Arhīva kalendārs

« May 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Lai apkopotu ieinteresēto pušu viedokļus par iespējamajiem uzlabojumiem vietējās pārtikas sistēmā, Vidzemes plānošanas reģions kopā ar daudzām organizācijām no dažādām Eiropas valstīm ES programmas "Apvārsnis 2020" projektā CITIES2030 īsteno vērienīgu izpēti. CITIES2030 projekts apvieno 41 partneri Eiropā ar līdzīgu redzējumu par nepieciešamību veikt pārtikas sistēmu uzlabošanu, lai tuvotos iniciatīvas "Food 2030" mērķu sasniegšanai.

Aizpildot aptauju https://cities2030.web-survey.it/LV līdz š.g. 13. maijam, ikviens interesents Latvijā un Vidzemē var izteikt savu viedokli par vietēji ražotas pārtikas produktu pieejamību, pārtikas lietošanas paradumiem, vietēji ražotās pārtikas apriti, dažādiem riskiem un nepieciešamajiem risinājumiem. Aptauju organizē Venēcijas Ka' Foskari universitāte.

Aptaujas mērķis ir identificēt vietējo pārtikas sistēmu šķēršļus un ievainojamības aspektus, izmantojot pilsētas un reģiona pārtikas sistēmas pieeju. Šī pētījuma ietvaros tiek aptaujāti iedzīvotāji visās ES valstīs, lai apkopotu viņu viedokļus un pieredzi. Aptaujā iegūtie dati tiks izmantoti projektā CITIES2030, lai, veicot rūpīgus pētījumus, izstrādātu ieteikumus uzlabojumiem. 

Tiešsaistes aptauja ir anonīma, tās aizpildīšana aizņems ne vairāk par 10 minūtēm. 

Vairāk informācijas par projektu: www.cities2030.eu.

_____

Projekts CITIES2030 ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640.

Papildu jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta CITIES2030 vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26133028, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA “CITIES2030” ZIŅAS

.

Turi Latviju dziļi ieslēgtu savā sirdī. Turi to kā lielāko dārgumu, ko nedrīkst pazaudēt.

Jo zaudējis Latviju, tu zudīsi pats. /J.Jaunsudrabiņš/

Turpinām tīklošanās pēcpusdienas remigrantiem "Manas mājas Vidzemē" ar mērķi sniegt atbalstu, atgriežoties Vidzemē. Šoreiz aicinām izbaudīt Vidzemes dabas skaistumu un piedzīvojumus Dikļu pusē! Pasākumā aicinātas piedalīties ne tikai remigrantu ģimenes, bet arī Vidzemes pašvaldību remigrācijas speciālisti, dodos iespēju neformālā gaisotnē satikties un pārrunāt aktuālos jautājumus.

 

 

KAD: Svētdien, 19. maijā, no plkst. 12.00 līdz 17.00

KUR: Pulksten 12.00 stāvlaukumā pie Dikļu pils.

Dienu aizvadīsim draudzīgā un aktīvā gaisotnē. Pēc Dikļu pils un Vika Pasaku parka apskates, dosimies ciemos pie glempinga "Mežurgas" saimnieka Jāņa Vītola neskartajā dabas nostūrītī Mazbriedes upes krastā.

Pasākums plānots ģimenēm ar visa vecuma bērniem. Norisināsies dažādas aktivitātes visai ģimenei – bumbu rallijs pa Mazbriedes upi, makšķerēšana, “koka maizes” cepšana u.c. Noslēgumā kopīga "Mežurgas" zupas vārīšana un pikniks ap ugunskuru.

Ja arī Tu vēlies izbaudīt piedzīvojumus Vidzemes dabā un satikt citus remigrantus brīvā gaisotnē, pievienojies un dodamies kopā!

Lūgums pieteikt savu dalību rakstot uz e-pastu: remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv vai pa tālruni 29374285 līdz 16. maija dienas beigām!

Pasākumu rīko Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Inga Madžule, turpinot 2023. gadā aizsākto tradīciju – vienuviet pulcēt Vidzemē dzīvojošās remigrantu ģimenes, lai tās savstarpēji tuvāk iepazītos, veidotu jaunas pazīšanās un draudzīgi risinātu sarunas par svarīgiem jautājumiem, kas skar atgriešanos Latvijā.

