Turpinoties Vidzemes pārtikas stratēģijas izstrādei, 8. maijā Cēsīs Vidzemes plānošanas reģions kopā pulcēja ieinteresētās puses – Vidzemes pārtikas sistēmas dalībniekus –, lai iegūtu skaidru redzējumu par to, kā veidot Vidzemē ilgtspējīgu pārtikas sistēmu. Vīziju formulējot, tika izvirzīti trīs galvenie jautājumi: kādai ir jābūt ilgtspējīgai pārtikas sistēmai; kāpēc to šobrīd joprojām nevar uzskatīt par ilgtspējīgu; kas ir cēloņu cēloņi jeb kas ir tas, kas nosaka, vai pārtikas sistēma ir ilgtspējīgai vai nav.
Diskusiju gaitā tika identificēti vairāki virzieni, kuros jāstrādā, lai pārtikas sistēma Vidzemē būt ilgtspējīga. Pārtikas nozares pārstāvji norādīja, ka nepieciešami uzlabojumi gan likumdošanā, gan jāinvestē sabiedrības izglītošanā. Pārtikas sistēmas attīstībai būtisks ir arī pārvaldības aspekts, jo, kā secināja dalībnieki, Latvijā ir iztrūkstoša nacionālā līmeņa pārtikas stratēģija. Šobrīd nav skaidrs, vai spējam sevi apgādāt ar pārtiku un kas ir tas, kas būtu jādara, lai pārtikas sistēma būtu ilgtspējīga, tostarp kā stiprināt normatīvo regulējumu, nosakot vietējo ražotāju pārtikas īpatsvaru lielveikalu plauktos. Diskusiju dalībnieki kā vienu no ilgtspējīgas pārtikas sistēmas elementiem norādīja arī bioreģiona konceptu, kas salīdzinoši nesen izveidots Vidzemes reģionā un turpināms tieši bioloģiskās lauksaimniecības kontekstā.
Lai rosinātu kvalitatīvas diskusijas, pasākuma ievada daļā KISMET projekta eksperti Krišjānis Veitners un Līga Proškina iepazīstināja klātesošos ar pārtikas sistēmas pamata elementiem un sistēmas dalībniekiem. Ar t.s. “piena ceļa” piemēru no lauka līdz galdam, skaidrojot, kā piena piegādātāji, ražotāji un pārstrādātāji iekļaujas kopējā pārtikas sistēmā, veicinot pārtikas sistēmas dalībnieku izpratni un zināšanas par pārtikas sistēmas funkcionēšanu.
Dalībnieku vidū bija Vidzemes pārtikas audzētāji, ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un patērētāji.
Identificētās problēmas, izaicinājumi, mērķi tiks apkopoti un iekļauti Vidzemes pārtikas stratēģijas 2035 rīcības plānā. Šāds stratēģiskais dokuments ļaus Vidzemes plānošanas reģionam stratēģiski plānot pārtikas sistēmas attīstību, vienlaikus sniedzot būtisku ieguldījumu reģiona attīstībā.
Pasākums tika organizēts Interreg Baltijas jūras reģiona sadarbības programmas 2021.-2027. gadam projekta KISMET “Ilgtspējīgas pārtikas sistēmas atbalstoša vide” ietvaros.
Projekta mājaslapa: https://interreg-baltic.eu/project/kismet/