Arhīva kalendārs

« November 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” ar speciālām atpazīstamības zīmēm ir nomarķēti četri līdz šim nenomarķētie velomaršruti. Velomaršrutu marķējuma zīmju izgatavošana un uzstādīšana notika Kohēzijas fonda atbalstītajā projektā Nr. 5.4.3.2/22/A/001 “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai”.

Pēc speciālajām marķējuma zīmēm tagad ikviens velotūrists varēs atpazīt četrus velomaršrutus - Nr.150 “Apkārt Dēliņkalnam”, Nr.151 “Ainavisko skatu maršruts”, Nr.152 “Mazais loks par Raipala ezeru” un  Nr.153 “Lielais loks ap Raipala ezeru”. Plašāka informācija par minētajiem velomaršrutiem pieejama Alūksnes Tūrisma informācijas centra tīmekļvietnē www.visitaluksne.lv sadaļā Ko darīt/Velomaršruti.

Daces BUMBIERES-AUGULES foto

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Alūksnes pilsētas sākumskolā ir pabeigti projektā “Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā” paredzētie būvdarbi - ierīkota centralizēta ventilācija, uzstādot rekuperācijas sistēmu ar mehanizētu gaisa pieplūdi un nosūci.

Gaisa kvalitāte ir būtisks faktors skolēnu un pedagogu labsajūtai un mācību darba efektivitātei visas dienas garumā. Īstenojot šo projektu, gaisa kvalitāte ir uzlabojusies - to apliecina arī skolēni un pedagogi, kas pamanījuši gaisa kvalitātes uzlabošanos klašu telpās. Jaunā ventilācijas sistēma ierīkota arī virtuves telpās un ēdamzālē, un arī tur gaisa kvalitātes uzlabošanās ir jūtama.

Jaunā ventilācijas sistēma strādā pilnvērtīgi, nodrošinot gaisa kvalitāti atbilstošā līmenī – par to liecina iekštelpu klimata sensori, kas klašu telpās ierīkoti ar Izglītības un zinātnes ministrijas īstenotā projekta atbalstu. Tam, kāda gaisa kvalitāte ir katrā klašu telpā, var sekot līdzi attālināti tīmekļvietnē https://co2.mesh.lv. Sadaļā “Ēkas” var aplūkot telpas CO2 līmeni, gaisa temperatūru un relatīvo mitrumu. Savukārt sadaļā “Ieteikumi gaisa kvalitātes uzlabošanai” ir gan informācija par gaisa kvalitātes ietekmi uz veselību, gan ieteikumi gaisa kvalitātes uzlabošanai telpās.

Projekts “Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā” īstenots atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 13. aprīļa noteikumiem Nr. 242 “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība”. Projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus veica SIA “SANART”. Būvuzraudzību veica SIA “BBPV”. Projektu vadīja Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

 

 

Foto: Evita APLOKA

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

 

Vecā ādas portfeļa un grāmatu lapu smarža, pacietīga radio frekvences ķeršana un pirmie krāsainā televizora ekrāna kadri, ūdens vārāmās spirāles burbuļi un patvāra tvaika mutuļi, telefoni ar griežamo ripu un rakstāmmašīnas taustiņu klikšķi. Citiem šīs ir darba gaitu vai bērnības dienu atmiņas, citiem vien dzirdēti nostāsti no vecākiem, vecvecākiem vai skolotājiem. Seda ir vieta, kas sevī glabā neskaitāmus stāstus, atmiņas un vēstures liecības. Tā ir vieta, kur atgriezties pagātnes foto filmiņas kadros un uzskatāmi izzināt aizgājušos vēstures laikus. 26. novembrī aicinām ceļot laikā Sedas pamesteņu ekspedīcijā kopā ar vietējo iedzīvotāju, Sedas pilsētas bibliotēkas vadītāju un stāstnieci Viktoriju Brjuņinu.

