Svētdien, 29. jūlijā no plkst. 12:00 līdz 17:00 Āraišu vējdzirnavās kā katru gadu svinēs Maizes dienu, aicinot ciemiņus no tuvienes un tālienes. Senie latvieši centās pirms Jēkaba dienas sākt rudzu pļauju, lai šo dienu sagaidītu ar jaunu rudzu maizi. Jēkabu uzskatīja kā maizes tēvu, un tā bija katra saimnieka goda lieta šai dienā savai saimei un kaimiņiem celt galdā jauno maizi. Ievērojot šo parašu, arī Āraišu vējdzirnavās tiks cepta maize, cienāti viesi un meistardarbnīcās izzināts, ko iespējams pagatavot no rudzu miltiem un rupjmaizes.
Lai godam pieminētu Jēkabus kā saimnieku un Annas kā saimnieču dienu, šeit risināsies arī reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklase ar garšas darbnīcām, kuras vadīs tūrisma ceļa pieturvietu saimnieki. Maizes darbnīcas “Donas” saimniece Ilze Briede stāstīs, rādīs un kopā ar mācekļiem ceps rudzu maizi jaunizveidotajā māla krāsnī. Lauku viesnīcas – restorāna “Kārļamuiža” saimniece Baiba Stepiņa ierādīs rudzu deserta pagatavošanu. Savukārt Amatas novada “Veselības laboratorijas” brūveris Guntis Kurmis pamācīs, kā pagatavot gan štengrākus, gan atspirdzinošus rupjmaizes dzērienus. Ikvienam interesentam būs iespēja ņemt dalību plāceņu jeb “mīļmaizīšu”, kurām būs bagātīga virsa, cepšanā.
Meistardarbnīcās aicināti līdzdarboties tūrisma ceļu “Livonijas garša” un “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti. Darbnīcu norises papildinās reģionālā tūrisma ceļa “Taste HansEATica” piedāvājumu un bagātinās jaunizveidoto Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu “Livonijas garša”.
Līdzdalība meistardarbnīcās ir bez maksas. Vietu skaits – ierobežots. Dalību lūdzam pieteikt, zvanot pa tālr. 29238208 (Vineta Cipe) vai 29334753 (Zane Kaķe).
Meistarklasi ar garšas darbnīcām papildinās citas Maizes dienas svinību norises – “Annas pankūku” cepšana, branga mielošanās un “Kukuļtirdziņš”, kur būs gan maize, gan siers, gan biškopības izstrādājumi, gan zāļu tējas, gan amatnieku darinājumi, un būs vēl izglītojošā un izklaidējošā “Kukulīšu taka”, kur ģimenes ar bērniem varēs izzināt maizes ceļu.
Nākamās reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklases notiks:
- 1. septembris Tomātu svētki Brenguļos
- 8. septembris Jērcēnu diena “Ne pūku, ne spalvu!”