Arhīva kalendārs

« February 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

Trešo gadu pēc kārtas Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) Dizaina fabrika aicina dažādu nozaru profesionāļus, uzņēmumus un organizācijas pieteikties dalībai pasaules vadošajā mobilitātes programmā «Pioneers into Practice 2019», kas vērsta uz klimata pārmaiņu samazināšanu, lai apgūtu jaunas zināšanas un tuvinātu pasauli klimatneitrālai ekonomikai.

Pieteikties dalībai iespējams līdz 11. aprīlim, aizpildot elektronisku anketu https://pioneers.climate-kic.org/.

«Pioneers into Practice 2019» ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta (EIT) klimata zināšanu un inovāciju kopienas «Climate-KIC» atbalstīta izglītības un mobilitātes programma profesionāļiem, kurā apvienojas industrijas pārstāvji, mazie uzņēmumi, augstākās izglītības iestādes, zinātnes institūti, valstiskās un nevalstiskās institūcijas. RTU kopš 2016. gada ir EIT «Climate-KIC» partneris.

Programma ilgs no maija līdz novembrim, piedāvājot profesionāļiem praktiskās nodarbībās un tiešsaistes apmācībās paplašināt zināšanas par klimata pārmaiņu ietekmi, un inovācijas sistemātisko pieeju, darboties starpdisciplinārās komandās, lai izstrādātu risinājumus Latvijas pašvaldību vides problēmām, kā arī saņemt 2000 eiro stipendiju četru līdz sešu nedēļu praksei septembrī/oktobrī kādā no dalībvalstu vadošajām organizācijām un nonākt saskarē ar līdzīgi domājošiem no visas Eiropas.

Latvijas uzņēmumi un organizācijas tiek aicināti uzņemt praksē vadošos citu Eiropas valstu profesionāļus un, noslēdzoties programmai, saņemt risinājumus un pieejas, kas var palīdzēt turpmākai darbībai. Latvijas pārstāvji pirmo reizi praksē ārvalstu pionierus uzņēma 2018. gadā.

Šis ir jau trešais gads, kad RTU Dizaina fabrika īsteno «Pioneers into Practice» programmu Latvijā. 2018. gadā klimata pionieri rosināja izmantot lielos datus, lai Jelgava laikus spētu pielāgoties klimata pārmaiņu ietekmei, un radīt īpašu apbalvojumu, kas ļautu popularizētu videi draudzīgu mazo un vidējo uzņēmējdarbību Valmierā. Abus risinājumus pašvaldības novērtēja pozitīvi un plāno ieviest. Savukārt 2017. gadā programmas dalībnieki risināja biedrību «Ekodizaina kompetences centrs» un «homo ecos:» izaicinājumus elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu plūsmas bremzēšanai un oglekļa dioksīda emisiju samazināšanai pašvaldībās.

Plašāk par programmu «Pioneers into Practice» iespējams uzzināt šeit.

RTU Dizaina fabrikā atrodas Baltijā vislabāk aprīkotā prototipēšanas darbnīca, kvalificētu ekspertu komanda un zinātniskais atbalsts uzņēmējiem, vadītājiem un studentiem, lai radītu inovāciju idejas, augstas pievienotās vērtības produktus, inženiertehniskus risinājumus un meklētu jaunas darba pieejas.

Santa Krastiņa
RTU Dizaina fabrikas«Climate-KIC HUB Latvia»projektu vadītāja
E-pasts: Santa.Krastina PIE rtu PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja
Lāsma Vaivare
RTU Sabiedrisko attiecību departamentaprojektu vadītāja
Tālr. 67089312, 26597739
E-pasts: Lasma.Vaivare PIE rtu PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions kopā ar projekta "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) partneriem ir sagatavojis starptautisko ziņu lapu (angļu valodā) #2. Šoreiz fokuss uz tehnoloģiju risinājumiem ēku atjaunošanā un apsaimniekošanā. Kā arī ieskats finanšu instrumentu pilnveidošanā.

Ziņu lapā lasiet:

- Ēku apsaimniekotāji GreenEST samitā tiekas ar Eiropas līmeņa tehnoloģiju uzņēmumiem

- Interviju kopsavilkums par 15 viedo un zaļo tehnoloģu uzņēmumiem

- Igaunijas uzņēmums uzsāk jaunu digitālo platformu

- Enerģijas izmantošana un monitorings

- Energoaudits: Vai tas ir tā vērts?

