūzikas industrijas gada balvu “Zelta mikrofons”, viens – latgaliešu kultūras balvu “Boņuks”), veltītus atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām. 

Informāciju sagatavoja:
Vineta Romāne
LKA tradicionālā dziedāšanas grupa “Saucējas”
saucejas PIE gmail PUNKTS com

.

Dzērbenes Radošajā mājā MEMBERI (Cēsu novadā) jau 5. gadu tiek realizēts projekts DABA RADA. Tas ir savstarpēji saistītu mākslas meistarklašu cikls ar praktisku darbošanos dabā un jaunu prasmju apgūšanu. Šī gada jaunais akcents tiks likts uz nevajadzīgo grāmatu otrreizējo pārstrādi, zīmējuma līniju, krāsām, atspiedumtehnikām, grafiku, vēstulēm, vēstījumiem un kaligrāfijas mākslu.

Projekts aizsākās 19.-21. jūnijā ar krāšņu 5. gadu jubilejas vasaras nometni “MĀLDERDIENAS Taurenē” (gluži kā Skroderdienas Silmačos vai Imantdienas Inešos). Te, vien 3km attālā Nēķenes muižas parkā, pie senajiem alus pagrabiem, projekta dalībnieki, sadarbībā ar mūziķi Līgu Jeleviču kopīgi radīja krāšņu mākslas Saulgriežu performanci NAKTSVIJOLE, ar skaņām un krāsām, kas tumsā īpaši izgaismotas  spīdēja un radīja mistisku noskaņu.

8.-11. augustā sāksies meistarklašu cikls: kā katru gadu smalkos papīrdarbus (liešana, ekoprint, indigo), savstarpēji sadarbojoties, ierādīs Starptautiskās papīrmākslinieku asociācijas IAPMA biedres, grafiķe Ērika Māldere un Ērika Zutere, bet dizainers Aigars Lenkevičs turpinās mācīt izgatavot papīra lampas. Jau otro gadu projektam pievienosies grāmatu un ādas plastikas māksliniece Ilizane Grīnberga ar izsmalcinātām grāmatsiešanas prasmēm, bet grafiķes Evija Freidenfelde un Maija Graudiņa dalīsies apdrukas, kaligrāfijas un zeltīšanas mākslā.

27.-29. septembrī, projekta noslēgumā, paredzēts plenērs “MĀLDERDIENAS Dzērbenē”, kopā ar iepriekšējā gada dalībniekiem - LKA Nacionālās kino skolas topošajiem operatoriem un producentiem, tiks gleznots dabā un pētīta nozīmīgu personību ietekme uz lokālo sabiedrību, piem., Cimdu Jettes (Jettes Užānes(šogad - 100) atstātās pēdas un foto dokumentēta Piebalgas kultūrtelpas vārtu vide.

Izmantojot pašlietu šķiedru un otrreizējo papīru, nevajadzīgās grāmatas, apgūtās prasmes un ietekmes, darbnīcu vadītāji un dalībnieki savstarpējā mijiedarbībā radīs jaunus mākslas darbus un no tiem tiks veidota ikgadējā papīrmākslas un mākslinieku oriģinālgrāmatu izstāde Siguldas pilsētas bibliotēkā un fotoizstāde Latvijas Kultūras akadēmijas telpās, kas ceļos uz citām Latvijas vietām pēc pieprasījuma.

Projekta norisi finansiāli atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja: Ērika Māldere, Dzērbenes Radošā māja MEMBERI.

.

“Papīrfabrikas Festivāls” ir harmoniska dzīvesstila festivāls, kas šī gada 10. augustā no plkst. 11:00 līdz 21:30 notiks Līgatnes papīrfabrikas plašajā pagalmā. Ieeja festivālā bez maksas. Pasākuma programmā: papīrfabrikas apskate, radošās mākslas un amatniecības darbnīcas, plašs mājražotāju produkcijas tirgus un kafejnīcas, koncerti, sarunu un diskusiju skatuve, mākslas plenēri, izstādes un instalācijas, garā galda svinības ar restorānu "Pavāru Māja", izglābto grāmatu bibliotēka, kustību prakses un citas harmoniskas aktivitātes. 

