Divu gadu garumā Latvija, Igaunija un Lietuva, sadarbībā ar Ziemeļvalstu partneriem, ieviesušas projektu BioBaltic, veiksmīgi strādājot pie tā virsmērķa – izveidota un padziļināta bio un aprites ekonomikā iesaistīto pušu sadarbība Baltijas valstīs, kā arī starp Baltijas un Ziemeļvalstīm.
Pēdējā no projekta pieredzes vizītēm norisinājās Lahti, Somijā, kur tika gūtas gan akadēmisku pētniecības iespēju zināšanas, apmeklējot mācību iestādes un pilotražotni, gan praktiskas zināšanas ražošanā. Vizītē piedalījās Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve, kā arī Latvijas Pārtikas bioekonomikas klastera biedri no uzņēmumiem SIA “Felici”, SIA “Valmiermuižas alus”, SIA “Aloja Starkelsen” un Latvijas Agroresursu un ekonomikas institūta. Somijā viesus uzņēma un pavadīja Lahti reģiona padomes projektu vadītājs Harri Kuusala, kurš saredz augstu sadarbības potenciālu starp Lahti un Vidzemes reģioniem.
Divu dienu laikā dalībnieki apmeklēja Lahti reģionālo padomi, Fazer bezglutēna produktu ražotni, Teerenpeli alus un destilāta ražotni, Hartwall dzērienu ražotni, Lahti universitāti, kā arī tika iepazīstināti ar Lahti reģiona skolu ēdināšanas sistēmu, kur galvenie atslēgas vārdi ir – veselīgs, ilgtspējīgs.
Atklājās, ka Lahti reģions īpaši ir vērsts uz vietējā produkta attīstīšanu un maksimālu tā nonākšanu vietējā patēriņā, veicinot īsās pārtikas piegādes ķēdes. “Reģiona atbalsta programmas un pētniecība vērsta uz aktīvu sadarbību ar uzņēmumiem dažādos jautājumos, tai skaitā cilvēkresursu apmācībā un infrastruktūras objektu attīstībā. Tika nodrošināta profesionāla zināšanu apmaiņa, aktīva darba kārtība un labas iespējas iegūt jaunus sadarbības partnerus,” norāda Ieva Ozolanta, biedrības “Latvijas pārtikas bioekonomikas klasteris” pārstāve, SIA “Aloja Starkelsen” pārdošanas direktore.
Lahti universitātē apskatāma bija arī pārtikas izpētes laboratorija. Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece, biedrības “Latvijas pārtikas bioekonomikas klasteris” pārstāve Vita Šterna atzīst, ka brauciena iespaidā institūts saredz sadarbību gan miežu šķirņu audzēšanas izmēģinājumos, gan blakusproduktu izmantošanā un bezglutēna produktu ražošanā. Institūtā jau daudzus gadus notiek graudaugu selekcija un pētījumi par graudaugu lietošanu pārtikā, īpaši funkcionālo produktu sastāvā.
“Tika apskatīti gan nišas pārtikas produktu ražošanas piemēri pēc augstiem kvalitātes standartiem ar tradicionālām metodēm, gan augstas digitalizācijas pakāpes ražošanas un loģistikas piemēri, kas deva ne tikai iespējas zināšanu pārnesei par pārtiku un cikla saimniekošanu, bet arī iedvesmoja turpināt tiekties uz izcilību,” tā brauciena dalībniece Alise Graci, biedrības “Latvijas pārtikas bioekonomikas klasteris” pārstāve, SIA “Felici” valdes priekšsēdētāja.
Projekta ietvaros izstrādāta arī stāstu karte, kas sniedz iespēju iepazīt ne tikai bioekonomikas status quo, bet arī tās attīstības priekšnoteikumus Vidzemē, kā piemēram, dziļi iesakņojušās lauksaimniecības tradīcijas un esošo bioresursu ekonomisko pielietojumu. Ar Latvijas stāstu iepazīties iespējams ŠEIT.
Pieredzes apmaiņas vizīte norisinājās Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja sadarbības projektu programmas projekta “Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbība bio un aprites ekonomikas veicināšanai” (BioBaltic) ietvaros. Projekta mērķis ir padziļināt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību bioaprites ekonomikas jomā. Projekta vadošais partneris – Nordregio.
Vairāk par projektu: Maija Rieksta, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta@vidzeme.lv
Informāciju sagatavojusi: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, +371 25865495, marta.riekstina@vidzeme.lv