- Dalarnas apgabala pašvaldība ietaupa visvairāk enerģijas Zviedrijā

- Šī brīža finanšu instrumentu statuss projektā "EFFECT4buildings" 

- Dalarnas apgabala pašvaldības ziņojumi par iespējamajiem fondu atbalsta instrumentiem Zviedrijā maziem un vidējiem uzņēmumiem

- Energoefektivitātes pakalpojuma līgums (EPC) pilotprojekts Norvēģijā sniedz vērtīgu ieguldījumu instrumenta pilnveidošanā

- Vidzemes plānošanas reģions testē zaļās nomas līguma iespējas, ieviešot programmu "Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs"

- "EFFECT4buildings" projekts iesaistīts vairākos pasākumos Norvēģijā un Somijā

- Partneru tikšanās Vidzemē un Vidzemes Inovāciju nedēļa

Ziņu lapa pieejama: https://issuu.com

 

Par "EFFECT4buildings" projektu:

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar deviņiem partneriem no Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Dānijas, Polijas un Igaunijas īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings' ' mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu lasiet: http://www.vidzeme.lv

Papildu informācija par projekta īstenošanu Vidzemē: Aija Rūse, projekta "EFFECT4buildings" vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26400288.

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv


Valmierā 27. februārī Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros notiks vairākas diskusijas un darba grupas: Iekštelpu klimats. Kvalitātes prasības ēku atjaunošanā. Saules enerģija. Vidzemes plānošanas reģions aicina pašvaldības, ēku apsaimniekotājus, izglītības iestādes un citus interesentus pievienoties darba grupām un dalīties savā pieredzē.

Diskusijās piedalīsies arī Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai” (EFFECT4buildings) pārstāvji – ēku apsaimniekotāji un pašvaldību speciālisti no Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Polijas un Igaunijas. Diskusiju un darba grupu valoda: angļu valoda.

 

 

 

Programma

8:30 – 11:00 Diskusija un darba grupa “Iekštelpu klimats publiskajās ēkās un izglītības iestādēs”. Diskusijas laikā tiks apskatīta vairāku Baltijas jūras reģiona valstu pieredze, kā publiskajās ēkās, tostarp arī izglītības iestādēs nodrošināt labu iekštelpu klimatu. Apzināti iepriekš veiktie pētījumi un metodes, kā citās valstīs tiek nodrošināts labs iekštelpu klimats.

11:00 – 11:30 Diskusija un darba grupa “Kvalitātes prasības ēku atjaunošanā”. Diskusija par nepieciešamo atbalstu ēku apsaimniekotājiem, plānojot kvalitātes prasības ēku atjaunošanā.

11:30 – 13:00 Diskusija un darba grupa “Saules enerģijas izmantošana”. Ziemeļvalstu pieredze saules enerģijas izmantošanā pašvaldībās. Inovatīvi risinājumi saules enerģijas finansēšanai Latvijā. Pilotvieta Vidzemē.

Pasākuma norises vieta Valmierā, viesnīcā “Wolmar” no plkst. 8:30 līdz 13:00. Aicinām līdz 21. februārim pieteikt savu dalību, reģistrējoties saitē: https://goo.gl/1bHNKD

Par “EFFECT4buildings” projektu

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem deviņām Baltijas jūras reģiona valstīm īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. EFFECT4buildings mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/

Papildu informācija: Aija Rūse, projekta EFFECT4buildings vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 26400288

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv; , mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv

Ir pagājuši trīs gadi, kopš spēkā stājās Energoefektivitātes likums, kas kalpo kā galvenais virzītājspēks energopārvaldības sistēmu ieviešanā Latvijas pašvaldībās. Kā pašvaldībām ir klājies šajā laikā, un kādas ir energopārvaldības sekmes? Kāda ir sinerģija starp efektīvu enerģijas pārvaldību valsts, reģiona un pašvaldības līmenī?

Kas ir labi un kas vēl būtu jāuzlabo, lai veicinātu energopārvaldības ieviešanu un sertificēšanu? Par to diskutēsim konferencē “Energopārvaldība pašvaldībās: sasniegtais un nākotnes perspektīvas”. Konferenci organizē Rīgas Tehniskā universitāte sadarbībā ar SIA “Ekodoma”. Par savu pieredzi energopārvaldības sistēmas izveidē, ieviešanā un sertificēšanā stāstīs Ķeguma, Saldus, Gulbenes un Siguldas novadu pašvaldību un Daugavpils pilsētas pārstāvji.