Ekspedīcija vedīs pa daudzveidīgo Sedas pilsētas apbūvi - pa vietām, kas laika lokos ir saglabājušas savu būtību, pa vietām, no kurām pāri ir palicis vien stāsts, ķieģeļu iezīmes un veci pieraksti, kas noklāj pamesteņu grīdu, pa vietām, kuras ikdienā ir aizmirstas un acīm slēptas. Ekspedīcijas maršruts būs apļveida, aptuveni 7 km garš, tas būs vieglas grūtības pakāpes, tomēr dalībniekiem obligāti būs jāievēro drošības norādījumi. Aktivitāte kopumā aizņems līdz piecām stundām, un tās noslēgumā kopīgi baudīsim tēju, kavēsimies sarunās un iepazīsimies ar kultūrvēsturiskā mantojuma ekspozīciju. Lai aktivitāte būtu baudāma, aicinām vilkt pārgājienu zābakus ar biezu zoli un ērtu, laika apstākļiem atbilstošu apģērbu, kā arī paņemt līdzi kādu siltu dzērienu un spēka našķi.

Lai piedalītos izzinošā ekskursijā pa Sedas pilsētu, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, aizpildot elektronisko reģistrēšanās anketu, kas pieejama ŠEIT. Anketa būs aktīva no 21. novembra plkst. 9.30 līdz grupas nokomplektēšanās brīdim! Dalība ekspedīcijā tikai no 18 gadu vecuma. Drošības apsvērumu dēļ vietu skaits ierobežots. Piesakoties katrs dalībnieks uzņemas ievērot visus drošības norādījumus. Dalības maksa 5 EUR, norēķināšanās Valmieras Tūrisma informācijas centrā (Rīgas ielā 10) līdz 24. novembrim (ieskaitot).

Teju pirms 70 gadiem Sedas pilsētas teritoriju klāja biezs mežs, meža vidū atradās vien      “Salāniešu” mājas. Teritoriju strauji attīstīja blakus esošais tīrelis un Kūdras fabrikas “Seda” celtniecība. Seda izveidojās par sava veida paradīzi zemes virsū, ciematu apdzīvoja ap 4000 iedzīvotājiem, tur atradās viss nepieciešamais dzīvošanai – sākot no slimnīcas, beidzot ar speciāli pielāgotu slēpošanas trasi. Šodien Seda ir kompakta, starveida ielu plānojuma pilsēta ar 1200 iedzīvotājiem un bagātu vēstures mantojumu. Sarūkot kūdras purva izstrādes apjomam un mainoties pastāvošajai valsts varai, Sedas iedzīvotāju skaits būtiski samazinājies. Mazāks iedzīvotāju skaits apdzīvoja aizvien mazāku daļu no pilsētas ēkām, un ar laiku Sedas teritorijā izveidojās pamesteņi - neapdzīvotas, neapsaimniekotas un / vai nopietni nolietojušās ēkas vai teritorijas, kurām raksturīgs nesakārtots un / vai vidi degradējošs tēls. Nereti šādas pamestas ēkas rada cilvēku interesi tās izpētīt un dokumentēt, šādu fenomenu sauc par pamesteņu tūrismu.

Dodoties dabā, aicinām būt atbildīgiem un ievērot dabai draudzīgas rīcības principus – ko atnesi, to aiznes! Informējam, ka pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts, fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras novada pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:

Madara Stukmane

Valmieras novada

Tūrisma pārvaldes

pasākumu organizatore

Mob. tālr.: 26332213

visit.valmiera.lv

2022. gada 27. oktobrī Valmieras novada pašvaldības dome apstiprināja Valmieras novada ilgtspējīgas attīstības stratēģiju 2022. - 2038. gadam un Valmieras novada attīstības programmu 2022. - 2028. gadam.

