Arhīva kalendārs

« April 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

11. jūnijā no plkst.20.00 (ieeja no plkst.19.00) Valmierā, Daliņu pludmalē norisināsies European Outdoor Film Tour – E.O.F.T. 2021 – brīvdabas kino festivāls.

Mēs esam atpakaļ!

Eiropas ievērojamākais piedzīvojumu filmu festivāls European Outdoor Film Tour svin 20 gadu jubileju. Septiņi jauni aizraujoši piedzīvojumi ir iekļauti jubilejas programmā, “E.O.F.T. 2021” dodoties tūrē uz 21 valsti, tostarp arī Latviju.

Jaunā E.O.F.T. programma aizvedīs uz slēptiem pasaules nostūriem, piedāvās ieskatu “outdoor” sporta kinematogrāfiskajā nākotnē un iepazīstinās ar piedzīvojumu meklētājiem un dēkaiņiem, kuri savu dzīvi pilnībā veltījuši piedzīvojumu un atklājēju garam. Neatkarīgi no tā, vai viņi atrodas dziļi džungļos, ledainā aukstumā vai ceļā apkārt pasaulei, viņi parādīs, cik daudz iedvesmas ir pasaulē un arī mūsos.

E.O.F.T. 2021 jūs satiksiet divas alpīnistes Caro North un Nashim Eshqi (“I am North”), divas sievietes, kuras ir sasniegušas pilnīgu neatkarību un vienotību ar kalniem. Ekstrēmais sportists Jonas Deichmann (“Miles Ahead”) tiecas pēc savas dzīves lielākā izaicinājuma: triatlons apkārt pasaulei. Piedzīvojumu meklētājs Eliott Schonfeld (“Amazonie”), kas mums jau pazīstams no filmas “Le Minimaliste”, dodas jaunā ceļojumā Amazones džungļos, uz vietām, kur tikai retais ir spēris savu kāju. Filma “Out of Frame” piedāvās ieskatu kalnu filmu veidošanas aizkulisēs, tostarp varēs vērot bezprecedenta foto sesiju Mont Blanc kalnu masīva virsotnē. Filmas “Spellbound” un “Playing Gravity” vedīs skatītājus cauri pasaules skaistākajiem kalniem, sniegs elpu aizaujošus skatus un neiedomājamus trikus. Video ieskats šeit.

“E.O.F.T. CLASSICS” filmu programma ir dažādās valodās ar subtitriem latviešu valodā:

  • “I am North”, Vācija (2021);
  • “Miles Ahead”, Vācija (2021);
  • “Amazonie”, Francija (2019);
  • “Spellbound”, Jaunzēlande (2020);
  • “Out of Frame”, Francija (2020);
  • “Climbing Iran”, Itālija (2020);
  • “Playing Gravity”, Austrija (2021).

Mērķis, kas tika noteikts jau pirmajā tūrē 2001. gadā, paliek nemainīgs: no script, no actors, no special effects... This ir Real! Īsti varoņi, patiesas emocijas, izcili piedzīvojumi! Viss ir pa īstam!

Festivāla teritorijā notiks dažādas aktivitātes – paraugdemonstrējumi, mācības, sacensības, viktorīnas un loterija ar iespēju iegūt vērtīgas balvas.

Norisi Valmierā vadīs Horens Stalbe. Festivāla ilgums plānots 3,5 stundas (pārtraukums 30 min.), tāpēc aicinām parūpēties, lai ir ērti un silti. Vietu rezervācija pēc principa – draugu pulciņā jautrāk un kas pirmais nāk, tas pirmais izvēlas ērtāko vietu. Lūdzam ņemt līdzi saliekamo krēslu, matracīti vai sedziņu, kur apsēsties.

Festivālā Valmierā par iespēju gardi paēst un baudīt atspirdzinošus ēdienus rūpēsies restorāns "Vecpuisis", “Picu Fabrika OZO”, SIA “Valmiermuižas pils” un "Rolling Lady". Bet nav aizliegts ņemt līdzi savu piknika groziņu.

Vietas un piedzīvojumu pietiks visiem!