“Manas mājas Vidzemē” ik reizi notiek citā Vidzemes reģiona vietā, lai remigrantiem būtu iespēja satikties tuvāk savai dzīvesvietai un veidot ciešāku saikni starp tuvā apkārtnē dzīvojošajām ģimenēm, kuras atgriezušās Latvijā. Pērn tīklošanās pēcpusdienas notika Cēsīs, Valkas novada Kārķos un Ogres Zilajos kalnos, bet šogad aprīlī tika aizvadīta remigrantu ģimeņu tikšanās Limbažos, Lielezera krastā. Katru reizi tikšanās pulcēja arvien vairāk interesentu.

Remigrācijas koordinatore Vidzemē I. Madžule aicina uz pasākumu gan tos, kuri no ārzemēm pārcēlušies pirms neilga laika, gan tos, kuri atgriezušies uz dzīvi Latvijā jau agrāk. Šāds pasākums ir lieliska “platforma”, lai apmainītos ar pieredzi, iedrošinātu un atbalstītu tos, kuri pārcēlušies no ārvalstīm uz Vidzemi nesen.

____________________________________________ 

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 29374285

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 28246484

16. maijā plkst. 16.00 Staiceles pilsētas bibliotēkā, Parka ielā 2, notiks informatīva lekcija ar līdzdarbošanās elementiem, kas veltīta mākslīgā intelekta izmantošanai un tā ietekmei uz informācijas uzticamību un drošību.

 

Lekciju "Ar mākslīgo intelektu radīti teksti, attēli un video: kur aiz izklaides un praktiskās noderības sākas riski informācijas uzticamībai un drošībai?" vadīs komunikācijas zinātnes doktore un medijpratības eksperte Klinta Ločmele. Pasākuma mērķis ir sniegt dalībniekiem iespēju plašāk izprast mākslīgā intelekta pielietojumu gan izklaides, gan praktiskajā jomā, apzinoties iespējas, riskus un izaicinājumus.

Dalība lekcijā ir bez maksas. Dalībnieku skaits ierobežots, tādēļ lūgums pieteikt savu dalību, zvanot pa tālruni 64035396 vai sūtot savu vārdu un kontaktinformāciju uz e-pastu staiceles.biblioteka PIE limbazunovads PUNKTS lv .

Pasākumu organizē EUROPE DIRECT Vidzeme sadarbībā ar Eiropas Savienības Informācijas punktu Staicelē.

Katru gadu pavasarī Eiropā norisinās “ALL Digital Weeks” jeb “Digitālā nedēļa”, kuras ietvaros iedzīvotājiem tiek piedāvāti dažādi informatīvi un izglītojoši semināri, apmācības un pasākumi digitālo prasmju pilnveidei. Šogad Latvijā tā norisinās jau 15. reizi. Tās laikā, 13. līdz 18. maijam,  Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija kopā ar sadarbības partneriem aicina ikvienu piedalīties dažādās aktivitātēs digitālo prasmju pilnveidei.

Europe Direct ir Eiropas Komisijas informācijas centru tīkls, kas darbojas visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai sniegtu bezmaksas informāciju ikvienam iedzīvotājam par ES darbības jomām, kā arī aicinātu ikvienu iesaistīties ES notiekošajos procesos un izmantot iespējas, ko sniedz dalība ES. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kontaktinformācija saziņai: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521

Vairāk par EUROPE DIRECT Vidzeme: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme


Informāciju sagatavoja: Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā Laima Spalva laima.kevere PIE vidzeme PUNKTS lv

Smiltenes bibliotēka aicina iedzīvotājus piedalīties Digitālās nedēļas ietvaros organizētajā nodarbībā "Mākslīgā intelekta radīti teksti, attēli un video - izklaide, praktiski noderīgi vai krāpniecības risks?", kas notiks trešdienā, 15.maijā. Lekcijas laikā dalībniekiem būs iespēja stiprināt medijpratību, iepazīstoties ar mākslīgā intelekta rīku darbību un mēģinot izvērtēt sintezēto attēlu, video un audio ierakstu autentiskumu.

 Smiltenē nodarbību vadīs Klinta Ločmele, komunikācijas zinātnes doktore un medijpratības eksperte, kura uzsver: “Ar mākslīgā intelekta (MI) radītiem attēliem, video un audio skaņām sastopamies arvien biežāk. Lai gan brīvi pieejamie MI rīki var būt noderīgi ikdienā un sniegt izklaidi, informācijas telpa šobrīd sastopas ar izaicinājumiem, kā atpazīt mākslīgi veidotu saturu un vai to vispār vairs ir iespējams izdarīt. Dažādi MI rīki ar katru gadu kļūst arvien veiksmīgāki realitātes imitēšanā, tādējādi kļūst grūti noteikt, piemēram, vai telefonzvanā dzirdam reāla tuvinieka balsi, vai tas ir, piemēram, krāpniecības mēģinājums, vai video redzētais politiķis ir tiešām izteicis kādu šokējošu apgalvojumu, vai arī tas ir dziļviltojums sabiedrības dezinformēšanai”.

Digitālā nedēļa tiek organizēta ALL Digital Weeks 2024 ietvaros, un šogad tā Latvijā notiks jau 15. reizi. Šogad Digitālajā nedēļā paredzētas šādas tematiskās dienas: 13. maijs – Digitālās prasmes un mākslīgais intelekts, 14. maijs – Digitālie pakalpojumi un prasmes iedzīvotājiem, 15. maijs – Digitālās prasmes un risinājumi uzņēmējiem, 16. maijs – Digitālās drošības diena, 17. maijs – Digitālās prasmes izglītībā, 18. maijs – Digitālā Muzeju diena. Tiešraižu grafiks PDF formātā pieejams ŠEIT.

Pasākuma līdzorganizētājs ir EUROPE DIRECT Vidzeme. Europe Direct ir Eiropas Komisijas informācijas centru tīkls, kas darbojas visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai sniegtu bezmaksas informāciju ikvienam iedzīvotājam par ES darbības jomām, kā arī aicinātu ikvienu iesaistīties ES notiekošajos procesos un izmantot iespējas, ko sniedz dalība ES. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Nodarbības norises laiks no pl.12.00 līdz 14.00 Smiltenes bibliotēkā, Dakteru ielā 27 (vidusskolas dienesta viesnīcas 1.stāvā). Vietu skaits ir ierobežots, lūgums iepriekš pieteikties, zvanot 26449145.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un/vai filmēts.

Informāciju sagatavoja;

Sandra Marķitāne,

Smiltenes novada bibliotēkas informācijas speciāliste

Alda Liuke,

Smiltenes novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre, ESIP koordinatore

Tālrunis: 26449145

E-pasts: biblioteka PIE smiltenesnovads PUNKTS lv

10. maijā plkst. 18.00 Brīvzemnieku pagasta sabiedriskajā centrā Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicina Puikules iedzīvotājus un citus interesentus uz sarunu par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Tikšanās laikā dalībnieki varēs gūt plašāku informāciju arī tieši par savas mājas atjaunošanas iespējām.

Viens no svarīgākajiem šī pasākuma elementiem būs iespēja tikties ar energoauditoru un iepazīties ar tikko sagatavotā energoaudita rezultātiem dzīvokļu ēkai “Ābeles” Puikulē, kas atspoguļo ēkas energoefektivitāti – pašreizējo patērētās enerģijas lietderīgumu un norāda efektīvākos pasākumus ēkas tālākai virzībai uz iespējamo atjaunošanu. Tāpat sarunas dalībniekiem būs iespēja apspriest esošās problēmas līdzīga tipa ēkās,  uzzināt, kāpēc ir svarīgi atjaunot ēku savlaicīgi un kāds ir praktiskais ceļš, lai atjaunošanu realizētu.

Neformālākā gaisotnē interesenti varēs dalīties savās pārdomās, uzdot jautājumus un saņemt atbildes no energoauditora, Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes komandas un “Vidzemes EnergoGida”.

Jau ziņots, ka aprīlī darbu sācis bezmaksas konsultatīvais atbalsts vidzemniekiem ēku atjaunošanas jautājumos – “Vidzemes EnergoGids”. Konsultatīvo atbalstu sniedz VPR īstenotā projekta “RenoWave” eksperte Dace Pastva. Interesentiem iespējams piektdienās pieteikt klātienes tikšanos Cēsīs, Bērzaines ielā 5, vai Valmierā, Purva ielā 12a, kā arī sazināties pa tālruni 26675337 vai e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lvAktuālā informācija pieejama arī Facebook lapā https://www.facebook.com/VidzemesEnergoGids un www.vidzeme.lv.  

Latvijā projektu  “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) īsteno VPR un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk informācijas par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv">eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

Informāciju sagatavoja:  

Sabiedrisko attiecību speciāliste  

Vidzemes plānošanas reģionā  

Laima Spalva

laima.kevere PIE vidzeme PUNKTS lv 

Facebook/VidzemesEnergoGids 

EUROPE DIRECT VIDZEME centrs 29. maijā organizēs pirmo diskusiju par Vidzemes plānošanas reģiona ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu. Tajā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) komanda kopā ar laika ziņu redaktoru Tomu Brici vērsīs uzmanību uz šī brīža klimata riskiem Latvijā, kā arī aicinās tās dalībniekus kopīgā sarunā apzināt iespējamos risinājumus, lai tos mazinātu vai novērstu reģiona līmenī.