Konference notiks š.g. 7. martā, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskās bibliotēkas telpās, Paula Valdena ielā 5, Rīgā, sākums plkst. 10:00. Konferences programma un reģistrācijas anketa pieejama: https://videszinatne.rtu.lv/konference-energoparvaldiba-pasvaldibas-sasniegtais-un-nakotnes-perspektivas/

Dalība konferencē ir bez maksas. Jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar Alisi Ozarsku, alise.ozarska PIE rtu PUNKTS lv, 26039274.

Vidzemes plānošanas reģions nodod sabiedrības izvērtējumam Eiropas Savienības  Pilsētprogrammas „Urban Agenda” tematiskās prioritātes „Pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem” Darbības plānu, ko vēlāk paredzēts iesniegt Eiropas Komisijā. Līdz šī gada 4. martam pašvaldības, to energopārvaldnieki, ēku apsaimniekotāji, uzņēmēji, iedzīvotāji un citi interesenti tiek aicināti izvērtēt un sniegt savu vērtējumu par Darbības plāna 5 rīcībām.

Vidzemes plānošanas reģions aktīvi iesaistījies Eiropas Savienības  Pilsētprogrammas „Urban Agenda” tematiskās prioritātes „Pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem” („Energy Transition”) partnerībā. Sadarbībā ar partneriem no Apvienotās Karalistes, Polijas, Beļģijas, Vācijas, Francijas, Zviedrijas, Spānijas, Itālijas, Nīderlandes, Somijas un vēl vairākām Eiropas līmeņa organizācijām klimata pārmaiņu jautājumos – DG REGIO, DG CLIMA, DG ENERGY, DG RTD, Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomi (CEMR), Eiropas Investīciju banku (EIB) un EUROCITIES - tika izstrādāts Darbības plāns pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem.

Gandrīz 2 gadu rezultātā, organizējot tikšanās, darba grupas un diskusijas, partnerība ir noteikusi 5 galvenās rīcības pārējai uz atjaunojamiem energoresursiem, tai skaitā papildus finansējuma iespējas centralizētai siltumapgādei, nelietderīgā siltuma jeb ražošanas procesā radītā siltumenerģijas atlikuma intensīvāka izmantošana pilsētu energoapgādē, visaptveroša enerģijas aspektu integrēšana teritoriju attīstības plānošanā, kompetenču centru izveide pilsētu modernizēšanai, kā arī ciešāka sadarbība ar Eiropas Savienības institūcijām enerģijas pārejas finansēšanas veicināšanai.

Darbības plāns, tajā ietvertās rīcības un izvērtējuma anketa pieejama: https://ec.europa.eu/futurium/en/energy-transition/energy-transition-public-feedback-starts-today-and-lasts-until-4-march-2019 Lasītāju ērtībai izvērtējums var tikt sniegts arī latviešu valodā

Par Pilsētprogrammu „Urban Agenda”

Eiropas Savienības iniciatīva “Urban Agenda” izveidota, lai sekmētu efektīvāku un koordinētāku darbību ilgtspējīgas un integrētas pilsētu attīstības nodrošināšanā visos pārvaldes līmeņos. Pilsētprogramma “Urban Agenda” ir vērsta uz pilsētu lomu apzināšanu un ietvara izstrādi pilsētu vajadzību labākai integrēšanai Eiropas Savienības politikas, zināšanu un pieredzes apmaiņā. Šobrīd “Urban Agenda” fokusējas uz 14 tematiskajām prioritātēm: migrantu un bēgļu iekļaušana; gaisa kvalitāte; nabadzība pilsētā; mājokļu jautājumi; aprites ekonomika; darbavietas un prasmes vietējā ekonomikā; pielāgošanās klimata pārmaiņām; pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem; ilgtspējīga zemes izmantošana un dabā balstīti risinājumi; pilsētu mobilitāte; pāreja uz digitāliem risinājumiem; inovatīvi un atbildīgi publiskie iepirkumi; drošība  publiskajā telpā; kultūras mantojums. Ieinteresētās valstis un pilsētas veido brīvprātīgas partnerības par kādu no tematiskajām prioritātēm. Vairāk informācija par partnerībām pieejama: https://ec.europa.eu/futurium/en/urban-agenda

Papildu informācija: Aija Rūse, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 26400288, www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 28752793, www.vidzeme.lv