Septembra izskaņā, no 25. līdz 27. septembrim, ES pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis 2020” projekta “CITIES2030” partneri pilotteritorijā Vidzemē – Vidzemes plānošanas reģions (VPR) un Latvijas Lauku forums (LLF) devās uz Horvātiju, lai piedalītos pasākumos, kas veltīti pārmaiņām pilsētu un reģionu pārtikas sistēmās. Pasākumu programmā bija gan starptautiska konference “Pilsētas pārtikas sistēmas transformācija”, gan pārtikas festivāls un vietējās pārtikas aprites modeļu izzināšanai veltītas aktivitātes.
25. septembrī Veļika Goricā notika projekta “CITIES2030” partnera – Veļika Goricas pilsētas attīstības aģentūras “VE-GO-RA” organizēta starptautiska konference. Tajā galvenā uzmanība tika pievērsta pārejai uz ilgtspējīgu pārtikas sistēmu un pasākumiem pārtikas izšķērdēšanas mazināšanai. Ko kopīgi varam darīt ilgtspējīgas pārtikas sistēmas attīstīšanā – tas bija konferences ziņojumus caurvijošais motīvs. Runātāji pievērsās tādām iniciatīvām kā Milānas Pilsētu pārtikas politikas pakts, piemēriem bioloģisko atkritumu pārvaldībai Veļika Goricas pilsētā, iepazīstināja ar urbāno jeb pilsētvides dārzu konceptu un dalījās redzējumā par gastronomiskā tūrisma attīstību Zagrebas apgabalā. Savukārt konferences lektori, kuri pārstāvēja “CITIES2030” projektu, dalījās savā pieredzē par blokķēžu un digitālo tehnoloģiju izmantošanu mazo un vidējo lauku saimniecību attīstībā, veselīga uztura veicināšanu bērnu vidū, kā arī pastāstīja par projektā veikto aptauju, kas notika visās partneru valstīs, un galvenajām atziņām, kas skar īsās pārtikas piegādes ķēdes un vietējās pārtikas sistēmas Eiropas valstīs. Konference, kurā piedalījās dažādu Eiropas valstu eksperti, kalpoja par platformu, lai apmainītos ar pieredzi un zināšanām.
Savukārt 26. septembrī projekta “CITIES2030” partneri devās uz Novo Čičes ciemu netālu no Veļika Goricas pilsētas. Tur notika pārtikas festivāls ar kulinārijas darbnīcām un īsa formāta lekcijām par tradicionāliem un interesantiem ēšanas paradumiem dažādās valstīs. Darbnīcās un lekcijās piedalījās projekta “CITIES2030” partneri un kulinārijas skolas audzēkņi. Darbnīcu norises laikā bija iespēja uzzināt par Horvātu virtuvei raksturīgiem ēdieniem – “štrukli”, “kotlovinu”, tradicionālo maizi un uz koka iesma grilētu zivi. Turpretī lekciju sērijas ietvaros projekta “CITIES2030” vadītāja VPR Lienīte Priedāja-Klepere iepazīstināja klātesošos ar Vidzemi, kā arī pastāstīja par nacionālo virtuvi Latvijā un produktiem, kuri visbiežāk sastopami Vidzemes iedzīvotāju ēdienkartē. Vidzemē ir atrodami labās prakses piemēri pārtikas inovāciju un apritīguma jomā, tāpēc L. Priedāja-Klepere stāstīja par diviem Vidzemes uzņēmumiem, kuri savā darbībā īsteno aprites ekonomikas principus. Viens no piemēriem bija Valmiermuižas alus darītava, kas alus brūvēšanas procesā radušos blakusproduktu – iesala drabiņas – pārvērtusi oriģinālā uzkodā pie alus. Otrs piemērs – ģimenes uzņēmums “Labas saknes”, kur ražošanas atlikumi pārtop veselīgos kārumos. Kā partneri, tā jaunieši izrādīja lielu interesi par stāstījumu, labprāt garšoja Valmiermuižas drabiņu cepumus un “Labas saknes” našķus un atzina tos par garšīgām uzkodām. Tika uzdoti arī jautājumi par šo produktu tapšanas procesu. Starptautiskie projekta partneri novērtēja, ka šie ir veiksmīgi piemēri aprites ekonomikai, kas Eiropā kļūst arvien aktuālāka.
Turpretī lekciju sērijas ietvaros projekta “CITIES2030” vadītāja VPR Lienīte Priedāja-Klepere iepazīstināja klātesošos ar Vidzemi, kā arī pastāstīja par nacionālo virtuvi Latvijā un produktiem, kuri visbiežāk sastopami Vidzemes iedzīvotāju ēdienkartē. Vidzemē ir atrodami labās prakses piemēri pārtikas inovāciju un apritīguma jomā, tāpēc L. Priedāja-Klepere stāstīja par diviem Vidzemes uzņēmumiem, kuri savā darbībā īsteno aprites ekonomikas principus. Viens no piemēriem bija Valmiermuižas alus darītava, kas alus brūvēšanas procesā radušos blakusproduktu – iesala drabiņas – pārvērtusi oriģinālā uzkodā pie alus. Otrs piemērs – ģimenes uzņēmums “Labas saknes”, kur ražošanas atlikumi pārtop veselīgos kārumos. Kā partneri, tā jaunieši izrādīja lielu interesi par stāstījumu, labprāt garšoja Valmiermuižas drabiņu cepumus un “Labas saknes” našķus un atzina tos par garšīgām uzkodām. Tika uzdoti arī jautājumi par šo produktu tapšanas procesu. Starptautiskie projekta partneri novērtēja, ka šie ir veiksmīgi piemēri aprites ekonomikai, kas Eiropā kļūst arvien aktuālāka.
27. septembrī projekta “CITIES2030” partneri iepazinās ar Zagrebas tirgus “Dolac” labo piemēru. Tur īsteno veiksmīgu un inovatīvu konceptu par tirgus teritorijas radošu izmantošanu. Ikdienā tirgus paviljonā un laukumā var iegādāties vietējos labumus no Horvātijas zemnieku saimniecībām – piena produktus, gaļu, dārzeņus, augļus, ogas un daudz citu preču, taču vasaras sezonā piektdienu vakaros tirgus laukums kļūst par ielu ēdiena (street-food) festivāla norises vietu. Tur neformālā un neierastā vidē ir sastopami vietējie restorāni un kafejnīcas ar kvalitatīvu ēdienu piedāvājumu. Ielu ēdiena festivāls raisa lielu vietējo iedzīvotāju un tūristu interesi. Redzētais kalpo par iedvesmu tam, kā atdzīvināt pilsētā ierastas vietas un piešķirt tām “otro elpu”.