Arhīva kalendārs

« May 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Vairāk nekā 100 pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvji, urbānisti, pilsētplānotāji, mākslinieki, kā arī citi dalībnieki no Baltijas jūras reģiona valstīm, tai skaitā Latvijas, 7. un 8. maijā satikās Somijas pilsētā Jākobstādē jeb Pietarsāri forumā Kultūra izturētspējai. Tā centrālais temats - kā iesaistīšanās kultūras aktivitātēs stiprina un saliedē kopienas, padarot tās noturīgākas ārējo satricinājumu priekšā. Pasākumā piedalījās arī vidzemnieki, pārstāvot  “Rūjiena – kultūras pērle 2024” programmu un BSR Cultural Pearls projekta komandu Latvijā.

Divu dienu forumā tika atzīmēts, ka sabiedrības noturība nav saistīta tikai ar aizsardzību un gatavību krīzēm. Tās noturību veido cilvēku sociālie sakari un attiecības, uzticēšanās sabiedriskajām institūcijām, demokrātiska līdzdalība un iesaiste. Pilsētām un pašvaldībām ir sava loma tādu apstākļu radīšanā, kuros kopienas izjūt spēcīgāku piederības sajūtu savai dzīvesvietai. Kultūras aktivitātes ir viens no veidiem, kā to panākt.

 

Foruma "Kultūra izturētspējai" norise

Forumā kā iedvesmas runātāji piedalījās Stefānija Rābe (Stefanie Raab), arhitekte un uzņēmuma COOPOLIS vadītāja no Vācijas, Ramons Marrādess (Ramon Marrades), urbānists un “Placemaking Europe” vadītājs no Spānijas, Jāko Blombergs (Jaakko Blomberg), pilsētvides aktīvists un producents no “Helsinki Urban Art” Somijā. Viņi dalījās savās atziņās un sniedza praktiskus piemērus, kā kopienu vajadzību izvirzīšana kultūras dzīves centrā var panākt virkni pozitīvu efektu. Runātāji stāstīja par to, kā īstenot iekļaujošus pasākumus, kuri apvieno dažādu sociālo grupu cilvēkus, un kā radīt iespēju ikvienam tajos iesaistīties. Bieži pasākuma ieceres pamatā ir vienkāršas idejas, kuras ir balstītas uz cilvēku vajadzībām.

“Rūjiena – kultūras pērle 2024” programmas un "BSR Cultural Pearls" projekta komandas Vidzemes plānošanas reģionā pārstāvji forumā "Kultūra izturētspējai"

Forumā notika arī Baltijas jūras reģiona kultūras pērles 2024 skate, kurā visi klātesošie varēja uzzināt vairāk par četrām titulu ieguvušajām pilsētām - Svendborgu Dānijā, Ķīli Vācijā, Jākobstādi jeb Pietarsāri Somijā un Rūjienu Latvijā. Pilsētu pārstāvji iepazīstināja Peča Kuča prezentācijas formātā auditoriju ar savu pilsētu. Viņi koncentrētā veidā izstāstīja, kāpēc nolēma pretendēt uz titulu, par iecerēm un jau paveikto šajā gadā. Klausītājiem par Rūjienu vairāk pastāstīja Toms Upners, Valmieras novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītājs.

Foruma laikā notika četras darbnīcas, kurās tika ģenerētas idejas un risinājumi četru Baltijas jūras reģiona pērļu problēmām – valodu kopienu nošķirtība, jauniešu un vecākās paaudzes neiesaistīšanās kultūras dzīvē, paaudžu sadarbības trūkums. Rūjienai īpaši svarīgi - kā nodrošināt zināšanu nodošanu jauniešu un senioru starpā. Skats no malas sniedza vērtīgas ierosmes jaunām aktivitātēm, par kurām pilsētās līdz šim nebija domāts.

Titula "Baltijas jūras reģiona kultūras pērles 2024" ieguvēju pārstāvji no Svendborgas Dānijā, Ķīles Vācijā, Jākobstādes jeb Pietarsāri Somijā un Rūjienas Latvijā

Foruma "Kultūra izturētspējai" dalībnieki

Valmieras novada pašvaldības Kultūras pārvaldes kultūras projektu un “Rūjiena – kultūras pērle 2024” programmas vadītāja Madara Seile atzinīgi novērtēja dalību forumā, iespēju iepazīstināt ar Rūjienu plašāku auditoriju, kā arī pastāstīt par plānotajiem pasākumiem pilsētā un apkārtnē. Viņa uzsvēra: “Mēs augstu vērtējam iespēju forumā pārstāvēt Rūjienu un nest tās vārdu Eiropā. Pasākuma laikā bija lieliska izdevība tīkloties ar dažādu valstu dalībniekiem, izstāstīt Rūjienas stāstu starptautiskā vidē un saņemt pozitīvu atgriezenisko saiti par Rūjienas - kultūra pērles 2024 sagatavoto kultūras un noturības rīcības plānu. Piedaloties darbnīcās, secināju, ka, lai kurā Baltijas jūras reģiona valstī mēs dzīvotu, problēmas ir vienādas vai līdzīgas vidēja un mazāka izmēra pilsētās, tikai paņēmieni un apmērs, kā tās risinām, atšķiras.” 

Forums “Kultūra izturētspējai ir daļa no "BSR Cultural Pearls" projekta, kura mērķis ir stiprināt kultūras virzītu sabiedrības noturību Baltijas jūras reģionā. Projektā apvienoti 12 partneri, tai skaitā Vidzemes plānošanas reģions, no 8 valstīm. To finansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma.

* Publikācijā izmantotas Ewa Strozniak (Baltijas jūras valstu padome) fotogrāfijas.

_____

Jautājumiem par projektu BSR Cultural Pearls: Lelde Ābele, Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja, tālr. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

.