Šefpavāri no vairākām Latvijas pilsētām Vīlandē piedalīsies starptautiskā meistarklasē

sefpavari no vairakam latvijas pilsetam vilande piedalisies starptautiska meistarklase

Šefpavāri no Cēsīm, Limbažiem, Kuldīgas, Straupes, Valmieras, Vīlandes un Pērnavas (pēdējās divas – Igaunija) 14. novembrī Vīlandē piedalīsies starptautiskā meistarklasē. Zviedru speciālista Mikaela Nipeliusa (Mikael Nypelius) vadībā šefpavāri vērtēs vietējās izcelsmes produktu un seno tradīciju nozīmi gastronomijā un, balstoties uz iegūtajām atziņām, varēs veidot jaunas receptes, izmantojot dabas veltes kā sastāvdaļas.

Šefpavāru meistarklase notiks projekta HANSA ietvaros. Viens no projekta mērķiem ir jaunu tūrisma produktu radīšana, tai skaitā arī gastronomiskā piedāvājuma pilnveidošana. Apmācības ir būtisks solis  zīmola “Hanzas gastronomija” veidošanā, kas apvienos vietējās gastronomijas vērtības ar Hanzas mantojumu. Meistarklases ietvaros šefpavāriem būs iespēja papildināt savas zināšanas un gūt iedvesmu pilnīgi jaunām receptēm, tādējādi paaugstinot vietējā gastronomiskā piedāvājuma dažādību un kvalitāti.

“Valmiermuižas” šefpavārs Dzintars Kristovskis norāda, ka viņa pārstāvētajā arodā izglītībai ir būtiska nozīme. “Par šo pasākumu domāju ļoti pozitīvi un noteikti līdzīgiem pasākumiem jānotiek biežāk. Labprāt pasākumos redzētu ne tikai profesionālus šefpavārus, bet arī jaunos censoņus, kuri tikai sāk apgūt šo profesiju, jo profesionāļu kulinārijas jomā Latvijā katastrofāli pietrūkst, tāpēc visi spēki jāvērš jaunās auditorijas izglītošanai. Pateicoties izglītojošiem pasākumiem var atklāt, iedvesmot un apmācīt jaunus talantus,” atzina D. Kristovskis.

Apmācības vadīs zviedru šefpavārs Mikaels Nipeliuss, bet ar savām zināšanām un vietējās izcelsmes produktu piemēriem varēs dalīties ikviens meistarklases dalībnieks. Meistarklases dalībniekus izvēlējās projektā iesaistītās Hanzas pilsētas. M. Nipeliuss ir Gotlandē dzimis šefpavārs, kurš savas karjeras laikā koncentrējies uz vietējās izcelsmes produktu pielietojumu mūsdienīga un kvalitatīva gastronomiskā piedāvājuma radīšanā. M. Nipeliuss ir strādājis gan kā restorānu vadītājs, gan kā someljē (vīnzinis), par ko saņēmis arī nacionālā līmeņa atzinību – 2015. gada labākais someljē Zviedrijas lielākā vīnu žurnāla “Livets goda” vērtējumā.

Par projektu:

Sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, no 2015. gada oktobra līdz 2018. gada decembrim tiek ieviests projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014-2020. gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. No Latvijas projektā piedalās Cēsu Kultūras un tūrisma centrs, Kokneses, Limbažu, Pārgaujas un Kuldīgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Vidzemes plānošanas reģions, savukārt no Igaunijas projekta partneri ir Pērnavas un Vīlandes pilsētu pašvaldības, bet no Zviedrijas – Gotlandes reģions un Gotlandes tūrisma attīstības aģentūra “Inspiration Gotland”, kas ir arī projekta vadošais partneris.