Rūpes par veselīgu uzturu pamats labākai dzīvei – Somijas pieredze ēdināšanā skolās

Laikā no 22. – 24. maijam Somijas dienvidu Ostrobotnijas reģiona Seinajoki pilsētā viesojās Zemkopības ministrs Didzis Šmits un plaša Latvijas valsts pārvaldes iestāžu, pašvaldību, nevalstisko organizāciju pārstāvju un uzņēmēju delegācija. Tās vidū bija arī vieni no vizītes organizētājiem, starptautiskā projekta CITIES2030 partneri pilotteritorijā Vidzemē – Vidzemes plānošanas reģions (VPR) un Latvijas Lauku forums (LLF), kā arī uzaicinātie dalībnieki no reģiona – Valmieras un Cēsu novadu pašvaldību speciālisti. Vizītes mērķis bija gūt ieskatu un klātienē iepazīt, kā funkcionē Somijas pārtikas sistēma, pārliecināties par to, cik svarīga vieta tajā ir bērnu un jauniešu uzturam izglītības iestādēs, kā arī izvērtēt iespējas pārņemt šo Somijas uzkrāto pieredzi.

Latvijas delegāciju Seinajoki uzņēma projekta CITIES2030 partneri Somijā – “ProAgria” un “Into Seinäjoki”, kuri bija sagatavojuši vispusīgu programmu. Delegācijas dalībniekiem bija iespēja gan satikt Somijas lauksaimniecības un mežsaimniecības ministru Anti Kurvinenu, gan dzirdēt ministrijas pārstāvju, Seinajoki un Turku universitātes mācībspēku teikto. Notika Seinajoki pilsētas pašvaldības speciālistu prezentācijas par Somijas pārtikas sistēmu, tās pārtikas politikas ieviešanas un ilgtspējīga pārtikas patēriņa pieredzi, Somijas skolu ēdināšanas sistēmu un pārtikas iepirkumiem, īpaši skolās. Noritēja arī mācību vizītes piena lopkopības fermā un piena pārstrādes uzņēmumā “Koskenoja”, piena pārstrādes uzņēmumā “Valio”, kā arī Alvarīnas centrālajā virtuvē, kur strādā pašvaldības algoti darbinieki un ik dienu top ap 11 000 pusdienu porciju, kuras tālāk nokļūst skolu virtuvēs. Vizītes dalībniekiem bija iespēja nobaudīt vienu ēdienreizi Seinajoki Licejā.

Ilgtspējīgām pārtikas sistēmām un veselīgam uzturam, kas atbilst rūpēm gan par cilvēku veselību, gan tīru vidi, Somijā ir pievērsta nerimstoša uzmanība. Uzņemošā puse uzsvēra: “Atbildīgs uzturs – labāka dzīve.” Somijā šai ziņā nozīmīga loma ir arī Ostrobotnijas reģionam, ko tradicionāli dēvē par “Pārtikas provinci”. Reģionā norit Somijas mērogā nozīmīga lauksaimniecības darbība un ir attīstīta pārtikas rūpniecība, piemēram, šeit tiek iegūti 40% no Somijas labības, 30 % – piena un 25% – cūkgaļas. Tur parādās dažādas jaunas ierosmes. Reģionā, kas apvieno 18 pašvaldības, pārtikas nozarei ir liela loma ekonomikā, tas lepojas ar spēcīgām pārtikas ķēdēm. Atslēgas vārdi  – atbildība, caurspīdīgums, drošība “no lauka līdz galdam”.

“Ēdiens ir vissvarīgākais elements, ar to mēs veidojam kopienu, tās identitāti un viesmīlību,” šādi vārdi tika teikti ciemiņiem sagatavotajās uzrunās. Īpašs fokuss gan reģionālā, gan nacionālā līmenī ir vērsts uz ēdināšanu izglītības iestādēs. Bezmaksas ēdināšana Somijas skolās notiek jau no 1948. gada, neatkarīgi no vecāku finansiālā stāvokļa. Šobrīd īpaši tiek domāts par gardām un veselīgām maltītēm, kuras top no sezonāliem, svaigiem produktiem. Attiecības ar ēdienu šeit tiek veidotas pārdomāti, ar pacietīgu ikdienas darbu skolās un bērnudārzos – nevis caur piespiešanu, bet prieku un izglītošanu. Daudz laika tiek veltīts veselīgu ēšanas paradumu apgūšanai. Maltīšu plānošanā tiek uzklausīts arī bērnu viedoklis, un tiek uzsvērta arī vecāku iesaiste.

Lai sekmētu vietējo ražotāju un lauksaimnieku produktu nozīmi izglītības iestāžu maltītēs,  izstrādāta valsts publiskā iepirkuma stratēģija. Pašvaldības tiek iedrošinātas veikt šādus iepirkumus gan ar izstrādātu iepirkumu rokasgrāmatu, gan izglītojošiem pasākumiem, tiek veiktas apmācības vietējiem ražotājiem, lauksaimniekiem.  Domājot par uzturu izglītības iestādēs, uzmanības lokā ir ekoloģiskā atbildība maltīšu ēdienkartes plānošanā, zivju un veģetāro ēdienu iekļaušana bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanai, stāšanās pretī klimata pārmaiņām un “ekoloģiskās pēdas” samazināšanas iespējas.

Somu kolēģi norādīja, ka vietējo pārtikas ražotāju un lauksaimnieku dalībai publiskajos pārtikas iepirkumos ir acīmredzama ietekme uz reģiona uzņēmējdarbības veicināšanu un nodarbinātības sekmēšanu – tiek panākta reģionu dzīvotspēja un vitalitāte.

Domājot par pārmaiņām, kas nepieciešamas, lai panāktu ievērojamāku vietējo pārtikas produktu izmantošanu ēdināšanā Latvijas izglītības iestādēs, vizītes noslēgumā, uzrunājot klātesošos, Zemkopības ministrs Didzis Šmits teica: “Esam uzvilkuši buru, tagad tā ir jātur. Mēs katrs esam mazais vēstnesis šai lietai.”

Pieredzes apmaiņa Somijā norisinājās sadarbībā ar programmas “Apvārsnis 2020” projektu “Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai” (CITIES2030) ietvaros. Tā atslēgas tēmas ir aprites ekonomika un veselīga, ilgtspējīga pārtika.

Projekts “CITIES2030” ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640.

Par projektu

Jautājumiem:
Lienīte Priedāja-Klepere, projektu vadītāja
lienite.priedaja@vidzeme.lv
+371 26133028

Informāciju sagatavoja:
Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste
zane.kake@vidzeme.lv
+371 29334753