Brīdinājums! Izraisa iedvesmu, piedzīvojuma drudzi un ceļojuma kāri.

Biļetes: https://store.bilesuserviss.lv/public/?concert=354939&lang=lat&center=126&design=&shop_provider=lookatr#view=ticketsselect. Biļetes piedalās loterijas izlozē ar iespēju laimēt vērtīgas balvas. Draugu biļete, pērkot min. 4 gab., 12 EUR par 1 gab. Festivāla dienā biļete – 17 EUR, bet draugu biļete – 15 EUR (min. 4 gab.).

 

Informāciju sagatavoja:
Piedzīvojumu Filmas

 

170 Latvijas mākslas skolu audzēkņu radīti projekti apkopoti vērienīgā un mūsdienīgā izstādē Salacgrīvā. Trīs norises vietās – Salacgrīvas kultūras centrā,  Salacgrīvas muzejā un Salacgrīvas mākslas skolā – eksponēti kolāžas un asamblāžas tehnikā vizualizēti mākslas izstāžu projekti, kas devuši iespēju skolēniem iejusties mākslas izstādes kuratora lomā.

Izstādē eksponēti labākie Latvijas mākslas skolu audzēkņu darbi no 98 Latvijas mākslas skolām, risinot radošu uzdevumu par tēmu “Mākslas izstāde”. Jauno kuratoru darbi tapuši Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotā Valsts konkursa ietvaros. Jau tradicionāli Valsts konkurss mudina audzēkņus padziļināti pētīt un strādāt ar kādu izvēlētu mākslas vai dizaina tēmu, tādējādi gūstot priekšstatu par dažādām mākslas jomām un profesijām. Izstādē apskatāmie 170 izstāžu projekti ir tikai neliela daļa no Latvijas mākslas skolās šogad tapušajiem radošajiem darbiem par mākslas izstāžu tēmu.

Foto no izstādes. Autors: Imants Klīdzējs

Dalībnieki vecumā no 9 līdz 16 gadiem tika aicināti iejusties izstādes kuratora lomā un izveidot ieceri mākslas izstādei. Uzdevums bija radīt izstādes projektu, noformēt to uz planšetes un izstrādāt izstādes koncepciju. Ikvienu konkursa darbu vērtēja nozares profesionāļi – kuratori, kā arī mākslas un dizaina vidusskolu un augstskolu pārstāvji. Viņi sniedza rakstisku vērtējumu, lai paspilgtinātu svarīgo – veiksmes un arī atzīmējot aspektus, ko mācību procesā vēl pilnveidot.

Bija ļoti liels prieks vērtēt šos darbus – tajos jūtama sirsnība un gaišums pret mākslu un tās procesu, patiesa interese un aizrautība. Ieraugot skolēnu vispārdrošākās idejas dažādu izstādes konceptu formā, varu apgalvot, ka Latvijā aug lieliska jauna paaudze ar radošiem, inteliģentiem un aizrautīgiem mākslas vides pārstāvjiem,” stāsta Liene Jakobsone, Valmieras novada Kultūras pārvaldes vadītāja vietniece.

Savukārt mākslas izstāžu kuratore Auguste Petre atzīst: “Izstrādātie darbi norāda uz pozitīvu tendenci – interesi un padziļinātu izpratni saistībā ar kuratora darbu. Darbus vērtēt bija aizraujoši un vērtīgi, liels prieks redzēt, ka daudzi jaunieši māk kontekstuāli domāt, kā arī daudzpusīgi un kvalitatīvi attīstīt savas radošās ieceres.”  

Izstāde no 29. aprīļa līdz 27. maijam Salacgrīvas kultūras centrā, Ostas ielā 3, atvērta katru darbu dienu no plkst.10.00 līdz 17.00; Salacgrīvas muzejā, Sila ielā 2, katru darbu dienu no plkst.10.00 līdz 17.00, sestdien no plkst.10.00 līdz 15.00; Salacgrīvas Mākslas skolā, Pērnavas ielā 29, katru darba dienu no plkst.11.00 līdz 18.00. Ieeja izstādē bez maksas. Izstādi rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Salacgrīvas Mākslas skolu, atbalsta Limbažu novada pašvaldība.

