Ar jauna produkta prototipa izstrādi noslēdzies Biobord pārtikas hakatons

Aprīļa izskaņā veiksmīgi noslēgusies starptautiskā pārtikas inovāciju attīstības darbnīca un sacensības Biobord pārtikas hakatons. Latvijas uzņēmumi Aloja-Starkelsen, Felici un MILZU!, kā arī Lupinta no Zviedrijas satikās jau otro reizi, lai saņemtu pārtikas jomas ekspertu konsultācijas, uzdotu interesējošos jautājumus un uzklausītu vērtīgus padomus, tuvojoties izstrādātā produkta prototipa realizācijai. Komandai pievienojās arī jaunpienācējs – uzņēmums Simply NoWaste (Zviedrija).

Šī gada martā aizritēja Biobord pārtikas hakatona pirmā daļa, kas pulcēja 6 ekspertus un 13 uzņēmumus no Zviedrijas, Latvijas, Somijas un Igaunijas, lai risinātu alternatīvo olbaltumvielu un funkcionālās pārtikas jomas izaicinājumus un izstrādātu jaunu produktu konceptus, strādājot starptautiskās komandās. Hakatona uzvarētāji – Lupinta (Zviedrija), MILZU (Latvija), Aloja-Starkelsen (Latvija), Felici (Latvija) un Fagraslätt (Zviedrija) sacensības noslēdza izveidojot jau pirmo faktisko produkta prototipu – augu izcelsmes vegānu pankūku maisījumu, kas sastāvētu no alus drabiņām, bioloģisko pelēko zirņu un lauku pupu proteīna –, ar nosaukumu “Morning Heaven Magic Mix“. Šī produkta priekšrocības būtu ērta lietošana un ražošana, bioloģisko augu izcelsmes olbaltumvielu bagātība un alus pārstrādes sānu plūsmas sastāvdaļu izmantošana, kas samazina pārtikas atkritumus un attīsta ilgtspējīgāku vidi. Vairāk par pārtikas hakatona pirmās daļas norisi lasiet šeit: https://ej.uz/foodhack

Tā kā viens no uzņēmumiem dalību hakatonā nevarēja turpināt, dalībnieki nolēma komandā aicināt vērtīgu palīgu, kas sniegtu būtisku atbalstu produkta prototipa attīstībā un realizācijā – Simply NoWaste, uzņēmumu no Zviedrijas, kas strādā ar ražošanā radušos sānu plūsmu sastāvdaļu otrreizēju pārstrādi augstas uzturvērtības dzērienu pagatavošanai.

Darbnīcas publiskā daļa, kuru apmeklēja vairāk kā 40 dalībnieku, atklāja jaunas alternatīvo olbaltumvielu un funkcionālās pārtikas jomas ekspertu prezentācijas, pulcējot uzņēmumu pārstāvjus no Somijas un Igaunijas. Dr. Sirli Rosenvald, Igaunijas Pārtikas un fermentācijas tehnoloģiju centra Produktu attīstības un sensorikas nodaļas vadītāja, sniedza ieskatu iestādes darbā ar augu izcelsmes olbaltumvielu un analogu pētniecību, atklājot gan izmantotās metodes, gan to nozīmi dažādu pētījumu veikšanā. Margit Pruul, HIID – Power of Nettle dibinātāja (Igunija), iepazīstināja ar nātru vērtīgajām īpašībām, kā arī dalījās stāstos par Igaunijā radušās kompānijas ceļu uz izaugsmi, lai iedvesmotu klātesošos radīt un attīstīt novatoriskus produktus, izmantojot vietējos resursus. Publiskās daļas noslēgumā Somijas uzņēmuma “HOFU” līdzdibinātājs Christos Granqvist deva praktiskus padomus produkta tirgus attīstībā no mārketinga viedokļa. Uzņēmums strādā ar lauku pupu proteīna produktu izstrādi, iesaistot gan vietējos lauksaimniekus, gan sabiedrību.

Pasākuma otrajā daļā pārtikas hakatona uzvarētājiem bija unikāla iespēja strādāt kopā ar  alternatīvo olbaltumvielu un funkcionālās pārtikas jomas ekspertiem, un  saņemt atbildes uz dažādiem jautājumiem saistībā ar produkta prototipa izstrādi. Lupinta, MILZU! Aloja-Starkelsen, Felici un Simply NoWaste uzņēmumi saņēma vērtīgu atbalstu no starptautiska ekspertu paneļa par tēmām – inovatīvu un ilgtspējīgu pārtikas produktu  un to garšu attīstību kā arī fermentācijas tehnoloģiju izmantošanas iespējām produkta pievienotās vērtības celšanai. Ekspertu paneli veidoja Inge Arents, Flanders’ Food vadītāja (Beļģija), Viktoria Ollson, Kristianstādes universitāte (Zviedrija), Hanna Tunberg, garšu eksperte (Zviedrija) un Nicolaj Ma, Dānijas Tehnoloģiju institūts.

Biobord pārtikas hakatona pasākumu ietvaros izveidots ne tikai inovatīvs produkta prototips, bet arī notikusi starptautiska mēroga tīklošanās un kontaktu apmaiņa.

***

“Biobord pārtikas hakatons” ir digitāls 24 stundu ilgs inovāciju konkurss, ko “ConnectedByBiobord”  ietvaros organizē JAMK Lietišķo zinātņu universitāte, Krinovas inkubators un zinātnes parks, Vidzemes  plānošanas reģions un SEI Tallin kopā ar Pērnavas reģionu. Projektu “ConnectedByBiobord” īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar nodibinājumu „Vides risinājumu institūts” un Latvijas pārtikas bioekonomikas klasteri Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros (https://biobord.eu/) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas līdzfinansējumu.

Vairāk informācijas: Kristaps Ročāns, projektu vadītājs un eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, kristaps.rocans@vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina@vidzeme.lv