Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai (CITIES2030)
Projekta nosaukums | Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai |
Abreviatūra | CITIES2030 |
Projekta numurs | 101000640 |
Programma | Apvārsnis 2020 |
- Venēcijas Ka’ Foskāri (Ca’ Foscari) universitāte (Itālija) (vadošais partneris)
- EPK – Eiropas Projektu konsultācijas – SRL (Itālija)
- Briges pilsēta (Beļģija)
- VIVES Lietišķo zinātņu universitāte (Beļģija)
- Istanbulas Eiropas Pētniecības asociācija (Turcija)
- “Inagro” (Beļģija)
- Nikosijas Universitātes Pētniecības fonds (Kipra)
- Veļika Goricas pilsētas attīstības aģentūra (VE-GO-RA) (Horvātija)
- “Inventivna rješenja d.o.o.” (Horvātija)
- Vejles pašvaldība (Dānija)
- “Quantitas” (Itālija)
- “Into Seinäjoki” (Somija)
- “ProAgria” Dienvidpohjanmā reģionā (Somija)
- “Smart & Lean Hub” (Somija)
- Brēmerhāfenes pilsēta (Vācija)
- Brēmerhāfenes Lietišķo zinātņu universitātes tehnoloģiju centrs (Vācija)
- “Biozoon” (Vācija)
- Kuarta de Pobletas pilsētas pašvaldība (Spānija)
- “Social Innolabs Foundation” (Spānija)
- Madrides Politehniskā universitāte (Spānija)
- Vaterfordas Tehnoloģiju institūts (Īrija)
- “Matis” (Islande)
- Nākotnes pārtikas institūts (Itālija)
- Vidzemes plānošanas reģions (Latvija)
- Latvijas Lauku forums (Latvija)
- “Green Growth Platform” (Maķedonija)
- “AgFutura Technologies” (Maķedonija)
- Jaši pašvaldība (Rumānija)
- Rumānijas Universitātes Jaši filiāle (Rumānija)
- Murska Sobotas Inovāciju tehnoloģiju klasteris (Slovēnija)
- “Correlate AS” (Norvēģija)
- Vičencas pašvaldība (Itālija)
- Amsterdamas Brīvā Universitāte (Nīderlande)
- Murska Sobotas pašvaldība (Slovēnija)
- Luksemburgas Universitāte (Luksemburga)
- Kipras kopienu savienība (Kipra)
- “Primelayer” (Portugāle)
- Venēcijas Universitāte IUAV (Itālija)
- Rīgas Tehniskā universitāte (Latvija)
- “Cité de l’ Agriculture” (Francija)
- Hārlemas pilsēta (Nīderlande)
Projekta mērķis
- Noteikt un kartēt reģionā esošās īsās pārtikas ķēdes, identificējot mazos un vidējos ražotājus, pārstrādātājus, patērētājus, pārtikas loģistikas posma dalībniekus, iesaistītās NVO un sabiedriskās organizācijas.
- Iesaistīt vietējo sabiedrību, lai apzinātu tās vajadzības un iespējas virzībā uz ilgtspējīgu, noturīgu pārtikas sistēmu.
- Apzināt labo praksi (CITIES2030 partneri) reģionālajām pārtikas ekosistēmām un īsajām pārtikas ķēdēm, identificēt problēmas reģionālā, valsts un starptautiskā mērogā, izvēlēties un pielāgot labākās pieejas izmēģināšanai reģionā.
- Izstrādāt un pārbaudīt jaunas metodes un instrumentus, lai ciešā sadarbībā ar vietējām kopienām izveidotu un stiprinātu noturīgas reģionālās pārtikas ekosistēmas īsās piegādes ķēdes.
- Sagatavot un sniegt ieteikumus valsts institūcijām un vietējām pašvaldībām, lai labāk salāgotu to stratēģijas, plānus un darbības ar ES stratēģijas "FOOD 2030" pamatnostādnēm.
Aktivitātes
- Veidot "dzīvās" un politikas laboratorijas, lai sasniegtu un sekmētu vietējo ražotāju, pārstrādātāju un citu ieinteresēto pušu iesaistīšanos reģionālās pārtikas ekosistēmas veidošanā.
- Palielināt vietējo iedzīvotāju informētību, iesaisti un zināšanas par noturīgas pārtikas ekosistēmas nozīmīgumu un indivīdu un kopienu lomu tajā.
- Atbalstīt īso pārtikas ķēžu attīstību, sekmējot vietējo produktu patēriņu, ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju, mazumtirgotāju sadarbību ar vietējiem ražotājiem, pārstrādātājiem, veicinot reģionāli ražotu produktu īpatsvara palielināšanos sortimentā.
- Uzlabot politikas, stratēģijas, rīcības plānus un noteikumus, lai tie atbalstītu ilgtspējīgu un noturīgu pārtikas ekosistēmu attīstību reģionālā un valsts līmenī.
Rezultāti
- Radīts ilgtspējīga publiskā iepirkuma mehānisms, kas pielāgots ilgtspējīgu un noturīgu reģionālo pārtikas ķēžu vajadzībām.
- Izveidoti viedie ciemati un pilsētas (vietējās iniciatīvas), kas veicina īsu pārtikas piegādes ķēžu attīstību, dažādas sadarbības formas un pozitīvas pārmaiņas iedzīvotāju/patērētāju patēriņa uzvedībā.
- Pastāv publiskā un privātā sektora partnerība, kas rada sistemātiskas izmaiņas esošajās un šķietamajās pārtikas ķēdēs reģionos.
- Izstrādāti un izmēģināti inovatīvi/jauni uzņēmējdarbības modeļi, ražošanas, uzglabāšanas un piegādes risinājumi.
Budžets
Projekta kopējais budžets: 12 513 955,75 EUR
VPR budžets: 184 300 EUR
ES Programmas finansējums: 184 300 EUR
Ieviešanas laiks
1.10.2020.-30.09.2024.
Kontaktpersona
Lienīte Priedāja-Klepere (projekta vadītāja)
Mob.t.: +371 26133028
E-pasts: lienite.priedaja@vidzeme.lv