Arhīva kalendārs

« January 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

2019.gada janvārī tika dots starts skolu sacensībai programmā “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs”. No 2019. gada janvāra līdz decembrim vairāk nekā 20 skolas no 8 Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām apņēmušās samazināt savas skolas enerģijas patēriņu, mainot paradumus un ieviešot regulārus energotaupības pasākumus. 


EFEKTĪVS ENERĢIJAS PATĒRIŅŠ IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒS: Mācību materiāli enerģijas patēriņa samazināšanai lejupielādei pieejami ŠEIT

 

 

 

Pārpublicēšanas, citēšanas vai citādas izmantošanas gadījumā atsauce uz šo materiālu, tā autoru Vidzemes plānošanas reģionu un projektu “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai (EFFECT4buildings)” ir obligāta. 

Lasi par programmas aktivitātēm

VPR aicina pašvaldības pieteikt skolas programmai "Efektīvs enerģijas patēriņš skolās"

Vidzemē skolas sacenšas par enerģijas patēriņa samazināšanu

“EFFECT4buildings” pārstāvji Valmierā dalās pieredzē par iekštelpu klimatu izglītības iestādēs

2019. gada 19. sepetmbrī programmas dalībnieki ciemojās Bilskas pamatskolā, Smiltenes novadā, lai uzzinātu citu skolu pieredzi un gūtu idejas, kā iesaistīt un izglītot skolu audzēkņus par energoefektivitātes un vides jautājumiem un kā samazināt enerģijas patēriņu ēkā. Pasākumā piedalījās arī Valmieras ZAĻĀS SKOLA, Ekonomikas ministrija un Elektrum Energoefektivitātes centrs. Īss video ieskats pasākuma norisē. 

Programmas “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” rezultātu paziņošana

Zināmas tās skolas, kuras programmā “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” sasniegušas lielāko enerģijas samazinājumu

Skolām sagatavots izglītojošs mācību materiāls ceļā uz energoefektīvu skolu

Programmas rezultāti:

I GRUPĀ (elektroenerģija un siltumenerģija):

1. Kocēnu pamatskola (18,52%)
2. Liepas pamatskola (13,84%)
3. Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija (12,81%)
4. Segvārds “Gudrs patēriņš” (11,8 %)
5. Segvārds “Siltums” (6,86 %)
6. Segvārds “Temperatūra” (5,89 %)
7. Segvārds “ Rēķins” (4,25 %)
8. Segvārds “Enerģija” (2,26%)
9. Segvārds “ Zaļie” (1,28%)
10. Segvārds “Eko režīms” (-0,58%)
11. Segvārds “Siltummezgls” (-0,72%)
12. Segvārds “Spuldzīte” (-3,47%)
13. Segvārds “Komforts” (-4,51 %)

II GRUPĀ (elektroenerģija):

1. Bilskas pamatskola (14,91%)
2. Variņu pamatskola (13,33%)
3. Zaubes pamatskola (9,73%)
4. Segvārds “Kilovatstunda” (8,54%)
5. Segvārds “Skaitītājs” (3,17 %)
6. Segvārds “Elektroierīce” (- 0,18%)
7. Segvārds “Apkure” (-0,75%)
8. Segvārds "Karstais ūdens" (-11,88%)
Foto: Rezultātu paziņošana 21.02.2020. Foto autors: Kocēnu novada dome

Programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gada projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings” mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu uzziniet: http://www.vidzeme.lv

Šī gada janvārī tika dots starts skolu sacensībai programmā “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs”. No 2019. gada janvāra līdz decembrim vairāk nekā 20 skolas no 8 Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām apņēmušās samazināt savas skolas enerģijas patēriņu, mainot savus paradumus un ieviešot regulārus energotaupības pasākumus.