Diskusija notiks Cēsīs, restorāna "Vanadziņš" telpās, Rīgas ielā 15. Programma pieejama ŠEIT. Aicinām interesentus pieteikt savu dalību līdz 27.maijam šajā saitē: https://forms.office.com/e/kjErg6P92a Nākamā diskusija plānota 12. jūnijā (norises vieta un programma vēl tiks izziņota).

Vidzemes plānošanas reģions vairākus gadus mērķtiecīgi strādā, lai veicinātu teritorijā pāreju uz efektīvu un tīru enerģiju, tādējādi ieviešot Eiropas Savienības klimata un enerģētikas mērķus reģionālā līmenī.  To paredz arī Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programma 2022.-2027. gadam, nosakot vairākus rīcību virzienus un uzdevumus tostarp - energoplānošanas stiprināšana; energofektivitāte; pāreja uz atjaunīgo enerģiju. Lai mazinātu reģionālos izaicinājumus un nodrošinātu ilgtspējīgu enerģētikas nozares attīstību, šobrīd VPR komanda projekta “CEESEU-DIGIT” ietvaros sagatavo Vidzemes plānošanas reģiona ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu.

Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānā tiks definētas prioritātes, mērķi, uzdevumi un pasākumi reģiona līmenī, kas vērsti uz reģiona enerģijas sistēmu, klimata pārmaiņu mazināšanu un ilgtspējīgiem enerģētikas attīstības virzieniem. Nozīmīgs pamats šim dokumentam ir katras pašvaldības spēkā esošie attīstības plānošanas dokumenti, kuros apkopoti enerģijas patēriņa dati, paredzēti mērķi un rīcības SEG emisiju mazināšanai, energopārvaldības ieviešanai un uzraudzībai, kā arī pasākumi klimata pārmaiņu risku mazināšanai. Visbiežāk šādu pašvaldības attīstības plānošanas dokumentu saīsinājumā dēvē par SECAP plānu, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē – ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plāns. Starp 11 Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā esošajām pašvaldībām šāds plāns ir sagatavots un spēkā esošs 7 pašvaldībās.

Līdz šim VPR vairāku starptautisku projektu ietvaros organizēja darbseminārus pašvaldību speciālistiem ar mērķi veicināt energopārvaldnieku un citu speciālistu zināšanas, izstrādājot un atjaunojot ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcību plānus. Darbsemināros apgūtas gan teorētiskās zināšanas, pieaicinot nozares ekspertus, gan arī darba grupās pildīti praktiski uzdevumi un treniņi, sākot no enerģijas patēriņa datu analīzes, iesaistīto pušu kartēšanas līdz pat klimata pārmaiņu radīto risku jutīgo teritoriju identificēšanu un enerģētiskās nabadzības mazināšanu.

Šo diskusiju organizē EUROPE DIRECT VIDZEME centrs kopā ar VPR īstenoto Eiropas Savienības “Life” programmas projektu “Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienības reģionālo pārvalžu iniciatīvu izstrāde un ieviešana taisnīgas pārkārtošanās nodrošināšanai enerģētikas nozarē” (CEESEU-DIGIT). Viens no EUROPE DIRECT VIDZEME centra uzdevumiem ir aicināt ikvienu iesaistīties Eiropas Savienībā notiekošajos procesos un izteikt savu redzējumu, tostarp arī par enerģētikas un klimata politiku. Reģionu un pašvaldību loma ir nozīmīga, lai kopīgiem centieniem tiktu sasniegti ES izvirzītie mērķi. EUROPE DIRECT centri visā Latvijā, tostarp arī Vidzemē, palīdz noteikt ES politikas aspektus, kas ir svarīgi vietējā līmenī un rīko pasākumus, kas atbilst vietējām vajadzībām. Vidzemē šāds centrs darbojas kopš 2021. gada.

Visu atbildību par saturu uzņemas tā autori. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Ne Eiropas Komisija, ne EASME neatbild par ievietotās informācijas izmantošanu.

Jautājumiem: Maija Rieksta, Vidzemes plānošanas reģions, e-pasts: maija.rieksta @vidzeme.lv, mob.nr. 26099521

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. Saziņai: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv