Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību organizē konkursu “Ko celsim galdā skolas pusdienās?” un aicina tajā piedalīties Cēsu novada pašvaldības vispārizglītojošo skolu 1. līdz 12. klašu skolēnus, skolotājus un skolu pavārus. Izveidojot komandu un sagatavojot uzdevumu – recepti skolas pusdienu ēdienam, komandām būs iespēja sacensties par trim īpašām balvām – ciemošanos ar pusdienām Pavāru mājā Līgatnē un bioreģionā Vidzemē ražotu veselīgo uzkodu komplektu.
Konkursa mērķis ir veicināt bioloģisko produktu patēriņu, paaugstināt zināšanas un izpratni par to, kas ir bioloģiskā pārtika, kā arī par to, kas no tās tiek audzēts un ražots Gaujas Nacionālā parka teritorijā esošajā bioreģionā, kā to iekļaut skolu ēdienkartēs.
Lai piedalītos konkursā, komandām ir jāiesniedz recepte skolas pusdienām, kas veidota, izmantojot bioloģisko un vietējo pārtiku, norādot saimniecības, kuru produkcija izmantota, kā arī tai jāatbilst veselīga uztura principiem. Konkursantiem ir jāsniedz skaidrs receptes apraksts, tās pagatavošanas process un atspoguļojums fotogrāfijās vai video.
Pieteikumus konkursam jāiesniedz līdz 2024. gada 8. novembrim plkst. 12.00, sūtot elektroniski uz e-pasta adresi vidzeme@vidzeme.lv ar norādi “Pieteikums skolu konkursam”. Uzvarētāju izloze un paziņošana notiks laika posmā no 2024. gada 11. novembra līdz 15.novembrim. Kopā tiks izlozētas 3 balvas trīs klašu grupās – 1.-4. klase, 5.-9. klase un 10.-12. klase.
Konkurss “Ko celsim galdā skolas pusdienās?” ir secīgs turpinājums bioloģiskās pārtikas patēriņa veicināšanai veltītajām koprades darbnīcām, kas noslēdzās šā gada maijā. Iniciatīva notiek, izmantojot Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021-2027 projekta “Ceļā uz ilgtspējīgu un noturīgu sabiedrību, stiprinot pilsonisko līdzdalību un inovāciju” (We Make Transition) finanšu atbalstu. Kā koprades darbnīcas, tā konkurss sniedz būtisku atbalstu bioreģiona Vidzemē koncepta attīstībai.