Aprites ekonomikas risinājumi restorānos (Ce4Re)

  • projekta ce4re partneri viesojas vidzeme
Projekta nosaukums Aprites ekonomikas risinājumi restorānos
Abreviatūra Ce4Rre
Projekta numurs #CB0100058
Programma Interreg Centrālā Baltijas jūras reģiona programma 2021-2027

Projekta partneri

  1. Satakuntas lietišķo zinātņu universitāte (Somija) (Vadošais partneris)
  2. Organiskās pārtikas centrs (Zviedrija)
  3. Puhajarvi institūts (Somija)
  4. Vidzemes plānošanas reģions (Latvija)

Projekta mērķis

Projekta ietvaros tiks izstrādāti vienoti aprites ekonomikas risinājumi restorāniem, kas ietver pārtikas iegādes, gatavošanas un pasniegšanas posmus, kas balstās uz trim aprites ekonomikas principiem – pārveidot (Redesign), samazināt (Reduce) un pārskatīt (Rethink), lai veicinātu pārdomātu resursu patēriņu un atkritumu samazināšanu ēdināšanas nozares uzņēmumos Centrālā Baltijas jūras reģionā.

Aktivitātes

1. Sagatavošanās pasākumi Mārketinga kampaņa ar atklātu aicinājumu restorāniem pieteikties dalībai projektā. Priekšizpētes plāna izstrāde ar mērķi izpētīt pašreizējo situāciju un izstrādāt detalizētu plānu, ko īstenot un nodrošināt izstrādāto risinājumu dzīvotspēju. Vadlīniju un mērķu noteikšana Prasmju attīstība: 4 tiešsaistes semināri katrā valstī, piedāvājot iespēju piedalīties ikvienam restorānam; Gadījumu analīze ar paraugpraksi, kā aprites ekonomikas principus var ieviest restorānos; Mācību ekskursijas uz 15 restorāniem, kas piedalās risinājumu testēšanā. 2. Aprites ēdienkartes rīka izstrāde. Rīks ietver informāciju par dažādām diētām un receptēm, kas paātrina restorānu pāreju uz aprites pārtikas sistēmu. Izmantojot šo rīku, restorāni palielina vietējās un sezonālās pārtikas daudzumu ēdienreižu saturā. Rīks palīdz restorāniem izvēlēties receptes un sastāvdaļas ar mazāku atkritumu daudzumu pirms un pēc klienta un lielāku ekonomisko vērtību. Rīks ļauj precīzāk paredzēt sastāvdaļu nepieciešamību gatavotiem ēdieniem un porciju lielumu. 3. Atkritumu apjoma samazināšanas rīku komplekta izstrāde. Rīku komplekts pielāgojams ikdienas lietošanai, atbilstoši mazo restorānu vajadzībām un ietver iespējas izsekot atkritumu avotus, izmērīt atkritumu daudzumu un prognozēt to apjomu, pamatojoties uz ikdienas pārdošanas datiem. 4. Mārketinga lietotnes EkoGo izveide ar mērķi palielināt patērētāju pieprasījumu un izpratni par aprites restorāniem. 5. Aprites ekonomikas un projekta risinājumu popularizēšana. Latvijā, Somijā un Zviedrijā tiks rīkotas divas sociālo mediju kampaņas, lai palielinātu zināšanas par aprites ekonomiku un izplatītu lietotni “EkoGo”. 1. kampaņa ir paredzēta patērētājiem, bet 2. kampaņa – restorāniem, kurā tiks popularizēti arī tiem izstrādātie risinājumi – Aprites ēdienkartes rīks un Atkritumu apjoma samazināšanas rīku komplekts. 6. Informācijas izplatīšana par projekta rezultātiem: Latvijā, Somijā un Zviedrijā tiks organizēti noslēguma semināri Papildus tiks organizēts seminārs Igaunijā sadarbībā ar Igaunijas Viesnīcu un restorānu asociāciju Igaunijas restorāniem; Tiks izstrādāta un izplatīta rokasgrāmata angļu valodā, iekļaujot projektā gūtās atziņas, mācību materiālus, gadījumu pētījumus. Rokasgrāmata tiks tulkota projekta dalībvalstu valodās.

Rezultāti

Ce4Re projekts veicinās pāreju uz aprites ekonomiku restorānu nozarē un pārtikas sistēmā Centrālā Baltijas jūras reģionā, mērķtiecīgi mainot vērtību uzstādījumu restorānu nozarē un ar to saistīto pārtikas uzņēmumu ķēdē (piemēram, lauksaimnieki, vietējie pārtikas ražotāji, izplatītāji). Dalībnieku (restorānu) skaits – 60 (20 katrā valstī). Kopumā projekta aktivitātēs tiks iesaistīti 300 restorāni. Tiks izstrādāti trīs vienkārši lietojami un zemu izmaksu aprites ekonomikas risinājumi Centrālā Baltijas jūras reģiona restorānu nozarei, lai samazinātu restorānu radīto atkritumu daudzumu un mainītu patērētāju paradumus: 1) Aprites ēdienkartes rīks. 2) Atkritumu apjoma samazināšanas rīku komplekts, 3) digitālā lietotne “EkoGo”. Ietekmes mērīšanai tiks izmantots atkritumu samazināšanas aprēķins kilogramos un risinājumu lietojošo restorānu skaits. Izdevumu samazinājums restorānu uzņēmumiem tiks aprēķināts, salīdzinot datus projekta sākumā un beigās.

Budžets

Projekta kopējais budžets – 1,117,759.60 EUR VPR budžets – 195,859.20 EUR:

Ieviešanas laiks

01.09.2023. – 30.06.2026.

Kontaktpersona

Lienīte Priedāja-Klepere Tel.: +371 26133028 E-pasts: lienite.priedaja@vidzeme.lv

Vairāk par projektu

https://ej.uz/ce4re

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.