Reizē ar Cēsu Enerģijas dienu šī gada 10. janvārī notika pirmā Vidzemes plānošanas reģiona tikšanās ar programmas “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” dalībniekiem - skolotājiem, skolu darbiniekiem un pašvaldību speciālistiem. Programmas mērķis ir veicināt racionālu enerģijas patēriņu Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībās, motivējot izglītības iestādes sadarboties ar savām pašvaldībām un iesaistīt skolēnus nelietderīgas enerģijas izmaksu samazināšanā. Izglītības iestādes galvenokārt sacenšas pašas ar sevi, lai sasniegtu enerģijas ietaupījumu, taču veselīgu konkurenci radīs arī skolu tops, kurā tiks izmantoti skolām vien zināmi komandu nosaukumi. Uzvarētājs būs zināms vien programmas noslēgumā. Vidzemes plānošanas reģions ir noslēdzis vienošanos ar pašvaldībām un izglītības iestādēm par to, ka lielākā daļa no sasniegtā izmaksu ietaupījuma tiks izmantots skolas vajadzībām.

Siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņam skolā šogad rūpīgāk sekos līdzi Smiltenes vidusskolas, Blomes pagasta pamatskolas, Launkalnes sākumskolas, Līgatnes novada vidusskolas, Rubenes pamatskolas, Ziemeļvidzemes internātpamatskolas Vaidava, Kocēnu pamatskolas, Cēsu 1.pamatskolas, Cēsu 2.pamatskolas, Gulbenes novada valsts ģimnāzijas, Gulbenes sākumskolas, Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas un Liepas pamatskolas skolēni, skolotāji un pārējie skolas darbinieki. Savukārt tikai ar elektroenerģijas patēriņa uzskaiti programmā piedalās Palsmanes pamatskola, Bilskas pamatskola, Variņu pamatskola, Jura Neikena Dikļu pamatskola, Ziemeļvidzemes internātpamatskola Dauguļi, Rāmuļu pamatskola, Galgauskas pamatskola, Lejasciema vidusskola un Zaubes pamatskola.

Lai motivētu skolēnus kļūt par zinošiem un atbildīgiem enerģijas lietotājiem, kā arī lai atbalstītu skolotājus un citus skolas darbiniekus, Vidzemes plānošanas reģiona ekspertu komanda izstrādā mācību materiālu par deviņām tēmām – Enerģijas patēriņš ēkās; Apkure; Elektrība; Enerģijas veidi; Klimata pārmaiņas; Apgaismojums; Ventilācija; Ūdens; Energoefektivitāte ēkas konstrukcijās un sistēmās. “Mācību materiāli galvenokārt paredzēti skolēniem pamatskolas posmā, bet tos iespējams adaptēt arī citu vecumposmu izglītojamiem. Materiālu izmantošanas vietu un laiku mācību procesā izvēlas pats skolotājs. Lielākoties tēmas iederas klases stundās, dabaszinībās, fizikā, sociālajās zinībās, taču atsevišķas tēmas var tikt izmantotas bioloģijas, ģeogrāfijas, mājturības, tehnoloģiju un citu mācību priekšmetu stundās, kā arī citās skolas aktivitātēs,” skaidro Ingūna Irbīte, Vidzemes plānošanas reģiona eksperte mācību materiāla sagatavošanā. Mācību materiāli būs pieejami Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā.

Programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gada projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings” mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu uzziniet: http://www.vidzeme.lv

 

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv

Papildu informācija: Aija Rūse, projekta “EFFECT4buildings” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26400288   

Projekta “Partnerība jaunai energoresursu pārvaldībai” (PANEL 2050) ārvalstu partneri atzinīgi novērtē Vidzemes plānošanas reģiona daudzpusīgo pieeju pašvaldības speciālistu un citu organizāciju pārstāvju sadarbības veicināšanā, izveidojot noturīgu ieinteresēto pušu darba grupu aktivitāšu kopuma “Energopārvaldība Vidzemē” ietvaros.

Lai stiprinātu vietējo pašvaldību un citu ieinteresēto pušu ilgtspējīgas enerģētikas attīstības sadarbības tīkla veidošanu Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā, no 23. līdz 25. janvārim Tartu, Igaunijā, notika starptautiskā konference “Partnerība jaunai energoresursu pārvaldībai”. Latviju konferencē pārstāvēja Vidzemes plānošanas reģions (VPR) kopā ar Pārgaujas novada pašvaldības, Priekuļu novada pašvaldības, Cesvaines novada pašvaldības, Jaunpiebalgas novada pašvaldības, Apes novada pašvaldības, Gulbenes novada pašvaldības, SIA “Vidzemes slimnīca” pārstāvjiem. Tāpat arī konferencē piedalījās šī projekta sadarbības partneri no LR Ekonomikas ministrijas un organizācijas “Zaļā brīvība”.