Valmieras novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija 2022. - 2038. gadam ir Valmieras novada pašvaldības hierarhiski augstākais teritorijas attīstības plānošanas dokuments un nosaka pašvaldības ilgtermiņa stratēģisko mērķi, ilgtermiņa prioritātes, sasniedzamos rezultātus un telpisko perspektīvu. Stratēģijai ir pakārtota Valmieras novada attīstības programma 2022. - 2028. gadam, Valmieras novada teritorijas plānojums, tematiskie plānojumi, lokālplānojumi un detālplānojumi.

Stratēģijas izstrādē būtiska loma aizvien saglabājas nacionāla līmeņa attīstības plānošanas dokumentos ietvertajiem uzstādījumiem, tas ir, Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam noteiktajam: “Nacionālas nozīmes attīstības centri ir lielākās pilsētas, kurās ir attīstīta rūpniecība, transports, sabiedriskie pakalpojumi un sociālā infrastruktūra. Nacionālas nozīmes attīstības centra statuss ir Daugavpilij, Jelgavai, Jēkabpilij, Liepājai, Rēzeknei, Valmierai, Ventspilij un Jūrmalai. Šīm pilsētām ir jāprofilējas par ekonomiskās izaugsmes un zināšanu radīšanas centriem, ekonomiskās attīstības dzinējspēkiem. Tām sadarbojoties un mijiedarbojoties ar tuvākajām pilsētām un lauku teritorijām, tiks veidota izaugsmei nepieciešamā kritiskā masa, kā arī mazināts atsevišķu teritoriju nomales efekts.”, kā arī “Vidzemes attīstības centru funkcionālā tīkla galvenie balsti ir Valmiera kā izglītības, ražošanas un inovāciju centrs un Cēsis kā kultūras un tūrisma centrs. Tās sadarbībā ar Valku, Limbažiem, Madonu, Smilteni, Alūksni, Gulbeni un Balviem veidos reģiona izaugsmei nepieciešamo kritisko masu, vienlaikus stiprinot Vidzemes reģiona pievilcīgumu un konkurētspēju. Attīstības centru savstarpējā sadarbība un papildinātība, zināšanu un pieredzes apmaiņa sekmēs reģiona inovatīvas uzņēmējdarbības attīstību, kā arī stiprinās pārrobežu sadarbību ar Igauniju.”

Stratēģijas izstrāde tika uzsākta 2021. gada janvārī ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes lēmumu un vienlaikus ar Valmieras novada attīstības programmu 2022. - 2028. gadam. Abiem plānošanas dokumentiem ir piemērots stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums.

2021. gada 1. jūlijā stājās spēkā administratīvi teritoriālā reforma, kas iedzīvotājiem un valstij kopumā sniedz būtiskus ieguvumus un nodrošina līdzsvarotāku reģionālo attīstību. Valmieras pilsētas pašvaldība reformas ietvaros tika definēta kā valstspilsēta un tā apvienojās ar septiņiem novadiem: Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu Rūjienas un Strenču novadiem.

Stratēģija integrē Valmieras pilsētas, Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu Rūjienas un Strenču novadu stratēģiskos uzstādījumus, kā arī risina izaicinājumus darboties vienoti jaunajā Valmieras novadā un izvirza stratēģiskos uzstādījumus aktuālajā Latvijas un Eiropas plānošanas kontekstā.

Stratēģijas izstrādi vadīja Valmieras novada pašvaldības izveidota Vadības grupa. Izstrādes laikā tika vairākkārtīgi organizētas tematisku darba grupu sanāksmes. Notika iedzīvotāju aptauja, kurā piedalījās 1267 iedzīvotāji. Stratēģijas izstrādei tika piesaistīts pilsētplānošanas uzņēmums SIA “Grupa93”.

