Šī gada janvārī Vidzemes plānošanas reģions uzsāka dalību Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam projektā “Ilgtspējīgas pārtikas sistēmu atbalstoša vide” (KISMET). Projekta galvenais mērķis ir izstrādāt un testēt programmu, ar kuras palīdzību pašvaldībās un/vai reģionos veicināt ilgtspējīgas pārtikas sistēmu izveidi un attīstību. Tā kā pašvaldībām ir viena no būtiskākajām lomām uzņēmējdarbības veicināšanas, veselības, iepirkumu, pārtikas politikas un vides jomās, KISMET piedāvās pašvaldībām un reģioniem vienotus un skaidrus rīkus, kas palīdzēs labāk strādāt ar ilgtspējīgas pārtikas sistēmu pārvaldību un veicinās ilgtspējīgas pārtikas patēriņu un ražošanu.
Līdz ar Eiropas Savienības noteikto Zaļā kursa politiku, kā arī tā ietvaros izstrādāto stratēģiju “No lauka līdz galdam”, arī Vidzemes plānošanas reģions aizvien lielāku uzsvaru liek uz aktivitātēm un projektiem, kas veicinātu jaunu, ilgtspējīgāku pārtikas sistēmu iedzīvināšanu un attīstīšanu reģionā. Būtiska loma šajos procesos ir arī Latvijas pārtikas bioekonomikas klasterim, kurš ir arī projekta KISMET asociētais partneris un līdzdarbosies reģionālo aktivitāšu plānošanā un ieviešanā.
Pateicoties līdzšinējai sadarbībai un diskusijām ar vietējām pašvaldībām, pārtikas un lauksaimniecības nozares uzņēmumiem, nozares ekspertiem, ir izdevies izzināt galvenās problēmas vietējo īso pārtikas ķēžu veidošanā. Tās lielākoties saistītas ar publiskās ēdināšanas iepirkumiem, vispārējo izpratni par ilgtspējīgas pārtikas nozīmi un lomu vietējā ekonomikā un sabiedrības veselībā. Līdz ar to KISMET projekta ietvaros tiks veikta atsevišķu mērķa grupu izglītošana par ilgtspējīgu pārtiku, veicinot pieprasījumu pēc tās. Piemēram, plānotas apmācības par ēdienkaršu izstrādi publiskajām virtuvēm, kā tajās pēc iespējas vairāk iekļaut sezonālos pārtikas produktus, kā dažādojot produktus nodrošināt nepieciešamo uzturvērtību. Savukārt, lai veicinātu ilgtspējīgas pārtikas piedāvājumu, tiks attīstīta sadarbība starp pārtikas sistēmā iesaistītajām pusēm, piedāvājot jaunas zināšanas par īso pārtikas ķēžu veidošanu, inovatīvu produktu ražošanu.
Aktualizējot šos jautājumus un iesaistot aizvien vairāk ieinteresētās puses diskusijās un rīcībās par jaunu lauksaimniecības un pārtikas nozares modeļu attīstību, iezīmējas nepieciešamība pēc reģionālās pārtikas stratēģijas, kas būtu kā palīgs ceļā pretim ilgtspējīgām pārtikas sistēmām Vidzemes reģionā un tā pašvaldībās. Šī nepieciešamība tiks risināta ar KISMET projekta palīdzību, izstrādājot Vidzemei Pārtikas stratēģiju, iekļaujot datos un pierādījumos balstītus ieteikumus stratēģijas “No lauka līdz galdam” īstenošanai.
Svarīgi uzsvērt, ka KISMET būtība ir testēt dažādus risinājumus partnervalstu reģionos un pašvaldībās, izmantojot citu partneru pieredzi un ieteikumus līdzīgu problēmu risināšanā, daloties ar tiem. KISMET projekta partneri ir, piemēram, Sodertaljes pašvaldība (Zviedrija), kurai jau ir aptuveni 20 gadu pieredze darbā ar vietējās pārtikas iekļaušanu publiskajā ēdināšanā, pilnveidojot publiskos iepirkumus, tāpat arī Veijles (Dānija) pašvaldība un kulinārais institūts ar lielu pieredzi sabiedrības izglītošanā par ilgtspējīgu pārtiku, kā arī partneri no Vācijas, Dānijas un Somijas ar pieredzi pārtikas stratēģiju izstrādē. Papildus partnerībā ir arī Baltijas valstu partneri no Tartu Biotehnoloģijas parka un Lietuvas Inovāciju centra. Aktivitātes Vidzemē tiks īstenotas ciešā sadarbībā ar projektaun vietējiem sadarbības partneriem.
Vairāk par projektu: Maija Rieksta, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, maija.rieksta@vidzeme.lv