Festivāls aicina no mūsdienu straujā ritma pāriet uz rāmāku, nesteidzīgāku un apzinātāku būšanu. Iedvesmoties harmoniskām attiecībām pašiem ar sevi, apkārtējiem un dabu, apgūt jaunas prasmes un atklāt talantus, satikt līdzīgi domājošos un pašiem sevi. 

11:00 – 18:00

  • Radošās darbnīcas, kas saistītas ar mākslu, mūziku, pašizaugsmi un dabu
  • Prakses un terapijas ķermenim
  • Plašs mājražotāju un zemnieku saimniecību produkcijas tirgus
  • Ekskursijas pa papīrfabriku
  • Diskusijas un sarunas par aktuālām tēmām
  • Kvalitatīva ēdiena kafejnīcas
  • Mākslas izstādes
  • Izglābto grāmatu bibliotēka
  • Mākslas plenēri


13:00 – 14:00

  • Mārča Auziņa solokoncerts


14:00 – 16:00

  • Garā galda svinības ar “Pavāru Māja” / Pusdienas (biļetes: pavarumaja.lv)


18:00 – 19:00

  • Kristīnes Prauliņas & The Soulful Crew koncerts


19:00 – 21:30

  • Garā galda svinības ar “Pavāru Māja” / Vakariņas (biļetes: pavarumaja.lv)


19:00 – 21:30

  • Ugunskura sarunas un tēja, meditatīva muzicēšana uz pussalas Līgatnes upē 

Pateicoties Līgatnes papīrfabrikas, Cēsu novada pašvaldības, Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma”  un Vidzemes plānošanas reģionam, festivālu ikvienam iespējams apmeklēt bez maksas.

Vairāk informācijas:
papirfabrika.lv/kulturtelpa
https://www.facebook.com/papirfabrikasfestivals 

Informāciju sagatavoja: Līga Gablika, Līgatnes papīrfabrikas kultūrtelpa.

.

Aicinām pieteikties radošās rakstīšanas darbnīcai bērniem “Stāsti Anetes kioskā”* ar mākslinieci Rūtu Briedi. Darbnīcas norises laiks: piektdien, 2024. gada 16. augustā, plkst. 15.00 Valmieras muzejā. Mērķauditorija: sākumskolas vecuma bērni. Dalība: bez maksas.

Lai rosinātu bērnus lasīt un attīstīt savu radošo domāšanu, papildinot Valmieras muzeja Maršnera namā visas vasaras garumā skatāmo izstādi “Anetes kiosks”, Valmieras muzejā norisināsies radošās darbnīcas bērniem kopā ar māksliniecēm Aneti Meleci un Rūtu Briedi. Šī radošās rakstīšanas darbnīca bērniem “Stāsti Anetes kioskā” ar mākslinieci Rūtu Briedi ir pēdējā no kopumā sešām radošajām darbnīcām, kas norisinās visas vasaras garumā.

Izstāde “Anetes kiosks” ir Latvijas laikmetīgās ilustrācijas mākslinieces Anetes Meleces izstāde bērniem, kas pirmizrādi piedzīvoja pērn, Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālā. Nu tā ir atceļojusi uz Valmieru un jaunā veidolā visu vasaru priecēs pašus mazākos valmieriešus un pilsētas viesus. Izstādē aplūkojami Anetes Meleces oriģināldarbi, kā arī iespējams skatīt un lasīt viņas sarakstītās un ilustrētās grāmatas, neparastā veidā satikt grāmatu tēlus un radoši izpausties dažādās aktivitātēs. Tāpat izstādē skatāma starptautiski godalgotā animācijas filma “Kiosks”.

* Tikai ar iepriekšēju pieteikšanos. Vietu skaits ierobežots.

! Pasākuma laikā var tikt filmēts un fotografēts. Video un foto materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos. 

PIETEIKŠANĀS ANKETA tiks atvērta 1. augustā Valmieras muzeja mājaslapā. 


Atbalstītāji:
Darbnīcu norisi finansiāli atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions. 

Informāciju sagatavoja: Iveta Blūma, Valmieras muzeja direktore.

.