 

Informāciju sagatavoja:
Linda Ertmane
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 29181396
linda.ertmane PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv 

Šonedēļ noslēdzās Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātā un administrētā, akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā kultūras projektu konkursa "Vidzemes kultūras programma 2022” (VKP 2022) projektu vērtēšana. Piešķirot 127 110,00 eiro, finansiālu atbalstu projektu īstenošanai saņēma 47 projekti.

Šogad konkursam mērķprogrammā pavisam tika iesniegti 144 projektu pieteikumi par kopējo pieprasītā finansējuma summu 591 345,65 eiro. Projektu kvalitatīvo vērtēšanu atbilstoši Nolikumam veica Ekspertu komisija, kas sastāvēja no 6 dalībniekiem. Tie bija divi Valsts kultūrkapitāla fonda eksperti, viens akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” eksperts un trīs Vidzemes plānošanas reģiona izvēlēti eksperti. 

Iesniegto un atbalstīto projektu pieteikumi pārstāvēja visas trīs VKP 2022 izvirzītās prioritātes. Lielākā daļa projektu bija kvalitatīvi sagatavoti, projektu ieceres interesantas un aktuālas Vidzemes kultūrvēsturiskajam novadam. Līdzīgi kā citus gadus, daudz labu projektu finansiālu atbalstu nesaņēma lielās konkurences un ierobežotā mērķprogrammas finansējuma apjoma dēļ. 

Piedāvājums, ko veido atbalstītie projekti, ļaus vidzemniekiem no š.g. jūnija līdz pat decembra vidum iegūt daudzveidīgas kultūras pieredzes. Atbalstīto projektu vidū ir daudz vietējās kopienas un vietas identitāti stiprinošu pasākumu: izglītojošas un radošas nodarbības, meistardarbnīcas, vasaras koncertu un kino vakari, teātra izrādes iestudēšana, kultūras mantojumu popularizējoši svētki un citi. Finansējums piešķirts gan kultūrizglītojošiem bērnu un jauniešu projektiem, gan izstāžu sagatavošanai dažādās vizuālās mākslas jomās, muzikāliem notikumiem, tāpat arī grāmatu izdošanai, metodisko materiālu izstrādei, ierakstu digitalizēšanai un multimediāla stāsta sagatavošanai. Ar atbalstīto projektu sarakstu iespējams iepazīties šeit -> REZULTĀTI

Jau trešo gadu vietnē balso.vidzeme.lv norisinājās konsultācijas ar sabiedrību par mērķprogrammā iesniegtajiem projektiem. Ikviens varēja atbalstīt VKP 2022 projektu iesniedzējus, balsojot par trīs iecerēm, kuras būtu svarīgas kultūrai Vidzemē (savā pilsētā vai novadā). Par kultūras mērķprogrammai iesniegtajiem 144 projektiem tika atdotas 14 214 balsis. Par populārāko sabiedrības balsojumā tika atzīts projekts “Brīvdabas kino vakari Svētupes muižā”, par kuru vidzemnieki bija atdevuši visvairāk balsu – 575. Šī iecere, kura saņēmusi visvairāk sabiedrības balsu, iegūs arī īpašu Vidzemes plānošanas reģiona Atzinības balvu, kas ceļos pie biedrības “ŠŪNA” uz Limbažu novadu. 

Balsojuma mērķis bija uzzināt vidzemnieku kultūras intereses, bet saņemto balsu apjoms nenoteica finansējuma piešķiršanu. Lēmumu par projektu atbilstību programmai un finansējuma piešķiršanu pieņēma Valsts kultūrkapitāla fonds saskaņā ar ekspertu komisijas ieteikumu. Ar sabiedrības balsojumā populārākajiem projektiem iespējams iepazīties vietnē balso.vidzeme.lv

Aktuālā informācija par atbalstīto projektu pasākumiem un rezultātiem būs pieejama Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

Informācija par konkursa rezultātiem un līguma slēgšanas nosacījumiem tiks nosūtīta katram projekta pieteicējam uz projekta pieteikumā norādīto e-pasta adresi.

 

Jautājumiem: Lelde Ābele, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv