Aprites ekonomikas risinājumi restorānos (Ce4Re)

  • projekta ce4re partneri viesojas vidzeme

 

Resursu taupīšana samazina cilvēku radīto negatīvo ietekmi uz vidi, kā arī pazemina izmaksas un veicina ekonomikas ilgtspēju. Pārtikas sistēmas pārveidošana, ieviešot aprites ekonomikas principus ir viens no spēcīgākajiem rīkiem bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un cīņā pret klimata pārmaiņām.

Restorānu segments, kā daļa no pārtikas sistēmas, ir nozīmīgs nozares sektors un sarežģīta ekosistēma, kurā savstarpēji saistītie dalībnieki atkarīgi no lielām dabas resursu plūsmām. Vienlaikus, restorānu sektors, kas ir smagi cietis no COVID-19 pandēmijas izraisītajām sekām, meklē jaunus, ilgtspējīgus risinājumus nozares atveseļošanai un atjaunošanai. Tomēr pastāv būtiski šķēršļi un izaicinājumi, lai restorānu sektors veiktu pāreju no lineārās uz aprites ekonomikas modeli.

Projekta Ce4Re uzdevums ir veicināt pārdomātu resursu patēriņu un atkritumu samazināšanu ēdināšanas nozares uzņēmumos Centrālā Baltijas jūras reģionā. Šī mērķa īstenošanai tiks izstrādāti vienoti aprites ekonomikas risinājumi restorāniem, kas ietver pārtikas iegādes, gatavošanas un pasniegšanas posmus.

Projekta gaitā tiks izstrādāti savstarpēji saistīti risinājumi, kas balstās uz trim aprites ekonomikas principiem RRR – pārveidošana (Redesign)samazināšana (Reduce) un domāšanas maiņa (Rethink).

Sadarbībā ar restorāniem un nozares ekspertiem tiks izstrādāti digitālie rīki, kas palīdz izveidot aprites ekonomikas principiem atbilstošas ēdienkartes un ļauj samazināt atkritumu apjomu. Projekta ietvaros tiks izveidota lietotne “EkoGo”, kas veicinās videi draudzīgo restorānu atpazīstamību, kā ar mudinās patērētājus pārdomās savus paradumus. Piedāvātie risinājumi būs pieejami restorāniem Centrālā Baltijas jūras reģionā un aiz tā robežām.

Projekta jaunradītā pievienotā vērtība būs aprites ekonomikas principu iedzīvināšana tautsaimniecības nozarē, kurā līdz šim resursu atbildīga patēriņa un atkritumu samazināšanu problēma nav bijusi pietiekami apzināta un risināta. Piedaloties projektā, restorāniem būs pieejami lēti un viegli lietojami risinājumi, kas atbalsta to efektīvu pāreju uz aprites ekonomikas principiem. Tādējādi tiks mazināta restorānu sektora ietekme uz vidi, tiks samazināts atkritumu apjoms, kā arī palielināsies uzņēmumu rentabilitāte, samazinot izmaksas.

Kopumā projekta aktivitātēs tiks iesaistīti 300 restorāni. Rīku izstrādē un testēšanā piedalīsies 60 restorāni (katrā projekta dalībvalstī 20 restorāni).

Jaunākais