Valmieras novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija 2022. - 2038. gadam un  Valmieras novada attīstības programma 2022. - 2028. gadam publicēts Valmieras novada pašvaldības mājaslapā: https://www.valmierasnovads.lv/dokumenti/valmieras-novada-attistibas-planosanas-dokumenti/

Informāciju sagatavoja:

Dzintars Močs

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr.: 64207150, 28246484

E-pasts: dzintars.mocs PIE valmierasnovads PUNKTS lv

Alūksnes novada pašvaldība aicina novada uzņēmējus uz tikšanos 1. decembrī, lai klātienē apspriestu būtiskus jautājumus un veicinātu savstarpējo sadarbību.

“Biznesa sarunas” notiks no pulksten 14.00 līdz 16.00 viesnīcā “Bahnhofs hotel”, Jāņkalna ielā 51, Alūksnē. Aicinām uzņēmējus informēt par savu dalību pasākumā, aizpildot īsu anketu, kas pieejama šajā saitē: https://arcg.is/0Dmr1v, vai atsūtot apstiprinājumu e-pastā mara.saldabola PIE aluksne PUNKTS lv

Tikšanās dalībniekus uzrunās pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers. Pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Māra Saldābola informēs par novada attīstības plāniem turpmākajiem pieciem gadiem. Biedrības “Alūksnes lauku partnerība” priekšsēdētāja Santa Harjo-Ozoliņa pastāstīs par LEADER finansējuma iespējām nākamajā plānošanas periodā un jaunās stratēģijas izstrādi. Tāpat būs iespēja uzzināt par ALTUM aktuālo piedāvājumu uzņēmējiem un uzņēmējdarbības atbalsta programmām. 

Aicinām piedalīties!

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Tuvojoties Eiropas Jaunatnes gada noslēgumam, aizvadīta pēdējā EUROPE DIRECT Vidzeme pasākumu cikla “Iedvesmojies no jaunieša” saruna. Vairāk nekā 60 jauniešu no tuvākiem un tālākiem Vidzemes novadiem šī gada laikā kopā smēlušies iedvesmu lieliem darbiem, diskutējuši un klausījušies, kā atrast sevi un nepadoties sava biznesa veidošanā.

Šis pasākums bija ceturtais no četriem “Iedvesmojies no jaunieša” pasākumiem. Tie šogad notikuši Liepā, Staicelē, Burtniekos un Ķegumā, ciemos uzņemot Niklāvu Mičuli, Artu Veipu un Sindiju Bokāni. Pasākumu mērķis – savest kopā jaunos uzņēmējus, influencerus un aktīvistus ar jauniešiem no mazāk apdzīvotām Vidzemes teritorijām, lai kopīgi meklētu katram savu ceļu uz izaugsmi.

No katra ciemiņa jaunieši guvuši vērtīgas atziņas. “Ir ļoti grūti pārspēt cilvēku, kurš nekad nepadodas, tāpēc visu laiku vajag iet un darīt, par spīti visiem,” tā Niklāvs, stāstot par veidiem kā cīnīties un reaģēt uz naidīgiem komentāriem. Savukārt Arta mudināja jauniešus padomāt un pastāstīt par saviem iedvesmas avotiem, nākotnes iecerēm un deva iedvesmu un motivāciju vienmēr pieturēties pie tā, kas patīk, neklausoties citu negatīvajos viedokļos. “Dariet to ko mīlat! Ja jūs izvēlēsieties ceļu, ko vēlas jūsu vecāki, jums vienā brīdī aptrūksies iekšējais resurss un jūs izdegsiet,” ieteica Arta.

Sindija Bokāne aicināja jauniešus Ķegumā un Burtniekos būt aktīviem, iesaistītes iespējami daudz aktivitātēs, tai pat laikā pieturoties pie vienas jomas. “Skolā es vienmēr biju tā meitene, kura interesējās ne tikai par to, cikos sākas un beidzas lekcijas, bet ko es vēl varu darīt, lai gūtu maksimāli lielu pieredzi!” tā Sindija.

Pasākums organizēts projektā “EUROPE DIRECT Vidzeme”, Eiropas Jaunatnes gada ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.