Foto: Konferences dalībnieki no Latvijas

Projekta “PANEL 2050” partneri jau iepriekš atzinīgi novērtējuši VPR organizētās apmācības energopārvaldības pasākumu īstenošanai un energoplānu izstrādei, vērtīgus pieredzes apmaiņas braucienus uz Liepāju, Valku, Tartu un komunikācijas aktivitātes, kas palīdzējušas izveidot un stiprināt noturīgu sadarbību starp vairākām VPR pašvaldībām, SIA “Vidzemes slimnīcu” un citām ieinteresētajām pusēm.

Konferences laikā VPR projektu vadītāja Aija Rūse stāstīja par faktoriem, kas jāņem vērā, strādājot ar pašvaldību speciālistiem. “Noteikti ir jāstrādā ar motivētiem cilvēkiem, kuriem tik tiešām ir interese. Ir jāciena katra speciālista laiks un iespējas iesaistīties. Komunikācijai un informācijas izplatīšanai ir nozīmīga loma, lai vispār radītu interesi. Turklāt, tas ir nebeidzams process un ar vienu projektu netiks atrisinātas visas problēmas,” konferencē uzsvēra A. Rūse.

Par savu pieredzi, piedaloties projekta aktivitātēs, konferences dalībniekiem stāstīja arī Priekuļu novada pašvaldības Liepas pagasta pārvaldes vadītāja Evita Šīrante. E. Šīrante ir viena no aktīvākajām dalībniecēm, kas kopā ar VPR ekspertiem apmācību laikā izstrādāja Enerģijas rīcības plānu pašvaldības ēkai Liepā, Rūpnīcas ielā 8. E. Šīrante piedalījās arī projekta organizētajās apmācībās Ungārijā, kur kopā ar Alūksnes novada pašvaldības centralizētā siltumapgādes uzņēmuma AS “Simone” valdes locekli Mārtiņu Kaļvu un vēl 11 valstu pašvaldību pārstāvjiem apguva gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas par ilgtspējīgas enerģijas stratēģijas izveidi. E. Šīrante konferences dalībniekiem, smejoties stāsta: “Sākotnēji bija grūti iespraukties diskusijās, taču jau pavisam drīz arī es sāku argumentēti iesaistīties sarunās. Arī mazu pašvaldību pieredze ir būtiska sarunā ar citu, daudz lielāku valstu pārstāvjiem, jo problēmas ir vienas un tās pašas, atšķiras tikai to risinājumi.”

       

Foto no kreisās: Evita Šīrante un Aija Rūse

Šī gada martā projekts “PANEL 2050” noslēgsies, taču tā īstenošanas laikā padarīts daudz. Trīs gadu laikā, apkopojot pieejamos enerģētikas datus, tapis Vidzemes plānošanas reģiona Enerģētikas profils, tāpat sadarbībā ar Latvijas Universitāti izstrādāta Vidzemes plānošanas reģiona Enerģētikas vīzija un Rīcības plāns “Ceļa karte uz ilgtspējīgu, oglekļa mazietilpīgu ekonomiku”. Šie abi dokumenti apstiprināti VPR Attīstības padomes sēdē un tiks izmantoti kā vadlīnijas turpmāko VPR pašvaldību attīstības dokumentu izstrādē. Iepriekš minētie dokumenti drīzumā tiks publicēti VPR mājas lapā. Pašvaldības, Lizuma vidusskola un SIA “Vidzemes slimnīca” saviem spēkiem, pielietojot apmācībās iegūtās zināšanas, izstrādāja enerģijas rīcības plānus. Tomēr kā viens no svarīgākajiem projekta ieguldījumiem ir ieinteresēto pušu darba grupas izveide. Tieši darba grupas savstarpējā sadarbība, pieredzes apmaiņa,  notikušās diskusijas un motivācija strādāt ar energoefektivitātes uzlabošanu pašvaldībās rosina un iedvesmo īstenot vēl citus energoefektivitātes projektus un aktivitātes  zem VPR iniciatīvas “Energopārvaldība Vidzemē”.

Papildu informācija: Aija Rūse, projekta “PANEL 2050” vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 26400288. Vairāk par projektu uzziniet: http://www.vidzeme.lv/

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv; , mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv